Pravopis, pravopisne greške, jezičke nedoumice i pitanja

• Začetnik teme Začetnik teme Kurt2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kako glasi prvo lice jednine prezenta glagola BITI

• bi

• budem

• bih

• bejah

• bicu

• jesam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Molim za pomoć, ako je izjavna rečenica: stojimo uspravno, kako će biti naređenje: stojmo uspravno ili ostanimo uspravni?
Ovo mi je baš hitno, hvala unapred.

Стојмо је од стајати, а останимо од остати. Дакле, ако желите да стојимо усправно, рећи ћете "Стојмо усправно", а ако желите да останемо усправни, рећи ћете "Останимо усправни".

Primetih u razgovoru sa ljudima da se cesto koristi termin `stajali` . Npr: Stajali smo na stanici i cekali trolu.
Ne mogu da vam opisem koliko mi ova rec (stajali) ide na zivce i uzasno me iritira, ali isto tako ne mogu da verujem koliko je veliki broj ljudi upotrebljava! Po mom misljenju ova recenica ne valja i treba da glasi `StOjali smo na stanici i cekali autobus` umesto `StAjali smo na stanici i cekali autobus` ....
Po vasem misljenju, da li me sa razlogom iritira ili ne?

Primetih u razgovoru sa ljudima da se cesto koristi termin `stajali` . Npr: Stajali smo na stanici i cekali trolu.
Ne mogu da vam opisem koliko mi ova rec (stajali) ide na zivce i uzasno me iritira, ali isto tako ne mogu da verujem koliko je veliki broj ljudi upotrebljava! Po mom misljenju ova recenica ne valja i treba da glasi `StOjali smo na stanici i cekali autobus` umesto `StAjali smo na stanici i cekali autobus` ....
Po vasem misljenju, da li me sa razlogom iritira ili ne?

Bez razloga.
Rečnik književnog jezika sadrži i reč "stajati" = biti u uspravnom, nepomičnom položaju, biti na nogama.

Pa daje, između ostalog, i primer iz dela Ljubomira Nenadovića: "Odmah do oružja stajale su gusle".

Eto. nemoj se više sekirati :D

može li pomoć, kako je ispravno -
"postavio bih neko zvono na kapijU, ali ne znam koje"
ili
"postavio bih neko zvono na kapijI, ali ne znam koje"
ako može i pojašnjenje zašto je ispravno jedno a ne drugo, hvala
počeo sam da mešam lokativ i dinamički akuzativ valjda

По мойем осѣћайу йе правилнийе прво, са винитељним падежом. Друго, "Поставио бих неко звоно на капийи..." би од прилике значило "Налазим се на капийи и поставио бих звоно на нешто (не знам на шта)." Йер датељно-мѣстни падеж означава мѣсто радње, а винитељни означава циљ.

Погледай примѣре "Примам госте у кућу" и "Примам госте у кући".
Или "Бацих камен на улицу" и "Бацих камен на улици".
Друге рѣченице имайу различита значења од првих.

.
Šta ćemo sa jesam?
books

Poslednja izmena:
Ako se neko zove Mete, je l' pravilno reci: Vidio sam Metea, ili Meteta.

Ако йе нагласак на другом Е (као у француском Рене), онда трѣба бити МетеА. Иначе би могло бити Мета или Метета, зависно од края Србийе и србских земаља. Упореди са именом Раде, винитељни и родитељни йеднине могу бити и Рада и Радета. У западних говорах нашега йезика йе чешћи први, краћи облик, а у осталих други.

Aj' da odgovorim sam sebi.

http://www.mycity.rs/Srpski-jezik/Neke-interpunkcijske-nedoumice.html

U starom Pravopisu se kaže da kada iza rednog broja dođe koji drugi interpunkcijski znak, tačka se iza njega ne stavlja ni kad je napisan arapskom cifrom, a i u novom Pravopisu (183b) piše da se tačka kao obeležje rednog broja izostavlja ispred drugog znaka interpunkcije.
Čudno je što je u novom Pravopisu, koji je priredio Mitar Pešikan u saradnji sa Jovanom Jerkovićem i Matom Pižuricom, zanemareno ono što je u vezi s navedenim pravilom rečeno u Informatoru o savremenom književnom jeziku (1967), čiji su autori Asim Peco i Mitar Pešikan. Naime, u toj knjizi je napisano da izostavljanje tačke „kad iza broja sledi neki drugi znak ne treba shvatiti sasvim doslovno: ako se taj drugi znak jasno priključuje daljem tekstu (kao npr. otvaranje navoda ili otvaranje zagrade), tačku je bolje staviti”. Data su i dva odgovarajuća primera:
(1) Stigao je kurir iz 3. „pomoćne” čete.
(2) To je objavljeno u 4. (vanrednoj) svesci.

Да ли неко зна који су наводници у новом Правопису исправни. Да ли „овакви“ или „овакви” ? Различити су иако не знам како вам изгледа ово на форуму. Да ли је за горње наводнике Alt+0147 или Alt+0148? Или у преводу да ли иду 9 па 6 или 9 па 9?

Poslednja izmena:

Back