Pozorišna predstava "Lucifer"

Kad shvatite da ste jedino vi, vernici, opterećeni đavolom, sotonom i luciferom i ne možete da prestanete sa kenyate o njima, možda i shvatite da je problem u vama, a ne u ostatku sveta.
Znaš to što si ti naveo je svugdje u svijetu zabranjeno. I u svim sistemima i religijama. Sasvim sigurno ne slučajno.

Kad shvatite da ste jedino vi, vernici, opterećeni đavolom, sotonom i luciferom i ne možete da prestanete sa kenyate o njima, možda i shvatite da je problem u vama, a ne u ostatku sveta.
Uopste ne moras da budes nikakav "vernik", a ni vernik, pa da shvatis da je to borba izmedju dobra i zla.

I na kraju, ja ne bih ni ovoj temi vise pridavala znacaj jer samo "reklamira" gluposti, a pogotovu ne ocekujem da se SPC ovakvim glupostima bavi i daje "misljenja".

Uopste ne moras da budes nikakav "vernik", a ni vernik, pa da shvatis da je to borba izmedju dobra i zla.
Midibegaj.

I na kraju, ja ne bih ni ovoj temi vise pridavala znacaj jer samo "reklamira" gluposti, a pogotovu ne ocekujem da se SPC ovakvim glupostima bavi i daje "misljenja".
Tako je. Ima SPC pametnija posla od ovakvih gluposti u pravom smislu reči. Čuj "borba između dobra i zla". 🙄

Pokušaj npr djetetu dati ime đavo ili lucifer. Njihovo uzdizanje je zabranjeno.
Tekovine verskog fanatizma, ništa iznenađujuće. Ali ne svugde, naravno, samo tamo gde je hrišćanstvo imalo ogroman uticaj. A poslednjih decenija se čak i u tim zemljama javljaju ta imena. U Nemačkoj je nedavno bračni par dobio na sudu legalno pravo da dete nazovu Lucifer kad je država pokušala da im zabrani. Teokratska zaluđenost polako izumire.

Nego, zašto o ovome raspravljamo trenutno? Je li to DJ Žeks nazvao dete Lucifer ili šta? Jesam li ja igde promovisao uzdizanje nekih mitoloških ličnosti?

Tekovine verskog fanatizma, ništa iznenađujuće. Ali ne svugde, naravno, samo tamo gde je hrišćanstvo imalo ogroman uticaj. A poslednjih decenija se čak i u tim zemljama javljaju ta imena. U Nemačkoj je nedavno bračni par dobio na sudu legalno pravo da dete nazovu Lucifer kad je država pokušala da im zabrani. Teokratska zaluđenost polako izumire.

Nego, zašto o ovome raspravljamo trenutno? Je li to DJ Žeks nazvao dete Lucifer ili šta? Jesam li ja igde promovisao uzdizanje nekih mitoloških ličnosti?
Idi u Japan ili Kinu pa nam javi može li to ime. Lucifer, đavo i slično svugdje imaju istu konotaciju. Uzdizanje i pominjanje istih u pozitivnom kontekstu je bilo kažnjivo čak i u SFRJ. Satanisti i okultisti su svugdje van zakona.

Idi u Japan ili Kinu pa nam javi može li to ime. Lucifer, đavo i slično svugdje imaju istu konotaciju. Uzdizanje i pominjanje istih u pozitivnom kontekstu je bilo kažnjivo čak i u SFRJ. Satanisti i okultisti su svugdje van zakona.
Van zakona je stavljeno nasilje.

Znaci ako imas neki okultnu sektu koja vrsi nasilje, fizicko i psihicko, to je van zakona.

Postoje 1000 pesama, filmova, video igara gde se i metaforicki i direktno neki od tih likova predstavlja kao ne 100% zli.

Idi u Japan ili Kinu pa nam javi može li to ime. Lucifer, đavo i slično svugdje imaju istu konotaciju.
Izabrao si dve zemlje s posebno strogim regulacijama imena. Japan generalno brani bilo koje ime koje ima "mračne" konotacije, ne samo imena poput ovih nekoliko koje se tradicionalno povezuju s đavolom. A Kina je žešća diktatura koja brani čak i imena koja nemaju veze s tim nego samo zvuče "suviše strano".

