Pravo ime Boga

Pa i Svetu Duh nema ime, samo naziv koji ukazuje na specifičnu ulogu te ipostasi Boga.

Manitu je itekako imao konkurenciju te su morali da ga tako krste.
pa i sv duh ima konkurencije
svaki bog ima konkurenciju. drugo je to što smo se mi skvrčili na hrišćanstvo pa mislimo da nema drugih bogova.
ipak to je večita borba između naroda. samo indijanci smatraju da je bog duh ko i hrišćani

pa i sv duh ima konkurencije
svaki bog ima konkurenciju. drugo je to što smo se mi skvrčili na hrišćanstvo pa mislimo da nema drugih bogova.
ipak to je večita borba između naroda. samo indijanci smatraju da je bog duh ko i hrišćani
Mislim da nema konkurencije. Čak i ti što najžešće veruju u mnoštvo božanstava, osećaju to i uvek imaju nekog glavnog baju. Nije slučajno.

Mislim da nema konkurencije. Čak i ti što najžešće veruju u mnoštvo božanstava, osećaju to i uvek imaju nekog glavnog baju. Nije slučajno.
pa za tog glavnog baju i kažem
npr trimurti, tri aspekta jednog boga

Тримурти (санск. त्रिमूर्ती trimūrti - три лика) је Свето тројство у хиндуизму
Тримурти симболизује да сва божанска дела произилазе из једног, јер су три аспекта међусобно зависна и комплементарна, и представљају безличног Брахама и изражавају аспекте стварања, чувања и уништавања врховног бића...

da ne pričamo o veri predaka preko toponima triglav, troglav itd

broj tri je predviđeno za vrhovno božanstvo jer kako svet vidimo takvu i predstavu boga imamo.

pa za tog glavnog baju i kažem
npr trimurti, tri aspekta jednog boga

Тримурти (санск. त्रिमूर्ती trimūrti - три лика) је Свето тројство у хиндуизму
Тримурти симболизује да сва божанска дела произилазе из једног, јер су три аспекта међусобно зависна и комплементарна, и представљају безличног Брахама и изражавају аспекте стварања, чувања и уништавања врховног бића...

da ne pričamo o veri predaka preko toponima triglav, troglav itd

broj tri je predviđeno za vrhovno božanstvo jer kako svet vidimo takvu i predstavu boga imamo.
Ukapirao sam da kažeš kako je Sveti Duh ima.

Mislim da svi nemaju i ne vide trojstvo, čak i neki koji se kunu u Bibliju i svoje pravo hrišćanstvo.

Ali ono što je zajedničko za baš sve religije je osećaj za neki red u prirodi. A red/uređenost/poredak nisu mogući bez neke predstave o hijerarhiji, a hijerarhija je uvek piramidalna struktura, na čijem vrhu, pre ili kasnije, može postojati, samo jedan...

Ukapirao sam da kažeš kako je Sveti Duh ima.

Mislim da svi nemaju i ne vide trojstvo, čak i neki koji se kunu u Bibliju i svoje pravo hrišćanstvo.

Ali ono što je zajedničko za baš sve religije je osećaj za neki red u prirodi. A red/uređenost/poredak nisu mogući bez neke predstave o hijerarhiji, a hijerarhija je uvek piramidalna struktura, na čijem vrhu, pre ili kasnije, može postojati, samo jedan...
da a taj jedan je apsolut i on zavisno od religija se manifestuje u mnoga božanstva. zato mnogi greše kad druge nazivaju mnogobošci, po manifestaciji jesu ali po veri u apsoluta nisu, pa čak i oni što zagovaraju da su ostali bogovi rođeni. a to imaš i u sz (kad su božiji sinovi pohodili ljudske ćeri ili kad im apsolut dodeljivao narod) a u nz je samo jedan rođen.

da a taj jedan je apsolut i on zavisno od religija se manifestuje u mnoga božanstva. zato mnogi greše kad druge nazivaju mnogobošci, po manifestaciji jesu ali po veri u apsoluta nisu, pa čak i oni što zagovaraju da su ostali bogovi rođeni. a to imaš i u sz (kad su božiji sinovi pohodili ljudske ćeri ili kad im apsolut dodeljivao narod) a u nz je samo jedan rođen.
Bog ko Bog, što bi se manifestovao drugačije?

Onda nije apsolut. A ko ima više božanstava, što je jedini razlog za davanje imena Bogu, je svakako mnogobožac a to jeste drugačije.

Jevreji su bili mnogobošci pa su i popili zapovest... Jahve se pominje kao ime samo da bi se razlikovao od tih idola u glavama Izrailja još od pre Mojsija.

pa što se u hrišćanstvu i hinduizmu manifestovao kao čovek?
prosto je tako, samo što svaka religija tvrdi za sebe da poznaje bolje boga ili na pravi način a ostale greše
Pa jeste ali tom hinduistickom se tačno zna lično ime koje je nosio i pre dolaska, baš zbog paganskog mnogoboštva. Sin Božiji dobi ime tek pošto se ovaplotio u ljudskom telu i postao čovek. tj bogočovek.

