Povratak u Srbiju

Dobro, generalno sve zavisi od licnih situacija, ne postoji generalni odgovor. Ja ne mogu da se zalim, nije meni lose ni u Srbiji, ni u Nemackoj. I nije ni neki veliki problem ziveti u Srbiji trenutno (nekome u mojoj situaciji). Vise se namece jedno sasvim logicno pitanje, a to je kako ce Srbija izgledati za 10 godina? Sve vise mladih, sposobnih ljudi odlazi, povecava se broj penzionera i starijih, pocinju da se javljaju deficiti u odredjenim strukama, a tek ce se javljati. Skolstvo i obrazovanje su u padu (nasi ucenici trenutno beleze najgore rezultate u Evropi na nekim testovima), sto takodje znaci manji broj sposobnih u buducnosti. Mene zabrinjava scenario u kom ce biti dosta "priucenih" i nedovoljno sposobnih npr. lekara, majstora, pravnika, inzenjera itd, jer uglavnom oni sto su medju boljima zapale u inostranstvo. Plus su tu naravno i posledice decenijski lose vodjenih sistema, sa pogresnim ljudima na celnim pozicijama, i negativnom selekcijom. Meni se cini da ce to tek dolaziti na naplatu u buducnosti. Tako da ako gledamo DANAS, meni je manje vise svejedno gde sam, ali ta buducnost ne deluje bas optimisticno, i postavlja se pitanje da li covek zeli da mu dete odrasta u tom sistemu, ili u nekom bolje organizovanom, kao sto je u Nemackoj.
Pa bas svi da odlaze i nije tacno, da ce biti problem na trzistu rada... hoce sigurno, sto opet sa druge strane otvara mogucnosti za vise poslova i vise primanja.
Da je sistem napolju zlatan, da je sve bajno i sjajno? To je ziva laza, ocigledno nismo ziveli na istom zapadu... Ta Nemacka je na ivici ekonomskog kolapsa zbog katastrofalnog vodjenja finansijske politike u poslednjih 20,30 godina u prevodu isto debili na celnim pozicijama(citaj finansije, gde ces bitnije?). Srbija je vec propala i u tome lezi nasa prednost, ovde ne moze toliko gore da bude nego sto vec jeste(sem eventualnog rata), a u Nemackoj itekako moze da bude mnogo gore nego sto jeste.

Eto opet cu navesti, bio samo u tom Minhenu skoro... Ja tamo nema sanse da bih mogo da zivim, grad mi ima goru sivu energiju nego najsivlji Beogradski blokovi... Jedini motiv da zivim u jednom takvom gradu bi bio novac.

za tebe mozda to jeste glavno pitanje, ali ima ljudi i za koje nije!
pored zagadjenja autor je naveo jos dosta stvari, a ja sam u svom postu gore tu listu dopunio.
jel se te sve stvari isto resavaju odlaskom na Zlatar na vikend?
Licno mi ne smeta korupcija, ovde sta mogu da zavrsim sa jednom zelenom to ne mogu nigde u EU, nego mi tamo neke nabadjene robotske birokrate pomeraju jajca sa njihovim pravilima. Uzivas u tome? Uzivaj druze, sto godina i nemoj ovde nikad da se vratis. U tome u cemu ti vidis lepotu, ja vidim teret. Za stranacke stvari me bas briga, kome treba posao neka se guzi, neka se ebava sa njima - sta mu ja mogu. Inace taj manjak radne snage pozitivno utice na trziste poslova, bukvalno nemamo radnike za xy struka gde su trenutne zarade i preko 1000eura. Da li raditi u SRB na baustelu za 1000e ili u nekoj Austriji za 1500e. Apsurdno je pricati sta je bolje... Pre 30,40 godina, bez ikakvog razmisljanja bih svakom dao savet da zapali negde preko. Danas? Nemam pojma... Iskreno ispod 2000e mesecno nikakvog racuna nema...
Zato za mene i jeste krucijalno pitanje koliko zaradjujes @lukabeograd. Ako ne peglas bar 4000e, ne vidim sta dobijas u tom zivotu u Nemackoj?
Sredjen sistem, bolju birokratiju? Daj molim te... price za malu decu, gomna tamo-gomna ovde. Eto bolja zdravstvena nega, bolji vazduh eventaulno... nijednu drugu prednost ne vidim.

