Pravo ime Boga

Pogledajte prilog 1101922
Ovako je jedini pravilan način izgovaranja imena.
OPET Isto>>>
pa jel vidis ti tu negde samoglasnike ( Vokale) ???
Samoglasnike ima samo u masoretskom textu
a posto ovdje ima SAMO suglanici preba hebr. alefbet bi ovo tvoje gore bilo: >> Yohauaha ;) ;) Suglasnici nemozes citati sa samoglasnicima JERi ih nemaju
u hebrejskom alef betu Suglasnici imaju imena a ne samoglasnike dakle PRIMJER: ג gimel je samo naziv , nije to srpski pa mozes reci eto ga ima samoglasnike (i e) su njegovi samoglsnici :) to ti nikako ne drzi vodu ;) evo jos jedan primjer ל Lamed je samo naziv slova, i nema samoglasnike (a e) mu nisu samoglasnici isto i sva druga slova heebr. alefbeta .....

Narode

Jahve, ili Jehova nije Bozije ime, kako to ne znate, to je zamjenica za njegovo ime, jer zidovi su smatrali da je preseveto izgovarati Bozije pravo ime pa su nasli zamjenicu da ga dozivaju , YHWH znaci "O on", ili "O ti"
Jehovah i Jahve jeste Bozlje ime oko 7000 puta samo u SZ hebrejski tanakh, a ovo za zidovi si pomjesao babe i zabe( Bibiju sa ljude) i njihobva zamjenica je Hašem, Elohim, Adonaj, B-g, JJ, HJ....itd itd itd , i NE znaci JHVH on, on se kaze HU ;)

Jehovah i Jahve jeste Bozlje ime oko 7000 puta samo u SZ hebrejski tanakh, a ovo za zidovi si pomjesao babe i zabe( Bibiju sa ljude) i njihobva zamjenica je Hašem, Elohim, Adonaj, B-g, JJ, HJ....itd itd itd , i NE znaci JHVH on, on se kaze HU ;)

The majority opinion today is that “Yahweh” is the original pronunciation and that it is a verbal
name meaning “He is.” The name eventually ceased to be pronounced because later Jews thought it too holy to be uttered and feared violating
Exodus 20:7
https://www.bibleconnection.com/what-is-the-meaning-of-the-divine-name-yahweh/

zapitajte se zasto Isus nikad nije spomenuo ovu rijec Yahweh u novom zavjetu...pa zato sto to nije Bozije ime....zna se dobro kako je Isus Boga zvao na aramejskom....Alaha.

zapitajte se zasto Isus nikad nije spomenuo ovu rijec Yahweh u novom zavjetu
Зато што је нови завет писан на грчком, а тетраграматон је у њему замењен грчким речима θεος (бог) и κύριος (господ).

...pa zato sto to nije Bozije ime....zna se dobro kako je Isus Boga zvao na aramejskom....Alaha.
Арамејска реч ,,алаха" такође није лично име и значи дословно ,,бог" (алахта - богиња, алахе - богови).

Зато што је нови завет писан на грчком, а тетраграматон је у њему замењен грчким речима θεος (бог) и κύριος (господ).

Арамејска реч ,,алаха" такође није лично име и значи дословно ,,бог" (алахта - богиња, алахе - богови).

ako je jahve Bozije personalno ime, onda nema veze na kojem jezik uje pisan...pa zamisli se ti se zoves Denis, hocu li ja nekako prevesti na drugi jezik tvoje ime samo sto pise na stranom jeziku tekst? Ne

personalna imena se ne prevode.

ja sam misljenja da su Bozije ime Allah/Elah/Alaha neki po automatiznu poceli prevoditi kao Bog.

ako je jahve Bozije personalno ime, onda nema veze na kojem jezik uje pisan...pa zamisli se ti se zoves Denis, hocu li ja nekako prevesti na drugi jezik tvoje ime samo sto pise na stranom jeziku tekst? Ne

ja sam misljenja da su Bozije ime Allah/Elah/Alaha neki po automatiznu poceli prevoditi kao Bog.
jahve je jedno veliko ništa
alah ili eloi znači na semitskom bog
pa ako je bogu ime bog onda je sigurno tako :D

Па није преведено, већ дословно замењено речима ,,Бог" и ,,Господ".

Све су то називи за старе богове у различитим религијама различитих народа старе ере. Алла је арапски, елах арамејски, елоах хебрејски, алах сиријско-арамејски, и сви су настали из старог семитског корена ,,ил".

То су заменице исте речи. Бог је реч. Али и нереч. Трагикомичар мозаика.

Јахве је бог грешних. Кад већ питате. A jedini greh je raditi drugome што не би и себи.

Poslednja izmena:
Pravo Božje ime nije Gospod, Bog, Jehova kako već. U bibliji piše "Svako ko zove na ime moje biće spašen" Savremeni prevod biblije zamenjuje pravo ime našeg Oca u "Gospod Bog" dok je po pravoj bibliji sa dobrim prevodom njegovo ime Yahuah Elohim, a od našeg Spasitelja Yahshua.
Pravo Božje ime nije Gospod, Bog, Jehova kako već. U bibliji piše "Svako ko zove na ime moje biće spašen" Savremeni prevod biblije zamenjuje pravo ime našeg Oca u "Gospod Bog" dok je po pravoj bibliji sa dobrim prevodom njegovo ime Yahuah Elohim, a od našeg Spasitelja Yahshua.

Psalam 83:18 ".. I nek znaju da si ti sam, kome je ime Jehova, Svevisnji nad celom zemljom".

Zašto onda postoji razlika između pojmova Yahweh i Jehova

U originalu je JHVH, Bozje ime pisano sa ta cetiri suglasnika, a samoglasnici su dodavani, tako da Jahve i Jehova je isto, u nasem jeziku je Jehova, u Italiji kazu Geova. Dakle kao sto se neko ime razlicito izgovara u razlicitim delovima sveta, ali koren imena je isti. Na primer ime Mihael, Majkl i Mihajlo je isto ime.

Još kad bi Isusovo ime znali....

Ah... što vam je ime bitno?

Ili ste ateista ili niste.
Iako nema mnogo razlike.

Isus se nije zvao Isus nego Isho na aramejskom, a to je skoro identicno arapskom Isa kako ga Bog zove u Kuranu, jer tamo gdje u aramejskom Sh u arapskom je S samo.

Ah... što vam je ime bitno?

pitaj onog koji je postavio ovu temu

Back