Православци у Албанији

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Njegos88

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.447
Тема где можемо да разговарамо о историји православља у садашњој 'Албанији'. Очигледно је да смо сви упознати са историјским доприносом Српске и Грчке православне цркве у Албанији, али колико нас је свесно огромног утицаја који су Цинцари имали на православље у региону?

 
Прице из Заборављене Земље
Српска закедница уАлбанији (први део)

Ова епизода је веома интересантна јер се бави извесном српском мањином са периферије Скадра која је била историјски важна како у албанској тако иу српско-црногорској новијој историји:

1. посећују село Каваја одакле је и потенцијални Титов атентатор Никола Каваја. Николина породица је због крвне освете побјегла са Цетиња прије много генерација и сакрила се баш у ово село (гдје су и преузели име села као презиме).

2. Обилазећи српска села схватате да је партизански покрет у Скадру (нисам сигуран за остатак Албаније) током Другог светског рата био потпуно српско-црногорски. Сви борци и 'национални хероји' могу имати албанска имена, али како сазнајемо у документарцу, све су то била албанска имена која су наметнута српско-црногорској мањини.

(други део)

 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top