I opet, koja je poenta?

Uzdizanje i pominjanje istih u pozitivnom kontekstu je bilo kažnjivo čak i u SFRJ.
Pa šta?

Satanisti i okultisti su svugdje van zakona.
Ne svugde i svakako ne u zemljama gde postoje zakoni o slobodi veroispovesti. A to veze nikakve nema s imenima. Mešaš babe i žabe.

A sve to nema nikakve veze ni s temom. I dalje nemam pojma zašto si pokrenuo raspravu o tome. Jesi li ti svestan da je upravo crkva popularizovala lik đavola u društvu? Čak je i tradicionalni izgled - rogovi, kozje noge, rep, trozubac, itd. - crkva dizajnirala i popularizovala, kombinovanjem raznih elemenata različitih bogova ih politeističkih religija. I to upravo kroz i u svrhu slikovitog ismevanja istih. Tek u 16. veku sa pojavom sujeverja o veštičarenju i zaposedanju ojačava u narodu i strah od đavola i verovanje u njegovo postojanje. A Lucifer uopšte ni ne postoji u izvornom hrišćanstvu (SZ je pisan na semitskim jezicima, NZ na grčkom, a Lucifer je latinska reč), to je vekovima kasnije nastalo ime i nikakve veze s đavolom nije imalo, nikad.

To što ih Lucifer stalno obuzima kad udju u MAXI pa zavrnu malo po torbama i jaknama to nikom ništa - "neće propadnu za 1 kaže njih 450.000"
Jedino je mali problem to što kad se krene "sa 1" vrlo brzo dodje "na 5-6"

Stojkov kaže - kladionica.
Ima pravo, Al ne znam da l je ŽM stavio to u predstavu.
I šta sad, niko nije gledao?
Ne znam nikog da je zahvaljujući kladionici makar prikolicu za polovni auto kupio ali znam beskućnika koji je izgubio dvoiposobni porodični stan,
Religije su vrlo jasne po pitanju kocke.
Ja sam imao avanturu od 3 godine, i što reče jedan komšija: "ja se tebi divim, šta god da se dešava ti igraš na sitno"
Medjutim, kakav sam, sve sam beležio i nije mi prijalo što sam bio u minusu 500€ i to "u ono vreme" kada si sa 100€ mogao da izguraš 10 dana dok tražiš posao.
Jedna curica sa uplatnog mesta mi samo dala ideju da jedino aparati i tombole mogu da donesu neku paricu pa pošto ne volim aparate tombola beše za vadjenje.
Dve momenta su bila presudna za napuštanje cele PIZDARIJE.
Iako se na grčkoj tomboli isplaćuje milionče (koje brzo vrate nazad sa većim ulozima u nadi da će ih opet mune) doživeo sam da su 48 sati proveravali kaqko sam nabo kvotu 400 pa sa 30 dinara dobio 12.000. Analizom su mogli da vide da nisam bio siguran za jedan broj "u glavu" pa sam ga šetao na tiketima. Zapravo im nije bilo jasno "kako sam fiksirao ostale brojeve".
A onda sam pročitao sekciju za zavisnike na sajtu William Hill-a
Opisana svaka moguća kockarska igra.
Sa fudbalom (i svi ostali živi sportovi) im je lako - samo odlože utakmice koje su evidentne i sa POSTPONED odbiju desetine hiljada kockara.
Sa kartama je malo zaguljenije - ako utvrde da ste odličan igrač sa odličnom memorijom praćenja na svakih par podela špilova šalju odmornog krupijea pa ti vidi kome je memorija rasterećenija uz gratis viskić na račun kuće (alkohol i kocka ne idu).
Jedino ostaju te tombole po sistemu isplate "manje štete" što kompjuter brzo izračuna modelom eliminacije.

Kad sam uzeo ova dva momenta u obzir - alalio sam im 200€ i platio "školovanje" sa velikim popustom jer ljudi i imoviunu gube "po punoj ceni"
A sve zato što ih "Sotona obuzela" da emotivno ulaze u celu priču - emocije zaboravite a još bolje kladžu.

Znam da zvučim kao "bivši pušač" koji sadašnjim "deli savete besplatno" ali ...

Back