PRAVILNA ISHRANA

Da, imaju ocnjake, ali koliko su ti ocnjaci isti kao kod zivotinja? Covek nije ni mesojed ni biljojed, covek je plodojed! Kada odrastate okruzeni prirodom, a ne betonom, to lako i shvatite.

Значи једеш само плодове???
Де, дај нам неки предлог јеловника, рецимо шта једете за доручак, шта куваш за ручак, шта за вечеру?
Баш би било интересантно чути.

Да ли плодове једеш само у сировом стању или ипак прибегаваш понекад кувању или конзервирању? (Претпостављам да не, јер то није природно.)
Да ли провераваш одакле потичу ти плодови? (Можда расту поред великих загађивача, можда расту на земљи третираној пестицидима...а то је све врло, врло лоше за наш организам!) Где купујеш плодове за које си сигурна да су правилно гајени и складиштени?

Zdravstvenih problema nisam do sada imala, i ne vidim razloga da ih imam ubuduce, ako sam ja odrasla bez mleka, zasto i moje dete ne moze.
Ova sala za spoka je dobra, ali onaj ko ima dete nema sanse da nije cuo za dr.Spoka. Ne mogu da kazem da znam sve, ali o mleku znam bas dosta. Skoro ceo zivot izlagana podrugivanju, bila obelezena kao drugacija jer ne pijem mleko.
Kao lepsi pol znam i sledece - ima slucajeva gde deca sisaju i u 5,6 godini zivota, sto znaci da majka ima mleka, jer joj dete stimulise stvaranje mleka. Vi ste verovatno u svoj toj vasoj nacitanosti prevideli cinjenicu da krava takodje daje mleko samo kada se oteli. Kada je ne bi ste muzli posto se tele odvoji od sise, krava ne bi imala mleka. Daljim muzenjem krave ce se proizvoditi mleko, jer telo krave ne raspoznaje da li joj tele sisa ili je neko muze. I zato krave stalno daju mleko.
Kravlje mleko moze u sebi da sadrzi doslovce sve sto unese u svoje telo. Pasterizacijom se ne postize skoro nista jer se pasterizacija radi 15 sekundi na 72 stepeni celizijusa. U kravljem mleku se nalze sledece stvari - 59 aktivnih hormona, alergeni, masti, holesterol, merljive kolicine herbicida, pesticida i dioksina, gnoj, krv, bakterije, antibiotici.
Na sve ovo treba dodati i cinjenicu na koju stalno nutricionisti skrecu paznju, a to je sledece - da bi se kalcijum iz mleka pravilno iskoristio u mleku se mora nalaziti identicna kolicina magnezijuma, sto nije slucaj sa kravljim mlekom. Tamo je odnos 1:10.
Odnos 1:1 ima u biljkama sa tamnozelenim liscem, orasatim plodovima, susamu
I evo da sebi za slobodu dam da vam dopunim vase znanje o zdravoj ishrani - u 42g badema imate 100mg kalcijuma.
Pozdrav:)
A vi ste odrasli bez mleka jer...? Uostalom to je vasa stvar da ne zalazimo u to...
O mleku znate a mleko ne pijete... kako to? Praksa i teorija su dve razlicite stvari. Znaci vi preporucujete da covek pije ljudsko mleko tj da muzemo zene?? Ako deca sisaju u 5-6 godini onda tu nesto nije u redu... trebalo bi da znate kad dete treba da prestane i zasto.
A ovaj link ovde-> https://www.abakusbp.net/forum/viewtopic.php?f=21&p=16881 takodje vecu glupost nisam procitao, mada vidim da ljudi nisu imali zivaca da odgovore ni tamo. Znaci ja vecu propagandu protiv mleka nisam do sada video! I ko ce to da smisli nego bolesni ameri kod kojih ne raste ni "zdrava" trava a da ne pricamo o kravama i njohovom mleku. I da li ste culi nekad za poreklo i vrste proteina kao i masti... holesterola. Vi pricate o kalcijumu iz badema? Mogli ste da kazete pa u jednoj tableti sumecoj ima 500mg kalcijuma to je zdravije :)

Nego mene zanima jedna stvar... kakva je vasa ishrana, sta jedete... koliko ste visoki, teski, body fat?

