Mrkalj
Buduća legenda
- Poruka
- 37.232
Pa ako je Srpski jezik, uspem, a uspim mislim da je Hrvatski.![]()
Uspim je bunjevački (ikavski).
srpski ekavski: uspem
srpski ijekavski: uspijem
srpski jatovica: uspem
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pa ako je Srpski jezik, uspem, a uspim mislim da je Hrvatski.![]()
Ее, има тема где сам постављао јако пуно линкова, ISO стандрарда, критеријума, unicode стандарда итд, а све у вези српског писма..
Govorim o vremenu od pre dvadesetak godina, predavali su mi razni nastavnici i profesori, i nikad me niko nije ispravio, uvek sam pisala zajedno.![]()
![]()
Navodno je etimologija "Banska Livada", tako da može .
Za tudum ne znam, al' pise se ne mogu, znaci odvojeno.neka mi neko objasni sta znaci rec /tudum/.!!!!molim vas, i ne mogu ili nemogu?jel se pise zajedno ili odvojeno??
Ja mislim, a, i nekako ljepse zvuci sa MilosemSa Milošem ili sa Milošom?
Реч "бања" у имену Бање Луке је придев, а не именица. Каква лука? - Бања лука. Оно "о" имамо као што и на примеру других места чије је име састављено од придева и именице, попут места Нови Сад, Бела Паланка и сл. имамо Новосађанин, Белопаланчанин, а не Новисађанин, Белапаланчанин.
У творбеном смислу, чак би било исправније рећи Бањолучанин него Бањалучанин. Међутим, речи се удаљавају од свог значења и настају нове, а израз Бањалучанин је толико распрострањен да су у нормативном смислу правилна оба.
Al' odakle im to o, to me zanima.
Banja Luka, Banska Livada, nigdje nema slova o.
Šta znači lúka?
prasl. *lǫka: zavoj, obala uz zavoj rijeke (rus. luká, polj. łąka), lit. lanka: livada, v. lẉk
Dakle, isti korěn kao rěč lûk, lûčni i sl.
Ša znači bânja?
Bânja znači banova, prema tvorbi kao u labuđe spram labudovo. Npr. kada bismo Banovo Brdo u Běogradu nazvali Bânje Brdo, onda bi žitelji bili Banjobrđani (od Banje Brdo) odnosno Banjebrđani (od Banjebrdo).
Dakle, Banjolučani su od Bânja Lúka, A Banjalučani od Banjalúka.
Mene opet muci IZVINITI ILI IZVINUTI SE nekome?![]()