Povratak u Srbiju

Ali ne stvarno, koliko imas ti godina. Kako ti nije sramota da u toliko godina, nemas makar malo nekog elementarnog ekonomskog znanja?
U pravu si, nisam ekonomista. Ali razumem sta pises, nisam glup pa da ne razumem napisano. A ja sam ti poprilicno jasno napisao, kupovna moc nije prosecna plata nego realna plata na terenu, na vecini radnih mesta (minimalac) i cena potrosacke korpe (ciji je sadrzaj ova vlast smanjila da bi se pokazali kao sposobni sto realno veruju samo botovi ). Ima jedna uzrecica, ja jedem kupus, ti jedes meso, u proseku jedemo sarmu. E tako se i racuna prosecna plata u Srbiji. Izadji malo iz oklopa, prodji korz narod, pitaj ljude za koliko rade. Nemoj samo slusati i ponavljati sta ti je naredjeno da pricas.
Vi botovi ste gori od Jehovinih svedoka, zato sto ste opasni po sve stanovnike Srbije.

I vi depresivni cudaci, sto ste pred samoubistvom, jedini ovde ubacujete politiku u konverzacije sa mnom.

A ja pricam iskljucivo o elementarnoj ekonomiji i stanju u drzavi. Samo ispadate jos smesniji sa tim ad hominemima.
Ko je ovde u depresiji? Ti koji moras da ponavljas naredjeno ili mi koji mislimo svojom glavom i ne plasimo se da kazemo svoje misljenje? :rotf:
Prijatelju, spinujes, i to zestoko. Ovo nije tema za to, covek pita da li da se vrati u Srbiju ili ne.
Do promene vlasti- ne. Posle neka vidi sta ce, u zavisnosti ko ce da dodje na vlast. I ako posle vas ostane bilo sta u Srbiji.

U pravu si, nisam ekonomista. Ali razumem sta pises, nisam glup pa da ne razumem napisano. A ja sam ti poprilicno jasno napisao, kupovna moc nije prosecna plata nego realna plata na terenu, na vecini radnih mesta (minimalac) i cena potrosacke korpe (ciji je sadrzaj ova vlast smanjila da bi se pokazali kao sposobni sto realno veruju samo botovi ). Ima jedna uzrecica, ja jedem kupus, ti jedes meso, u proseku jedemo sarmu. E tako se i racuna prosecna plata u Srbiji. Izadji malo iz oklopa, prodji korz narod, pitaj ljude za koliko rade. Nemoj samo slusati i ponavljati sta ti je naredjeno da pricas.
Vi botovi ste gori od Jehovinih svedoka, zato sto ste opasni po sve stanovnike Srbije.

Ne postoji "realna plata", i ne minimalac nije za vecinu radnih mesta.

Ona platu koju prima vecina ljudi, u nekoj zemlji, se naziva medijalna plata.

I ona trenutno raste oko 10% Srbiji, svake godine, gledao sam do prosle godine.

Pa ja izlazim napolje i zato mi je cudno sta sam sve procitao na ovom forumu.

Vi ste kao neki kult gde 88% ima neku vrstu depresiju, i ne izlazi iz kuce.

Ovoliko se nije bukvalno gradilo ni u Titovo vreme, kao sada, a nabrajao sam vec sta se sve gradi.

Visoko-tehnoloske fabrike nicu svaki dan, evo pre neki i onaj Boysen bio otvoren, mislim da ce prosecna biti oko 800-1000e.

Ko je ovde u depresiji? Ti koji moras da ponavljas naredjeno ili mi koji mislimo svojom glavom i ne plasimo se da kazemo svoje misljenje? :rotf:
Prijatelju, spinujes, i to zestoko. Ovo nije tema za to, covek pita da li da se vrati u Srbiju ili ne.
Do promene vlasti- ne. Posle neka vidi sta ce, u zavisnosti ko ce da dodje na vlast. I ako posle vas ostane bilo sta u Srbiji.

Pa dosao covek da cuje dal da se vrati ili ne, a ne da sluse vase tuzne zivotne istrfrustrirane price.

Ja pricam normalno o ekonomiji, i stanju u drzavi, i dodjete mi vas dvojica da smarate o nekim botovima i Vucicu.

Vi ste stvarno mnogo zastranili na ovom forumu, uopste se ne ponasate racionalno.

Onaj drugi tip Ns je barem bacio neki argument, tu i tamo, a ti nijedan.

