Pravo ime Boga

Ime se ne prevodi. Nikad. Ali kad već tražiš šta to znači, ja ti dajem odgovor.
Pa to i nije reč. To je ime.
E pa baš iz tog razloga što su dodati.
Да резимирамо:
יהוה је име за Бога које се појављује око 6500 пута у Старом Завету.
Ти тврдиш да се יהוה преводи са Yahuwah ili Yahuah.

E pa baš iz tog razloga što su dodati.
Дакле тврдиш да се то име не преводи, али како ћеш га прочитати када нема самогласнике ? Пошто су Јевреји читали у храму своје Свето Писмо (тј свој Стари Завет тј. Танах) како су они изговарали тетраграм JHVH ?
Ime se ne prevodi. Nikad. Ali kad već tražiš šta to znači, ja ti dajem odgovor.
Како можеш превести нешто што се никада не преводи ? Оно што се никада не преводи је немогуће превести.
A ти си направила превод са јеврејског на јеврејски ?
То о чему пишеш је значење речи, као када би неко написао да Христос значи Помазаник. Ми говоримо о томе како се יהוה (ЈHVH) правилно чита, а не о анализи нпр шта је Елохим и одакле потиче та употреба. Уосталом Јевреји су користили и Адонај и многе друге изразе за Бога, нису имали само два израза али су ЈHVH и Еlohim најчешћи у Старом Завету.

Poslednja izmena:
Да резимирамо:
יהוה је име за Бога које се појављује око 6500 пута у Старом Завету.
100%
Ти тврдиш да се יהוה преводи са Yahuwah ili Yahuah.
Ne prevodi se, tako se izgovara.
Дакле тврдиш да се то име не преводи, али како ћеш га прочитати када нема самогласнике ? Пошто су Јевреји читали у храму своје Свето Писмо (тј свој Стари Завет тј. Танах) како су они изговарали тетраграм JHVH ?
Nijedno ime ne bi trebalo da se prevodi, ali to ne znači da se već ne prevodi.
Како можеш превести нешто што се никада не преводи ? Оно што се никада не преводи је немогуће превести.
A ти си направила превод са јеврејског на јеврејски?
Ne prevodim ja ništa, ja samo pišem kako se pravilno izgovara.
A ти си направила превод са јеврејског на јеврејски ?
Nisam ja nikakav prevod napravila.
То о чему пишеш је значење речи, као када би неко написао да Христос значи Помазаник. Ми говоримо о томе како се יהוה (ЈHVH) правилно чита, а не о анализи нпр шта је Елохим и одакле потиче та употреба. Уосталом Јевреји су користили и Адонај и многе друге изразе за Бога, нису имали само два израза али су ЈHVH и Еlohim најчешћи у Старом Завету.
Ime YHWH se ne može prevesti. Ima značenje, ali ne prevodi se na druge jezike kao što se prevodi Bog, Isus, Gospod npr u eng. God, Jesus, Lord..A ime YHWH je uvek isto u svim jezicima i ne izgovara se drugačije. Elohim je titula.

Зове се Јахве, односно, то је начин изговора четворозначног натписа 𐤉𐤄𐤅𐤄 / יהוה‎ око ког је већина сколара сагласна, а који на хебрејском значи ,,ја сам онај који јесам". Тако се звао у време кад су људи почели да га сматрају богом, тако се звао у време штовања у Јудаизму, без обзира на раније начине изговора.

Зове се Јахве, односно, то је начин изговора четворозначног натписа 𐤉𐤄𐤅𐤄 / יהוה‎ око ког је већина сколара сагласна, а који на хебрејском значи ,,ја сам онај који јесам". Тако се звао у време кад су људи почели да га сматрају богом, тако се звао у време штовања у Јудаизму, без обзира на раније начине изговора.
Ne zna se tačan izgovor, ukapirajte. Izgubio se kroz milenijume jer su Jevreji u Hramu i sinagogama izbjegavali da ga izgovaraju već su dopisivali Adonaj - Gospod. Masoreti su u Srednjem vijeku dodavali samoglasnike u Stari zavjet, ali za JHVH je odrađeno nasumice jer ni oni nisu znali tačan redosljed samoglasnika.