Sredjen sistem, bolju birokratiju? Daj molim te... price za malu decu, gomna tamo-gomna ovde. Eto bolja zdravstvena nega, bolji vazduh eventaulno... nijednu drugu prednost ne vidim.
Krucijalno pitanje za tebe je imas li decu? I ako imas da li hoces da se uce u losem sistemu obrazovanja gde ce da posle zavrsenog skolovanja bude funkcionalno jedva pismen ili da mu kada mu kupis posao bude sef neko ko je kupio ceo fakultet a ne zna sa koje strane se kopca i ne zna nista kao tele a dobio je posao preko stranke? Ili da zavrsi fakultet a radi u kladionici ili marketu, kaficu za minimalac na odredjeno?
Meni licno je to cime treba da se rukovode ljudi kojima su deca mala.... Mi smo naucili silom prilika da se snalazimo, da li hocemo da to uce i nasa deca ili da zive u uredjenom sistemu, da steknu obrazovanje koje je priznato svuda u svetu pa da biraju zemlju u kojoj ce da rade po klimi ili boji zastave?
To je ono o cemu treba da se razmislja vise nego o svojim licnim realnim ili nekad sebicnim i detinjastim zamerkama.

Licno mi ne smeta korupcija, ovde sta mogu da zavrsim sa jednom zelenom to ne mogu nigde u EU, nego mi tamo neke nabadjene robotske birokrate pomeraju jajca sa njihovim pravilima. Uzivas u tome? Uzivaj druze, sto godina i nemoj ovde nikad da se vratis. U tome u cemu ti vidis lepotu, ja vidim teret. Za stranacke stvari me bas briga, kome treba posao neka se guzi, neka se ebava sa njima - sta mu ja mogu. Inace taj manjak radne snage pozitivno utice na trziste poslova, bukvalno nemamo radnike za xy struka gde su trenutne zarade i preko 1000eura. Da li raditi u SRB na baustelu za 1000e ili u nekoj Austriji za 1500e. Apsurdno je pricati sta je bolje... Pre 30,40 godina, bez ikakvog razmisljanja bih svakom dao savet da zapali negde preko. Danas? Nemam pojma... Iskreno ispod 2000e mesecno nikakvog racuna nema...
Zato za mene i jeste krucijalno pitanje koliko zaradjujes @lukabeograd. Ako ne peglas bar 4000e, ne vidim sta dobijas u tom zivotu u Nemackoj?

Ne radi se o strankama i korupciji samo. Radi se i to tome sto za dosta stvari u Srbiji vise nemas kome da se obratis za pomoc, jer sistemi prestaju da funkcionisu. Npr. evo skoro nam je pukla neka cev u zgradi (u Beogradu), i to bi trebalo da sredi gradsko stambeno. Cekao je moj brat 7 dana da dodje neko da popravi to, i dosao lik i rekao da ne moze da sredi to i otisao....i sad kome se zaliti? To je samo jedan od mora primera te kurcobolje u obavljanju posla....Kazes da je dobro sto imamo nedostatak radne snage, jer povecava plate. Da, ako si taj radnik, ali ako si pacijent kome treba lekar, a nema lekara, svejedno ti je dal ce taj lekar imati 600 ili 6000 evra platu, nema ga pa ga nema. Jos jedna stvar, bio si u Minhenu, koji je sve, samo ne lep i prijatan grad, tako da taj tvoj sud ne moze da se primeni na celu Nemacku. I glavno za kraj, to je ovo sto ti je napisao "Trust no one", a to su deca. Da je meni samo do mene, bas me briga, mogu da primam 500e i pijem vinjak ispod Skadarlije, i zivotarim. Ali ako mogu da izbegnem da trujem dete losim vazduhom, obrazovanjem i zdravstvom, naravno da bih trebalo da izbegnem. A sto se tice te plate, u mojoj struci sam u Bg-u imao 1.4, a ovde 3.3 soma, tako da ne znam jel to zadovoljava te kriterijume....

