Povratak u Beograd

A mogli da pitam da li svi vi koji pisaste protiv povratka u našu "groznu" zemlju zarađuje preko tih 1.000 i više eura, ili se toliko ogorčeni zato što "životarite" i šta to uopšte znači po vama?

Verujte mi na reč da ni tamo negde "preko" nikome nije lak život, ako uzmemo u obzir da su većina njih otiši sa idejom, da neko vreme tamo rade i uštede, da bi ovde gradili kuće i obezbedili sebi i svojoj porodici lakši život. Ti ljudi tamo rade i na dva i više radna mesta od jutra do mraka, nigde ne izlaze, retko se druže i troše samo na najnužnije kako bi ušteda bila veća itd. - po meni je tek to pasiji život.
Tamo živiš kao materialna i što je još tužnije duhovna sirotinja, da bi stekao nešto i vratio se ovde i pokazivao kao sad imaš nešto bolje i više od drugih, a u tome ti prođu najlepše godine i godine života tvoje dece - to je kao bolje?
Па не знам Цецилија64.:confused:
Моји баба и деда су били гастербајтери.
Они су много стекли и још је баки остала девизна пензија од које она данас јако лепо живи.
Мени је 3/4 фамилије расуто по свету, што у Немачкој , што у Канади...ујак лепо живи у Немачкој, а брат од стрица, са својих 45 година, у Канади има већ две куће и стан.

Мислим да све зависи од тога и како се човек снађе, како му ''легне'' одређено поднебље.

Чињеница је да је овде лакше, тачније мање се ради, али ни то неће још дуго.

Mislim,ne kazem ja da je ovde mnogo bolje,uzevsi u obzir los standard,cene koje su visoke u odnosu na okruzenje,lose medjuljudske odnose,ali ipak ostane neko vreme koje mozes da potrosis makar na krstaricu...:mrgreen:
Ако ништа, ми у Србији због свих деценија беде, научисмо да уживамо у малим стварима.:lol:

Словенске душе бре! :)

Замислите баце у ове наше услове неког са запада, из нпр. Калифорније?:eek::lol:

Увек се сетим оне сцене кад им је нешто нестала струја на дан-два ( не знам тачно у којој америчкој држави), као овчице погубљене су били, као да их је не знам шта снашло.
А нама искључују струју на дневном нивоу.

Не кажем да је код нас боље, али су нас брате ишчеличили за век векова.:confused:

ceco, okej je..al hajde računaj: da li biste vas petoro mogli da živite od 85.000 da za stan izdvajate 250-300€ za neku rupu u predgrađu...o toj računici se radi kad računamo 1.000 € i na to minus ovih 250-300€...

Veruj mi, "živeli" smo mi (moji roditelji, sestra i ja) i sa manje u onoj divno Nemačkoj, zzato što se skoro sve stavljalo u štek za povratak u domovinu. I jedva sam čekala da se vratim u Srbiju, jer ni detinjstvo nisam imala kao naša deca ovde, koja su možda imala materijalno još i manje, al' su bar bili u svojoj zemlji, imali prijatelje i rodbinu, druženja, igru i sve što detetu daleko više treba da izraste u čoveka, nego samo novac i udobnost.

Život je samo jedan, a svaki dan je deo tog života, zar se treba toga odreći zarad materijalnih dobara, a dušu ne hraniti? I šta ti sva ta materijalna dobra na kraju puta znače, kad pogledaš unazad i vidiš da ti je ceo život prošao u čekanju nekog boljeg život.