Pricajte o korupciji, kriminalu i ostalim stvarima, u koje se razumete, ali se manite ekonomije, molim vas, ako niste strucni.

Pustite mene da govorim u sta se ja razumem, a vi nastavite o Velji Nevolji i kupljenim diplomama i mirna Bosna.

Samo nemojte da se ubacujete u ekonomske teme, ako se ne razumete u njih, samo ispadate smesni i kontra-produktivni.

U redu Yujiro, samo jednu stvar mi pojasni....Kazes da je pre Vucica prosecna plata bila oko 40 hiljada, a sad je 65, a inflacija je manja i kupovna moc veca. Kako sam onda npr. 2006. mogao da odem u grad sa 1000 dinara, za te pare da se napijem, jedem, platim jaknu u klubu i vratim se taksijem kuci, a danas za 1000din ne mogu 2 pica da popijem? :) Takodje, i u prodavnicu bez 2 soma ne moze da se ode, a ranije se za 2 soma zivelo 3 dana....a isti su prohtevi, govorim realno, nije da danas nesto vise kupujem. Ili kako je onda ranije karta za prevoz bila 25 dinara, a sad je skoro 100din za jednu voznju....

U redu Yujiro, samo jednu stvar mi pojasni....Kazes da je pre Vucica prosecna plata bila oko 40 hiljada, a sad je 65, a inflacija je manja i kupovna moc veca. Kako sam onda npr. 2006. mogao da odem u grad sa 1000 dinara, za te pare da se napijem, jedem, platim jaknu u klubu i vratim se taksijem kuci, a danas za 1000din ne mogu 2 pica da popijem? :) Takodje, i u prodavnicu bez 2 soma ne moze da se ode, a ranije se za 2 soma zivelo 3 dana....a isti su prohtevi, govorim realno, nije da danas nesto vise kupujem. Ili kako je onda ranije karta za prevoz bila 25 dinara, a sad je skoro 100din za jednu voznju....

Kada raste zivotni standard gradjana, onda rastu i cene u ekonomiji, u odredjenoj meri.

Sto je veca traznja, i sto ljudi imaju vise para, to su cene proizvoda i usluga vece.

A danas u 2021. ti je recimo ogromna inflacija na globalnom nivou takoje prisutna, to veoma utice i na Srbiju.

Usled korona virusa je globalni lanac snabdevanja i dobavljaca takodje usporen i ometen, pa cene proizvoda svugde u svetu rastu i zbog toga.

Takodje, jos na pocetku krize, sve zemlje su pocele da kupuju vise raznih sirovina, nego sto im treba, iz straha, pa i to povecava cene svega vestacki.

Poslednja izmena:
Sta znaci 'povratak' u Srbiju?

(malo spekulacije)

Pitanje emigranata ili imigranata je pitanje gde se osecaju 'kod kuce'. Razni moji internacionalni drugari i drugarice su odgovarali na tu temu i dobijao sam najrazlicitje odgovore.

Ziveo sam u nekoliko razlicitih sredina. Gde god da dodjem bliski ljudi me pitaju 'jesi se vratio?' A ja se zamislim, dal' sam 'dosao', 'otisao' ili sam se 'vratio'? Pritom jedna od osnovnih imigracionih situacija je da se iz Srbije neko preseli negde pa onda oscilira izmedju dve stvarnosti, bavi se uporedjivanjem, ocenjivanjem i vaganjem. I uvek je tu neka dilema. Relativno je malo onih koji su probali vise mesta, a vaganje izmedju 3, 4 ili vise mesta gubi smisao.

Zato kad se premestam sa jednog mesta na drugo, uvek kad dodjem kazem 'vratio sam se' a kad idem 'odlazim'. Jednostavno sve drugo trazi previse objasnjenja koja ne moraju nuzno da budu dobro prihvacena.

Meni je jasno da ljudi odavde (iz Srbije) zele da idu u neke tamo zemlje jer misle da im je tamo bolje. A neki tamo po tim raznim zemljama, videvsi i znajuci sta znaci ziveti negde mozda zele da se vrate a dosta njih ne zele ni da cuju da se 'vrate' u Srbiju - dobro im je. Da li ce da 'odu' ili ce da 'dodju' stvar je perspektive i stomaka (sta covek moze da svari), sta zeli da postigne i gde zeli da stigne.

Ja sam odavno digao ruke od tih pojmova, kad krenem negde bilo van Srbije ili dolazim u Srbiju ja to gledam kao da idem izmedju dva stana, malo si ovde malo onde i onda cemu ta prenaglasena terminologija i dramatika?

