Pravopis, pravopisne greške, jezičke nedoumice i pitanja

• Začetnik teme Začetnik teme Kurt2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kako glasi prvo lice jednine prezenta glagola BITI

• bi

• budem

• bih

• bejah

• bicu

• jesam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Уф, не знам линк, ал ево примера:

ГРОЗДЈЕ - вршиш јотовање и добијеш ГРОЗЂЕ - З је зубно, Ђ предњонепчано и тешко се изговарају заједно - ради лакшег изговора З прелази у себи најсроднији предњонепчани сугласник, а то је Ж - сада су једно поред другог два предњонепчана ЖЂ и лако се изговара: ГРОЖЂЕ!

До једначења по месту творбе долази значи када се зубни С и З нађу испред неког предњонепчаног сугласника. Због лакшег изговора они се једначе по звучности, тако што С и З прелазе у себи најсродније предњонепчане сугласнике, а то су Ш и Ж!

ЛИСТЈЕ - ЛИСЋЕ - ЛИШЋЕ

А има и варијанта са усненим сугласницима:

СТАНБЕНИ - Н је надзубни, Б уснени - због лакшег изговора Н прелази у себи најсроднији уснени сугласник, а то је М - сад добијамо СТАМБЕНИ, оба су уснена и лако се изговарају.

Као и код једначења по звучности - увек се први сугласник једначи према другом!

Изузетак од овог правила су сложенице, тамо не долази до једначења: ЈЕДАНПУТ.

Niste razumeli za šta ja koristim ovu konstrukciju. Na primer:
"Da je on iole pametniji, bez problema bi se snašao u datoj situaciji."
U mojoj (možda pogrešnoj) interpretaciji, u ovoj rečenici se kaže da, da je taj neko malo pametniji nego što stvarno jeste, sigurno bi se snašao u datoj situaciji. Znači, ni sa čim nisam poredio, i zvuči mi prihvatljivo.

''Са мном '' се пише одвојено ! У праву си.
Што се тиче '' јодловања '' ;) и јотовања , није ни једно, ни друго.
Правилно је рецепционерка, без ј, али се оно у говору чује, јер је тешко изговорити такву групу вокала, без уметања неког гласа који ће да премости тај '' зев'' . Ето.

Back