Православци у Албанији

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Njegos88

Aktivan član
Poruka
1.205
Тема где можемо да разговарамо о историји православља у садашњој 'Албанији'. Очигледно је да смо сви упознати са историјским доприносом Српске и Грчке православне цркве у Албанији, али колико нас је свесно огромног утицаја који су Цинцари имали на православље у региону?

 

Njegos88

Aktivan član
Poruka
1.205
Прице из Заборављене Земље
Српска закедница уАлбанији (први део)

Ова епизода је веома интересантна јер се бави извесном српском мањином са периферије Скадра која је била историјски важна како у албанској тако иу српско-црногорској новијој историји:

1. посећују село Каваја одакле је и потенцијални Титов атентатор Никола Каваја. Николина породица је због крвне освете побјегла са Цетиња прије много генерација и сакрила се баш у ово село (гдје су и преузели име села као презиме).

2. Обилазећи српска села схватате да је партизански покрет у Скадру (нисам сигуран за остатак Албаније) током Другог светског рата био потпуно српско-црногорски. Сви борци и 'национални хероји' могу имати албанска имена, али како сазнајемо у документарцу, све су то била албанска имена која су наметнута српско-црногорској мањини.

(други део)

 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top