Krucijalno pitanje za tebe je imas li decu? I ako imas da li hoces da se uce u losem sistemu obrazovanja gde ce da posle zavrsenog skolovanja bude funkcionalno jedva pismen ili da mu kada mu kupis posao bude sef neko ko je kupio ceo fakultet a ne zna sa koje strane se kopca i ne zna nista kao tele a dobio je posao preko stranke? Ili da zavrsi fakultet a radi u kladionici ili marketu, kaficu za minimalac na odredjeno?
Meni licno je to cime treba da se rukovode ljudi kojima su deca mala.... Mi smo naucili silom prilika da se snalazimo, da li hocemo da to uce i nasa deca ili da zive u uredjenom sistemu, da steknu obrazovanje koje je priznato svuda u svetu pa da biraju zemlju u kojoj ce da rade po klimi ili boji zastave?
To je ono o cemu treba da se razmislja vise nego o svojim licnim realnim ili nekad sebicnim i detinjastim zamerkama.
Nije ti neki aspekt gledanja...ionako brdo poslova ima da bude totalni obsolete. Za masu poslova se trenutno zavrsavaju fakulteti, a ti poslovi nikad nece da postoje. Ugrubo oko 30-40% poslova ce nestati na trzistu rada zbog automatizacije i AI do 2035.... do 2050 godine i do 80%. Svet ulazi u totalnu promenu paradigme zivljenja. Vec se vidi iz aviona sta nam se sprema, samo corav i gluv ne vidi nadolazece problematike. Zivite u nekim iluzijama da ce tamo ostati perfekcija... Naprotiv u jednoj Nemackoj moze biti samo gore, i bice gore bez ikakve dileme. Samo ce to biti upakovano u neku laznu foliju naravno.
Doduse opet zavisi sta je kome dobro... verujem da je vama socijalni kredit u Kini perfektan sistem ocenjivanja gradjanstva, tako da je izlisno da pricamo uopste.

Sto se tice dece, niti bih voleo da se sutra bakcu sa skolom 16 godina zivota, niti bih voleo da rade od 8h do 16h. Nebitno na kojoj tacki planete da se nalaze. Nisam nesto fasciniran "edukacijom" i poslom, iz moje perspektive ne vidim nikakvu prednost na tom polju. Mene su moji roditelji(intelektualci) ucili da trebam da radim, ja sam naucio da trebam se snalazim u ovom suntavom svetu. Meni je moj nacin na kraju doneo slobodu, da sam njih slusao... ne bih sad pio cedjenju narandzu i igrao prepodnevni tenis, nego bi me ebala neka nabedjana budala u nekoj kancelariji(uopste me ne interesuje kako je dobila diplomu).

Eto @lukabeograd je developer, kao i masa mojih prijatelja koje su generacije 80,90te. Apsolutno nemaju nikakav problem da dodju do posla, zato sto trziste rada to trazi. Apsolutno ne moraju da imaju nikakav fakultet i godine i godine smaranja kojekakvim glupostima, tako da je ta stvar sa edukacijom totalno relativna.