Ako vec postoji zelja da dodjete ili odete iz Srbije, idite kad vec razmisljate... Ja sam veliki pobornik krilatice 'idi, pipni, pa odluci'.

Ima i ona konceptualna razlika u emigrantskom zivotu, jednom kad odes iz kolevke na drugi kraj sveta vise nisi niciji. Ni tudji, ni svoji, sve si samo 'domaci' nisi. Na tu cinjenicu moze samo da se zazmuri, i da pocne da ti bude svejedno sta je 'ovde'. A sto kaze jedan moj drugar, 'ovde' je gde placas racune... (a placas ih svuda - u cemu li je tu razlika?)

A kad jos malo bolje promislim, a i sta cete u Srbiji? To ionako ne izgleda onako kako zamisljate. Ovde je leti vruce i svi oce na more kog nemamo, zimi hladno + kosava - vrlo nepozeljno, a jedino sto moze da se ovde radi je da se bavi politikom, i time kako svi sve znaju i razumeju se u sve bolje od vas, odozgo do dole i odozdo do gore.

Ima i ona konceptualna razlika u emigrantskom zivotu, jednom kad odes iz kolevke na drugi kraj sveta vise nisi niciji. Ni tudji, ni svoji, sve si samo 'domaci' nisi. Na tu cinjenicu moze samo da se zazmuri, i da pocne da ti bude svejedno sta je 'ovde'. A sto kaze jedan moj drugar, 'ovde' je gde placas racune... (a placas ih svuda - u cemu li je tu razlika?)

A kad jos malo bolje promislim, a i sta cete u Srbiji? To ionako ne izgleda onako kako zamisljate. Ovde je leti vruce i svi oce na more kog nemamo, zimi hladno + kosava - vrlo nepozeljno, a jedino sto moze da se ovde radi je da se bavi politikom, i time kako svi sve znaju i razumeju se u sve bolje od vas, odozgo do dole i odozdo do gore.
Ja sam dugo u Nemackoj, ali cesto i u Srbiji i mogu reci da samo ljudi koji odlicno znaju jezik ( ali i kulturu,
sistem, , tradiciju, u zemlji u koju su dosli) mogu da zive, rade pa i uzivaju gde god i kako zele.
Tuzni su i nesrceni zivoti ljudi koju odu nekuda da bi zaradjivali nekoliko stotina evra vise, a stalno
pate od nostalgije, stalno im se nesto ne svidja u zemlji u koju su dosli i tako u tom nezadovoljstvu
prodje ceo zivot.

<snip>
Tuzni su i nesrceni zivoti ljudi koju odu nekuda da bi zaradjivali nekoliko stotina evra vise, a stalno pate od nostalgije, stalno im se nesto ne svidja u zemlji u koju su dosli i tako u tom nezadovoljstvu prodje ceo zivot.
Nazalost tacno, nazalost jos je tacnije da mnogi ljudi u to updanu zato sto ih je zivot naterao na takvu odluku.

Ima medjutim par aspekata ovoga koji cesto ne udju u razmatranje. Nigde nije mnogo razlicito, pogotovo danas. Ko razume ovo moze da zivi sasvim fino bilo gde.

Drugi aspekat je definicija nostalgije.

Treci aspekt dolazi od naroda jedne male zemlje i dolazi u obliku pitanja: 'Ako ti se ovde ne svidja, sto onda ne odes negde drugde?'

Nazalost tacno, nazalost jos je tacnije da mnogi ljudi u to updanu zato sto ih je zivot naterao na takvu odluku.

Ima medjutim par aspekata ovoga koji cesto ne udju u razmatranje. Nigde nije mnogo razlicito, pogotovo danas. Ko razume ovo moze da zivi sasvim fino bilo gde.

Drugi aspekat je definicija nostalgije.

Treci aspekt dolazi od naroda jedne male zemlje i dolazi u obliku pitanja: 'Ako ti se ovde ne svidja, sto onda ne odes negde drugde?'
Moj je stav i misljenje da ako covek vec nekuda odluci da ide onda mora malo da se pozabavi sredinom
u koju dolazi jer na kraju krajeva zasto bih ja ( ili bilo ko drugi) procerdao 30 godina zivota zivec u sredini koju
ne razume, koju cak i prezire, sanjajuci o nekakvoj svojoj ulici ( selo, grad, nema veze).

Povodom nekog drugog paralelnog razmisljanja, verovatno da bi mogli odavde nesto i da izvozite (osim jeftine radne snage). To bi pomoglo.