Život su familija, deca, prijatelji, ljubav kjou dajemo i primamo, pa se i s manje može biti zadovoljan i srećan.

sve si u pravu. ne kvarimo mi njoj planove da se vrati, nego razmatramo mogućnosti. nema tih para da kupi sunce i lepo vreme u kanadi. imao sam jednu žemsku iz toronta. tamo je najviša letnja temperatura 26C i to traje par dana..dumreš... :/

Veruj mi, "živeli" smo mi (moji roditelji, sestra i ja) i sa manje u onoj divno Nemačkoj, zzato što se skoro sve stavljalo u štek za povratak u domovinu. I jedva sam čekala da se vratim u Srbiju, jer ni detinjstvo nisam imala kao naša deca ovde, koja su možda imala materijalno još i manje, al' su bar bili u svojoj zemlji, imali prijatelje i rodbinu, druženja, igru i sve što detetu daleko više treba da izraste u čoveka, nego samo novac i udobnost.

Život je samo jedan, a svaki dan je deo tog života, zar se treba toga odreći zarad materijalnih dobara, a dušu ne hraniti? I šta ti sva ta materijalna dobra na kraju puta znače, kad pogledaš unazad i vidiš da ti je ceo život prošao u čekanju nekog boljeg život.

Život su familija, deca, prijatelji, ljubav kjou dajemo i primamo, pa se i s manje može biti zadovoljan i srećan.

Podelim bodove na onoj glupoj "Politici" i onda ih nemam bas kad mi stvarno zatrebaju. :(

Ако ништа, ми у Србији због свих деценија беде, научисмо да уживамо у малим стварима.:lol:

Словенске душе бре! :)

Замислите баце у ове наше услове неког са запада, из нпр. Калифорније?:eek::lol:

Увек се сетим оне сцене кад им је нешто нестала струја на дан-два ( не знам тачно у којој америчкој држави), као овчице погубљене су били, као да их је не знам шта снашло.
А нама искључују струју на дневном нивоу.

Не кажем да је код нас боље, али су нас брате ишчеличили за век векова.:confused:

e a zamisli u Crnoj Gori struja i voda mu dodju kao all inclusive:hahaha::hahaha::hahaha:

Па шта стим ?

Не би требала, за скоро 50 000 + које зарађујеш у "просвети" за 4-5 сати рада дневно (ако и толико) пролазиш врло добро

samo oni koji nisu u određenom poslu u tom poslu vide samo ono šta im najviše odgovara. Tačnije na jedan čas predavanja trebaju ti bar dva časa pripreme ako to radiš kvalitetno. Drugo, postoje tu i silne druge stvari koje nisu vezene sa puka predavanja. Kod nas na fakultetu pride je stalna tenzija koliko si radova objavio (a to takođe košta, ne samo živaca, već i masa časopisa da bi poslali reprinte zahteva iznose od 100 pa i do 400 evra) jer je to jedan od ključnih argumenat aza sledeći izbor ili reizbor, što znači da se mi u radni odnos praktično biramo na 4 tj 5 godina kada si u profesorskom zvanju.
Чињеница је да се много мање враћа, као и то да је много оних који се опет припремају за одлазак из земље.
У мом окружењу, сестра и зет навелико размишљају да се експортују у Дубаји, Емирате, ма било где где обоје могу да раде и зарађују.
Зет није примио већ две плате ( Монтера), а четири месеца му нису исплатили трошкове горива.
Сестра у здравству има редовну плату, али троје људи да живи на њеној плати, то је немогуће.

Из пословног окружења, мало- мало па неко дигне сидро. Као специјалисти можемо сад било где , а и на свакој клиници имате на паноима понуде за разне западно европске земље, чак и за Енглеску.
Ја сам добила понуду за Беч и једино што ме држи је то што мој драги има овде каријеру какву никад не би могао направити у Аустрији као правник ( јер се права разликују од земље до земље). Не могу да се жалим ни ја, али мука ми је од абнормалних међуљудских односа који не личе више ни на шта.
У време Милошевића можда нисмо имали чиме да шијемо ране, али смо се сналазили за све, све је ипак могло да се набави.
Данас све постоји, али су нам клинике препуне доктора-фасциклаша који само носе фасцикле под мишком, чланску карту политичке странке у џепу, шатро посећују конгресе ( ни један не пропуштају), а не умеју ни упалу грла да излече.
И обавезно на одељењу рмба по двоје људи, док остали ладе јаја.
А ови што рмбају су на ивици живаца.

