Kurt2
Ističe se
- Poruka
- 2.410
Molim moderatora da obriše poslednje uvredljive postove Katarze.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Lješka, po gradu Lješu u Albaniji. Nisam sigurna, ali mislim da ima veze sa Prvim balkanskim, ili Prvim svetskim ratom, i srpskom vojskom u vezi s tim.
hellen, zar ne vidis da prvo treba da zamolis za oprost i priznas svoje grehe?
Evo najprostiji primer za tvoju drugaricu:Mojua drugarica nikako da shvati sluzhbu i vrstu rechi. Pa joj dajte neki primemr. Sutra ima test.
Ne znam da li off topic ali ajde...
Uradena je neka anketa na podrucju bivshe Juge i nedeno je kako najvishe ljudi ne postuju ()padez lokativ.
A to tako nervira i para ushi!![]()
То је одлика неких дијалеката.
Pitanje: ako imam glagolsku imenicu (tako se valjda zove), na primer javljanje, i ako hoću da napravim negitvni oblik, da li rečca ne ide odvojeno ili spojeno sa njom? Nejavljanje ili ne javljanje???[/QUOTЕ
Негирана гл. именица је увек спојена са речицом НЕ.
Dakle, dragi moji forumasi evo jedne teme koja bi mozda cak trebala da bude 'lepljiva'...
Takodje, ne treba da se vezuje iskljucivo za ovaj forum jer je sustinska, ali... Da odavde pocnemo.
Svi smo manje ili vise primetili kako na krstarici mnogi ljudi koji pusi ne znaju gramatiku, a neki ni pravopis. E pa na niske smo grane spali kada jedan masinac mora da otvara ovakvu temu, ali u svakom slucaju zamisao je da se potcetimo karakteristicnih gresaka koje pravimo dok pisemo (a neki i dok pricaju) jer ipak bili mi masinci, ili knjizevnici treba da poznajemo svoj jezik...![]()
Dakle, ja cu da zapocnem a vi se setite jos primera:
Nepravilno: u vezi toga
Pravilno: u vezi sa tim
Nepravilno: po meni....
Pravilno: po mom misljenju...
Zadnje-poslednje
Zadnji sam bio na trci, i sedeo sam u zadnjem redu, i izasao sam na zadnja vrata...
A poslednju sam knigu procitao, poslednji put sam bio, poslednje sto sam rekao....
NE!
Odvojeno sa glagolima (osim onih izuzetaka) - zajedno sa svim ostalim...
Glagoli: ne znam, ne radimo, ne postoji...
Ostalo: neznanje, nerad, necovek... (i malo prideva) nekuturan, necovecan, nesrecan....
Sada malo vi!
Ova tema ce sluziti za razgovor o gramatici, jeziku, uopste o tome kakav je danas jezik u Srbiji, da li je tacno da izumire, o tome koliko ljudi zaista zna pravilno da govori, kao i da pise. Koliko se sve vise upotrebljavaju strane reci, kako se zloupotrebljava nas jezik, i o slicnim stvarima razgovarajte ovde! MadonnaGirl
Mojua drugarica nikako da shvati sluzhbu i vrstu rechi. Pa joj dajte neki primemr. Sutra ima test.
treptjeti je infinitiv, a od tog oblika je prezent trepti
ekavska varijanta je treptati, a njen prezent je trepćem, trepće...
ima još jedna ekavska varijanta: trepteti
TreptEti ne postoji! Čim nešto lupe, vade se na jekavsku varijantu, kao da je to za nas špansko selo!
ne, ide mu od ruke je idiom, frazem, ima značenje: uspevati u nečemu, nema veze s rukom.
А мени је најбоље оно: ''Фудбалер је у поседу лопте.''
u pitanju su stilske nijanse i pretpostavljam da je subjektivni element presudan. Meni sasvim ok zvuči: izvođenje kornera mu polazi za rukom, zato što ja polazi za rukom osećam kao čvrstu, okamanjenu metaforu, dakle na razmišljam o tome da se korner izvodi nogom, te da je ovo rukom neispravno ili stilski loše
Tačno tako, to je fraza čija upotreba nema veze s time da li se nešto radi rukom ili ne.