Ne radi se o strankama i korupciji samo. Radi se i to tome sto za dosta stvari u Srbiji vise nemas kome da se obratis za pomoc, jer sistemi prestaju da funkcionisu. Npr. evo skoro nam je pukla neka cev u zgradi (u Beogradu), i to bi trebalo da sredi gradsko stambeno. Cekao je moj brat 7 dana da dodje neko da popravi to, i dosao lik i rekao da ne moze da sredi to i otisao....i sad kome se zaliti? To je samo jedan od mora primera te kurcobolje u obavljanju posla....Kazes da je dobro sto imamo nedostatak radne snage, jer povecava plate. Da, ako si taj radnik, ali ako si pacijent kome treba lekar, a nema lekara, svejedno ti je dal ce taj lekar imati 600 ili 6000 evra platu, nema ga pa ga nema. Jos jedna stvar, bio si u Minhenu, koji je sve, samo ne lep i prijatan grad, tako da taj tvoj sud ne moze da se primeni na celu Nemacku. I glavno za kraj, to je ovo sto ti je napisao "Trust no one", a to su deca. Da je meni samo do mene, bas me briga, mogu da primam 500e i pijem vinjak ispod Skadarlije, i zivotarim. Ali ako mogu da izbegnem da trujem dete losim vazduhom, obrazovanjem i zdravstvom, naravno da bih trebalo da izbegnem. A sto se tice te plate, u mojoj struci sam u Bg-u imao 1.4, a ovde 3.3 soma, tako da ne znam jel to zadovoljava te kriterijume....
Apsolutno se slazem i sa kurcoboljom oko te cevi i sa raspalim gradskim stambenim, i sa katastrofalnim stanjem u zdravstvu i sa katastrofalnim vazduhom. "Obrazovanje" sam prokomentarisao u postu gore, tu ne vidim neku problematiku. Institucije nam jesu u rasulu...
Evo dacu moj licni primer iz Kanade gde sam ziveo... Imao sam neke zdravstvene probleme i trebao sam da stignem do specijaliste.
Nacekao sam se u mucenju i iscekivanju oko 15 dana, i na kraju mi opet nisu resili nista... U Srbiji gde je zdravstvo maltene privatizovano, takav pregled bih sredio u roku od dan, dva kod najboljeg specijaliste u zemlji za presmesnu zelenu. U Kanadi i da sam hteo, nisam mogao...
Eto uredjen sistem do bola, a zdravstvo im funkcionise ocajno. Znam primere gde su ljudi tamo cekali po 18 meseci za operaciju kuka ili 8 meseci za MRI(kao nisu urgentni). Opcija im je bila da zapale za USA. Tom coveku za kuk su trazili preko 50 hiljada dolara, a za MRI dok odes i snimis treba ti 3000 dolara.
U Srbiji taj kuk zavrsavas za par hiljada eura, a tu magnetnu istog dana za 100eura.
Ja sam u tu Kanadu otisao kao dosta mlad, mislio sam da idem u ultra sredjenu zemlju- gde cveta cvece... i onda cujes takve primere.
ili ne znam... zbog opisa posla kojim sam se bavio, stvarno sam upoznavao raznorazne ljude.
Dodje covek koji radi u vladi, i ponudi mi "drzavni posao" za 20k dolara mita, i godisnjom platom od 50k dolara.... i dalje ne mogu da zaboravim taj Serbian vibe koji sam osetio u stomaku "isti k... svuda". Kako se ko snadje...

Za 3.3 soma ili 1.4 u Srbiji, licno ja bih izabrao Srbiju. Odrastao sam 90ih u najgore vreme, imao sam jednu trenerku i jedan par patika, i lepo detinjstvo koje je prozivelo brdo prijatelja/brace, kumova. Nije bas toliko lose ispalo. Tvoje dete sigurno ima da odrasta u boljim uslovima nego sto smo mi...
Sve u svemu, zavisi kakva si osoba. Kao sto rekoh, za nekog je i Kineski socijalnik kredit perfektan sistem zivota...

Apsolutno se slazem i sa kurcoboljom oko te cevi i sa raspalim gradskim stambenim, i sa katastrofalnim stanjem u zdravstvu i sa katastrofalnim vazduhom. "Obrazovanje" sam prokomentarisao u postu gore, tu ne vidim neku problematiku. Institucije nam jesu u rasulu...
Evo dacu moj licni primer iz Kanade gde sam ziveo... Imao sam neke zdravstvene probleme i trebao sam da stignem do specijaliste.
Nacekao sam se u mucenju i iscekivanju oko 15 dana, i na kraju mi opet nisu resili nista... U Srbiji gde je zdravstvo maltene privatizovano, takav pregled bih sredio u roku od dan, dva kod najboljeg specijaliste u zemlji za presmesnu zelenu. U Kanadi i da sam hteo, nisam mogao...
Eto uredjen sistem do bola, a zdravstvo im funkcionise ocajno. Znam primere gde su ljudi tamo cekali po 18 meseci za operaciju kuka ili 8 meseci za MRI(kao nisu urgentni). Opcija im je bila da zapale za USA. Tom coveku za kuk su trazili preko 50 hiljada dolara, a za MRI dok odes i snimis treba ti 3000 dolara.
U Srbiji taj kuk zavrsavas za par hiljada eura, a tu magnetnu istog dana za 100eura.
Ja sam u tu Kanadu otisao kao dosta mlad, mislio sam da idem u ultra sredjenu zemlju- gde cveta cvece... i onda cujes takve primere.
ili ne znam... zbog opisa posla kojim sam se bavio, stvarno sam upoznavao raznorazne ljude.
Dodje covek koji radi u vladi, i ponudi mi "drzavni posao" za 20k dolara mita, i godisnjom platom od 50k dolara.... i dalje ne mogu da zaboravim taj Serbian vibe koji sam osetio u stomaku "isti k... svuda". Kako se ko snadje...
Tvoj primer je samo tvoj. Neko ima decu koja recimo zele da se bave naukom, svaki covek zeli da mu deca
idu u dobre skole, to nazalost u Srbiji vise nije moguce.