Pozdrav dobri ljudi. Zanimaju me vasa iskustva, kao i misljenja o povratku u Srbiju iz inostranstva. Radim u Nemackoj kao programer vec par godina, i u principu mi je ok, ali me zelja za Beogradom jako vuce da se vratim, i svakodnevno sam u toj dilemi. Prednosti zivota u Nemackoj su te sto ne moraju da se trpe sve one gluposti i nakaznosti koje se desavaju u sistemu i drustvu u Srbiji, uredjen sistem, sigurno okruzenje za bezbrizno podizanje deteta, ali nedostaci su odsustvo familije, prijatelja, socijalni aspekt, osecaj pripadnosti itd...Sta vi misliste? :)
Ja radim kao inženjer u Norveškoj. Istu dilemu imam i ja zajedno sa suprugom i dvoje dece. Nije lako uklopiti se. Ima dosta prednosti ali i mana na obe strane.
Kod kuće osećaš pripadnost, u stranoj zemlji nikada. Nemačka je zemlja velike nacionalnosti kao i Norveška. Zavisi kako želiš da ti prođe život? Prolazan je.
Pozdrav

Ja radim kao inženjer u Norveškoj. Istu dilemu imam i ja zajedno sa suprugom i dvoje dece. Nije lako uklopiti se. Ima dosta prednosti ali i mana na obe strane.
Kod kuće osećaš pripadnost, u stranoj zemlji nikada. Nemačka je zemlja velike nacionalnosti kao i Norveška. Zavisi kako želiš da ti prođe život? Prolazan je.
Pozdrav
ma da, najbolje je da ti život prodje u drustvu u kom vlada mito, korupcija, nepotizam, poremecen sistem vrednosti, raspadnut zdravstveni sistem, loše školstvo, neefikasno pravosudje, nekultura, prostakluk, kriminalci, retardi na vlasti, ZAGAĐENjE vazduha u rangu sa zaostalim provincijama Kine i Indije! samo se ti lepo vrati u Srbiju, da osećas "pripadnost", meni pod tim okolnostima pripadnost ne treba!
a da... razmisli i o buducnosti svoje dece! razmisli o tome kada jednog dana odrastu, za kakvog ce retarda da te svatraju jer si ih iz jedne od najrazvijenijih zemalja sveta, gde su imali šansu da odrastu, odskoluju se, imaju život kao i "pravi" Norvežani, zbog svoje sebicnosti, nostalgije, nacionalizms, čega već, doveo u Srbistan zemju iz koje 90% mladih želi da ode!

Pozdrav dobri ljudi. Zanimaju me vasa iskustva, kao i misljenja o povratku u Srbiju iz inostranstva. Radim u Nemackoj kao programer vec par godina, i u principu mi je ok, ali me zelja za Beogradom jako vuce da se vratim, i svakodnevno sam u toj dilemi. Prednosti zivota u Nemackoj su te sto ne moraju da se trpe sve one gluposti i nakaznosti koje se desavaju u sistemu i drustvu u Srbiji, uredjen sistem, sigurno okruzenje za bezbrizno podizanje deteta, ali nedostaci su odsustvo familije, prijatelja, socijalni aspekt, osecaj pripadnosti itd...Sta vi misliste? :)
Mi živimo u Australiji već 5 godina, otišli smo u nekim starijim godinama. Jedan od razloga odlaska je što nam je stariji sin stasavao za fakultet, a nismo smeli da se kockamo, hoćemo li imati minimum 500, do 1000 eura da mu plaćamo smeštaj, hranu i studije u Bg-u. Tema zagađenja nam nije bila tema nikada, ali sada jeste. Kad razmislim, večito smo se inhalirali pulmikortom, zimi jednom mesečno prehlada sa gušenjem, mislili da je do nas, da smo metiljavi. Došli ovde, doneli inhalator i ni jednom ga nismo iskoristili.

Novac (plate) ovog puta ostavljam po strani, jer si rekao da ti je svejedno i da lepo možeš živeti i u Srbiji. Ipak, Australija je u odnosu na Evropu zemlja sa značajnije većim platama, i opuštenijim životnim stilom.
Pored svega što su svi naveli za/protiv, jedna velika tema je zdravlje i zdravstvo. Nema tih para koje mogu platiti zdravlje. Bez obzira koliko si bogat u Srbiji, određene terapije su nedostupne, jer su preskupe, ili se ne uvoze ni u privatnim bolnicama, jer nem adovoljno klijenata za njih. U Srbiji su lekari vrhunski, ali je ljudski život jeftin.

