Povratak u Beograd

Najvaznije stavke u nasoj kuci:

- telefon, internet, struja, komunalije, i sl. -
- kucna hemija i sredstva za higijenu -
- hrana
ne budu nikad ispod 500 eur - mozda smo nesposobni da prodjemo jeftinije ali tako je.

Kad tome dodam porez, decije potrepstine (pelene, kreme, mazalice, cipele, odecu, u je...raste ko iz vode)....odose troskovi u nebo.

Snalazimo se kako moramo - po listi prioriteta, prestala sam i da racunam koliko kostaju osnovne stvari na mesecnom nivou

Ма, оно што ме фасцинира је то то су нам толико различите представе о ''пристојном животу'' (не теби и мени, него свима нама, уопште).

Недавно сам баш читала тему о Тасосу где једна особа тврди како на Тасосу потроши 150-200 евра за 10 дана, а друга како је немогуће летовати без бар 1 000 евра за исти период... Исто тако је и овде, на овој теми. :confused:

Кад год одем у БГ (а стицајем околности врло често идем тамо) мене фасинира то што су радње увек препуне, што се народ гура у Зари, рецимо, као да се дели џабе, што су кафићи и ресторани препуни по цео дан, што на улицама не виђам Заставина возила...и увек се тамо осећам као ''сирота Банаћанка'' од Ђуре Јакшића.:(

delimo isti osecaj

samo sto ja pomislim da postoji BG i nista vise
tuzno, ali tako je

Inace prosecna plata u Nisu je oko 30000.
da nije nas sa budzeta bila bi i manja

i nekako zivi se:sad2:

u stvari, ja ne raćunam da ljudi žive na kredit, u minusu do nosa, ne plaćaju pola dažbina, barataju sa fiktivnim novcem, i sad, pošto ja to ne radim, onda meni čudno...eto, može ta kanadska porodica odmah da pređe na srpski sistem i da se voza i stanuje dok može.. ( :

i to je tacno sto kazes

ali mene izludjuju oni koji duguju za struju i grejanje stotine hiljada, a idu na more
sve je u mentalitetu da nam je preče da izvinite na izrazu ladimo duupići u Grčkoj no da platimo ono što smo potrošili

Hvala svima sto ste podelili iskustvo sa nama. Zaista nam znaci da malo osetimo teren i pripremimo se koliko god mozemo bolje za tako veliku promenu.
Znam da je tesko ljudima u Srbiji da poveruju da neko iz Kanade zeli da se vrati, a svi oni koji su ziveli u inostranstvu opet sigurna sam da razumeju takvu odluku. U svakom slucaju svi imaju dobre razloge za nacin na koji organizuju svoj zivot.

delimo isti osecaj

samo sto ja pomislim da postoji BG i nista vise
tuzno, ali tako je

Inace prosecna plata u Nisu je oko 30000.
da nije nas sa budzeta bila bi i manja

i nekako zivi se:sad2:

To je prosecna 30000 po tvrdnjama ove bande na vlasti inace je garant daleko ispod 30000...Ako bi verovala tim majmunima ispalo bi da je u Srbiji ko u Svajcarskoj cak i bolje a mi smo tu negde u rangu Sri Lanke ali na dobrom putu da budemo ko Somalija.

Кажеш....на истој теми где неко рече да се у БГ не може живети без 3 000 евра месечно....:confused:

Ајд, убедите ме да сви ви у Београду зарађујете по 1500 евра месечно - па идем ома да се обесим са својих 630 евра од којих живи моја трочлана породица у унутрашњости...:confused::(

Hellen, isto mislimo.

Mi smo petočlana porodica: suprug, ja i troje tinejdžera, a grubo računato imamo oko 85.000 dinara mesečnih prihoda (što je manje od 1.000 eura).
Živimo u Zemunu u sopstvenoj kući, zimi se grejemo na struju (neki norveški radiatori).
Za naše uslove vodimo jedan običan, normalan život, što će reći imamo dovoljno za hranu, odeću i gorivo za auto i motorcikl, imamo internet, dve telefonske linije, dva kupatila, gde se bojleri nikada ne gase, klima uređaj u u potkrovlju, školujemo troje dece, itd.
Može da se živi sa 1.000 eura, ako znaš da ekonomišeš, ali se ne može uštedeti ni žuta banka.