Zdravstveno osiguranje u Nemackoj veze nema sa istim u Kanadi jer u Nemackoj celog zivota uplacujes velike
sume u to osiguranje pa zato i besprekorno funkcionise.

ovde se skolstvo provlaci kao najveci adut nemacke,
i to od ljudi koji niti imaju decu u nemackim skolama
niti su isli u nemacke skole,
ne razumem zasto se vatate za teme o kojima nemate pojma,
ja odgovorno potpisujem
da je nemacko skolstvo najgore u evropi,
sin mi ide u 10. gimnazije,
ja sam isla u srpsku skolu,...
sad uz sina ucim i nemacku
i mislim da sam i te kako relevantna
da ocenim sta je kako,
i da napravim poredjenje
moje dete jos nije naucilo na pamet
ni jednu pesmu i recitaciju u skoli,
nit procitalo jednu lektiru

ja odgovorno potpisujem
da ocenim sta je kako,
i da napravim poredjenje
ovo je tacno, ova deca nista ne znaju.
ako je to to evropsko obrazovanje i sistem kome tezimo onda do mojega

Ne treba da se vracas ni po koju cenu posebno zbog dece koja treba da odrastaju u jednoj uredjenoj i civilizovanoj zemlji. U Srbiji je svake godine sve gore i tezi su uslovi za normalan zivot, nije samo losa ekonomija u pitanju vec i opsti kulturoloski slom jedne nacije koji se odigrava . Tu za normalne ljude vise nema perspektive, Srbija je jedino dobra za kriminalce raznih profila, neradnike, lovce u mutnom jer je sistem stvoren za takav tip ljudi.

Dobro, generalno sve zavisi od licnih situacija, ne postoji generalni odgovor. Ja ne mogu da se zalim, nije meni lose ni u Srbiji, ni u Nemackoj. I nije ni neki veliki problem ziveti u Srbiji trenutno (nekome u mojoj situaciji). Vise se namece jedno sasvim logicno pitanje, a to je kako ce Srbija izgledati za 10 godina? Sve vise mladih, sposobnih ljudi odlazi, povecava se broj penzionera i starijih, pocinju da se javljaju deficiti u odredjenim strukama, a tek ce se javljati. Skolstvo i obrazovanje su u padu (nasi ucenici trenutno beleze najgore rezultate u Evropi na nekim testovima), sto takodje znaci manji broj sposobnih u buducnosti. Mene zabrinjava scenario u kom ce biti dosta "priucenih" i nedovoljno sposobnih npr. lekara, majstora, pravnika, inzenjera itd, jer uglavnom oni sto su medju boljima zapale u inostranstvo. Plus su tu naravno i posledice decenijski lose vodjenih sistema, sa pogresnim ljudima na celnim pozicijama, i negativnom selekcijom. Meni se cini da ce to tek dolaziti na naplatu u buducnosti. Tako da ako gledamo DANAS, meni je manje vise svejedno gde sam, ali ta buducnost ne deluje bas optimisticno, i postavlja se pitanje da li covek zeli da mu dete odrasta u tom sistemu, ili u nekom bolje organizovanom, kao sto je u Nemackoj.

Upravo i to je jedan od problema, buduci da radim u jednoj vecoj firmi gde svake godine mi dolazi dosta ljudi preko programa strucna praksa upravo uvidjam katastrofalne posledice urusavanja obrazovanja u Srbiji. Prvo sto medju tim ljudima vecina apsolutno nema elementarno znanje ne samo iz svoje struke vec ni iz srednje skole. Sistem propusta svasta pa tako ljudi koji uopste nisu za fakultet vec neki zanat ovde su pravnici, ekonomisti, menadzeri . Ranije ipak je neki standard postojao do pojave privatnih fakulteta i urusavanja starog sistema obrazovanja, tako da nije bas svako mogao doci sa diplomom, danas bukvalno i oni koji imaju kapaciteta samo za najosnovnije poslove dolaze bez problema do diploma.

"Covek putuje svetom u potrazi za onim sta treba,a kada se vrati kuci to i nadje"(Dzordz Edvard Mur) i dodao bih jos "Gde god da ides,ponesi svoje srce sa sobom"(Konfucije).Ja licno sam bio,osetio i vratio se.... sve ima svoje prednosti i mane.Koliko ljudi,toliko cudi! Slusaj sebe,mozda je to najbolje!

