Povratak u devedesete

5kn je 77.5din.
Milijeko je nedavno poskupilo, sad je 1L mlijeka (taj K plus po redovnoj cijeni) 6kn, tj. 93din. Kad bude na akciji onda je 4.5-5 din (70-77.5 din).
Sve moje režije koje ja plaćam za stanovanje (4 člana) su oko 210€ mjesečno (godišnji prosjek). Bez troškova goriva, prijevoza, mobitela...
7,5 HRK =117.15225 RSD
Векна хлеба 7,5 куна.

Veoma je vazno za umerenu potrosnju koliko je to moguce ,da su instalacije ispravne ,kontaktori ,da je dobro uzemljenje ,uredjaji pogotovo bojler ,sporet ,frizider ok …da se koristi jeftina tarifa i ko ima vise tih sijalicnih mesta koje se koriste da ubaci stedljive sijalice.

Ali ti pričaš o nekakvom "socijalnom" kruhu koji ima zaštićenu cijenu i isto je od 450 ili 500g. Taj "Sava".
Kod nas toga nema.
Па да, тај социјални хлеб вам има ту цену.
У Србији Сава хлеб кошта мање од 50 динара.

Поента приче је да вам стандард није изнад нашег и ако сте у ЕУ. То је била почетна премиса.
Као што није бољи ни Бугарима, Румунима, а ни Грцима.
Живот чини мали милион ствари које плаћамо, а великој већини и у Србији и у ХР су листом недоступне.
Разумем ја твоју потребу да браниш своје али то не радиш на исправан начин.
Ваљда би требало да вам буде заиста боље, а не осредње или јадно.

Jel vi imate isto jeftinu tarifu?
Nije to velika potrosnja za 4 clanu porodicu.

U Francuskoj se struja placa na 6 meseci tj.2 puta godisnje .
Da, ima skupa i jeftina tarifa.
Screenshot_2021-12-15-10-38-20-418.jpg

Eto cijeli račun skoro. Trebaš samo dodati još PDV od 28.97kn. Ukupno je 251.81kn.
Imaš sve iznose. Znači skupa tarifa je 0.47kn, a jeftina 0.29kn po kilovatu.

Па да, тај социјални хлеб вам има ту цену.
У Србији Сава хлеб кошта мање од 50 динара.

Поента приче је да вам стандард није изнад нашег и ако сте у ЕУ. То је била почетна премиса.
Као што није бољи ни Бугарима, Румунима, а ни Грцима.
Живот чини мали милион ствари које плаћамо, а великој већини и у Србији и у ХР су листом недоступне.
Разумем ја твоју потребу да браниш своје али то не радиш на исправан начин.
Ваљда би требало да вам буде заиста боље, а не осредње или јадно.
Poanta je da ti pričaš gluposti (valjda po Vučićevom zadatku).
Činjenično stanje je da je standard u Hrvatskoj bolji nego u Srbiji. Isto tako je u Sloveniji bolji nego u Hrvatskoj, a u Austriji bolji nego u Sloveniji.
Isto tako je činjenica da se je razlika u standardu između Hrvatske i Srbije povećala u korist Hrvatske sad nego što je bilo u Jugoslaviji. To su činjenice koje svatko normalan vidi. Ne vidi onaj tko neće ili ne smije po naređenju Vučića.
Lažete sebe, ne lažete nas.

Poslednja izmena:
Poanta je da ti pričaš gluposti (valjda po Vučićevom zadatku).
Činjenično stanje je da je standard u Hrvatskoj bolji nego u Srbiji. Isto tako je u Sloveniji bolji nego u Hrvatskoj, a u Austriji bolji nego u Sloveniji.
Isto tako je činjenica da se je razlika u standardu između Hrvatske i Srbije povećala u korist Hrvatske sad nego što je bilo u Jugoslaviji. To su činjenice koje svatko normalan vidi. Ne vidi onaj tko neće ili ne smije po naređenju Vučića.
Lažete sebe, ne lažete nas.
Немам ништа против сине да наставиш да сањаш тај тисућљетни сан. ;)

Nemam ni ja ništa protiv toga da ti živiš u tom svom SNS svijetu gdje je Srbija najbolja. Ali realnost je ipak drukčija od SNS svijeta. 😉
Реалност је да се служиш етикетирањем у жељи да прикажеш Хрватску бољом него што јесте. ;)

Objavljeno: 13.06.2018. 12:07h

Hrvatska ima veliki problem sa iseljavanjem ljudi - u narednih pet godina ovu zemlju bi moglo napustiti pola miliona građana!

