PRAVILNA ISHRANA

Sa takvim ljudima se susrecem svaki dan,kao "evo dosao sam kod nutricioniste,sad ce on da mi da neki napitak i postacu Tvigi",navikla sam.
Vas zivot i zdravlje je samo u vasim rukama ;)
"Ono sto me hrani,to me i ubija"

Tacno tako...ali mislim da bilo sta da se jede prekomjerno moze da ugoji...mnogi se zavaravaju pa tako sam i ja,kao to je zdravo i mozemo se opustiti...

Evo sta me posebno intrigira.Cesto cujem kao nasi dede i babe su se najzdravije hranili,kao sta fali masti itd,kao sta je njima falilo,jeli svinjetinu i cvarke ,i zaprske i pecenje na masti...ali ja ne znam da li sam nekad cula za te stare da su zdravi...mozda 1 u 100 000.Sve ih je stiglo u starosti...jedino sta im je bilo zdravije nekad,to sto nisu imali bombardovanje,i nisu prskali toliko voce, povrce.
Ja sam inace sa primorja,i mogu zagarantovano reci da se tamo mnogo zdravije priprema hrana,prvo malo jela ima zaprsku,sarme se kuvaju,pa jede se cesto riba,koristi se najvise maslinovo ulje...ovdje u Srbiju kad sam dosla,maltene glavna prica je ono podvarak nije podvarak,ako nije maaaaaasan...
Mi u kuci od mesa samo jedemo piletinu,junetinu,i nekad curetinu...kupi se i svinjsko ali dosta retko...

ma da kao sta im fali...sto ti kazes sve ih stigne u starosti...

evo primer mojih dede i babe.deda je uvek jeo i krkao mesiste,mesne preradjevine,masno i sve neke gadosti samo kad se setim...i eno ga sad lezi sav nikakav posle sloga i ne moze da jede,imao je rak stomaka al to je prezdravio i naravno probleme sa srcem i pritiskom...a baba je sa mediterana i uvek se hranila nekom laganom hranom i jela mnogo manje i eno je u neuporedivo boljem stanju je od njega :roll: plus je prilicno mrsava i lagano se krece.

Neki kazu da je svinjska mast zdravija od uzeglog zejtina..sve namirnice treba umereno konzumirati..a pojedine normalno izbacivati..licno osetim kako mi se dize pritisak kad je hrana preterano slana..a ako nesto masno jedem..popijem casu crnog vina.
Sto neki kazu za babe i dede..nije isto ziveti na selu-moru i u gradu..sto se hrane tice..sigurno da ne kupuju svakodnevno brzu hranu,slatkise,gazirano i sl.+su aktivni,bez stresa i ostalih zagadjenja.

meni je svinjska mast grozna,zbog nekih zdravstvenih problema doktori su insistirali da nekoliko puta mesecno pojedem nesto sto je spremljeno na istoj ali nije bilo sanse....uopste svinjetinu jedem jako jako retko...

Svinjska mast sadrzi neke esencijalne masne kiseline,zato se preporucuje njeno ucesce u ishrani,ali s vremena na vreme.Sadrzi W 6 masnu kiselinu (Arahidonsku),i W 9(Oleinsku) ali u malim kolicinama,uglavnom preovladjuju zasicene masne kiseline(stetne,aterogene),dosta holesterola...
Ima vitamina ,E,A i nesto malo vitamina D.
Ishrana u kojoj preovladjuju ovakve zasicene masne kiseline povecava sposobnost krvi da se zgrusava,pa osobe koje se pretezno hrane mastima zivotinjskog porekla cesce oboljevaju od tromboze,narocito krvnih sudova,infarkta srca i mozga. Javljaju se i oboljenja zucnih puteva,poremecaja rada jetre i pankreasa,gojaznosti,gihta...
Zivotinjske masti se preporucuju u slucajevima pothranjenosti,opstipacije(zatvora),niskih vrednosti holesterola,osobama sa cirem jer ublazavaju bolove,i osobama koje boluju od tuberkuloze

Da..zanimljivo..muka mi je kad vidim u kesi,kad ljudi nose svakodnevno po 2-3 bela hleba..sve daju na hranu a pri tom prljavi,bez zuba..totalna nekultura i nepismenost..bitno da je dupe puno..da se slave slave..zamrzivac pun od oko 2 tone..stavlja zimnica i u krug.

Iskreno odavno ne spremam zimnicu,smatram da je tek to robovanje hranom...i da,ono kad se pune zamrzivaci,pastrme po 2 svinje samo da ne zafali,joooj fuj...a koliko puta tek bace po pola zamrzivaca,jer treba da se unese novo,svjeze...a toliko gladnih a neko se razbacuje...kupujemo tacno koliko nam je potrebno...stvarno se trudimo da ima sto vise zelenisa,voca,pa nadje se i nezdravih namirnica...
Isto ulje...apeluje se da se isto ulje ne koristi vise puta za przenje...zato teflon,prziti bez ulja i dodati malo sirovog preko,mnogo je zdravije ako se ne moze jesti posno.Za govedinu je bitno napraviti prethodno marinadu-maslinovo ulje ili dr.,bjeli luk,persun,ili ruzmari,moze i bosiljak,staviti zivo meso,i da odstoji bar pola sata...zatim procjediti i peci na teflonu,ili rostilju...i piletina je odlicna tako.
Ne kazem ja da spremam sve skroz zdravo,ali trudim se...

Takodje sve stavim na teflon..2-3min sa jedne strane,zacini,malo maslinovog ulja..sa druge strane i za 5 min gotovo..;)..i to za bacanje hrane si u pravu..hrana se sprema samo da ne zafali..ne daj boze da neko dodje..da nema leba u kuci..

Ajde, zene, pohvalite me....
Doruckujem (tj. cim operem zube zazvaljim) voce (dobro, jedno jutro mrkvu, drugo banannu, al, mocu jednom i jabuku da pojedem)
Onda jedno sat vremena nakon toga - zitarice - nekad hljeb (crni, naravno, bijeli mi je bljutav), nekad korn fleks ili musli sa posnim jogurtom ili sojinim mlijekom...
Rucak - PAZI SADA - salata sa malo maslinovog ulja, tunjevinom ili posnom mocarelom....znaci - paradajz, krastavac i zel. salata + sir ili riba....I SUPER MI JE!!!
Lagana sam ko perce a trba sita....
Vecera klasicna Holandska, povrce, krompir samo skuvani u vodi i komad mesa (koji najcesce preskocim)
U medjuvremenima voce, voce, voce....

Back