Evo par primera:
Dečko, 16 godina dobio je Kronovu bolest. U Srbiji je jedina terapija imunosipresantima, dok se samo najtežim bolesnicima daje skup lek Vendozumilab, iako je najbolji. Vendozumilab deluje samo na suzbijanje imunološke reakcije creva, i ne ugrožava ostatak organizma. U Australiji ga besplatno u državnoj bolnici dobijaju svi. Kada je majka deteta pitala na VMA, zašto ne daju i njenom detetu nešto što je u svetu praksa, rečeno je da je zbog $. Takođe je pitala, gde su istraživanja koje posledice ti jaki imunosupresanti imaju na organizam tako mlad, još u razvoju, nije dobila odgovor.

Baka, 73 godine, osteoporoza. U Australiji joj lekar prepiše Prolia inekcije, plati ih 525 dinara (uz subvenciju države). Javi sestri u Bg-u da kupi u apoteci, sestra ode, kaže 26k dinara, skoro cela njena penzija. Lek se prima svakih 6 meseci, i nedostižan je za srpske penzionerke.

Najbitnije-tumori. Igrom slučaja, prevodila sam dugo u zdravstvu u Australiji, uglavnom našim ljudima obolelim od tumora. Ne mogu dovoljno da nahvalim lekare i terapije koje daju. Imunoterapiju dobija svako ko ima makar 1% poklapanja, a u Srbiji poklapanje mora biti minimum 50%. Sa nevericom sam posmatrala borbu moje prijateljice koja je preminula od raka pluća u Srbiji, jer su joj na Kliničkom centru rekli da nije kandidat za imunoterapiju.

U svim gore navedenim situacijama, imati zdravstveno osiguranje neke stabilne, socijalno orijentisane zemlje, je neprocenjivo.

Ako možeš da zadržiš status i sve povlastice koje nosi pasoš/boravišna dozvola i da se vratiš u Srbiju, onda nema problema. Mislim da nema te osobe koja ne razmišlja o povratku. Gledali smo puno povratnika iz Australije koji su odlazili, vraćali se, i opet došli za Australiju nazad. Na žalost, nema srećne emigracije. Jedan od održivih modela je i provesti godinu dana u Srbiji, par u inostranstvu, i tako kombinovati. Nije sve ili/ili, radiš kako ti u datom trenutku odgovara.
Velika mana inostranstva je što nam deca odrastaju bez šire porodice, i bar dok su mlađa, planiramo da provodimo više vremena u Srbiji.

Na kraju, gde vidim Srbiju za 10 godina? U ekonomskom i ekološkom brlogu. Duša me boli što su najplodniju banatsku zemlju dali Kinezima da proizvode MILION guma godišnje, potrovaće nam i vazduh i zemlju, voda nam je i onako puna arsena. O Rio Tintu da ne pričam. Kako ide ona rečenica iz Podzemlja? "Majmun je ušao u tenak, biće katastrofa".

ma da, najbolje je da ti život prodje u drustvu u kom vlada mito, korupcija, nepotizam, poremecen sistem vrednosti, raspadnut zdravstveni sistem, loše školstvo, neefikasno pravosudje, nekultura, prostakluk, kriminalci, retardi na vlasti, ZAGAĐENjE vazduha u rangu sa zaostalim provincijama Kine i Indije! samo se ti lepo vrati u Srbiju, da osećas "pripadnost", meni pod tim okolnostima pripadnost ne treba!
a da... razmisli i o buducnosti svoje dece! razmisli o tome kada jednog dana odrastu, za kakvog ce retarda da te svatraju jer si ih iz jedne od najrazvijenijih zemalja sveta, gde su imali šansu da odrastu, odskoluju se, imaju život kao i "pravi" Norvežani, zbog svoje sebicnosti, nostalgije, nacionalizms, čega već, doveo u Srbistan zemju iz koje 90% mladih želi da ode!
Očaran sam Vašim odgovorom i izborom reči! Ljudi imaju različita mišljenja i drugu percepciju sveta, kao i osećaj šta je dobro, a šta loše.
Vama mogu da savetujem da ukoliko niste zadovoljni onim što ste postigli, ili niste, vašim uspesima ili pak ne, ne trebate kriviti druge za to nego preuzmite odgovornost za sebe i svoje postupke, svoj život. Vi ga birate i pravite po želji. Sve najbolje.