Nakon toga će u zemlji ostati samo oni koji su se obogatili u privatizaciji, oni koji su od roditelja nasledili krov nad glavom, povlašćeni s visokim penzijama, nešto ugostitelja i starci.

Ovo nisu paušalne procene ni usputna nagađanja nekih laika nego egzaktni i šokantni podaci temeljeni na istraživanju doc. dr. sc. Tade Jurića, istoričara i doktora političkih nauka i s Hrvatskog katoličkog univerziteta.

Upravo je ovaj naučnik sproveo veliko istraživanje o iseljavanju Hrvata u jemačku, na temelju kojeg je došao do podatka da hrvatski migracijski potencijal nije neiscrpan: On iznosi oko 800.000 građana. Prema podacima Evrostata već se iselilo 348.000 ljudi.

Stručnjaci tvrde da je za sve ostale perspektiva u zemlji takva da “mogu samo raditi za gore navedenu skupinu kako bi oni održali svoje bogatstvo i lagodan život; mlada porodica, čak i s dve plate od po 4000 kuna ne može naprosto preživeti niti u jednom od četiri velika hrvatska grada, a kamoli ostvariti kupovinu nekretnine; plate naprosto nisu dovoljne za dostojanstven život”, navodi dr. Jurić, koji je u decembru prošle godine završio veliko istraživanje naslovljeno “Savremeno iseljavanje Hrvata u Nemačku: karakteristike i motivi”, gde se prvi u Hrvatskoj empirijski bavio svim aspektima egzodusa Hrvata u tu zemlju.

--------------

Дакле, текст из 2018. Сад је још горе стање.
Ето, ако сам ја Вучићева онда и овог др Јурића да преслишаш за кога ради. ;)

Реалност је да се служиш етикетирањем у жељи да прикажеш Хрватску бољом него што јесте. ;)

Objavljeno: 13.06.2018. 12:07h

Hrvatska ima veliki problem sa iseljavanjem ljudi - u narednih pet godina ovu zemlju bi moglo napustiti pola miliona građana!

Nakon toga će u zemlji ostati samo oni koji su se obogatili u privatizaciji, oni koji su od roditelja nasledili krov nad glavom, povlašćeni s visokim penzijama, nešto ugostitelja i starci.

Ovo nisu paušalne procene ni usputna nagađanja nekih laika nego egzaktni i šokantni podaci temeljeni na istraživanju doc. dr. sc. Tade Jurića, istoričara i doktora političkih nauka i s Hrvatskog katoličkog univerziteta.

Upravo je ovaj naučnik sproveo veliko istraživanje o iseljavanju Hrvata u jemačku, na temelju kojeg je došao do podatka da hrvatski migracijski potencijal nije neiscrpan: On iznosi oko 800.000 građana. Prema podacima Evrostata već se iselilo 348.000 ljudi.

Stručnjaci tvrde da je za sve ostale perspektiva u zemlji takva da “mogu samo raditi za gore navedenu skupinu kako bi oni održali svoje bogatstvo i lagodan život; mlada porodica, čak i s dve plate od po 4000 kuna ne može naprosto preživeti niti u jednom od četiri velika hrvatska grada, a kamoli ostvariti kupovinu nekretnine; plate naprosto nisu dovoljne za dostojanstven život”, navodi dr. Jurić, koji je u decembru prošle godine završio veliko istraživanje naslovljeno “Savremeno iseljavanje Hrvata u Nemačku: karakteristike i motivi”, gde se prvi u Hrvatskoj empirijski bavio svim aspektima egzodusa Hrvata u tu zemlju.

