Povratak u devedesete

dete mi tamo
ne bi me ono lagalo

ali na ovom forumu je uvek tako.... neko bolje zna sta se desava hiljadama kilometara dalje od njega... ili nje...cirkus
Твоје дете живи у крају где је и добар део моје фамилије.
Други део ми је на приморју.
Трећи на граници са Словенијом.
Четврти у горкој Хр или ти Лици.
Дакле, сваке године прекрстарим скоро целу Хр.
Нема шта, тешко се живи.
Шта год да рачунају и ко год то радио, знамо да папир трпи све, а ситуација на терену демантује.

Твоје дете живи у крају где је и добар део моје фамилије.
Други део ми је на приморју.
Трећи на граници са Словенијом.
Четврти у горкој Хр или ти Лици.
Дакле, сваке године прекрстарим скоро целу Хр.
Нема шта, тешко се живи.
Шта год да рачунају и ко год то радио, знамо да папир трпи све, а ситуација на терену демантује.
slovenija je posebna prica
dosta ljudi iz italije koja je u krizi, gasilo je tamo firme i otvaralo ih u sloveniji jer im je bilo povoljnije
danas je to skoro pa izjednaceno
ne znam jedino kako je danas u istri, oni su uvek bili posebni

Не кажем да је у Србији добро али сам сигурна да је и у Хрватској лоше и да се врло тешко живи.
Примера ради, векна хлеба још 2019. год., најјефтинијег, белог, никаквог, 7.2 куне. У динарима, 120 динара.
О комуналијама да не причамо.
IMG_20211113_132204.jpg

I ovaj kruh je super. Rezani, zapakirano, dva dana bez problema.
Veće pakiranje, polubjeli od 650g, je 7.5kn (1€).

slovenija je posebna prica
dosta ljudi iz italije koja je u krizi, gasilo je tamo firme i otvaralo ih u sloveniji jer im je bilo povoljnije
danas je to skoro pa izjednaceno
ne znam jedino kako je danas u istri, oni su uvek bili posebni
Приморје генерално је боље због туризма али кад погледаш цене и плате, не можеш да се не запиташ шта једу по градовима и како састављају крај с крајем.

Pogledajte prilog 1067501
Па о томе ти причам. У Србији је тај хлеб 50 динара. У Србији фенси хлебови коштају тај 1 евро.
А то је само хлеб.
На снижењу, 1,5 л К плус, 15 куна тј. 2,3 евра тј. 240 динара. У Србији млеко сад после поскупљења кошта око 100-110 динара. Причам о овој години.

Приморје генерално је боље због туризма али кад погледаш цене и плате, не можеш да се не запиташ шта једу по градовима и како састављају крај с крајем.
da
znam i da im zvrje prazni vecina onih apartmana koji su gradili samo za prodaju...
cela prica o tome da se ljudi koncentrisu po gradovima koja se polako praktikuje u svetu, ima bas taj momenat, da kao sto rekose kovid vizionari buducnosti...imas kao sve a ustvari nemas nista i sretan si u 3pm.
osiromasenje je najbolji put kontrole ljudi
sto se kaze kao kletva, dabogda ziveo u zanimljiva vremena drustvenih previranja

Kod nas u Srbiji ja kupujem integralni ili crni hleb pola kg cena je izmedju 45-50 dinara zavisno od proizvodjaca.

Па о томе ти причам. У Србији је тај хлеб 50 динара. У Србији фенси хлебови коштају тај 1 евро.
А то је само хлеб.
На снижењу, 1,5 л К плус, 15 куна тј. 2,3 евра тј. 240 динара. У Србији млеко сад после снижења кошта око 100-110 динара. Причам о овој години.
Mleko ima za 72 dinara ,kravica je luksuz .

Cene su katastrofa …sta da kazem drugo.

Ti zapakovani mogu 4-5 dana da drze ,mada kupujem i ovaj sto nije tako upakovan ,,,ne secam se zadnji put kada se ubudjaveo …mada od hrane retko sta i da bacam ,sad mi neke macke dosle ,pa cu morati i macju hranu da kupim .