Још да ме професија није натерала да будем у сталном контакту са људима, можда би неко и успео да ме убеди да сам заблудела овчица. Овако, тешко.

Можда би постављачица теме и ове ствари требала да зна.:confused: И да се припреми на потпуно поремећене људске односе, посебно у Бг-у.

hoćeš reći da bi tamo radila kao specijalista il kao sekundarac?
inače o par onih koji rade...jako mi je poznato:dash:

@moonja je dobro napisao:

u stvari, ja ne raćunam da ljudi žive na kredit, u minusu do nosa, ne plaćaju pola dažbina, barataju sa fiktivnim novcem, i sad, pošto ja to ne radim, onda meni čudno...eto, može ta kanadska porodica odmah da pređe na srpski sistem i da se voza i stanuje dok može.. ( :
------------------------------------
Ovde se bas oseca jedna netrpeljivost prema gradjanima Bgda.
Ali. Bgd je ipak - Bgd!

Ljudi se ovde snalaze, mene i ne inteersuje kako jer se i sama pristojno snalazim posto se samo od plate obicno ne moze priustiti nista vise sem osnovnih stvari.
A ja zelim malko vise...:mrgreen:

@moonja je dobro napisao:

u stvari, ja ne raćunam da ljudi žive na kredit, u minusu do nosa, ne plaćaju pola dažbina, barataju sa fiktivnim novcem, i sad, pošto ja to ne radim, onda meni čudno...eto, može ta kanadska porodica odmah da pređe na srpski sistem i da se voza i stanuje dok može.. ( :
------------------------------------
Ovde se bas oseca jedna netrpeljivost prema gradjanima Bgda.
Ali. Bgd je ipak - Bgd!

Ljudi se ovde snalaze, mene i ne inteersuje kako jer se i sama pristojno snalazim posto se samo od plate obicno ne moze priustiti nista vise sem osnovnih stvari.
A ja zelim malko vise...:mrgreen:

što se tiče neboldiranog potpuno se slažem, ali za boldirano mislim da postoje realne osnove, pri čemu to nije nerpeljivost prema građenima BGD-a već prema BEOGRADIZACIJI kao pojavi koja evidentno postoji

što se tiče neboldiranog potpuno se slažem, ali za boldirano mislim da postoje realne osnove, pri čemu to nije nerpeljivost prema građenima BGD-a već prema BEOGRADIZACIJI kao pojavi koja evidentno postoji

Koja glupost.

Vlast glavna je u BG....ta vlast je lopovska i naravno da najvise para dovlaci u svoje dzepove a od toga stanovnistvo BGD-a nema nista.
Takodje u ostalim opstinama u Srbiji su takodje teske lopovcine i majmuni. Imas par opstina van BGD koje su imali srece pa su izabrali ljude kojima je stalo do svoje opstine a ne samo da kradu...mada takvih opstina je malo.
Beograd kao Beograd ogromnu lovu mlati ali od tih para malo koristi ima stanovnistvo posto to ova banda sve potrpa po svojim dzepovima.
Da je neko posten na celu BGD-a i neko kome je stalo do svog grada ulice u BGD-u bi trebale da budu pozlacene koliko para ima.

Sto se republicke vlasti tice tu su ljudi koje zabole ona stvar i za drzavu i za narod....to kome nije jasno taj ili je fascinantno glup ili slep. Mada ova Srbija je leglo glupana....takve price ovim politicarima prolaze ovde da je to za verovali ili ne.....Vlast u Srbiji ne radi nista osim sto krade i sto s vremena na vreme zamazuje oci glupoj stoci koja posle u extazi glasa za njih zato sto im je neki majmun obecao novih 500000 radnih mesta ili ko one magarce u KG sto su nalozili o dolasku Fiata,Mercedesa,Volkswagena,Iveka,Boinga....Kragujevac srpski Detroit ....poceli cak i aerodrom da kao grade ;) hahahhahahhaha!!! A eno ih sada leze po prugama kao hoce blokiraju saobracaj i zele da se ubiju skakanjem sa fabricke zgrade.

