Srndac
Početnik
- Poruka
- 22
Ма у ствари, кад се мало боље размисли, облици: младости, части, радости, љубави... јесу генитив, не само да звуче тако. Ако није, требало би бити правило да се користе младошћу, чашћу... Кад већ имамо падеже... 

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Hellen:Е, ја сам у првих 1000 постова строго писала - је л', али после, сам себи допустила ''песничку слободу'' да се отарасим апосторфа и да пишем - јел, како се иначе у дијалекту мог краја и изговара као једна реч, са дугим и отвореним (отегнутим) е.
Мислим, тек да се зна! :wink:
Cayca:Mislim da smo više puta do sada ustanovili da je li znači da li, a jer zato što.
Što se skraćenog oblika tiče, Pravopis koji ja imam (iz 1997.) kaže: "je li (pitanje i uzrečica; razg.: jel', jelte, jelda)" i upućuje na tačku 63.c u kojoj, između ostalog piše: "...Odvojeno se piše i uzrečica je li, ali u množinskom obliku spojeno: jelte..."
Ivan Klajn u Rečniku jezičkih nedoumica (iz iste godine) pak kaže: "je li; skraćeno je l'; je l' da; je l' te."
Volela bih da mi neko ko ima novija izdanja ovih priručnika kaže da li se i u njima autori razmimoilaze po pitanju pisanja ovog skraćenog oblika.
Cayca:Kojim autorom? Ivanom Klajnom ili Mitrom Pešikanom?
Cayca:Moram da proverim jer Pravopis je ipak zakon. Ma koliko poshtovala profesora Klajna (a, veruj mi, veoma ga poshtujem), on ne mozhe biti iznad zakona.
Imash li ti mozhda neko novije izdanje Pravopisa i Rechnika jezichkih nedoumica? Chisto da razreshimo ovu![]()
U pravu si, ali Klajn ipak ima bolje argumente od Pravopisa (u kojem pravilo postaje i ono što je nepravilno, ako je dovoljno dugo u upotrebi).Cayca:Moram da proverim jer Pravopis je ipak zakon. Ma koliko poshtovala profesora Klajna (a, veruj mi, veoma ga poshtujem), on ne mozhe biti iznad zakona...
Ne samo da je ispravnije, nego je jedino ispravno, upravo proverih. (Hm, da li pridev "ispravan" može imati komparaciju?)DraGo70:Mislim da je ispravno i pre nego što i pre nego, ali mislim (isto tako) da je ispravnije "radije" nego "rađe".
![]()
Hvala!Cayca:Nema na chemu. Poshto je moj nadimak zhenskog roda (izgovara se Cajka) sama deklinacija je jednostavna, ali njeno pisanje mozhe predstavljati problem sa kakvim se susrecemo prilikom pisanja skracenica koje imaju zhenski oblik (CIA, GEMA...)
Cayca
Cayc(a)e
Cayc(a)i
Cayc(a)u
Cayca
Cayc(a)om
Cayc(a)i
Mishljenja sam da pridev ispravan mozhe imati logichki komparativ (a i superlativ) u situacijama kada imamo dva ili vishe pravilna oblika, ali onaj kome se daje prednost je ispravniji ili najispravniji. Ni jedan nije neispravan![]()