Povratak u Beograd

Evo neke moje računice: za iznajmljivanje stana 300-350 eura, meni je jako lep Novi Beograd, i to blokovi pored Save:), i po svakom članu porodice po 300 eura, što uključuje i režije. Ono što može da vas razočara je saobraćaj u Beogradu koji je jako nepouzdan i to da gazdi može da padne na pamet da vas iseli, pa onda opet traži stan, a deca krenula u školu ili vrtić u tom delu grada... I kako će se deca prilagoditi na novu sredinu.
Nije mi čudno to što ste odlučili da se vratite, kumovi mojih roditelja su 90-ih odlučili da emigriraju u Australiju, nostrifikovali diplome, imali solidne poslove u izgledu. Posle nekoliko meseci, kum je zaključio kako on tamo apsolutno ne može da živi, i tako se oni vrate u sred krize i nemaštine. Bar su proputovali i potrošili ušteđevinu:lol:

..ха који леп савет:think:

Све се може,..када се хоће,
па и у Србији, овој данашњој,.............. лепо да се живи.

Нису паре увек предуслов "лепоте" живљења!
(Наравано, неки минимум се мора имати)

.

Slažem se da pare nisu preduslov lepote življenja, ali koliko znam za većinu stvari je potreban novac.Da bih platila struju, vodu, hranu, odeću...potreban je novac.Da bih priuštila sebi odlazak na more, potreban je novac...Odlazak kod lekara potreban je novac...Navodim primere za neke osnovne stvari...A da ne pominjemo luksuz...

Iskreno, ne mislim da je cak i bez dece moguce pristojno ziveti u Beogradu sa 1000 eur, cak i u svom stanu. Sedite di ste.

a sta je za tebe npr "pristojan" zivot?

svako ko malo bolje razmisli,vidi koliko je citirana konstatacija apsurdna,sa obzirom na situaciju koja je u praksi.....

mislim,kolika je prosecna plata u Beogradu danas?......ne znam tacnu cifru,ali nikako nije veca od 50ak hiljada (odnosno 500 eura)......i cesto se desava da je zaposlen npr samo muz,otac koji ima tu prosecnu platu(nekada i manje) i sa tih 500 eura mora da izdrzava zenu i 1,2,3 dece.....(?!)

e sad,sta mislite,narocito "mirabel",kako "prosecni" ljudi sa prosecnom platom onda zive u Beogradu?....(a takvih je bar 80% stanovnika Bg-a)...

ili,jos bolje pitanje,na osnovu citirane tvrdnje,koliko ljudi danas u Beogradu zivi PRISTOJNO?

Poslednja izmena:
da, ali verovatno ne kao podstanar i verovatno ne sa paniranim troškovima za:
obdanište za troje dece, gorivo, održavanje automobila, internet., znači navode se luxuz. stavke..
to ne ide u osnovnu potrošačku korpu za petočlanu porodicu, a i kad bi išlo 1.000 je nedovoljno...
cifra od 3.000 € je već nerealna zarada za dvoje prosečnih građana..

Nerealna u Srbiji, da to je istina.....:thumbdown: umesto da tezimo tome, ti se jos Munjo miris sa situacijom:thumbdown: e sad si me razocaro:thumbdown:

Mi smo porodica sa troje dece svi predskolskog uzrasta. Posle 10 godina provedenih u Kanadi vracamo se za Srbiju, Beograd. Nemamo reseno stambeno pitanje tako da nam predstoji izbor dela grda u kome bismo za pocetak iznajmljivali dvosoban stan. Na samom pocetku imali bismo prihod od oko 1000 eura mesecno.
Interesuje me da li moze da se organizuje zivot u Beogradu sa 1000-1500eura mesecno? Drugim recima to znaci koliko kosta hrana, rezije za dvosoban stan, internet, odrzavanje kola, obdanista i sve ostalo sto treba za petoclanu porodicu. Kakva su vasa iskustva i kako se vi snalazite? Da li se hrana moze nabaviti jeftinije na nekim farmama po selima oko Beograda, naravno samo ako je to sve kontrolisano od starne sanitarne inspekcije? Ili su ipak najekonomicnije prodavnice tipa Tempo, Megarodic i slicno?
Hvala!

Останите ту где јесте...

Iskreno, ne mislim da je cak i bez dece moguce pristojno ziveti u Beogradu sa 1000 eur, cak i u svom stanu. Sedite di ste.

Izvini ali moram da te pitam sa koliko vi novca otprilike živite?
Sa 1000 evra živimo mm, ja i dete u svom stanu, vozimo kola svakodnevno, idemo dva puta godišnje na more, na par dana i na planinu. Jesu tu roditelji koji nam dosta pomažu što se tiče hrane. Solidno živimo, ne razbacujemo se previše. Volela bih i ja da imam veću platu pa da svakog meseca uštedim za veći stan.