Ja da sam vlast proterao bi voz tamo gde su oni polegali posto glupa stoka za bolje i nije.

BG ima veliki potencijal za turizam (2 reke ima, pa samo to je jedno veliko blago).

Univerziteta kol`ko hoces.... Velikih klinika, Instituta - pa gde se dolazi na razne specijalizacije do u Bgd!
A to dalje znaci da imati nekretninu u Bg i izdavati je nije isto kao imati u Kragujevcu - to se itekako isplati!:mrgreen:
I da ne nabrajam dalje, ipak je to glavni grad.

A sto je prepun onih koji su sa strane... pa i to je dokaz kol`ko je velik... mada i meni smeta sto-sta (da ne pominjem one ic CG koji su zauzeli glavne pozicije u Bg... ali da ne sirim temu).

Pa i postavlajc teme zeli da se vrati u Bg ne bez razloga.

....Ali je zato i skuplji no ostali gradovi jer sve se placa, pa ko voli nek` izvoli.:mrgreen:

BG ima veliki potencijal za turizam (2 reke ima, pa samo to je jedno veliko blago).

Univerziteta kol`ko hoces.... Velikih klinika, Instituta - pa gde se dolazi na razne specijalizacije do u Bgd!
A to dalje znaci da imati nekretninu u Bg i izdavati je nije isto kao imati u Kragujevcu - to se itekako isplati!:mrgreen:
I da ne nabrajam dalje, ipak je to glavni grad.

A sto je prepun onih koji su sa strane... pa i to je dokaz kol`ko je velik... mada i meni smeta sto-sta (da ne pominjem one ic CG koji su zauzeli glavne pozicije u Bg... ali da ne sirim temu).

Pa i postavlajc teme zeli da se vrati u Bg ne bez razloga.

....Ali je zato i skuplji no ostali gradovi jer sve se placa, pa ko voli nek` izvoli.:mrgreen:

BG ti nije gradjen za toliki broj stanovnika....mozda za milion i po ...to je maximum....zamisli da je ovde malo veci standard pa da svaka shusha vozi kola...da porodica ima po 2 automobila....to bi bio grad u kome bi bio totalno nemoguc zivot.

A to da ima dve reke...jaka vajda od toga.....Evo samo da se osvrnem na NBGD posto on obe reke ima....krenes od Usca na kome je gomila trulih splavova....dobar deo je potonuo i samo im vrhovi vire.....oni koji nisu pre bi se mogli svrstati u ruglo nego u nesto lepo...na tom Uscu nema nicega....onda se prebacis na Savu na primer.....gomila splavova....ko god je imao kintu nabudzio je neki...bez nekog reda i ukusa....izmedju istih pliva jedinjenje smeca,nafte i zabokrecine.....Eto to ti je recimo ponuda turistima kad su reke i NBGD u pitanju. A Bg je skup i zbog toga sto je veliki pritisak pridoslica....i samim tim velika je potraznja a samim tim skace i cena izdavanja stanova itd....

samo oni koji nisu u određenom poslu u tom poslu vide samo ono šta im najviše odgovara. Tačnije na jedan čas predavanja trebaju ti bar dva časa pripreme ako to radiš kvalitetno. Drugo, postoje tu i silne druge stvari koje nisu vezene sa puka predavanja. Kod nas na fakultetu pride je stalna tenzija koliko si radova objavio (a to takođe košta, ne samo živaca, već i masa časopisa da bi poslali reprinte zahteva iznose od 100 pa i do 400 evra) jer je to jedan od ključnih argumenat aza sledeći izbor ili reizbor, što znači da se mi u radni odnos praktično biramo na 4 tj 5 godina kada si u profesorskom zvanju.
Ово је тачно, али је тако тек од 2000. године. До 2000. год. избор и реизбор је вршен на бази симпатија које гаји колектив према теби.:confused:

Сећам се са мог факултета Вука Стамболовића, човек је сад проф. на социјалној медицини. Сјајан стручњак, широких схватања, диван човек и феноменалан предавач. Да не причам колико има објављених радова свуда у свету плус је стално са студентима спремао такмичења и освајао награде на светском нивоу.
Био је против спс-а а проф. Цуцићева га као шеф катедре мрзела из дна душе.
Са бројем радова за редовног профана, он је би асистент, а да не причам о годинама стажа и његовим личним годинама.
А замисли тек колико је ''Стамболовића'' било.
Ма и сад заје.ебавају.
Мојој другарици бивши декан ( који је умро скоро) није хтео да рспише конкурс за доцента, на катедри хемије, ево сад, пре годину дана, из чисте љубоморе.
Она је завршила ПМФ (хемију) за три године, просек 9,96, у гимназији је била првак СФРЈ у физици и руском језику (пази ту мултицентричност!), пише и левом и десном руком, говори још три језика ( поред руског) , до 35 године је имала већ два доктората. А да не причам о понудама за бављење науком где год да се окрене.
На крају су је укебали Руси да им ради истраживања нафте, сваке године по 6 месеци је у Томску.
Радова за избор на медицини има толико да је могла директно бити бирана у ванредног профана, а за пмф их је имала за доцента.

И дотични декан ( Богдан Ђуричић) који је завршио медицину, па специјализацију из мед. бихемије, који наравно није никад могао ни да присмрди по знању пмф-овским биохемичарима и хемичарима, из љубомер није хтео да јој распише конкурс, под изговором да има превише доцената на катедри.:confused:
Наравно, жена попи.зди и пребаци се на пмф, а изгледа ће и у Русију на ''заувек''.:(
Ето ко нама седи на кључним позицијама.:roll: Који недостатак свести и однос према нашим надпросечним људима.

Ми имамо на факсу профане који су за три'ес година написали три рада, веровала или не.:roll:

[/QUOTE]
Па као специјалиста. Али кад сам се прерачунла, и емотивно и материјално, остајем ипак овде.:D

Ako vam nije hitno odložite povratak za neko drugo vreme...Srbija trenutno nije zemlja gde može lepo da se živi...Nažalost!

..ха који леп савет:think:

Све се може,..када се хоће,
па и у Србији, овој данашњој,.............. лепо да се живи.

Нису паре увек предуслов "лепоте" живљења!
(Наравано, неки минимум се мора имати)

.

Ово је тачно, али је тако тек од 2000. године. До 2000. год. избор и реизбор је вршен на бази симпатија које гаји колектив према теби.:confused:

Сећам се са мог факултета Вука Стамболовића, човек је сад проф. на социјалној медицини. Сјајан стручњак, широких схватања, диван човек и феноменалан предавач. Да не причам колико има објављених радова свуда у свету плус је стално са студентима спремао такмичења и освајао награде на светском нивоу.
Био је против спс-а а проф. Цуцићева га као шеф катедре мрзела из дна душе.
Са бројем радова за редовног профана, он је би асистент, а да не причам о годинама стажа и његовим личним годинама.
А замисли тек колико је ''Стамболовића'' било.
Ма и сад заје.ебавају.
Мојој другарици бивши декан ( који је умро скоро) није хтео да рспише конкурс за доцента, на катедри хемије, ево сад, пре годину дана, из чисте љубоморе.
Она је завршила ПМФ (хемију) за три године, просек 9,96, у гимназији је била првак СФРЈ у физици и руском језику (пази ту мултицентричност!), пише и левом и десном руком, говори још три језика ( поред руског) , до 35 године је имала већ два доктората. А да не причам о понудама за бављење науком где год да се окрене.
На крају су је укебали Руси да им ради истраживања нафте, сваке године по 6 месеци је у Томску.
Радова за избор на медицини има толико да је могла директно бити бирана у ванредног профана, а за пмф их је имала за доцента.