Cene su katastrofa …sta da kazem drugo.
Ужасно је скупо код њих.
Капућино прерачунато у динаре 360 дин.
Струја за две недеље у кући и то паљења сијалица и упаљен фрижидер -80 евра.
И тако даље...

Далеко од тога да им је стандард бољи како се овде потура.

А то је само хлеб.
На снижењу, 1,5 л К плус, 15 куна тј. 2,3 евра тј. 240 динара. У Србији млеко сад после поскупљења кошта око 100-110 динара. Причам о овој години.
5kn je 77.5din.
Milijeko je nedavno poskupilo, sad je 1L mlijeka (taj K plus po redovnoj cijeni) 6kn, tj. 93din. Kad bude na akciji onda je 4.5-5 din (70-77.5 din).
Sve moje režije koje ja plaćam za stanovanje (4 člana) su oko 210€ mjesečno (godišnji prosjek). Bez troškova goriva, prijevoza, mobitela...

Ужасно је скупо код њих.
И тако даље...

Они су сами у Хрватској одавно констатовали да су Немачки проточни бојлер.

Ствар је само како су они преспојени, а како смо ми преспојени !

Немачки Робови ипак морају бити мало боље обучени од нас Немачких утамниченика (заробљеника)

Ужасно је скупо код њих.
И тако даље...

Ne lupetaj gluposti. Mene struja dođe 33.5€, a imam klimu, kuham na struju, zamrzivač, hladnjak, perilice rublja i posuđa, kompjuter, TV, peglu itd, itd. Nemam bojler jer je topla voda od toplane.
Screenshot_2021-12-15-10-09-25-170.jpg

Они су сами у Хрватској одавно констатовали да су Немачки проточни бојлер.

Ствар је само како су они преспојени, а како смо ми преспојени !

Немачки Робови ипак морају бити мало боље обучени од нас Немачких утамниченика
malo je bolje
ali znas kako
oni su mislili da ce ulaskom u eu svi problemi iz sfrj biti proslost. i u pocetku je tako i licilo..novi putevi bolji standard tretman od strane evrope bez obzira na debilne mere i zakone koji propisuju...ali kada malo prodje shvatis da su svi koji nisu dojcland na neki nacin zaebani i da su ispusili na duze staze...zato i cuvaju svoje stare valute italijani francuzi.... cim to radis onda znas da to u sta si usao nema neku veliku i svetlu buducnost.

A što ti imaš od tog "suvereniteta" i "slobode"?

Не него је право питање: А шта ви имате од тога што смо сада и ми и ви потпуно несуверени и неслободни ??

pitam kakva je njegova procena takvog scenarija

Он нема појма из Политичке теорије да би дао исправно мишљење.

Терам га већ 5 година да прочита 1 предмет са 1.године ФПН.

Ne lupetaj gluposti. Mene struja dođe 33.5€, a imam klimu, kuham na struju, zamrzivač, hladnjak, perilice rublja i posuđa, kompjuter, TV, peglu itd, itd. Nemam bojler jer je topla voda od toplane.
Pogledajte prilog 1067512
Meni sama potrosnja struje bez ostalih dazbina je 500 dinara ,to je 32 kune …
A kad se sve sracuna 1600 dinara 102 kune….
Trenutno zivim sam i to je ta potrosnja .
Koristim bojler veci .

malo je bolje
ali znas kako
oni su mislili da ce ulaskom u eu svi problemi iz sfrj biti proslost. i u pocetku je tako i licilo..novi putevi bolji standard tretman od strane evrope bez obzira na debilne mere i zakone koji propisuju...ali kada malo prodje shvatis da su svi koji nisu dojcland na neki nacin zaebani i da su ispusili na duze staze...zato i cuvaju svoje stare valute italijani francuzi.... cim to radis onda znas da to u sta si usao nema neku veliku i svetlu buducnost.

По њима Хрватима схватање слободе је - кољи опет Србина, а за ту услугу служиће Немце на плажи као лепо обучени робови!

И Хрват је ту зблентављено задовољан !

Back