Sa jedne strane imam prijatelje, poznanike, komšije koji žive sa dosta manje para i uspevaju. I znam da je to takvo opšte stanje u Srbiji ali opet, što je neko već napisao, nije mi jasno kad vidim da su najskuplje radnje uvek pune kupaca, da se po kafićima non stop visi. Ili kad moja prijateljica koja ima duplo manju platu od mene kupi čizme po duplo većoj ceni koju bih ja platila. E to ne razumem. Odakle?

Super. Pokusacu na nepristojno pitanje pristojno da odgovorim. Mi zivimo nekad sa vise nekad sa manje od 1000 eur - mozda smo besni i razmazeni, nemam pojma, ali kad poplacam sve rezije ne ostane neka suma od koje se mogu kupiti ne znam koje stvari. Nemam kad iskreno da guglam po carsiji da provalim sta je gde jeftinije niti imam vremena da idem ko zna gde da bih ustedela 100 dinara. Meni je pristojan zivot dobra i zdrava hrana, placeni racuni i rezije, kupljen po koji komad garderobe pa bio on neophodan ili samo "neophodan", kozmetika i sve ostale sitne stvari i zadovoljstva koji zivot cine - po neka kafica i picence sa prijateljima. Ne kazem da se sa tim parama ne moze preziveti, prezivljava se i sa mnogo manje, govorimo o pristojnom zivotu petoclane porodice koji ukljucuje neku udobnost. Budimo realni - svako od nas ima svoje poglede na zivot i navike koje kostaju vise ili manje i u skladu sa tim se i ponasamo.

A sto sto se tice prepunih trznih centara, radnji, kafana i sl...i mene to pomalo zbunjuje, ali je to tako kako je. Neko ce sebi kupiti fenomenalne cizme i stezace se do kraja meseca, neko iz principa nece dati vecu sumu novca na obucu...sve je to relativno.

Super. Pokusacu na nepristojno pitanje pristojno da odgovorim. Mi zivimo nekad sa vise nekad sa manje od 1000 eur - mozda smo besni i razmazeni, nemam pojma, ali kad poplacam sve rezije ne ostane neka suma od koje se mogu kupiti ne znam koje stvari. Nemam kad iskreno da guglam po carsiji da provalim sta je gde jeftinije niti imam vremena da idem ko zna gde da bih ustedela 100 dinara. Meni je pristojan zivot dobra i zdrava hrana, placeni racuni i rezije, kupljen po koji komad garderobe pa bio on neophodan ili samo "neophodan", kozmetika i sve ostale sitne stvari i zadovoljstva koji zivot cine - po neka kafica i picence sa prijateljima. Ne kazem da se sa tim parama ne moze preziveti, prezivljava se i sa mnogo manje, govorimo o pristojnom zivotu petoclane porodice koji ukljucuje neku udobnost. Budimo realni - svako od nas ima svoje poglede na zivot i navike koje kostaju vise ili manje i u skladu sa tim se i ponasamo.

A sto sto se tice prepunih trznih centara, radnji, kafana i sl...i mene to pomalo zbunjuje, ali je to tako kako je. Neko ce sebi kupiti fenomenalne cizme i stezace se do kraja meseca, neko iz principa nece dati vecu sumu novca na obucu...sve je to relativno.

ali ti bi trebalo da budes svesna da je tvoje ekonomsko-finansijsko stanje u Srbiji,pa cak i u Beogradu prilican izuzetak,a ne pravilo.........obzirom kolike su prosecne plate,zaposlenost/nezaposlenost drugih ljudi....

mislim,kamo srece da skoro svaka troclana ili cetvoroclana porodica ima mesecan prihod od 1K ili vise eura......onda bi ova Srbija bila jedna od bogatijih evropskih zemalja.....

inace,obratite paznju KOJI butici u npr Knez Mihajlovoj su puni......UVEK je puna TERA NOVA(gde je kvalitet robe kao na nekom buvljaku,a i cene su u skladu sa tim).....mozda kako tako i zara.......a ostali butici sa markiranom garderobom su gotovo uvek prazni.....

Bila sam u TC Zira kad je najavljeno sniženje od 70%. Kad sam otišla tamo svuda je pisalo da je sniženje od 10-20% a cene su i dalje bile velike. To nije smetalo beogradskim devojkama da se tuku za garderobu.

Bila sam u TC Zira kad je najavljeno sniženje od 70%. Kad sam otišla tamo svuda je pisalo da je sniženje od 10-20% a cene su i dalje bile velike. To nije smetalo beogradskim devojkama da se tuku za garderobu.

pa dobro,najbolje znaju tate i mame tih devojaka kako ce izdrzati do sledece plate/penzije ili sta vec.....

iz nekog razloga u Srbiji postoji misljenje roditelja tipa "samo moje dete da IMA nesto,ja mogu da crknem od gladi".....(?!)

tako se i dolazi do situacije da deca od 4 godine "setaju" mobilni telefon od 500 eura,ili da se devojke tuku za garderobu u nekom butiku....(a najverovatnije da je vecina tih devojaka i nezaposleno)....

