Moze li se reci :
sterilno
sterilnije
najsterilnije
Slična „dilema” važi za optimalno i idealno.
Tako da...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Moze li se reci :
sterilno
sterilnije
najsterilnije
a ovo je tema o gramaticiovo je podforum o književnosti, pisci i pjesnici često koriste nelogične figure da bi nešto izrazili. Ima onaj ofucan primjer, kako se u poeziji sve može reći, pa čak i zelene ideje spavaju divlje.
Dozvoljeno je praviti komparativ i superlativ od reci: sterilno, optimalno i idealno.
Na svaki pridev možeš nakarikati nastavke za građenje oblika. Ali to ne znači da bi to bilo pravilno.
Postavljamo pitanje šta znači gramatički ispravno? Pa, logično je da mora biti logično, odn. moguće, inače ne bi bilo potrebe za novonastalim rečima.
Dakle, možete graditi superlative od gorepomenutih reči, ali ne vidimo svrhu. A sada, ako je baš potrebno da govorimo o tome da li je GRAMATIČKI ili LOGIČKI ispravno - govorićemo, ali mislim da bismo mogli razgovor pogurati u drugom pravcu.
(...)
još malo
još koji sat
do slavne i nezaustavljive bjeline
od koje beskonačno osljepljujemo
bjeline mrtvaca
bjeline robova i robota
mrtvije od promukle Wessove gitare
mrtvije od mrtvih očiju nad prozorom
od kiše
od mrtvog pogleda kroz prozor
što zamoli Jutro:
"Molim te...samo još ovaj put
posljednji put....."Round Midnight!"
Ja to usput, doprinoseci temi, da je gramaticki pravilno izvoditi komparativ i superlativ za gorepomenute priloge (a ne prideve, kao sto kazes). Koliko je logicki korisno u razgovornom jeziku, to je subjektivno. U knjizevnosti se svakako koristi, dok je za neke prideve kao sto su mrtav, samouk, zaista neadekvatno analizirati kompratav i superlativ.
P.S.A zasto da nema logike upotrebiti komparativ i superlativ od sterilan, na primer, u kontekstu:
Zuti spric je sterilniji od plavog, dok je crveni najsterilniji.
Dalje: koji je jos prilog bio spomenut? Optimalno. Dakle:
Konfiguracija A je optimalnija za Vase potrebe od konfiguracije B.
Istina, pridev 'čist' nije najbolji izbor, premda se radi o špricevima, ali nadam se da sam shvaćen.Zuti spric je čistiji od plavog, dok je crveni sterilan.
Složio bih se sa ovim.Ne bih nikoga da vrijeđam, ali reći da nema potrebe da ikad pravimo komparative i superlative od priloga kojim se izražavaju apsolutne vrijednosti meni zvuči pomalo zatucano, i svakako nekreativno.
Tacno. To sam prevideo.Pre svega, mala digresija:
Oblik 'sterilno' je pridev koji se slaže sa imenicom u srednjem rodu, kao i prilog.
Sterilno raditi - sterilno oruđe.
Da pojasnim:
Sterilnost je stanje aseptičnosti. Objekat koji je sterilan je efektivno oslobođen transmisionih agenata (gljive, bakterije, virusi, spore, itd.), te je isti pri dostizanju tog stanja dobio 'kredibilitet' da sterilnim bude nazvan. Objekat koji je 'inficiran' nekim od pomenutih agenata ne može biti nazvan sterilnim. Čistim, da, ali sterilnim ne. Sterilnost je tzv. stanje najviše čistoće'.
Ovakve nedoumice se javljaju kod mnogih reči sa poreklom u drguom jeziku.
Pr: 'Koncentrisati'. Nepravilno je reći skoncentrisati, sam prefiks con u latinskom znači s(a).![]()
Najgnusniji verbalizam!Konfiguracija A je optimalnija za Vase potrebe od konfiguracije B.
Pre svega, mala digresija:
Oblik 'sterilno' je pridev koji se slaže sa imenicom u srednjem rodu, kao i prilog.
Da pojasnim:
Sterilnost je stanje aseptičnosti. Objekat koji je sterilan je efektivno oslobođen transmisionih agenata (gljive, bakterije, virusi, spore, itd.), te je isti pri dostizanju tog stanja dobio 'kredibilitet' da sterilnim bude nazvan. Objekat koji je 'inficiran' nekim od pomenutih agenata ne može biti nazvan sterilnim. Čistim, da, ali sterilnim ne. Sterilnost je tzv. stanje najviše čistoće'.