--------------

Дакле, текст из 2018. Сад је још горе стање.
Ето, ако сам ја Вучићева онда и овог др Јурића да преслишаш за кога ради. ;)
Ništa ja ne prikazujem bolje nego što jeste. Ja govorim onako kako je. Rekao sam da je u Sloveniji bolje nego u Hrvatskoj. Zašto sam to rekao? Pa zato što je tako. I dao sam ti iznose računa struje, ali eto ti kažeš da ja lažem, a imaš sve crno na bijelo. U današnje doba interneta sve se da lako provjeriti. Cijene u centrima se mogu provjeriti i na internetu, imaju katalozi on-line. Vi imate onu stranicu "cenoteka". Za režije je malo kompliciranije.
Uostalom evo, sve se lijepo vidi
Screenshot_2021-12-15-11-23-56-516.jpg

https://www.dzs.hr/Hrv_Eng/publication/2020/12-01-05_01_2020.htm

Iseljavanje iz Hrvatske se usporilo. A imamo i dosta stranaca koji se doseljavaju. Eto i nekoliko tisuća Srba se odlučilo trajno preseliti u Hrvatsku u prošloj i ovoj godini. Tako da taj članak pred više od 3 godine i nije pogodio...

Ništa ja ne prikazujem bolje nego što jeste. Ja govorim onako kako je. Rekao sam da je u Sloveniji bolje nego u Hrvatskoj. Zašto sam to rekao? Pa zato što je tako. I dao sam ti iznose računa struje, ali eto ti kažeš da ja lažem, a imaš sve crno na bijelo. U današnje doba interneta sve se da lako provjeriti. Cijene u centrima se mogu provjeriti i na internetu, imaju katalozi on-line. Vi imate onu stranicu "cenoteka". Za režije je malo kompliciranije.
Uostalom evo, sve se lijepo vidi
Pogledajte prilog 1067550

https://www.dzs.hr/Hrv_Eng/publication/2020/12-01-05_01_2020.htm

Iseljavanje iz Hrvatske se usporilo. A imamo i dosta stranaca koji se doseljavaju. Eto i nekoliko tisuća Srba se odlučilo trajno preseliti u Hrvatsku u prošloj i ovoj godini. Tako da taj članak pred više od 3 godine i nije pogodio...
Наравно, наравно. ;)

то је зато што су вам вековима владале стране династије, које се никад нису потрудиле да постану истински ваше. вама је република дошла као ослобођење од туђинаца, нама је република дошла као ропство туђинцу. дакле, сасвим опречна искуства.

мада би вам било боље да вам влада неки Хабзбург као Краљ, него ти кловнови. али ок, ваша ствар.
Hrvati ne priznaju više pravo Habsburga na hrvatsko prijestolje. Članovi te obitelji imaju samo simpatije marginalnih pseudoelitističkih udruga. Zanimljivo je samo to da Habsburzi nisu nikada službeno detronizirani, što je bitno isključivo na razini anegdote.

Također, ne priznaje se ni pravo Savojaca na hrvatsku krunu. Oni su još manje mjerodavni od Habsburga po tom pitanju.

Hrvatski republikanski duh je bitno obilježje današnje Hrvatske, unatoč činjenici što je Hrvatska bila monarhija 1000 godina, a republika tek nešto više od 70 godina.

a Tito ili austrijski carevi...kako to
Hrvati su se opekli gadno na Habsburzima (svaka čast nekolicini iznimaka), kojima su dale hrvatsku krunu uz određene uvjete koji su mahom bili ignorirani. Zato su Habsburzi prvom pravom prilikom izgubili hrvatsku krunu. Tito se nametnuo kako Hrvatima, tako i Srbima.

Poslednja izmena:
Pa ni Slovacka nije ravnopravna.....

Finska je svakako klasa iznad Hrvatske i Slovacke.
A Danska? Danska ima nešto više stanovnika od Hrvatske, ali teritorij manji od teritorija Hrvatske. Je li Danska ravnopravna članica EU?

Pa o tome upravo govorim. Niko ne kaze da je to lose. Svakako Vam je bolje nego u Srbiji.z:)

pricamo realno - a ovoj e realnost:
Pogledajte prilog 1067477
Finska ima samo 2 zastupnika u EP više od Hrvatske, a tvrdila si da je Finska klasa iznad Hrvatske u EU? Kako to?