Za korisnika Profimare

Onda ocigledno niste nacitani, jer da jeste, znali bi ste da je na celoj planeti covek jedini sisar koji pije mleko druge vrste sisara. Doduse ima tu i pasa i macaka, ali samo onih kojima covek daje da piju kravlje mleko. Evo i jednog pitanja : zasto vi pijete kravlje mleko? Svinja, konj, pacov, pas, macka, sve su to domace zivotinje, i koristeci istu logiku kojom covek pije kravlje mleko, moze se piti mleko od ostalih domacih zivotinja.

Moj mačak je sisao komšijinu kerušu :)

ja sam vec mjesecima prezivjela bez mlijeka i psenice pa me evo, zdrava i prava....mislim da i jedni i drugi idete predaleko u svojim optuzivanjima i dokazivanjima....
ja ga ne pijem jer mi ne odgovara.....

Znaci vi preporucujete da covek pije ljudsko mleko tj da muzemo zene??

Znam ja da bi ste vi zeleli da nas muzete, ali nisam o tome pricala. Covek je jedini sisar koji nastavlja da pije mleko posle perioda odojceta. Ovaj sajt sto ste postavili nisam videla, ali su nam izvori isti, to je ta prica. A da ste otisli na jos neke strane i domace sajtove videli bi ste da tamo samo lekari pricaju o stetnosti mleka. Ako vec treba da verujemo u reci autoriteta, zasto onda ne verovati recimo vrhunskom pedijatru koji je, doduse pod stare dane, priznao da je pogresio i izjavio da kravlje mleko ne cini nikakvu korist za decu, samo nanosi stetu, lagano ali sigurno.
Takodje, ako zelite mozete posetiti i national medicine library, pa odete na odeljak posvecen ispitivanjima mleka. I tamo mozete naci neke korisne informacije. I tu propagandu nisu smislili u usa, ne znam odakle vam ta informacija.

Mogli ste da kazete pa u jednoj tableti sumecoj ima 500mg kalcijuma to je zdravije
Onda lepo izvolite pa kupujte sumece tablete, po miogucstvu one sa vestackim secerima, i svima ce nam biti lepo.
Ako bas ne mozete da zamislite svoj zivot bez mleka, onda bi vam dobro doslo kokosovo mleko. Visoka sam 165, teska 52kg, body fat me ne interesuje, niti brine, tako da cete ostati uskraceni za tu infoprmaciju.

Значи једеш само плодове???

Da li sam ja to negde napisala? Pre ce biti da niste razumeli sta sam napisala, a o tome govori i vas zajedljivi komentar. Sto se jelovnika tice, on je vegetarijanski, i ne sastoji se samo od plodova, naravno. Ne mogu da kontrolisem pesticide i zagadjenost zemljista, ali ovde gde ja zivim imam sopsvene izvore i povrca i voca (bez ikakvih pesticida), tako da ne brinem nesto preterano. Znam da nisu svi u istoj prilici kao i ja, ali sta da radim. Jelovnik vam necu sastavljati, ostavljam vama da mastate sta bi mogao da jede neko ko ne jede meso i mleko, pa mozete posle i da se sprdate na moj racun.

Sa svastare..alal vera 'mama'.

Nema na cemu, i drugi put.

i nije tacno da zivotinje ne vole mleko...moja macka je volela mleko....a nekad i jogoort

A da li bi vasa macka pila mleko ili jogurt da joj vi niste dali?

dugotrajno-1.jpg

moje omiljeno:lol:

Da li sam ja to negde napisala? Pre ce biti da niste razumeli sta sam napisala, a o tome govori i vas zajedljivi komentar. Sto se jelovnika tice, on je vegetarijanski, i ne sastoji se samo od plodova, naravno. Ne mogu da kontrolisem pesticide i zagadjenost zemljista, ali ovde gde ja zivim imam sopsvene izvore i povrca i voca (bez ikakvih pesticida), tako da ne brinem nesto preterano. Znam da nisu svi u istoj prilici kao i ja, ali sta da radim. Jelovnik vam necu sastavljati, ostavljam vama da mastate sta bi mogao da jede neko ko ne jede meso i mleko, pa mozete posle i da se sprdate na moj racun.

Сад си ме увредила.
Ја сам најлепше питала, а ти се обрецаш.

Кажеш како је млеко нездраво (јер, побогу, Спок тако каже), а када те лепо питам шта је то што је ЗДРАВО што би требало да једемо и да нам даш КОНКРЕТАН предлог шта и како јести...ти се дуриш.
Супер!
Прво нам кажеш:''Не треба јести то и то'', а када те питамо ШТА ТРЕБА јести...онда добијем одговор да треба да МАШТАМ!???