Pa jeste, ali opet s druge strane je los osecaj kad ti dete vidja babe, dede i ostatak familije samo jednom-dvaput godisnje, kad znas da ce jednog dana bolje pricati nemacki nego srpski, da ce u skoli uciti nemacku, a ne srpsku istoriju, pravopis itd. Mislim mozda bolje i to nego da udise PMI cestice i isparenja iz Vince, ali svejedno, tuzno je sve to. Samo podgreva bes prema svima koji su nam upropastili drzavu.
bas zbog deteta i njegove buducnosti bi i trebao ostati tamo

srbija se od nusica i domanovica ni jotu nije promenila , tesko da ce biti bolje kad nem je mentalitet los

ja odgovorno potpisujem
da ocenim sta je kako,
i da napravim poredjenje

Ali skolstvo u Srbiji kada si ti isla i skolstvo u Srbiji danas su dva razlicita sveta. Danas se vise nista ne mora, lektira se cita na wikipediji, likovno i sastave rade roditelji, kontrolni zadaci su laksi, prijemni je laksi. Gledam po mom bratancu koji je osnovac, pa poredim sa onim sto sam ja ucio. A sto se tice srednjih skola i fakulteta, tu je najveci problem sto moze da se polozi ispit ili pismeni "na foru", tako da osoba koja ne poznaje gradivo za koje se skoluje dobije diplomu da je za to strucan.

Ali skolstvo u Srbiji kada si ti isla i skolstvo u Srbiji danas su dva razlicita sveta. Danas se vise nista ne mora, lektira se cita na wikipediji, likovno i sastave rade roditelji, kontrolni zadaci su laksi, prijemni je laksi. Gledam po mom bratancu koji je osnovac, pa poredim sa onim sto sam ja ucio. A sto se tice srednjih skola i fakulteta, tu je najveci problem sto moze da se polozi ispit ili pismeni "na foru", tako da osoba koja ne poznaje gradivo za koje se skoluje dobije diplomu da je za to strucan.

Ja gledam, slusam, vidim i kako profesori u srednjim skolama reaguju. Principijelno ne daju nikome
slabe ocene ili neopravdane izistanke jer se plase roditelja te dece. Znaci da ponavljanje vise ne postoji,
ne postoji ni popravni ispiti, od 30 ucenika jednog razreda ( srednja skola, konkretno gimnazija)
15 je odlicno, a 15 vrlo dobro). Prosle je skolske godine sve bilo online i ja kazem svom bliskom rodjaku
( decak od 16 leta) da je super sto je odlican, a on se smeje i kaze da knjigu nije uzeo u ruke, a i inace
nista ne zna, ali je odlican. I tako kao taj decak rastu i stasaju generacije lencuga koje roditelji, babe,
dede ujutru silom izvlace iz kreveta da bi islu u skolu, disciplina je jedna velika nula, svi su za to krivi,
narocito roditelji, ali jeste tako. Ja ne bih zelela da moje dete bude deo tog i takvog drustva i sistema.

dobro, verujem da vise nije skroz isto,
i da je skolski standard pao,
a zasto je pao,
jer se isto tako decenijama pljuvalo i danas pljuje po starom skolskom sistemu,
a sve tezeci tom zapadnom,..
znaci (nekim) srbima nije valjao ni onaj sistem,
vec je vecito propagirao zapadni, kao idealni,
pa dobro, ako vam sad ovako ne valja,
zasto ne apelujete da se vrati stari srpski skolski sistem,
a ne da uvodite nakaradni nemacki

dobro, verujem da vise nije skroz isto,
i da je skolski standard pao,
a zasto je pao,
jer se isto tako decenijama pljuvalo i danas pljuje po starom skolskom sistemu,
a sve tezeci tom zapadnom,..
znaci (nekim) srbima nije valjao ni onaj sistem,
vec je vecito propagirao zapadni, kao idealni,
pa dobro, ako vam sad ovako ne valja,
zasto ne apelujete da se vrati stari srpski skolski sistem,
a ne da uvodite nakaradni nemacki

