PRAVILNA ISHRANA

mislim da kod nas generalno nije problem toliko u slatkisima koliko u masnoj ishrani - od pekara do toga sto veliki broj domacinstva sve przi na ulju toliko dok ne zatre svaki zivot u njemu i od potencijalno hranljive namirnice ne dodje do necega sto je hranljivo ko kartonska kutija ili tako nesto...
grozno mi je kad jedem kod nekoga a nemam pojma ni sta jedem jer je sve neke otuzno crno-sive boje pet puta provlaceno kroz ulje i rernu dok nije izgubilo sav svoj prirodni ukus i ono sto ga cini zdravim i po coveka dobrim :roll:
To je najbitnije..kako se sprema..kad se kupi svinjetina umesto junetine,za sarmu recimo i na kraju unutra ostao samo pirinac iz razloga sto se sve masno istopi.

kad smo kod masniih stvari,tj masnih jela,krckanja i przenja u ulju mislim da to polako odlazi u zaborav i kod nas i da se taj nacin spremanaj ipka zadrzao kod starijih generacija...ja ne spremam tako,gledam da sve bude peceno ili bareno,retko,samo kada mora proprzeno...ali volim kada jednom mesecno odem kod bake koja mi spremi nesto domace,onako dobro zaprzeno...ipak to je samo jednom mesecno...stvar je samo u tome da se u svemu nadje mera...i da svako nauci da slusa svoj oraginzam...

cokim te mozda problem uopste nije u toj ishrani nego u sklonosti tvog tela...evo gledam drugaricu jednu koja vec godinama ima anemiju i koja mora da krka mesiste i sve neku hranu bogatu gvozdjem i to sve a konstantno muci muku sa tim,jedino joj tablete gvozdja pomazu,ili kako se vec zove taj lek...sa druge strane ja bas lagano jedem,meso ako pojedem nekoliko puta mesecno i to je to i imam sasvim normalnu krvnu sliku a tako se hranim vec godinama i izuzetno mi prija,jednostavno mi je organizam jaci od njenog.....ne mora toliko to da ima veze sa ishranom mislim vise sa nasledjem i genetikom...meni niko u porodici nije imao anemiju a njoj su svi slabasni i uz svu ishranu koju primenjuje nista joj ne pomaze,slabasna je od kad znam za nju...

Da, da sve sam to i rekla...takav mi je bio režm ishrane...imali nutricioniste koji "su se brinuli ", pisali režime ishrane: toliko i toliko toga...ovoga...I da imala izlete,ređe ka "težim namirnicama"...ne što sam se čuvala, nego ne prija kad se baviš aktivnim sporom, a vamo se prejedeš roštiljem, podvarkom, sarmama...(e sad preterah sa nabrajanjem)...
I eto...
Isto se hranim...ali tu i tamo Fe pravi problemčiće...jednostavno, možda sam takav tip...
Ja o nutricionizmu znam samo onoliko koliko me zanimalo licno zbog sebe..procitam uopsteno u novinama i to je sve..ako je neki proizvod nov mozda pogledam sta sadrzi..nikad nisam merio i uvek jedem koliko zelim cak se i prejedem..cak i kad sam skidao kilograme,nisam bio na spec rezimu ishrane..

ja meso jedem 3x dnevno...najvishe volim prshute i sireve:) i od jutros sam 2x jeo meso...kad ne jedem meso padam u krevet i ne mogu da ustanem...i padne mi pritisak...cak i ribu ne podnosim..mislim podnosim ali je ne smatram hranom...jer se nikad nisam uspio najesti od ribe..

To je najbitnije..kako se sprema..kad se kupi svinjetina umesto junetine,za sarmu recimo i na kraju unutra ostao samo pirinac iz razloga sto se sve masno istopi.
:lol: ja svinjetinu bojkotujem vec godinama...ima mi neki odvratan miris masnoce i ne mogu da je jedem...a mama voli da krka gicu i onda kad kupi nesto tata i ja bojkotujemo rucak,jadna zena se toliko istrenirala da sad sprema sve po nasem ukusu pa se lepo i ona navikla....od mesa jedino barena junetina iz supe,e to volim da jedem,i suvo pecena piletina sa karijem i zacinima :) a od sarme odvijam kupus i njega jedem a meso uvalim nekom...doduse volim sarmice od zelja :)
kad bolje razmislim uglavnom zivimo na povrcu,ribi i zitaricama :? e ali kazu da su zitarice idealna hrana za A krvnu grupu :)