Ne zna se tačan izgovor, ukapirajte. Izgubio se kroz milenijume jer su Jevreji u Hramu i sinagogama izbjegavali da ga izgovaraju već su dopisivali Adonaj - Gospod. Masoreti su u Srednjem vijeku dodavali samoglasnike u Stari zavjet, ali za JHVH je odrađeno nasumice jer ni oni nisu znali tačan redosljed samoglasnika.
Ne mislim da bi Bog dopustio da se Njegovo ime tako olako zaboravi i nestane kao da ga nikad nije ni bilo.

То сам и рекао, у суштини. Јахве је начин изговора око кога су се усагласили сколари, и не одражава оригинални изговор који се изгубио. Тај начин изговора се временом усталио и ево нас данас.
Исправићу се једино око тумачења - значење ,,ја сам онај који јесам" је новија конструкција и не одражава старо, заборављено значење.

Ne mislim da bi Bog dopustio da se Njegovo ime tako olako zaboravi i nestane kao da ga nikad nije ni bilo.
Неко ће рећи ,,чудни су путеви Господњи" илити ,,тако је по плану", а ја кажем да не треба ни од једне религије или сегмента религије очекивати ишта натприродно, чудесно, божанствено и сл. Не треба ни концепт Бога узимати за озбиљно, јер ниједно божанство није ,,оно право", већ је или плод маште или преузето од старијих цивилизација и култура, прилагођавано и вероватно ,,преименовано" транслитеризацијом и транскрипцијом. Јахве је првобитно било само једно од многих божанстава, па је временом проглашено јединим богом, створитељем свега, чиме су остала божанства инкорпорисана у Јахве.

Не веруј Википедији ни кад личи да говори истину.
Тачан изговор се зна, провери и питај оне који се разумеју у јеврејски језик.

Ne prevodi se, tako se izgovara.
YHVH се не изговара Yahuwah ili Yahuah. То што ти пишеш је немогуће, изговара се као Јахве.
Нико не изговара овако како ти пишеш.
Yahweh, name for the God of the Israelites, representing the biblical pronunciation of “YHWH,” the Hebrew name revealed to Moses in the book of Exodus.
https://www.britannica.com/topic/Ya...=pepperjam&utm_term=96525&click_id=3872641125

Пошто је тема Божије име, и пошто си ти написала да је Yahuah Elohim, правилно се пише Yahweh Elohim, и то је само једно од Божијих имена, Бог се назива и као Jaхве, и као Елохим, и као Јахве Елохим, назива се као Ел Шадај итд. Дакле није његово једино име Jaхве Елохим, односно прецизније речено Господ Бог, већ су јевреји имали више имена за Бога, стога је то за нас мање више и небитно, јер та имена преводимо са Бог или Господ Бог, па онда се сва имена своде на Бог, и то би онда било Божије име када се преведе.

YHVH се не изговара Yahuwah ili Yahuah. То што ти пишеш је немогуће, изговара се као Јахве.
Нико не изговара овако како ти пишеш.

Пошто је тема Божије име, и пошто си ти написала да је Yahuah Elohim, правилно се пише Yahweh Elohim, и то је само једно од Божијих имена, Бог се назива и као Jaхве, и као Елохим, и као Јахве Елохим, назива се као Ел Шадај итд. Дакле није његово једино име Jaхве Елохим, односно прецизније речено Господ Бог, већ су јевреји имали више имена за Бога, стога је то за нас мање више и небитно, јер та имена преводимо са Бог или Господ Бог, па онда се сва имена своде на Бог, и то би онда било Божије име када се преведе.
Ako si čitao i ranije postove, video bi da sam napisala da je i Yahweh pravilno.

Pitao sam. Kažu da se ne može sa sigurnošću reći.
Нема стручњака који ће рећи да је читање заборављено, то нису стручњаци који ти тако кажу него аматери. Дакле остаје само разрешење тетраграма. Нигде ни код Драгана Милина, Родољуба Кубата или Илије Томића нема података да нико не зна и да је мистерија како се чита тетраграм.
Стога не знам како се зову људи које си питао али се везано за питање тетраграма слабо сналазе.

