Pravopis, pravopisne greške, jezičke nedoumice i pitanja

• Začetnik teme Začetnik teme Kurt2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kako glasi prvo lice jednine prezenta glagola BITI

• bi

• budem

• bih

• bejah

• bicu

• jesam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Mojua drugarica nikako da shvati sluzhbu i vrstu rechi. Pa joj dajte neki primemr. Sutra ima test.
Evo najprostiji primer za tvoju drugaricu:

Marko piše knjigu.

Vrste reči:
Marko: vlastita imenica muškog roda u nominativu jednine
piše: 3. lice jednine prezenta od glagola koji u infinitivu glasi pisati
knjigu: imenica srednjeg roda, u akuzativu jednine.

Služba reči u rečenici:
Marko: subjekat
piše: predikat
knjigu: pravi objekat

Vrsta reči odnosi se na morfološku analizu, a služba reči odnosi se na sintaksiču analizu.

Све ове недоумице споменуте до сада нису превише драматичне. Али, повраћа ми се када слушам многе факултетски образоване људе, укључујући и професоре(!) како не разликују ЈЕ Л` и ЈЕР у свакодневном изражавању и комуникацији! И ко ће онда да криви младе људе који се угледају на овако неписмене и полуписмене ауторитете?!
За моје поимање правилног изражавања, права је КАТАСТРОФА то што за професоре и предаваче не постоји тест изражавања и правописа, пре него што им се дозволи да едукују ученике и студенте! Читаве генерације остају осакаћене.
И, да се разумемо, ово се не односи на наречје или нагласак, већ на правилну употребу веома звучног и речима богатог српског језика.

Dakle, dragi moji forumasi evo jedne teme koja bi mozda cak trebala da bude 'lepljiva'...

Takodje, ne treba da se vezuje iskljucivo za ovaj forum jer je sustinska, ali... Da odavde pocnemo.

Svi smo manje ili vise primetili kako na krstarici mnogi ljudi koji pusi ne znaju gramatiku, a neki ni pravopis. E pa na niske smo grane spali kada jedan masinac mora da otvara ovakvu temu, ali u svakom slucaju zamisao je da se potcetimo karakteristicnih gresaka koje pravimo dok pisemo (a neki i dok pricaju) jer ipak bili mi masinci, ili knjizevnici treba da poznajemo svoj jezik... :D

Dakle, ja cu da zapocnem a vi se setite jos primera:

Nepravilno: u vezi toga
Pravilno: u vezi sa tim

Nepravilno: po meni....
Pravilno: po mom misljenju...

Zadnje-poslednje

Zadnji sam bio na trci, i sedeo sam u zadnjem redu, i izasao sam na zadnja vrata...
A poslednju sam knigu procitao, poslednji put sam bio, poslednje sto sam rekao....

NE!

Odvojeno sa glagolima (osim onih izuzetaka) - zajedno sa svim ostalim...
Glagoli: ne znam, ne radimo, ne postoji...
Ostalo: neznanje, nerad, necovek... (i malo prideva) nekuturan, necovecan, nesrecan....

Sada malo vi!

Ova tema ce sluziti za razgovor o gramatici, jeziku, uopste o tome kakav je danas jezik u Srbiji, da li je tacno da izumire, o tome koliko ljudi zaista zna pravilno da govori, kao i da pise. Koliko se sve vise upotrebljavaju strane reci, kako se zloupotrebljava nas jezik, i o slicnim stvarima razgovarajte ovde! MadonnaGirl

Dakle, dragi moji forumasi evo jedne teme koja bi mozda cak trebala da bude 'lepljiva'... Без љутње, али овако не може ни у ком случају:);)

Mojua drugarica nikako da shvati sluzhbu i vrstu rechi. Pa joj dajte neki primemr. Sutra ima test.

Име све говори врста је оно што је реч (врста) именица, број, придев, предлог...
Служба је оно ШТА ЈЕ У РЕЧЕНИЦИ (чему служи у реченици).

Нпр. Петар- именица (по врсти и то властита)
трчи- глагол (по врсти, 3. лице једнине презента-то је мање битно)

У реченици Петар трчи. Именица (по врсти- Петар) има ФУНКЦИЈУ субјекта, а глагол по врсти- трчи има функцију ПРЕДИКАТА.:)

TreptEti ne postoji! Čim nešto lupe, vade se na jekavsku varijantu, kao da je to za nas špansko selo!

Хехе, погледај у Правопис! ;)

Проблем је што су у решењима задатака за пријемни испит из српског језика дати само облици трептЕти и трептјети...иако Правопис предвиђа и трептАти (чак као чешћи облик) ...али ко тако напише, очигледно ће добити 0 поена на том задатаку, јер решење не превиђа ту варијанту. :roll:

Једно питање. Када нешто радимо и добро нам иде, кажемо 'иде ми од руке', 'пошло ми је од руке', међутим, у фудбалу се не игра рукама, већ ногама и претпостављам да је исправно кад коментатори кажу 'пошло му је од ноге'. Добро, али играч често постигне погодак главом, да ли тад треба рећи 'пошло му за главом, од главе' или 'од руке', или је, у том случају, најпаметније заћутати?

ne, ide mu od ruke je idiom, frazem, ima značenje: uspevati u nečemu, nema veze s rukom.

Jeste. Ali u navedenim primerima ipak bi bilo pozeljno upotrebiti neki drugi izraz.
Npr. "izvodjenje kornera mu ide od ruke", bas ne zvuci ako se zna da se korner, naravno, izvodi nogom. Bolje "uspesan je u izvodjenju kornera". Ili "neverovatno koliko mu ide od ruke davanje golova glavom" :) . Ima boljih resenja.

А мени је најбоље оно: ''Фудбалер је у поседу лопте.''

Da, i meni se svidja. Ako je dobro postavljen, pa jos bude i u posedu lopte.... :D

u pitanju su stilske nijanse i pretpostavljam da je subjektivni element presudan. Meni sasvim ok zvuči: izvođenje kornera mu polazi za rukom, zato što ja polazi za rukom osećam kao čvrstu, okamanjenu metaforu, dakle na razmišljam o tome da se korner izvodi nogom, te da je ovo rukom neispravno ili stilski loše

Tačno tako, to je fraza čija upotreba nema veze s time da li se nešto radi rukom ili ne.

Back