Pravopis, pravopisne greške, jezičke nedoumice i pitanja

• Začetnik teme Začetnik teme Kurt2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kako glasi prvo lice jednine prezenta glagola BITI

• bi

• budem

• bih

• bejah

• bicu

• jesam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Ма у ствари, кад се мало боље размисли, облици: младости, части, радости, љубави... јесу генитив, не само да звуче тако. Ако није, требало би бити правило да се користе младошћу, чашћу... Кад већ имамо падеже... ;)

Е, ја сам у првих 1000 постова строго писала - је л', али после, сам себи допустила ''песничку слободу'' да се отарасим апосторфа и да пишем - јел, како се иначе у дијалекту мог краја и изговара као једна реч, са дугим и отвореним (отегнутим) е.

Мислим, тек да се зна! :wink:

Hellen:
Е, ја сам у првих 1000 постова строго писала - је л', али после, сам себи допустила ''песничку слободу'' да се отарасим апосторфа и да пишем - јел, како се иначе у дијалекту мог краја и изговара као једна реч, са дугим и отвореним (отегнутим) е.

Мислим, тек да се зна! :wink:

To, manje više, nije toliko strašno... I u knjigama možeš pročitati tako napisano... Ali ono jeR ili jeL grrr :)

Mislim da smo više puta do sada ustanovili da je li znači da li, a jer zato što.
Što se skraćenog oblika tiče, Pravopis koji ja imam (iz 1997.) kaže: "je li (pitanje i uzrečica; razg.: jel', jelte, jelda)" i upućuje na tačku 63.c u kojoj, između ostalog piše: "...Odvojeno se piše i uzrečica je li, ali u množinskom obliku spojeno: jelte..."
Ivan Klajn u Rečniku jezičkih nedoumica (iz iste godine) pak kaže: "je li; skraćeno je l'; je l' da; je l' te."

Volela bih da mi neko ko ima novija izdanja ovih priručnika kaže da li se i u njima autori razmimoilaze po pitanju pisanja ovog skraćenog oblika.

Cayca:
Mislim da smo više puta do sada ustanovili da je li znači da li, a jer zato što.
Što se skraćenog oblika tiče, Pravopis koji ja imam (iz 1997.) kaže: "je li (pitanje i uzrečica; razg.: jel', jelte, jelda)" i upućuje na tačku 63.c u kojoj, između ostalog piše: "...Odvojeno se piše i uzrečica je li, ali u množinskom obliku spojeno: jelte..."
Ivan Klajn u Rečniku jezičkih nedoumica (iz iste godine) pak kaže: "je li; skraćeno je l'; je l' da; je l' te."

Volela bih da mi neko ko ima novija izdanja ovih priručnika kaže da li se i u njima autori razmimoilaze po pitanju pisanja ovog skraćenog oblika.

Ja se slažem sa pomenutim autorom :D I svim onim autorima koji dele ovo mišljenje!

Podjednako pravilno pre nego i pre nego shto.

Zakon je zakon, ma kako se mi ne slagali sa njim (na zhalost). Ja se u ovakvim situacijama oslanjam na 'jezichki osecaj' shto ne mora uvek biti pravilno. Nemam ni noviji Pravopis ni Rechnik jezichkih nedoumica. Ne znam koliko se jedan, a koliko drugi promenio. Za Rechnik sam sigurna da je samo dopunjen savremenijim izrazima, shto ne verujem da su uradili i u Pravopisu (opet, na zhalost).

DraGo70:
Mislim da je ispravno i pre nego što i pre nego, ali mislim (isto tako) da je ispravnije "radije" nego "rađe".
:)
Ne samo da je ispravnije, nego je jedino ispravno, upravo proverih. (Hm, da li pridev "ispravan" može imati komparaciju?)
Nikada nisam ni pomislila da rađe može biti nepravilan oblik...
Hvala! ;-)

I hvala, Cayca! (stavila bih tu dativ umesto vokativa da znam kako se Cayca menja kroz padeže :p )

Nema na chemu. Poshto je moj nadimak zhenskog roda (izgovara se Cajka) sama deklinacija je jednostavna, ali njeno pisanje mozhe predstavljati problem sa kakvim se susrecemo prilikom pisanja skracenica koje imaju zhenski oblik (CIA, GEMA...)

Cayca
Cayc(a)e
Cayc(a)i
Cayc(a)u
Cayca
Cayc(a)om
Cayc(a)i

Mishljenja sam da pridev ispravan mozhe imati logichki komparativ (a i superlativ) u situacijama kada imamo dva ili vishe pravilna oblika, ali onaj kome se daje prednost je ispravniji ili najispravniji. Ni jedan nije neispravan :)

Cayca:
Nema na chemu. Poshto je moj nadimak zhenskog roda (izgovara se Cajka) sama deklinacija je jednostavna, ali njeno pisanje mozhe predstavljati problem sa kakvim se susrecemo prilikom pisanja skracenica koje imaju zhenski oblik (CIA, GEMA...)

Cayca
Cayc(a)e
Cayc(a)i
Cayc(a)u
Cayca
Cayc(a)om
Cayc(a)i

Mishljenja sam da pridev ispravan mozhe imati logichki komparativ (a i superlativ) u situacijama kada imamo dva ili vishe pravilna oblika, ali onaj kome se daje prednost je ispravniji ili najispravniji. Ni jedan nije neispravan :)
Hvala! :lol: :lol: :lol:

Back