Pored prica o 'pristojnom' zivotu i 'prezivljavanju', treba se osvrnuti i na druge aspekte kvalitetnog zivota, a to je pre svega opsta kultura i organizovanost jedne drzave.
Tako na zapadu necete doziveti da vam na glavu kaplje voda iz klima dok setate ulicom, padne kesa sa djubretom ispred nosa, napadne vas copor besnih pasa u sred grada...necete cekati pola sata da se automobilom ukljucite u saobracaj jer ce tek tamo neki stoti vozac biti dovoljno kulturan da stane i propusti vas...necete gledati smetlista i divlje deponije dok vozite auto putem...nece vam puci guma kad naletite na neobelezenu rupu na putu koju su iskopali pre dve nedelje da bi je sanirali...i tako dalje, i tako dalje....

ali ti bi trebalo da budes svesna da je tvoje ekonomsko-finansijsko stanje u Srbiji,pa cak i u Beogradu prilican izuzetak,a ne pravilo.........obzirom kolike su prosecne plate,zaposlenost/nezaposlenost drugih ljudi....

mislim,kamo srece da skoro svaka troclana ili cetvoroclana porodica ima mesecan prihod od 1K ili vise eura......onda bi ova Srbija bila jedna od bogatijih evropskih zemalja.....

inace,obratite paznju KOJI butici u npr Knez Mihajlovoj su puni......UVEK je puna TERA NOVA(gde je kvalitet robe kao na nekom buvljaku,a i cene su u skladu sa tim).....mozda kako tako i zara.......a ostali butici sa markiranom garderobom su gotovo uvek prazni.....

Ma svesna sam ja toga, svuda oko nas ljudi grcaju u teskoj bedi osaskaceni onim sto se oko nas dogadja, tudjom gluposcu, alavoscu i nesposobnoscu.

No, tema je da li se moze organizovati pristojan zivot petoclane porodice u Beogradu sa tim iznosom - i dalje tvrdim da je tesko i svaka cast onima koji uspevaju.

I ja smatram da su retke porodice koje imaju prihode vise od 1000 eura, obicno je to manji broj ljudi koji ima mnogo a veliki broj ljudi koji je cak ispod proseka. Konkretno moja porodica ima prihod oko tih 1000 eura ali nama samo na stambeni kredit i kredit za stan ide 430 eura. Plus svi troskovi oko stana, benzin, malo dete sto znaci pampers, vrtic, i ostalo pa mi opet prezivimo i sa tih 500eura. Stvar je organizacije i koliko imas toliko se siris...Sta bih dala da nemamo taj kredit..

Eh, da.... ne znam za vas, ali ja imam utisak da smo kao narod prezaduzeni, navukli su nas na razne bankarske usluge, i narodu se to osladilo.... e sad bi trebalo da nas nauce kako da se pametno i brzo resimo tih silnih kredita.... bio bi red....

naravno da je moguce pristojno ziveti bez dece u svom stanu sa 1000 evra.
nas dvoje zivimo kao podstanari sa manje od 1000 evra mesecno...
zivimo... skromnije,ali tachno da imamo te pare koje dajemo na kiriju,bilo bi nam i vise nego super. jos da je 1000 evra u pitanju,a nas stan...
uhuhuuuuu....

naravno da je moguce pristojno ziveti bez dece u svom stanu sa 1000 evra.
nas dvoje zivimo kao podstanari sa manje od 1000 evra mesecno...
zivimo... skromnije,ali tachno da imamo te pare koje dajemo na kiriju,bilo bi nam i vise nego super. jos da je 1000 evra u pitanju,a nas stan...
uhuhuuuuu....

Je vala..sa 1000 evrica ako si solo ili recimo sa partnerom ...moze da se zivi solidno i ako nisi bolid moze i da se ustedi nesto malo.....ali ako imas decu e onda nema sta da se ustedi a sto je dete starije to vise kosta i trazi...U unutrasnjosti sa 1000 evra moze da se zivi extra pogotovo ako imas svoju kucu plus neka basta i po neka zverka....
U Bg za neko prezivljavanje ako si solo i imas svoj stan treba ti nekih 400-500evra....znaci za prezivljavanje.

Mada kad je povratak u Bg u pitanju treba tu razmotriti gomilu stvari:
- Prvo ajde taj ekonomski aspekt
-Drugo tu je sigurnosni posto definitivno ovde sa ratovim ajos gotovo nije jednostavno takvo je okruzenje....
-Trece ..samo stanje drzave Srbije koje je u svakom pogledu katastrofalno i svakim danom je sve gore i gore...drzava koja je vec upala u provaliju i kako sada stvari stoje nema izgleda da ce izaci iz iste osim ako se neko cudo ne desi.

I sad ako je neko u Kanadi gde je situacija totalno drugacija i gde u buducnosti su male sanse da dodje do necega do cega ovde vrlo lako moze da dodje onda zaista to vracanje mi je malo los potez.

Back