Приморје генерално је боље због туризма али кад погледаш цене и плате, не можеш да се не запиташ шта једу по градовима и како састављају крај с крајем.
Uopće ne kužim o čemu ti govoriš. :dontunderstand: Ne smatram se nikakvom elitom, a pojma nemam kakve su cijene režija i hrane, jer me nije briga. Sve što želim i treba mi kupim, što mi ne treba ne tražim.

Приморје генерално је боље због туризма али кад погледаш цене и плате, не можеш да се не запиташ шта једу по градовима и како састављају крај с крајем.
Uopće ne kužim o čemu ti govoriš. :dontunderstand: Ne smatram se nikakvom elitom, a pojma nemam kakve su cijene režija i hrane, jer me nije briga. Sve što želim i treba mi kupim, što mi ne treba ne tražim.
Па о томе ти причам. У Србији је тај хлеб 50 динара. У Србији фенси хлебови коштају тај 1 евро.
А то је само хлеб.
На снижењу, 1,5 л К плус, 15 куна тј. 2,3 евра тј. 240 динара. У Србији млеко сад после поскупљења кошта око 100-110 динара. Причам о овој години.
Kruh u Srbiji ne može biti skuplji, jer bi u tom slučaju 70% Srbije umrlo od gladi. Kod vas kruh mora biti jeftiniji, jer skuplji ne možete sebi priuštiti.

Poslednja izmena:
A Danska? Danska ima nešto više stanovnika od Hrvatske, ali teritorij manji od teritorija Hrvatske. Je li Danska ravnopravna članica EU?
A ne znam odakle ti ideja da se poredis sa Danskom?

Danska je nekadasnja kolonijalna sila (i dan danas imaju prekookeanske teritorije).
GDP Danske je 355 milijardi -vas je 55z:mrgreen:.
Danska je zemlja koja ima multinacionalke, standard na samom svetskom vrhu.

Kako bih rekla- koja je to snaga Hrvatske? Po cemu se poredite?

Nemate politicki uticaj- niste stalni clan Saveta Bezbednosti.
Nemate brojcano prisustvo u EU parlamentu.
Niste imali nikada nikakav politicki uticaj- niste bila nikad nikakva kolonijalna sila poput pomenutih zemlja (Spanije, UK, Francuske...).
Nemate nikakav kulturni uticaj ni na koga (vise imamo mi uticaj na vasu kulturu nego obrnuto).
Nemate ekonomiju u rangu zemalja koje pominjes.

Ne znam zasto tako patite da se poredite sa onima kojima niste ni do kolena.
Osim izdavanja soba na moru vi retko sta umete da uradite i napravite.

Finska ima samo 2 zastupnika u EP više od Hrvatske, a tvrdila si da je Finska klasa iznad Hrvatske u EU? Kako to?

Kruh u Srbiji ne može biti skuplji, jer bi u tom slučaju 70% Srbije umrlo od gladi. Kod vas kruh mora biti jeftiniji, jer skuplji ne možete sebi priuštiti.
Za ovo zadnje se ne slazem ,mi psenice imamo itekako a hleba moze i da se umesi nece nikome spasti kruna s glave .

Наравно, него политика Крстарице је пустити КриптоУсташе да пљују по достојанству Српског народа.

Кршење Устава.

Али, шпта друго очекивати када нам је и Тиранин такав!
Ne pljujem po nikome nego volim da pricam realno ,ako nesto ne valja onda ne valja a ako je nesto dobro …

Ne pljujem po nikome nego volim da pricam realno ,ako nesto ne valja onda ne valja a ako je nesto dobro …
Реално је само то да њих двојица лажу о стању у Хр тј. не износе реално стање. Знамо и зашто.