Da kažem samo još i ovo, i ja sam od svoje 5-te godine života do 21. godine živela u Nemačkoj i vratila se u Beograd 1985., prošla sve one godine ekonomske krize i sankcija, kad je bilo mnogo gore nego sada, pa opet se ne bi vratila u Nemačku.
Volim svoju zemlju i svoj grad, i ne bih želela da su mi deca odrastala negde drugo.

Ма ко гради слику о Србији на бази Београда, тај ће оманути сигурно.
У Бг-у се још и живи како тако, али чим се оде негде изван, ситуација је очајна.
Како се крене ка југу, све је горе.
Север Србије је поштеђенији јер је развијенији, развијенија је пољопривреда па је храна јефтинија.

Кад нас од јесени сколети нећемо знати где ударамо.

i to je tacno sto kazes

ali mene izludjuju oni koji duguju za struju i grejanje stotine hiljada, a idu na more
sve je u mentalitetu da nam je preče da izvinite na izrazu ladimo duupići u Grčkoj no da platimo ono što smo potrošili

Pa kako da prodje leto i odmor i kad se vrati na posao ili sl. da kaze da nije isla na more.
Ovde ti je "ICI NA MORE " kao neki status. Jos ako ima da ide u Egipat,Tursku,Tunis....ihaaaa!!! Ali to ti je to malogradjanstvo .....

To je prosecna 30000 po tvrdnjama ove bande na vlasti inace je garant daleko ispod 30000...Ako bi verovala tim majmunima ispalo bi da je u Srbiji ko u Svajcarskoj cak i bolje a mi smo tu negde u rangu Sri Lanke ali na dobrom putu da budemo ko Somalija.
Тачно Торенте. Просек плата се гради на основу оних фирми које редовно уплаћују порез и допринос.
Значи, на основу државних фирми.
Е сад, ако узмемо у обзир шта је то у држави што још увек функционише, долазимо до фамозног податка да око 2/3 Србије живи далеко испод просека.
Функционишу школство, здравство и бирократија.
Али ће и ту резати плате.
Уосталом, цена горива је најбољи показатељ.:confused:

Ма ко гради слику о Србији на бази Београда, тај ће оманути сигурно.
У Бг-у се још и живи како тако, али чим се оде негде изван, ситуација је очајна.
Како се крене ка југу, све је горе.
Север Србије је поштеђенији јер је развијенији, развијенија је пољопривреда па је храна јефтинија.

Кад нас од јесени сколети нећемо знати где ударамо.

Ma i u BG se bedno zivi samo u BG ima preko 2 miliona stanovnika i vecina punishica ( lopova ) iz ove bedne Srbije su u Bg pa od 2 miliona neka je 20% tih lopova i onih koji su eto imali srece neke da ih uke-nja neki lep posao....i jos jedno 10% onih koji eto imaju neku solidniju platu .....to ti je 30% od 2 miliona...600000 ljudi kao nesto zivi zivot a 1,4 miliona je beda.

Ma i u BG se bedno zivi samo u BG ima preko 2 miliona stanovnika i vecina punishica ( lopova ) iz ove bedne Srbije su u Bg pa od 2 miliona neka je 20% tih lopova i onih koji su eto imali srece neke da ih uke-nja neki lep posao....i jos jedno 10% onih koji eto imaju neku solidniju platu .....to ti je 30% od 2 miliona...600000 ljudi kao nesto zivi zivot a 1,4 miliona je beda.
Тачно, а то је последица централизације на Београд која је и спроведена да би се лакше дрпало.:confused:

п.с. мало је страних фирми, јако мало.;)

Кажеш....на истој теми где неко рече да се у БГ не може живети без 3 000 евра месечно....:confused:

Па шта стим ?