:lol: ja svinjetinu bojkotujem vec godinama...ima mi neki odvratan miris masnoce i ne mogu da je jedem...a mama voli da krka gicu i onda kad kupi nesto tata i ja bojkotujemo rucak,jadna zena se toliko istrenirala da sad sprema sve po nasem ukusu pa se lepo i ona navikla....od mesa jedino barena junetina iz supe,e to volim da jedem,i suvo pecena piletina sa karijem i zacinima :) a od sarme odvijam kupus i njega jedem a meso uvalim nekom...doduse volim sarmice od zelja :)
kad bolje razmislim uglavnom zivimo na povrcu,ribi i zitaricama :? e ali kazu da su zitarice idealna hrana za A krvnu grupu :)

meni slobodno prebaci meso iz sarme....a ja cu tebi kupus:)

ja meso jedem 3x dnevno...najvishe volim prshute i sireve:) i od jutros sam 2x jeo meso...kad ne jedem meso padam u krevet i ne mogu da ustanem...i padne mi pritisak...cak i ribu ne podnosim..mislim podnosim ali je ne smatram hranom...jer se nikad nisam uspio najesti od ribe..
Ko svaki matorac..;).sad ako mogu pojesti 200-300gr lososa..ma ni toliko..uz pire,salatu..i drago mi je sto mogu normalno funkcionisati..a ne odmah u krevet ili variti 3 sata.

cokim te mozda problem uopste nije u toj ishrani nego u sklonosti tvog tela...evo gledam drugaricu jednu koja vec godinama ima anemiju i koja mora da krka mesiste i sve neku hranu bogatu gvozdjem i to sve a konstantno muci muku sa tim,jedino joj tablete gvozdja pomazu,ili kako se vec zove taj lek...sa druge strane ja bas lagano jedem,meso ako pojedem nekoliko puta mesecno i to je to i imam sasvim normalnu krvnu sliku a tako se hranim vec godinama i izuzetno mi prija,jednostavno mi je organizam jaci od njenog.....ne mora toliko to da ima veze sa ishranom mislim vise sa nasledjem i genetikom...meni niko u porodici nije imao anemiju a njoj su svi slabasni i uz svu ishranu koju primenjuje nista joj ne pomaze,slabasna je od kad znam za nju...

Baš si draga :p To i ja mislim..da mi je jednostavno organizam sklon tome...mada se nadam da će proći iako to traje,prođe pa se vrne...što se tiče naslednih sklonosti...svi su mi kao od stene odvaljeni, jaki, atlete...bla, bla...ja sam izrod :cry:
Eto, po svim predispozicijama bi trebalo da sam najbolji primer, ali eto...
I ti lekari, koji su se o nama, takmičarima, brinuli...radili su najbolje...najispravnije...

Nina, da tebe je nešto ispričkam...;-)
Vidiš godinama, sam se tako hranila, sa izletima tu i tamo...(o tim sklonostima vidi malo gore)...maltene pola familije lekari...sve 5 ;-) Možda mi takva ishrana, stvorila naviku da ništa teško i ne podnosim najbolje...Bavila aktivno sportom...:p
I šta se desi:anemija, mislim da si upoznata kako zna da bude smarajuća,dugotrajna, popratni efekti...totalno si bezfunkcionalan...Dobijem kritiku od specijalista kako treba da se "jače" hranim..da moram i do 2l tečnosti da unesem- i kad nisam fizička aktivna ...da ne smaram.
Ok nismo svi istog sklopa...različito reagujemo,ali eto ja bih na dobrom putu...dobre navike, sportaš...i eto :cry: sad nisam aktivni sportista, samo rekreativac...Priupitaj nekog bivšeg aktivnog sportistu, kako je kad prisilno prestaneš da se baviš sportom?:cry:
Nije cilj da se suprostavljam, lično podržavam...ali nek se čuje i druga, moguća,strana medalje "zdravog života" :wink:
Ne znam možda je dobro, češće se kontrolisati...krv na pregled....
Postoji nekoliko vrsta anemija,verovatno si cula jer je imas. Samo je jednoj vrsti uzrok nutritivni razlog, i zato se i zove Nuritivna ili hipohromna.Kontrolisem ga i gvodje mi je odlicno,oko 15. Gvozdje je jako osetljivo i njegovom nedostatku moze da predstoji nekoliko uzroka...recimo previse biljnih vlakana u ishrani jer biljna vlakna vezuju gvozdje,zatim iz nekih namirnica se bolje apsorbuje,to su namirnice zivotinjskog porekla,zato su neki vegeterijanci anemicni je oni unose dosta gvozdja hranom biljnog porekla ali ona ima mali procenat iskoristljivosti. Takodje i povecane kolicine kalcijuma mogu da uticu na slabiju apsorpciju... A ovo za "drugu stranu medelje" ona se javlja kod ljudi koji Zdrav zivot shvataju preozbiljno,nije poenta da se hranis travom i liscem,nego je poenta UMERENOST I RAZNOVRSNOST. Niko ti ne brani da pojedes ponekad svinjetinu na rostilju ili neki slatkis ,ali nije preporucljivo svaki dan.
Sto ste bukvalisti svi...ne znam ni sto se trudim