Као што је реално и да у Србији народ лоше живи. Али као што нисам у фазону да причам како је овде ок осврћући се на себе и људе из мог окружења, тако не пишем ни да је у Хр супер јер једноставно није.
Просечна плата им је фризирана као и у Србији и базирана на државним паразитима, а цене су им веће и до 200% у зависности од артикла. Наравно, као и у Србији, не кошта свуда све исто. У сиромашнијим срединама су и цене по ланцима ниже, по већим градовима су више.
Кад се подвуче црта, нема ни говора о вишем стандарду.
Табеларни прикази су бесмислица као и многе ствари данас јер знамо сви да рачуном можемо да прикажемо и да смо сам Рај у зависности од анализираних параметара.
Свако ко не верује нека скокне мало у госте тамо и врло брзо ће имати непосредно искуство. ;)

Реално је само то да њих двојица лажу о стању у Хр тј. не износе реално стање. Знамо и зашто.

Као што је реално и да у Србији народ лоше живи. Али као што нисам у фазону да причам како је овде ок осврћући се на себе и људе из мог окружења, тако не пишем ни да је у Хр супер јер једноставно није.
Просечна плата им је фризирана као и у Србији и базирана на државним паразитима, а цене су им веће и до 200% у зависности од артикла. Наравно, као и у Србији, не кошта свуда све исто. У сиромашнијим срединама су и цене по ланцима ниже, по већим градовима су више.
Табеларни прикази су бесмислица као и многе ствари данас јер знамо сви да рачуном можемо да прикажемо и да смо сам Рај у зависности од анализираних параметара.
Свако ко не верује нека скокне мало у госте тамо и врло брзо ће имати непосредно искуство. ;)
Gledaj ,slazem se donekle …mada mislim da su ipak ekonomski u boljoj poziciji ,ne mnogo …jer oni dosta zavise od turizma a znamo da je korona puno toga poremetila ,takodje zavise i od EZ i njihovih donacija …e sad mi treba da se zapitamo da li mi kao Srbija uopste ima sta da trazimo tamo i koliko cemo biti na gubitku a koliko na dobitku .
Ja sam protiv toga da mi ulazimo u to kolo ,previse ucenjivanja ,uslovljavanja …drugacija kultura ,mentalitet …i ako bi nekada usli u to ,svaka njihova “pomoc” u vidu donacija bi nam sigurno izasla na nos.

Gledaj ,slazem se donekle …mada mislim da su ipak ekonomski u boljoj poziciji ,ne mnogo …jer oni dosta zavise od turizma a znamo da je korona puno toga poremetila ,takodje zavise i od EZ i njihovih donacija …e sad mi treba da se zapitamo da li mi kao Srbija uopste ima sta da trazimo tamo i koliko cemo biti na gubitku a koliko na dobitku .
Ja sam protiv toga da mi ulazimo u to kolo ,previse ucenjivanja ,uslovljavanja …drugacija kultura ,mentalitet …i ako bi nekada usli u to ,svaka njihova “pomoc” u vidu donacija bi nam sigurno izasla na nos.
Они јесу добили донације од ЕУ за развој, такозване 'потицаје' али и то су политичари и блиски њима делили годинама прво међу собом, а онда кад су их мало притегли, почели су да деле и плебсу- за обитељса газдинства, за орање, косидбу, за обраду земље, сточарство и сл. Наравно, говоримо о сићи коју не може себи да приушти неко ко живи у граду и нема замљу, имање па да држи стоку и сл.
Оно што је упадљиво и што заиста јесу решили су путеви.

Kak si ti nedokazana? Sve što pišeš je laž, nemaš pojma o stanju u Hrvatskoj. Cijene su svuda iste i u malim gradovima i u velikim (cijene u trgovačkim centrima). Prosječna plaća je svuda veća, puno realnije stanje daje medijalna plaća. Što je to 200% skuplje u Hrvatskoj nego u Srbiji? Nisam ništa lagao o bilo čemu što sam pisao..

Они јесу добили донације од ЕУ за развој, такозване 'потицаје' али и то су политичари и блиски њима делили годинама прво међу собом, а онда кад су их мало притегли, почели су да деле и плебсу- за обитељса газдинства, за орање, косидбу, за обраду земље, сточарство и сл. Наравно, говоримо о сићи коју не може себи да приушти неко ко живи у граду и нема замљу, имање па да држи стоку и сл.
Оно што је упадљиво и што заиста јесу решили су путеви.
Koje ti gluposti pričaš. Kako da ja kojim živim u stanu dobijem poticaje za poljoprivredu?

Poslednja izmena:

Back