Ајд, убедите ме да сви ви у Београду зарађујете по 1500 евра месечно - па идем ома да се обесим са својих 630 евра од којих живи моја трочлана породица у унутрашњости...:confused::(

Прво ја не живим у београду, друго ја и тата живимо са много мање од 630 евра захваљујући приватизацији коју су извршили исти они који "просветарима", дали сразмерно велике плате , јер им чине гласачко тело , без обзира што је рад већине "просветара" чисто паразитирање

Кад год одем у БГ (а стицајем околности врло често идем тамо) мене фасинира то што су радње увек препуне, што се народ гура у Зари, рецимо, као да се дели џабе, што су кафићи и ресторани препуни по цео дан, што на улицама не виђам Заставина возила...и увек се тамо осећам као ''сирота Банаћанка'' од Ђуре Јакшића.:(

За паметног посматрача није никакво чудо што су радње у београду пуне јер се догодио огромни прилив становништва из избегличких таласа 1995 и 1999 и из "унутрашњости" кад су људе које тамо живе упропастили "експерти" својом приватизацијом. Без обзира на било какву објективну ситуацију двомилионска маса има велике потребе са свим и свачим и купује макар на дуг. Бесних аута има управо као последицу куповања разних фирми односно њихвог земљишта и избацивањем радника на улицу. Свако ко има зеру сиве масе лако ће довести у везу јад једних и богатсво других

увек се тамо осећам као ''сирота Банаћанка'' од Ђуре Јакшића.:(

Не би требала, за скоро 50 000 + које зарађујеш у "просвети" за 4-5 сати рада дневно (ако и толико) пролазиш врло добро

Ma Bg je duplirao broj stanovnistva u zadnjih 15 godina....sto ljudi sto su izbegli iz NDH,BiH,KiM...sto jos veca gomila koja je navalila u BG iz pre svega centralne Srbije....malo manje iz Vojvodine ali i njih ima dosta....ali oni dobrim delom idu i za NS.

Opet kažem da može da se živi i sa 1.00 eura, ali običnim životom i bez pretenzija da se nešto uštedi.

Ja na početku svakog meseca od suprugove i svoje plate isplatim "režiske" troškove kao što su struja, infostan, telefoni (dve fiksne linije, 5 mobilnih, telenor internet), kablovska televizija, itd., pošto iz dugogodišnjeg iskustva znam približno koliko na sve to trošimo (leti negde oko 20-25.000 dinara, a zimi još nekih 10.000 više zbog grejanja), pa onda dečiji treninzi ca. 5.000, rate za ekskurzije ...
Ne dozvoljavam sebi da dugujem državi, niti bilo kome drugom.
Pa onda onog što ostane od plata, veći deo trošimo na ishranu, ličnu i kućnu higijenu, garderobu, obuću - i sve se nekako uklopi u onih 85.000 koliko nas dvoje zaradimo.
Mikada nismo uzimala kredite ni za šta, jer smatram da su kamate pevisoke, i da me na kraju roba na kredit košta bar 50% skuplje nego da kupim u kešu, ni suprug ni ja nemamo onaj tkz. dozvoljeni minus, što je po meni jedino može opet da navede čoveka amo na to da troši preko svojih mogućnosti.
Jednom rečju - pruži se koliko ti je čebe! i kraj.

Poslednja izmena:
Ma i u BG se bedno zivi samo u BG ima preko 2 miliona stanovnika i vecina punishica ( lopova ) iz ove bedne Srbije

У ономе што формално чини београд има милион и седамсто и нешто хиљада становника, али кад се погледа ко све гравитира београду ,колико ради ту, "промет" становништа је много већи

Функционишу школство, здравство и бирократија.

Лекаре не бих потпуно трпао у кош са стоком бирократском (партијском) и већином такозваних "просветара", јер многи од њих заиста зарађују своју плату и поред корупције

Што се тиче Београда заборавили сте једну ствар : годишње се у београду студентима и другима издају хиљаде станова, тај приход нигде није регистрован

Opet kažem da može da se živi i sa 1.00 eura, ali običnim životom i bez pretenzija da se nešto uštedi.