Сад си ме увредила.
Ја сам најлепше питала, а ти се обрецаш.

Кажеш како је млеко нездраво (јер, побогу, Спок тако каже), а када те лепо питам шта је то што је ЗДРАВО што би требало да једемо и да нам даш КОНКРЕТАН предлог шта и како јести...ти се дуриш.
Супер!
Прво нам кажеш:''Не треба јести то и то'', а када те питамо ШТА ТРЕБА јести...онда добијем одговор да треба да МАШТАМ!???

Ja jednostavno ne mogu da verujem da neko odrastao pita sta je zdravo za jelo. Izvinjavam se zbog naglosti, i ako sam vas uvreedila, zaista mi to nije namera. A ako bas insistirate za jelovnik onda treba da znate da ono sto ja jedem ne mora da nuzno da bude dobro za vas, a sad mi se malosa probudio pa cu nastaviri kasnije vevcras. Pozdrav, nemojte se vredjati, nije mio bila namwera.

mama....jesi li ti nootricionista?.........a kako izbeavaš pesticide...i one hibridne jabooke...di ja da jedem zdravo...ne mogu da kljoocam ..nisam tica..ja sam predator... ( : je l znaš da je nejesti meso nezdravo?..na primer...mora meso da se jede...

Ja jednostavno ne mogu da verujem da neko odrastao pita sta je zdravo za jelo. Izvinjavam se zbog naglosti, i ako sam vas uvreedila, zaista mi to nije namera. A ako bas insistirate za jelovnik onda treba da znate da ono sto ja jedem ne mora da nuzno da bude dobro za vas, a sad mi se malosa probudio pa cu nastaviri kasnije vevcras. Pozdrav, nemojte se vredjati, nije mio bila namwera.

Види, мене су учили у школи да млеко ЈЕСТЕ здраво за јело, и да месо ЈЕСТЕ здраво за јело... И ето, тако одрастох.

Не тражим ја да ти пишеш шта је добро за МЕНЕ, него шта то ТИ једеш ако не једеш ништа ''нездраво''. То је оно што ме интересује. Немам прилике да чујем то од неког другог ко би имао слично становиште о исхрани...јер немам таквих у окружењу, па ме зато интересује да чујем.

@zbunjena

Covek jedini pije mleko jer ima razum i naucnici su dokazali da je to zdravo i da coveku moze samo da koristi... Ostali organizmi na planeti funkcionisu po zakonima prirode i prezivljavanja.
Tu propagandu su smislili vegetarijanci i slicni vama... A taj tzv. doktor je isti kao dr. Pfaf debeli matori koji ne zna vise sta ce pa je propagirao dijete i zdravu ishranu a bolje da se pogledao u ogledalo. Mnogo verujete marketningu i tamo nekim novonastalim istrazivanjima a ljudski rod od kad zna za sebe funkcionise po principima koje vi ne priznajete...

I sta ja sa vama vise da pricam, dovoljno mi je jasno bilo pogledavsi vase pitanje i kasnije raspravu na podforumu zdravlje, da skapiram neke stvari ;) I da, cigare su zdrave kao i kafa, samo uzivajte ;)
Jos mi recite da je protein iz soje zdrav :) kao i npr. da covek bez unosa mesa moze da funkcionise :)
I kapiram da si samohrana majka pomalo hipohonder... bolje da si medicinu zavrsila ili mozda ne jer po tebi nista ne valja sto je danasnjem svetu ok. I voleo bih da napises samo rucak kako ti npr. izgleda evo cisto da vidim sta je po tebi zdravo... a verujem da si to ti izmislila nekom svojom pogresnom filozofijom

@mammy
Ne pricam ja da li nekome ne odgovara ili odgovara nego hocu da kazem da optuzba da mleko nije zdravo je totalna glupost!