P.S. Ne sudite o životu u drugoj zemlji tj. o nečemu što ne znate!

Očaran sam Vašim odgovorom i izborom reči! Ljudi imaju različita mišljenja i drugu percepciju sveta, kao i osećaj šta je dobro, a šta loše.
Vama mogu da savetujem da ukoliko niste zadovoljni onim što ste postigli, ili niste, vašim uspesima ili pak ne, ne trebate kriviti druge za to nego preuzmite odgovornost za sebe i svoje postupke, svoj život. Vi ga birate i pravite po želji. Sve najbolje.

P.S. Ne sudite o životu u drugoj zemlji tj. o nečemu što ne znate!
ako išta od ovoga sto sam naveo smatras za "dobro", onda za tebe dileme nema.... pravac Srbija!

inače, ne znam odakle ti to da sam ja nezadovoljan svojim životom i da još za to nekog drugog krivim?

P.S. na internetu se ne persira!

Pozdrav
Ovo boldovano nikako ne razumem. Nema ni u Nemackoj ( a koliko znam ni u Norveskoj) nekog
specijalnog nacionalizma koji smeta nekome ko tamo nije rodjen. U Srbiji ga ihihihi ima, ali je Srbija
srecna zemlja da se iz nje samo bezi, a niko ne dolazi.

Srbija je bila OK za zivot do pre 7-8 godina ( ako batalimo devedesete), danas, a to ce "danas" trajati i sledecih 30 godina
situacija je nepodnosljiva. I u prvoj liniji kulturoloska, a onda i finansijska, a o skolovanju dece i da ne govorim.
O unistenom Zdravstu jos manje.

Ja vec dugo ne zivim u Srbiji, ali sam do pre dve godine uvek uredno odlazila ( dolazila) krajem oktobra
i nisam nekako registroivala da ja zapravo imam gadan problem sa disanjem, ali samo u to vreme
kraj oktobra/ pocetak novembra kad pocinje lozenje. Onda sam shvatila da to nije do mene nego do
stanovnistva koje ima ogromne kvadrate u kojima zivi 1-2 osobe, ali zele da im 200 kvadrata bude
toplo i onda se lozi los ugalj, vlazna drva pa se ne zna za dosta.

Inace sam shokirana moralnim propadanjem naseg naroda, zapravo sam vise nesrecna i tuzna.
Covek iz Norveske kaze da je inzenjer ( pretpostavljam neko ko je uredno zavrsio studije prirodnih
nauka) savrseno dobro zna da posao iz svoje struke nece nikada imati u Srbiji i ipak je u dilemi
da li da se vrati.

Poslednja izmena:
Ovo boldovano nikako ne razumem. Nema ni u Nemackoj ( a koliko znam ni u Norveskoj) nekog
specijalnog nacionalizma koji smeta nekome ko tamo nije rodjen. U Srbiji ga ihihihi ima, ali je Srbija
srecna zemlja da se iz nje samo bezi, a niko ne dolazi.

Srbija je bila OK za zivot do pre 7-8 godina
( ako batalimo devedesete), danas, a to ce "danas" trajati i sledecih 30 godina
situacija je nepodnosljiva. I u prvoj liniji kulturoloska, a onda i finansijska, a o skolovanju dece i da ne govorim.
O unistenom Zdravstu jos manje.

Ja vec dugo ne zivim u Srbiji, ali sam do pre dve godine uvek uredno odlazila ( dolazila) krajem oktobra
i nisam nekako registroivala da ja zapravo imam gadan problem sa disanjem, ali samo u to vreme
kraj oktobra/ pocetak novembra kad pocinje lozenje. Onda sam shvatila da to nije do mene nego do
stanovnistva koje ima ogromne kvadrate u kojima zivi 1-2 osobe, ali zele da im 200 kvadrata bude
toplo i onda se lozi los ugalj, vlazna drva pa se ne zna za dosta.

Inace sam shokirana moralnim propadanjem naseg naroda, zapravo sam vise nesrecna i tuzna.
Covek iz Norveske kaze da je inzenjer ( pretpostavljam neko ko je uredno zavrsio studije prirodnih
nauka) savrseno dobro zna da posao iz svoje struke nece nikada imati u Srbiji i ipak je u dilemi
da li da se vrati.
Nažalost ovo podebljano iznad mi govori da ovo prelazi u domen prljave politike. Zamolio bih Vas da drugima dozvolite da lakše dođu do pravih informacija.
Hvala unapred.

Back