U nakaradnom nemackom nije moguce kupiti ispit, diplomu, doktorat, platiti da ti drugi pise seminarske, diplomske i doktorske radove, i nije moguce raditi na najvisim pozicijama u drustvu (na primer vlada Nemacke) sa neznanjem ili kupljenom diplomom. Za takve stvari se ide u zatvor. Pravo pitanje je zasto tebi sin ide u gimnaziju u Nemackoj, i zasto je uopste u Nemackoj, a ne u Srbiji, ako je u Srbiji bolje..... :)

U nakaradnom nemackom nije moguce kupiti ispit, diplomu, doktorat, platiti da ti drugi pise seminarske, diplomske i doktorske radove, i nije moguce raditi na najvisim pozicijama u drustvu (na primer vlada Nemacke) sa neznanjem ili kupljenom diplomom. Za takve stvari se ide u zatvor. Pravo pitanje je zasto tebi sin ide u gimnaziju u Nemackoj, i zasto je uopste u Nemackoj, a ne u Srbiji, ako je u Srbiji bolje..... :)
pa ako hoces bas tako,...
pravo pitanje je onda zasto vasa deca idu u srpske skole,
zasto se svi ne iselite na zapad ,.....
vucic vam je svima omogucio da mozete
da zivite i radite gde hocete,
al za razliku od vas ja ne visim po nemackim forumima
i ne kukam svaki dan na nemacko skolstvo,
nego sam samo odgovorila na postove "uzornog" zapadnog skolstva,
a da sam znala da je ovako,
pa sigurno bi ga skolovala u srbiji,..
cak i sa kupljenom diplomom bi bio obrazovaniji
nego sa ovom skolom,...
i uzgred, sad ide u 10. gimnazije
i vrlo je moguce da ce dve zadnje godine zavrsiti u srbiji

pravo pitanje je onda zasto vasa deca idu u srpske skole,
zasto se svi ne iselite na zapad ,.....
vucic vam je svima omogucio da mozete
da zivite i radite gde hocete,

al za razliku od vas ja ne visim po nemackim forumima
i ne kukam svaki dan na nemacko skolstvo,
nego sam samo odgovorila na postove "uzornog" zapadnog skolstva,
a da sam znala da je ovako,
pa sigurno bi ga skolovala u srbiji,..
cak i sa kupljenom diplomom bi bio obrazovaniji
nego sa ovom skolom,...
i uzgred, sad ide u 10. gimnazije
i vrlo je moguce da ce dve zadnje godine zavrsiti u srbiji
Pa iselili smo se, zato ovde i pisemo i to u vreme kad nismo ni pretpostavljali da ce Milosevicev
ministar informacija ( ej ministar za informacije:zcepanje:) da bude Bog i batina po Srbiji.

pa iselila si se posto si se iskolovala
u "glupoj i primitivnoj" srpskoj skoli
a ne da se skolujes na zapadu
Ti racunas nase skolstvo kada smo se mi skolovali i sada?
Dve potpuno razlicite kategorije. Mi sada skoro da nemamo skolstvo, deca koja hoce da nauce nesto prakticno moraju sama da se snalaze ili placaju privatno casove. Srecniji imaju roditelje koji mogu da im pomognu u razvijanju i opstem obrazovanju (koje je dok sam ja isao u skolu bilo preopsirno i nepotrebno detaljno).
Ja da mi je dete malo i da imam izbora nikad ga ne bih unakazio sa nasom skolom.

pa iselila si se posto si se iskolovala
u "glupoj i primitivnoj" srpskoj skoli
a ne da se skolujes na zapadu
Moj i drugarski i prijateljski savet ( iako se ne volimo na Politici):
Nemoj da dete saljes u Srbiju da zavrsava neke skole, budi ti tamo dok dete ne zavrsi skole
koje vec namerava da zavrsi, a ti kasnije kako zelis. Ne znas kako je sada u Srbiji sa skolstvom,
ja ne znam tacno kako je u Nemackoj jer nemam decu, ali u srpsko skolstvo imam uvida, to sve veze
nema sa skolama kakvih se ti secas ( a ja narocitio jer sam i starija od tebe).
U Srbiji je potpun raspad sistema, narocito u skolstvu, u Nemackoj ipak moze dete i da studira sta, kako i gde zeli,
tvom detetu je ipak nemacki jezik glavni ( svejedno sto nije maternji jezik).

Ovo ti je moj drugarski savet, iako ponavljam, imamo sav rseno razlicite stavove oko Politike.:heart:

Back