123456789
Ističe se
- Poruka
- 2.172
Pa bas svi da odlaze i nije tacno, da ce biti problem na trzistu rada... hoce sigurno, sto opet sa druge strane otvara mogucnosti za vise poslova i vise primanja.Dobro, generalno sve zavisi od licnih situacija, ne postoji generalni odgovor. Ja ne mogu da se zalim, nije meni lose ni u Srbiji, ni u Nemackoj. I nije ni neki veliki problem ziveti u Srbiji trenutno (nekome u mojoj situaciji). Vise se namece jedno sasvim logicno pitanje, a to je kako ce Srbija izgledati za 10 godina? Sve vise mladih, sposobnih ljudi odlazi, povecava se broj penzionera i starijih, pocinju da se javljaju deficiti u odredjenim strukama, a tek ce se javljati. Skolstvo i obrazovanje su u padu (nasi ucenici trenutno beleze najgore rezultate u Evropi na nekim testovima), sto takodje znaci manji broj sposobnih u buducnosti. Mene zabrinjava scenario u kom ce biti dosta "priucenih" i nedovoljno sposobnih npr. lekara, majstora, pravnika, inzenjera itd, jer uglavnom oni sto su medju boljima zapale u inostranstvo. Plus su tu naravno i posledice decenijski lose vodjenih sistema, sa pogresnim ljudima na celnim pozicijama, i negativnom selekcijom. Meni se cini da ce to tek dolaziti na naplatu u buducnosti. Tako da ako gledamo DANAS, meni je manje vise svejedno gde sam, ali ta buducnost ne deluje bas optimisticno, i postavlja se pitanje da li covek zeli da mu dete odrasta u tom sistemu, ili u nekom bolje organizovanom, kao sto je u Nemackoj.
Da je sistem napolju zlatan, da je sve bajno i sjajno? To je ziva laza, ocigledno nismo ziveli na istom zapadu... Ta Nemacka je na ivici ekonomskog kolapsa zbog katastrofalnog vodjenja finansijske politike u poslednjih 20,30 godina u prevodu isto debili na celnim pozicijama(citaj finansije, gde ces bitnije?). Srbija je vec propala i u tome lezi nasa prednost, ovde ne moze toliko gore da bude nego sto vec jeste(sem eventualnog rata), a u Nemackoj itekako moze da bude mnogo gore nego sto jeste.
Eto opet cu navesti, bio samo u tom Minhenu skoro... Ja tamo nema sanse da bih mogo da zivim, grad mi ima goru sivu energiju nego najsivlji Beogradski blokovi... Jedini motiv da zivim u jednom takvom gradu bi bio novac.