Pravopis, pravopisne greške, jezičke nedoumice i pitanja

• Začetnik teme Začetnik teme Kurt2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kako glasi prvo lice jednine prezenta glagola BITI

• bi

• budem

• bih

• bejah

• bicu

• jesam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Veruj mi da sam to probao, stvarno jesam! I video sam, na primer, da na B92 ima sa T i bez T, u Blicu samo sa T, kao i u NIN-u, i onda nisam baš bio siguran... na kraju sam zaključio da je sa T, otkucao tako u Word-u, a on mi podvukao tu reč, i sugerisao, zamisli, bez T! Ja pomislih "Word zna najbolje", izbacih t i tako poslah motivaciono pismo... :(

E sad još jedno pitanje, koje sam pitao Gugla, ali on ne zna: šta je to antiroman???

Veruj mi da sam to probao, stvarno jesam! I video sam, na primer, da na B92 ima sa T i bez T, u Blicu samo sa T, kao i u NIN-u, i onda nisam baš bio siguran...
Ako dilema i dalje traje, sledeći i pouzdan korak je da uzmeš bilo koji dvojezični rečnik (ako nemaš kao što većina nema rečnik srpskog jezika).Uzmeš srpsko-engleski npr i pogledaš u njemu. Tu ne bi smelo da se nađe ništa netačno.

proverila sam u Pravospisu srpskoga jezika, Matica srpska, 2002.
to je najveći i najzvaničniji jeziki autoritet po pitanju pravopisnih i jezičkih nedoumica.
što se tiče magistara i doktora drugih nejezičkih disciplina, ne sumnjam u njihovu stručnost (uglavnom;)) ali oni nisu kompetentni po pitanju jezičkih stvari jer nisu ljudi iz struke, i zato nisu autoritet.
Vujaklija je ok kao izvor, ali ga treba prihvatati sa rezervom jer je zastareo

Mislio sam da je u nashoj gramatici pravilno ako se napishe kako se izgovara. U ovom sluchaju izgovor je bash takav: a priori. Poshto to i jesu dve rechi, latinske rechi. Recimo, a propo. Da li se po nashoj gramatici i to pishe zajedno? Znachenje je: povodom toga, tim povodom - a propo. Znachi dve rechi, kao shto je sluchaj i sa a priori i a posteriori. Tako da mislim da je ispravnije pisati kako i jeste, dve rechi. A nisi mi odgovorila na shta se pozivash konkretno kada kazesh da je nepotrebno i da unosi zabunu? Moze li se negde prochitati?

Дозвољено је априори, мада ће сваки прави интелектуалац:think: написати a priori. Ако то неко не буде у стању да разуме или да прочита:dash:, то је већ његов проблем:sad2: Sine lingua Latina nulla intelligentia:rtfm: ;)
И још нешто: обратите пажњу како је проф. др. Милош Ђурић писао. Он је језички ауторитет бр. 1:worth:

Back