Ova 'definicija' se može primeniti i na ostale sfere zanimanja ukoliko, naravno, pretrpi određene izmene.
Istina, pridev 'čist' nije najbolji izbor, premda se radi o špricevima, ali nadam se da sam shvaćen.
Što se tiče prideva 'optimalan' - sama reč 'najoptimalnije' je pleonazam. Reč optimalan potiče iz latinskog jezika i znači najbolji, te je suvišno upotrebljavati još i superlativ (naj) kad već sama reč optimalan podrazumeva da nema boljeg od toga.
Ovakve nedoumice se javljaju kod mnogih reči sa poreklom u drguom jeziku.
Pr: 'Koncentrisati'. Nepravilno je reći skoncentrisati, sam prefiks con u latinskom znači s(a).![]()
Neologizmi i hibridi, kovanice proistekle iz trenutnog senzibiliteta u ovoj ili onoj mjeri renomiranih pisaca, čine dekor njihovog literarnog izraza i svakako nijesu pod sterilnim gramatičkim nadzorom.Dio pjesme nekog hrvatskog pjesnika (Damira Jankovića).
Kao što sam rekao, nismo Vulkanci da nam je apsolutna logika jedino mjerilo stvari. Svi znamo da u fizičkom svijetu nešto ne može biti manje ili više mrtvo, ali jezik ne postoji samo zbog direktne i bukvalne komunikacije. Ponekad se suptilne i značajne poruke izražavaju paradoksalnim formulacijama. Ne bih nikoga da vrijeđam, ali reći da nema potrebe da ikad pravimo komparative i superlative od priloga kojim se izražavaju apsolutne vrijednosti meni zvuči pomalo zatucano, i svakako nekreativno.
Najgnusniji verbalizam!
P.S. Pozivati se, ma u kom kontekstu gramatičke ispravnosti, na kreaturu Klajna, koji je u jednom od svojih rječnika podišao filistrima i uvrstio u isti familijarno značenje termiTa papirologija, koji je dozvolio sebi sijaset propusta i nedosljednosti... ne znači mi ama baš ništa.
Sem što ću primijetiti da se ne piše „prof. dr.” već „prof. dr”, ne želim da se bavim ikakvim polemikama, ma sa kim ovdje, naročito ne sa nekim ko je prema meni davno zauzeo pežorativan stav i plasirao se tamo gdje malo ko kod mene uspije. Eksplicite je dato ono što imah za reći i nije pretendovalo na svrgnuće eminentnih sa trona. Oni to sami čine.
Pre svega, mala digresija:
Da pojasnim:
(a).![]()
Imaj respekt za perfektOvo perfekt mi je malo arhaično...
Da, u ovom slucaju "medicinske sterilnosti". Ali sta sa ostalim nacinima upotrebe ove reci? Postoji takodje i sterilizacija monetarnih rezervi, na primer, gde je gradacija neophodna?
Ne znam kako bi prosao sa ovakvim odgovorom na ispitu na medicinskom, stomatoloskom ili farmacetuskom fakultetuTacno. To sam prevideo.
Dakle, itekako se mogu praviti komparativ i superlativ od sterilan, cak i u medicinskom znacenju te reci, a posebno u ostalim. Vidimo da se slobodno moze reci: Crveni spric je sterilniji (vise ociscen od bakterija) nego plavi spric. /plavi nije potpuno sterilan/ Zeleni je najsterilniji. /jer je najbolje ociscen/
Ovo je semioticki, znacenjski sasvim ispravno.
Moliću primer u vezi gradacaionih parametara kod sterilizacije monetarnih rezervi. :|
Ne znam kako bi prosao sa ovakvim odgovorom na ispitu na medicinskom, stomatoloskom ili farmacetuskom fakultetu.
Verovatno bi dobio 5 ( pet) :razz:
U medicinskom smislu nesto ili jeste ili nije sterilno.
Veruj mi :-).
Zamisli dodjes kod oftalmologa, dobijes recept za kapi za oci, onda odes u apoteku i apotekarica ti kaze : Trenutno nemamo sterilne kapi, ali imamo ove sterilnije i zavrsis sa infekcijom oka. Ili dobijes sterilniji intravenozni rastvor iz tvog crvenog sprica?
Nego, danas gledam mec izmedju Noleta i Hjuita
Nebojsa Viskovic (RTS) : Evo su Marko i Djole !
Takodje je upotrebljavao rec vodstvo, zar ne treba vodjstvo![]()
Сложио бих се и ја...и то у више редова, али се плашим да ми не нађете неку граматичку грешку.:wink: