Pravo ime Boga

Judaizam ne prihvata Isusa ili Yahusha kao Mesiju, mislim neki i prihvataju ali retko ali svi žive po bibliji.U hrišćanstvu imamo 3 pojma različitih verovanja i svi veruju u Sveto Trojstvo, retko ko od njih živi po bibliji, a u islamu ima dosta njih koji žive po kuranu, ali islam me totalno zbunjuje i ništa mi nije jasno.
Islam ne porice bibliju. Gledaj to kao treci deo serijala filmova. Prvi kaze "priprema za dolazak mesije", drugi "mesija je dosao!", treci "ipak nije, zeznuli smo se!" :)

лаици се руководе тиме што се Мухамед у Курану позива на Авраама и пророке, и онда све трпају у исти кош. међутим, не гледају суштину (природу ислама, обреде, ритуале, учење). јер Мухамед, да је чуо за Буду и Лао Цеа, он би и њих поменуо у Курану.

ислам је самоникла биљка. нема никакве везе ни са јудаизмом ни са хришћанством. то је реформисани арабљански политеизам. при чему су уклоњена сва претходна божанства осим једног, а при томе су задржани сви обреди, ритуали и веровања из старих паганских култова.
ima veze sa judaizmom i hrišćanstvom pa oni veruju da su sve to bili božji poslanici i avram koga oni zovu ibrahim i isus koga zovu isa i za koga kažu da je bio omiljeni božji poslanik(ali ne i sin božji) sve do dolaska njihovog proroka muhameda,sve 3 vere su povezane kao nekakav beskrajni košmar

ima itekako veze sa judaizmom i hrišćanstvom pa oni veruju da su sve to bili božji poslanici i avram koga oni zovu ibrahim i isus koga zovu isa i za koga kažu da je bio omiljeni božji poslanik(ali ne i sin božji) sve do dolaska njihovog proroka muhameda,sve 3 vere su povezane kao nekakav beskrajni košmar
нема никакве везе. то позивање је само Мухамедов вид пропаганде како би задобио подршку и поверење ондашњих Јевреја и хришћана. у смислу- видите бааа, ми смо иста раја.

ima veze sa judaizmom i hrišćanstvom pa oni veruju da su sve to bili božji poslanici i avram koga oni zovu ibrahim i isus koga zovu isa i za koga kažu da je bio omiljeni božji poslanik(ali ne i sin božji) sve do dolaska njihovog proroka muhameda,sve 3 vere su povezane kao nekakav beskrajni košmar
Biblija i samo biblija i to je jedini put do Boga

нема никакве везе. то позивање је само Мухамедов вид пропаганде како би задобио подршку и поверење ондашњих Јевреја и хришћана. у смислу- видите бааа, ми смо иста раја.
kao što se hrišćani šlepaju uz stari zavet tako što su sklepali možeš misliti-novi zavet i ako im jevreji kažu aj palite smislite svoje bajke manite se naših lol
islam je samo nastavak te bliskoistočne pustinjske agonije

kao što se hrišćani šlepaju uz stari zavet tako što su sklepali možeš misliti-novi zavet i ako im jevreji kažu aj palite smislite svoje bajke manite se naših lol
islam je samo nastavak te bliskoistočne pustinjske agonije
разлика је у томе што хришћани јеврејске Свете Књиге сматрају светим и истинитим, од Бога надахнутим. читају из њих и и моле се кроз њих. мухамеданци јеврејске и хришћанске Свете Књиге сматрају фалсификатом, збирком лажи. увиђаш ли разлику?

Judaizam ne prihvata Isusa ili Yahusha kao Mesiju, mislim neki i prihvataju ali retko ali svi žive po bibliji.U hrišćanstvu imamo 3 pojma različitih verovanja i svi veruju u Sveto Trojstvo, retko ko od njih živi po bibliji, a u islamu ima dosta njih koji žive po kuranu, ali islam me totalno zbunjuje i ništa mi nije jasno.
Tvrdnja "svi veruju u sveto trojstvo" kad je istrazis uopste ne stoji, jer oko tog trojstva se vodi rasprava hiljadama godina i nije nigde blizu resenja. Samo ovde na forumu pa ne mozes da nadjes dva coveka koji imaju isto shvatanje pojma trojstva, kamoli kad zadjes u teologiju i filozofiju dublje...

Bog je zrtvovao samog sebe samom sebi da bi oprostio covecanstvu koje je stvorio i usadio sebe u isto putem svetog duha koji je opet on, znajuci unapred za grehe koje ce isto praviti u njegovo ime... To je sve sto postoji na simplistickoj povrsini, i ocigledno hiljade godina mentalnog razgibavanja nisu dovele do jedinstvenog resenja...

Tema ime boga u bibliji, moj kandidat:

LOGOS

1 U početku beše Reč, i Reč beše u Boga, i Bog beše Reč.

Poslednja izmena:
Исус Христос је био Јеврејин. сви Његови ученици били су Јевреји. дакле, хришћанство је поникло из јеврејске вере. Мухамед је био, шта? арабљански паганин. и како је онда ислам потекао из аврамовских религија? никако.

разлика је у томе што хришћани јеврејске Свете Књиге сматрају светим и истинитим, од Бога надахнутим. читају из њих и и моле се кроз њих. мухамеданци јеврејске и хришћанске Свете Књиге сматрају фалсификатом, збирком лажи. увиђаш ли разлику?
vi jevrejske svete spise smatrate istinitim samo ukiliko imaju nastavak u vidu novog zaveta i dolasku sina božjeg ali jevreje se to ne dotiče vi ste za njih bespotreban višak na toj ili sličnoj liniji se nadovezuju i muslimani sa njihovom pričom,oni veruju da je biblija izmenjena u delu gde se navodno pominjao dolazak poslenjeg proroka tj.njihovog proroka

vi jevrejske svete spise smatrate istinitim samo ukiliko imaju nastavak u vidu novog zaveta i dolasku sina božjeg ali jevreje se to ne dotiče vi ste za njih bespotreban višak na toj ili sličnoj liniji se nadovezuju i muslimani sa njihovom pričom,oni veruju da je biblija izmenjena u delu gde se navodno pominjao dolazak poslenjeg proroka tj.njihovog proroka
пази, ни оно што данас улази у канон књига јеврејске Библије није све што су Јевреји написали на задату тему. многе књиге нису укључили у Свето Писмо. дакле, међу нама је спор само око обима Библије. мухамеданци не признају ниједну од десетина књига које јудеји и/или хришћани прихватају као свете. ниједну. и каква је онда веза међу нама? никаква.

пази, ни оно што данас улази у канон књига јеврејске Библије није све што су Јевреји написали на задату тему. многе књиге нису укључили у Свето Писмо. дакле, међу нама је спор само око обима Библије. мухамеданци не признају ниједну од десетина књига које јудеји и/или хришћани прихватају као свете. ниједну. и каква је онда веза међу нама? никаква.
Priznaju samo kazu "vi ste sve to pogresno shvatili, pojma nemate, ovako treba citati"

ma oni prihvataju bibliju u smislu bog je tada govorio tako(sa izuzetkom da je isus sin božji tome se žestoko protive) a sada govori ovako kroz kur'an (u prevodu recitacija) i ima svog poslenjeg proroka i to je još gore šlepanje od onog hrišćanskog

ma oni prihvataju bibliju u smislu bog je tada govorio tako(sa izuzetkom da je isus sin božji tome se žestoko protive) a sada govori ovako kroz kur'an (u prevodu recitacija) i ima svog poslenjeg proroka i to je još gore šlepanje od onog hrišćanskog
како прихватају Библију кад кажу да је то лаж, да је не треба читати, него је треба спалити?

како прихватају Библију кад кажу да је то лаж, да је не треба читати, него је треба спалити?
ne znam ko to tako kaže ja znam da samo kažu da je biblija izmenjena tj.da je izbačen deo gde se navodno pominje dolazak poslednjek proroka,po islamu je strogo zabranjeno vređanje božjih proroka uključujući isusa zato je bilo mnogo nesporazuma kada su crtane karikature proroka muhameda u smislu pa crtajte i vi karikature isusa ali ne njima je tako nešto strogo zabranjeno

ne znam ko to tako kaže ja znam da samo kažu da je biblija izmenjena tj.da je izbačen deo gde se navodno pominje dolazak poslednjek proroka,po islamu je strogo zabranjeno vređanje božjih proroka uključujući isusa zato je bilo mnogo nesporazuma kada su crtane karikature proroka muhameda u smislu pa crtajte i vi karikature isusa ali ne njima je tako nešto strogo zabranjeno
пази, јасно је да књиге Светог Писма нису измењене. можда је током векова дошло до неких ситних грешака преписивача, али то су минорне и ненамерне ситнице. међутим, мухамеданци све књиге сматрају потпуним фалсификатима. иако то нису. не признају ниједну. не признају ништа. дакле, то је само њихов начин да Библију у целости одбаце.

Ne. Samo oblik koji sam naveo, prema pojedinim islamskim profesorima, potiče iz hebrejske množine elohim. Inače Allahuma je vokativ. No, ne treba zaboraviti da Bog u Kuranu o sebi govori koristeći ličnu zamjenicu u množinu - mi (Nahnu).
нисам те разумео, молим те објасни ми- да ли се у Курану меница бог појављује упоредо и у једнини и у множини?

Back