kaze jagoda jorga da ta prica oko krvnih grupa nema veze sa zivotom . ja jedem sve, lazem, ne jedem punjene tikvice, ali pohovane njam, i cveklu.
e da kao suncokretovo ulje skroz treba izbaciti.
Lepo kaze zena,tu pricu ne podrzava zvanicna medicina.
Ne zelim da ubedjujem ljude koji vide smisao u tome,to je vase ubedjenje,ali ja sam krvna grupa O i ideja da mi ishrana bude bazirana na mesu je idiotska.Ta dijeta ide iz krajnosti u krajnost i zato je ne preporucujem jer je jako iskljuciva.Osobama sa krvnom grupom A su zabranjeni mlecni proizvodi i meso.A osteoporoza?Kalcijum?Gvozdje?Vitamini B grupe. Ako se neko hrani pretezno mesom?Hiperholesterolemija,hiperproteinemija...
Kakve veze ima krvna grupa sa varenjem i hranom?Mozda su neki ljudi nasli neke cinjenice koje imaju veze sa njihovim organizmom,nekom ne prija laktoza pa misli da je to zbog krvne grupe a ustvari prosto ima intoleranciju na laktozu,neko ne voli meso i lose ga vari ...opet to je do njegovog organizma...
Sto se tice mleka,ono je jaaako bitno i zdravo,pogotovo za trudnice i porodilje jer iz kravljeg mleka njihovo mleko dobija na kvalitetu...

meni su ove price stvarno sulude,kao ne valja mleko,ne valja ovo,ne valja ono.
svako treba da odreti sta odgovara njegovom organizmu i da se tako hrani.dovoljno je oslusnuti malo sebe i ustanoviti sta je ono sto ti je zaista potrebno i u skladu sa tim birati hranu.
*** ja jednostavno osecam potrebu za mlekom,isto ko sto su mi se neki dan jednostavno jela kuvana jaja a nisam ih pre toga jela mesecima...valjda mi je nesto falilo...isto ko sto dnevno pojedem voca ne zna se,a meso i mahunarke a posebno pasulj slabo varim...a taj pasulj koliko ishvalise da je zdrav - kad ga jedem pet dana me boli ceo organizam dok ne svarim.

a to sa mlekom mi je hc,sad nas osetljivi na laktozu nabedjuju kako ne valja zato i zato...imamo razlicite organizme i tu je kraj cele price.

sto rece hanibal ne sme da jede paradajz po krvnoj grupi,i ja isto...a ne znam koliko kila ga leti potamanim pa mi ne fali nista :roll:

A da li bi vasa macka pila mleko ili jogurt da joj vi niste dali?
kad bi mogla da pomuze ili posisa ovcu ili kravu mozda i bi
i naravno da se po istoj logici ne moze piti kravlje i svinjsko mleko
kao sto se po istoj logici ne moze jesti svinjsko i lisicije meso
sigurno je da su hiljadama godina ljudi, kao uostalom i sve zivotinjske vrste na zemlji kada betona jos nije ni bilo formirale svoju ishranu, pri cemu je postupno dolazilo do interakcije izmedju ishrane i naseg organizma sto se i danas desava

Izem ti zdravu hranu, kad mi jutros majmun turira krs od kamiona, samo sto nije zapalio celu ulicu.
O kakvom zdravlju vi pricate. Jedino da popijem tonu zeolita posle svakog obroka da se ocistim od toksina.:-)

@zbunjena

Covek jedini pije mleko jer ima razum i naucnici su dokazali da je to zdravo i da coveku moze samo da koristi... Ostali organizmi na planeti funkcionisu po zakonima prirode i prezivljavanja.
Tu propagandu su smislili vegetarijanci i slicni vama... A taj tzv. doktor je isti kao dr. Pfaf debeli matori koji ne zna vise sta ce pa je propagirao dijete i zdravu ishranu a bolje da se pogledao u ogledalo. Mnogo verujete marketningu i tamo nekim novonastalim istrazivanjima a ljudski rod od kad zna za sebe funkcionise po principima koje vi ne priznajete...

I sta ja sa vama vise da pricam, dovoljno mi je jasno bilo pogledavsi vase pitanje i kasnije raspravu na podforumu zdravlje, da skapiram neke stvari ;) I da, cigare su zdrave kao i kafa, samo uzivajte ;)
Jos mi recite da je protein iz soje zdrav :) kao i npr. da covek bez unosa mesa moze da funkcionise :)
I kapiram da si samohrana majka pomalo hipohonder... bolje da si medicinu zavrsila ili mozda ne jer po tebi nista ne valja sto je danasnjem svetu ok. I voleo bih da napises samo rucak kako ti npr. izgleda evo cisto da vidim sta je po tebi zdravo... a verujem da si to ti izmislila nekom svojom pogresnom filozofijom

Ne znam odakle vam ideja da sam samohrana majka, pa jos i da kapirate to??? Zavrsila sam srednju medicinsku. Sto se soje tice, soja je djubre, a kamoli protein iz soje, pa jos izolovani. Problem sa sojom je slican kao i sa kravljim mlekom. Ljudi koji zele da se hrane ''zdravo'' su navedeni(a vremenom i ubedjeni) da misle kako je soja i sve od nje zdravo.