meni integralna kifla ili voćka ne spadaju u OBROK, to je nekako više užina.Mislim, kad bih svaku jabuku koju pojedem, ili bilo koju drugu voćku računala kao obrok, onda bi ispalo da imam 6,7 obroka dnevno. jel se zapravo tako i računa?:| (nema onog smajlija sa krivim ustima koji oslikava nedoumicu i pitanje ovakovog tipa)
Vocke se racunaju kao uzina
2 uzine i 3 obroka = 5 obroka dnevno

:(
Pa sta ja da im radim,mogu da razumem da neko ne zna,pa pita...zahvali se na savetu,poslusa ga ili iskulira,a da neko ne zna ,pita i onda kritikuje jer ne postoji carobni stapic ili magicno resenje,i sto moraju,ne daj boze,da se potrude oko sopstvenog zdravlja,to je njihova stvar.Imala sam najbolju nameru.

Sa takvim ljudima se susrecem svaki dan,kao "evo dosao sam kod nutricioniste,sad ce on da mi da neki napitak i postacu Tvigi",navikla sam.
Vas zivot i zdravlje je samo u vasim rukama ;)
"Ono sto me hrani,to me i ubija"

:(
Pa sta ja da im radim,mogu da razumem da neko ne zna,pa pita...zahvali se na savetu,poslusa ga ili iskulira,a da neko ne zna ,pita i onda kritikuje jer ne postoji carobni stapic ili magicno resenje,i sto moraju,ne daj boze,da se potrude oko sopstvenog zdravlja,to je njihova stvar.Imala sam najbolju nameru.
Ne nerviraj se..to su oni foliranti koji pocinju dijete od ponedeljka ;)

Postoji nekoliko vrsta anemija,verovatno si cula jer je imas. Samo je jednoj vrsti uzrok nutritivni razlog, i zato se i zove Nuritivna ili hipohromna.Kontrolisem ga i gvodje mi je odlicno,oko 15. Gvozdje je jako osetljivo i njegovom nedostatku moze da predstoji nekoliko uzroka...recimo previse biljnih vlakana u ishrani jer biljna vlakna vezuju gvozdje,zatim iz nekih namirnica se bolje apsorbuje,to su namirnice zivotinjskog porekla,zato su neki vegeterijanci anemicni je oni unose dosta gvozdja hranom biljnog porekla ali ona ima mali procenat iskoristljivosti. Takodje i povecane kolicine kalcijuma mogu da uticu na slabiju apsorpciju... A ovo za "drugu stranu medelje" ona se javlja kod ljudi koji Zdrav zivot shvataju preozbiljno,nije poenta da se hranis travom i liscem,nego je poenta UMERENOST I RAZNOVRSNOST. Niko ti ne brani da pojedes ponekad svinjetinu na rostilju ili neki slatkis ,ali nije preporucljivo svaki dan.
Sto ste bukvalisti svi...ne znam ni sto se trudim

Nina , loše me čitataš...nisam ti se suprostavila, ...sve sam naglasila u prethodnim postovima....bukvalista nisam....i to je negde inplicitno pokazano....Obratila se, nadovezala (šta više baš zato što imam utisak da se razumeš...)...Razmena stavova, i dovodi do nekog rešenja...da se ponavljam nema svrhe...ko hoće shvatiće....

Back