Pa jeste ali tom hinduistickom se tačno zna lično ime koje je nosio i pre dolaska, baš zbog paganskog mnogoboštva. Sin Božiji dobi ime tek pošto se ovaplotio u ljudskom telu i postao čovek. tj bogočovek.
pa to nema veze, Isus je sišao kasnije, zato je i kasnije dobio ime.
sve u svemu bog nema krštenicu a ljudi mu kumuju. krišna je inkarnacija višnua (višnjeg).
ali govorio sam o manifestacijima boga ne o imenama koja su takođe zastupljena kod svih religija sem u islamu ako se ne varam.
alah znači bog, eloah na jevrejskom ili eloi (ILI) na aramejskom

sve u svemu bog nema krštenicu a ljudi mu kumuju. krišna je inkarnacija višnua (višnjeg).
Nema krštenicu a ni ime osim kod pagana.

Zimisli sad u Indiji smo (neka druga reinkarnacija) i pitam te gde ćeš a ti kažeš da se pomolim Bogu... Pa pošto se samo površno poznajemo, kako sad ja da znam bez imena, kome ćeš se moliti?

Tako da, to je siguran znak paganske vere i vernika ako za Boga ima i neko posebno ime...

Nema krštenicu a ni ime osim kod pagana.

Zimisli sad u Indiji smo (neka druga reinkarnacija) i pitam te gde ćeš a ti kažeš da se pomolim Bogu... Pa pošto se samo površno poznajemo, kako sad ja da znam bez imena, kome ćeš se moliti?

Tako da, to je siguran znak paganske vere i vernika ako za Boga ima i neko posebno ime...
pa i ti kad se moliš moliš se imenu Isus jel to znači da si i ti pagan?
a reinkarnacije ima ili nema, ako je ima i mi se reinkarniramo ako je nema onda se ni hindusi nereinkarniraju.
prosto ko pasulj

Imam utisak da neki forumasi sasvim pogresno koriste Biblijsku formulaciju Bozje ime i tu gresku imaju kao fundamenat u njihovu religiju.
Da bi ovo potvrdio navodim jedan Biblijski tekst koji nam daje jednu interesantnu perspektivu te formulacije:

2 Moijs.23,20-22:
"...Evo, ja šaljem anđela svojega pred tobom da te čuva na putu, i da te odvede na mjesto koje sam ti pripravio.
Čuvaj ga se, i slušaj ga, nemoj da ga rasrdiš, jer vam neće oprostiti grijeha, jer je moje ime u njemu.
Nego ako ga dobro uzaslušaš i ustvoriš sve što kažem, ja ću biti neprijatelj tvojim neprijateljima i protivnik tvojim protivnicima..."

Kako je to moguce da Bozje ime bude u nekom stvorenju,konkretno andjelu ?
Ako se misli da je andjeo znao Bozje ime onda mozemo reci da je to ime bilo i u jevreja jer su i ono znali to ime zar ne ?
Ili jos preciznije,sta nam ovaj tekst pokazuje da pomenuta formulacija realno znaci ???

pa i ti kad se moliš moliš se imenu Isus jel to znači da si i ti pagan
Nije to isto. On je bio ovde dole i zaogrut u kožne aljine kao svi mi smrtnici. U krštenici mu naoisali Isus Nazarecanin pa otuda ta intimizacija imenom.

A ko je video Ganesu sa telom miša i glavom slona kako šeta nekom ulicom, da bi sebi smeo dozvoliti takav luksuz? I Aj da je jedini pa i nekako...

Nije to isto. On je bio ovde dole i zaogrut u kožne aljine kao svi mi smrtnici. U krštenici mu naoisali Isus Nazarecanin pa otuda ta intimizacija imenom.

A ko je video Ganesu sa telom miša i glavom slona kako šeta nekom ulicom, da bi sebi smeo dozvoliti takav luksuz? I Aj da je jedini pa i nekako...
sve je to nebitno naročito izgled jer po pričama i spisima bog se pojavljivao u raznim oblicima i pričao preko magarca. bitno je da jednostavno bogu moramo dati ime a to nema veze sa verom već sa religioznom pripadnošću. pa tako kad se moliš Isusu ti se deklarišeš kao hrišćanin, ako se moliš jahveu onda judaizam itd.

sve je to nebitno naročito izgled jer po pričama i spisima bog se pojavljivao u raznim oblicima i pričao preko magarca. bitno je da jednostavno bogu moramo dati ime a to nema veze sa verom već sa religioznom pripadnošću. pa tako kad se moliš Isusu ti se deklarišeš kao hrišćanin, ako se moliš jahveu onda judaizam itd.
Pa nije Bog pričao preko magarca već na natprirodni način omogućio Valaamovoj magarici da progovori.

Back