Sto se tice toga da su naucnici dokazali da je mleko zdravo, volela bih da prikazete te dokaze, kako je to mleko zdravo. Eto vi ste videli one sajtove i price o mleku, gde se prica negativno, i gde je izlozena cela medicinska strana price. Vi sa gnusanjem to odbacujete( a samo zato ste se kosi sa onim sto vi znate o mleku), pa bih volela, kada ste ve tako sigurni u mleko, da prikazete te naucne dokaze o zdravlju mleka. Ali da to ne bude odgovor, kao sto sam na zdravlju dobila odgovor, da je to tako, da ja nemam sta tu da se pitam, da su tako rekli lekari, da tako treba i slicno.

Vi nesto mnogo kapirate, verujete, sve vam je jasno na prvi pogled, pa prema tome tako i nastavite, vezbajte, dizite tegove, vodite racuna o body fat, pijte mleko, jedite meso.

Sto se jelovnika tice, evo udostojicu vas. Kao prvo, ulje...nikako rafinisano, samo prirodno cedjeno, bilo koje...ta samo idu za salate i sl. Za kuvanje, pecenje, ponekad i przenje - samo kokosvo ulje i ulje od semenki grozdja, jer su to jedina dva ulja koja ne menjaju svoju strukturu prilikom zagrevanja. Sva ostasla ulja bilo rafinisana, bilo prirodna menjaju svoju strukturu prilikom zagrevanja. Pasulj sa crnim lukom(mnogo crnog luka), poparis pasulj u vodi na 10 min, izmesas sve sa crnim lukom i stavis u rernu na pola sata na 220 stepeni. Grasak ili boranija( ne iz konzerve i ne smrznuti) u bilo kojoj varijanti, sa bilo kojim ostalim povrcem . Popareni pirinac sa komadima svezeg povrca itd. Ovo su samo neki prosti primeri, mnogo ima o jelovniku jos da se prica.

koja je to krvna grupa?

ja mleko i mlecne prozivode obozavam,ne prodje dan a da ne pojedem nesto od toga : )

Ja sam 0+ :)

ja sam a+ i valjda mi prijaju zitarice,riba i ta sranja a isto mi kao ne prija paradajz mada ja njega tamanim leti u nenormalnim kolicinama
prijela mi se crvena paprika neki dan,ona socna so pucka kad je jedes :D

I ja sam misljenja da ne treba nista slijepo slusati ili jesti samo sto je tamo neko napisao...:)
A za paradajz i papriku...breee samo navali...pa ko to ne voli...:wink::)

Jeste..mene su kao dete hranili mesom..a danas mi je muka od istog..vremenom ispitas svoje telo i organizam...vidis sta mu prija..mada ljudi uglavnom ceo zivot ostanu nepismeni sto se zdravlja tice.

Upravo sam htjela isto napisati...tacno,trebamo sami vidjeti sta je to sto nam odgovara od hrane s tim da moze odgovarati i ono sto je krajnje nezdravo,ali ako se informisemo sa svih strana po malo sami izvedemo zakljucak.

Moja sestra je prije 7 god. naisla na tu knjigu dijeta po krvnoj grupi...opet kazem to je rezim ishrane jer dijeta ne znaci uvijek gladovanje...ona se bas slijepo povodila napisanom,ali tamo ima 3 grupe namirnica za svaku krvnu grupu...prva grupa je kao nesto naj za taj organizam,da se izrazim kao lijek...druga grupa namirnica je neutralana,znaci moze,a treca grupa je nesto sto bi trebalo izbjegavati...e sad sami kreiramo obrok...
Svi znamo odlicno sta je zdrava hrana tako da nam mnoge knjige nisu ni potrebne...
Sto se tice mlijeka,kazu lekari ono je hranljivo(kravlje),ali je mnogo bolje ako se moze konzumirati kozje ili ovcje mlijeko,jer su u pravom smislu zdravi,jacaju imunitet i tako sl...

Tako mislim ne postoje striktna pravila sta kome odgovara...jedno je sigurno za sve...sto manje przenog,slanog,dimljenog mesa....manje bijelog hleba...i maaaaaaanje slatkisa :lol:

Back