Ako si čitao i ranije postove, video bi da sam napisala da je i Yahweh pravilno.
Небитно, ајд па се видимо на некој другој теми.

Нема стручњака који ће рећи да је читање заборављено, то нису стручњаци који ти тако кажу него аматери. Дакле остаје само разрешење тетраграма. Нигде ни код Драгана Милина, Родољуба Кубата или Илије Томића нема података да нико не зна и да је мистерија како се чита тетраграм.
Стога не знам како се зову људи које си питао али се везано за питање тетраграма слабо сналазе.
Znači, Jevreji kojima je to maternji jezik se slabo snalaze, ali Milin i Tomić su razbili sve tajne hebrejske lingvistike?

Питање гласи - како се зову стручњаци за библистику који тврде да је изговор изгубљен ?
Наведи ми неки рад или књигу где се види да је изговор изгубљен, потребно ми је више од твоје тврдње да је то тако.

Питање гласи - како се зову стручњаци за библистику који тврде да је изговор изгубљен ?
Наведи ми неки рад или књигу где се види да је изговор изгубљен, потребно ми је више од твоје тврдње да је то тако.
The true pronunciation of YHWH has long been lost, partly because 2,500 years ago, Jews decided it was too sacred to say aloud, and failed to preserve the way it was said.
https://www.google.com/amp/s/www.ha...e-god-s-name-in-vain-but-what-is-it-1.6546806

The practical reason for the mystery of its original pronunciation is that Hebrew is written without vowels. Technically, almost any combination of vowel sounds could have been used with those consonants, thus many different pronunciations are possible.
По тој логици, не би умели да прочитамо ни једну реч из Старог Завета зато што су Јевреји користили самогласнике. Дакле, испада да је немогуће читати јеврејске текстове који су писани без самогласника ?
Why would the Jews preserve the pronunciation of all other words in the Bible but neglect to preserve the pronunciation of the one most important word, which appears in the Bible some 6,600 times - the name of God himself?
Aутор је сам себи супротан. Јевреји нису запамтили изговарање Божјег имена јер се оно писало без самогласника, а све остало знају како се изговара ? Ово нису аргументи, ово је смешно. Већа је вероватноћа да не знају како се користе ретке речи, а да забораве како се користи име које се толико често помиње, једноставно није истина.
Јеврејима вера забрањује да изговарају Божје име па је неко покушао да теолошки оправда своје ставове. Међутим и нејевреји се баве јеврејским језиком и нејевреји добро познају јеврејски језик.
Није добро познавање јеврејског резервисано само за јевреје.

По тој логици, не би умели да прочитамо ни једну реч из Старог Завета зато што су Јевреји користили самогласнике. Дакле, испада да је немогуће читати јеврејске текстове који су писани без самогласника ?

Aутор је сам себи супротан. Јевреји нису запамтили изговарање Божјег имена јер се оно писало без самогласника, а све остало знају како се изговара ? Ово нису аргументи, ово је смешно. Већа је вероватноћа да не знају како се користе ретке речи, а да забораве како се користи име које се толико често помиње, једноставно није истина.
Јеврејима вера забрањује да изговарају Божје име па је неко покушао да теолошки оправда своје ставове. Међутим и нејевреји се баве јеврејским језиком и нејевреји добро познају јеврејски језик.
Није добро познавање јеврејског резервисано само за јевреје.
Božije ime se nije izgovaralo na bogolsuženjima, a ostalo jeste. Zato su mogli znati što piše i bez samoglasnika. Kao kad bismo iz molitve "Oče naš" izbacili samoglasnike. Naravno da bismo znali što piše jer se sve glasno izgovara u crkvi.

Pravo Božje ime nije Gospod, Bog, Jehova kako već. U bibliji piše "Svako ko zove na ime moje biće spašen" Savremeni prevod biblije zamenjuje pravo ime našeg Oca u "Gospod Bog" dok je po pravoj bibliji sa dobrim prevodom njegovo ime Yahuah Elohim, a od našeg Spasitelja Yahshua.
Postoje dokazi u starim spisima da je ime Boga tetragramaton JHVH a to je Jehova.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Tetragram
cak i na mnogim crkvama sveta stoji isklesano ime Boga kao JHVH ili Jehovah
Tako da i u mnogim prevodima Biblije postoji Ime Boga Jehova ili Jahve

https://forum.krstarica.com/threads/jhvh-jehova-jahve-vlastito-ime-boga-zapostavljeno.766476/

Biblija otkriva Bozje IME.

Psalam 83:18 da bi se znalo da si jedino ti, kojemu je ime Jehova,
Svevišnji koji je nad svom zemljom!

Psalms 83:18

That men may know that thou, whose name alone is JEHOVAH, art the most high over all the earth.

- King James Bible "Authorized Version", Cambridge Edition

Exodus 6:3
And I appeared unto Abraham, unto Isaac, and unto Jacob, by the name of God Almighty, but by my name JEHOVAH was I not known to them.

Isaiah 26:4
Trust ye in the LORD for ever: for in the LORD JEHOVAH is everlasting strength:

http://www.kingjamesbibleonline.org/Psalms-83-18/

https://biblija.ks.hr/knjiga-postanka/2?line=4

Dimedia internet tehnologije

• Postanak 2

2 1 Tako bude dovršeno nebo i zemlja sa svom svojom vojskom. 2 I sedmoga dana Bog dovrši svoje djelo koje učini. I počinu u sedmi dan od svega djela koje učini. 3 I blagoslovi Bog sedmi dan i posveti, jer u taj dan počinu od svega djela svoga koje učini.
4 To je postanak neba i zemlje, tako su stvarani.

Drugi izvještaj o stvaranju – Raj zemaljski​

Kad je Jahve, Bog, sazdao nebo i zemlju, 5 još nije bilo nikakva poljskoga grmlja po zemlji, još ne bijaše niklo nikakvo poljsko bilje, jer Jahve, Bog, još ne pusti dažda na zemlju i nije bilo čovjeka da zemlju obrađuje. 6 Ipak, voda je izvirala iz zemlje i natapala svu površinu zemaljsku. 7 Jahve, Bog, napravi čovjeka od praha zemaljskog i u nosnice mu udahne dah života. Tako postane čovjek živa duša.
8 I Jahve, Bog, zasadi vrt na istoku, u Edenu, i u nj smjesti čovjeka koga je napravio. 9 Tada Jahve, Bog, učini te iz zemlje nikoše svakovrsna stabla – pogledu zamamljiva a dobra za hranu – i stablo života, nasred vrta, i stablo spoznaje dobra i zla.

Poslednja izmena:
Postoje dokazi u starim spisima da je ime Boga tetragramaton JHVH a to je Jehova.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Tetragram
cak i na mnogim crkvama sveta stoji isklesano ime Boga kao JHVH ili Jehovah
Tako da i u mnogim prevodima Biblije postoji Ime Boga Jehova ili Jahve

https://forum.krstarica.com/threads/jhvh-jehova-jahve-vlastito-ime-boga-zapostavljeno.766476/

Biblija otkriva Bozje IME.

Psalam 83:18 da bi se znalo da si jedino ti, kojemu je ime Jehova,
Svevišnji koji je nad svom zemljom!

Psalms 83:18

That men may know that thou, whose name alone is JEHOVAH, art the most high over all the earth.

- King James Bible "Authorized Version", Cambridge Edition

Exodus 6:3
And I appeared unto Abraham, unto Isaac, and unto Jacob, by the name of God Almighty, but by my name JEHOVAH was I not known to them.

Isaiah 26:4
Trust ye in the LORD for ever: for in the LORD JEHOVAH is everlasting strength:

http://www.kingjamesbibleonline.org/Psalms-83-18/
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Yahweh
Ime 𐤉𐤄𐤅𐤄 ima više izgovora.
Screenshot_20220216_175421.jpg
Screenshot_20220216_175413.jpg

Back