И дотични декан ( Богдан Ђуричић) који је завршио медицину, па специјализацију из мед. бихемије, који наравно није никад могао ни да присмрди по знању пмф-овским биохемичарима и хемичарима, из љубомер није хтео да јој распише конкурс, под изговором да има превише доцената на катедри.:confused:
Наравно, жена попи.зди и пребаци се на пмф, а изгледа ће и у Русију на ''заувек''.:(
Ето ко нама седи на кључним позицијама.:roll: Који недостатак свести и однос према нашим надпросечним људима.

Ми имамо на факсу профане који су за три'ес година написали три рада, веровала или не.:roll:

Па као специјалиста. Али кад сам се прерачунла, и емотивно и материјално, остајем ипак овде.:D[/QUOTE]

tužno i istinito

Posto sam ja postavila temu osecam se "prozvanom" da nesto kazem i o zivotu u inostranstvu. Iako to nerado cinim ali eto neki delovi ove rasprave se odnose i na to.
Gde god da odlucite da zivite bice vam lepo ako se vi sami osecate mirno, sigurno (ne mislim u bukvalnom smislu ugrozenosti zivota), kao da pripadate tu gde jeste. Ako ipak toga nema u vama onda ce zivot da izgleda prilicno bedno bez obzira koliko para imate. Vecina ljudi koja zivi u inostarnstvu ne oseca da pripada tamo, ili makar ne oseca to prvig 15-20 godina zivota, a to vidite po tome sto svi mi svake ili svake druge godine dolazimo u Srbiju na smao tri nedelje odmora a onda celu godinu ili dve radimo bez odmora i sve pare koje imamo ili nemamo pa onda uzmemo kredit da bi mogli da optutujemo potrosimo na taj put. Tamo gde zivite vecito trazite samonase ljude i kad kupujete kucu kupujete tamo gde ima nash...malo ko od nasih ima prijatelje "strance". Ako zivite u americi ili kanadi zbog vremenske razlike vikendi vam se svedu na telefoniranje vasima i nikako ne mozete da nadjete vremena da odete na zilet jer dok vi pozovete sve koje zelite da cujete dok se ispricate sa njima ode dan i vikend. E sad to sve naravno nervira coveka, osecate da malo bolje zivite sto se para tice ali sta vredi kad sve ostalo nije kako treba i onda to i na decu prenosite pa i deca ne mogu da priuste letovanje na moru, zimovanje na planini, izlete vikendom sa drugarima iz skolice jer to su "strana deca" i sa njihovim roditeljima se ne druzite. Za baku i deku deca znaju samo preko telefona, a da ne pricam o tetkama, ujacima i ostaloj rodbini. i tako se onda zapitate sta ja radim ovde i sta mi je najbitnij eu zivotu. E tu se onda ljudi dalje podele na one koji kazu meni vise znaci ovaj komfor a sa ostalim cu da se izborim a oni drugi kazu konfor mi ne treba snacic cu se i sa mnogo manje para ali imacu onda ostalo sto ovde nemam. I tako odlucite da se vratite. To sve moze biti izgleda lako ali nije i to je porces zato se niko i ne vrati posle dve godine, i zato se neki vrate pa opet odu nazad da gastarbartuju.
Hocu da kazem morate da shavtite sta vam je vazno i inda cete biti mirni sa svakom odlukom koju donesete i sa svim problemima na koje naidjete. A to je osnov da imate dobru i stabilnu porodicu.

Back