Ja na početku svakog meseca od suprugove i svoje plate isplatim "režiske" troškove kao što su struja, infostan, telefoni (dve fiksne linije, 5 mobilnih, telenor internet), kablovska televizija, itd., pošto iz dugogodišnjeg iskustva znam približno koliko na sve to trošimo (leti negde oko 20-25.000 dinara, a zimi još nekih 10.000 više zbog grejanja), pa onda dečiji treninzi ca. 5.000, rate za ekskurzije ...
Pa onda onog što ostane od plata, veći deo trošimo na ishranu, ličnu i kućnu higijenu, garderobu, obuću - i sve se nekako uklopi u onih 85.000 koliko nas dvoje zaradimo.
Mikada nismo uzimala kredite ni za šta, jer smatram da su kamate pevisoke, i da me na kraju roba na kredit košta bar 50% skuplje nego da kupim u kešu, ni suprug ni ja nemamo onaj tkz. dozvoljeni minus, što je po meni jedino može opet da navede čoveka amo na to da troši preko svojih mogućnosti.

Istina...Moji roditelji imaju slicna primanja i isto troje tinejdzera,i taman sve stane u taj broj.

Ma zive ljudi i sa daleko manje od 1000 evra samo sto se to tesko moze nazvati zivotom ...pre zivotarenjem

Чињеница је да се много мање враћа, као и то да је много оних који се опет припремају за одлазак из земље.
У мом окружењу, сестра и зет навелико размишљају да се експортују у Дубаји, Емирате, ма било где где обоје могу да раде и зарађују.
Зет није примио већ две плате ( Монтера), а четири месеца му нису исплатили трошкове горива.
Сестра у здравству има редовну плату, али троје људи да живи на њеној плати, то је немогуће.

Из пословног окружења, мало- мало па неко дигне сидро. Као специјалисти можемо сад било где , а и на свакој клиници имате на паноима понуде за разне западно европске земље, чак и за Енглеску.
Ја сам добила понуду за Беч и једино што ме држи је то што мој драги има овде каријеру какву никад не би могао направити у Аустрији као правник ( јер се права разликују од земље до земље). Не могу да се жалим ни ја, али мука ми је од абнормалних међуљудских односа који не личе више ни на шта.
У време Милошевића можда нисмо имали чиме да шијемо ране, али смо се сналазили за све, све је ипак могло да се набави.
Данас све постоји, али су нам клинике препуне доктора-фасциклаша који само носе фасцикле под мишком, чланску карту политичке странке у џепу, шатро посећују конгресе ( ни један не пропуштају), а не умеју ни упалу грла да излече.
И обавезно на одељењу рмба по двоје људи, док остали ладе јаја.
А ови што рмбају су на ивици живаца.

Још да ме професија није натерала да будем у сталном контакту са људима, можда би неко и успео да ме убеди да сам заблудела овчица. Овако, тешко.

Можда би постављачица теме и ове ствари требала да зна.:confused: И да се припреми на потпуно поремећене људске односе, посебно у Бг-у.

Па шта стим ?

Прво ја не живим у београду, друго ја и тата живимо са много мање од 630 евра захваљујући приватизацији коју су извршили исти они који "просветарима", дали сразмерно велике плате , јер им чине гласачко тело , без обзира што је рад већине "просветара" чисто паразитирање

За паметног посматрача није никакво чудо што су радње у београду пуне јер се догодио огромни прилив становништва из избегличких таласа 1995 и 1999 и из "унутрашњости" кад су људе које тамо живе упропастили "експерти" својом приватизацијом. Без обзира на било какву објективну ситуацију двомилионска маса има велике потребе са свим и свачим и купује макар на дуг. Бесних аута има управо као последицу куповања разних фирми односно њихвог земљишта и избацивањем радника на улицу. Свако ко има зеру сиве масе лако ће довести у везу јад једних и богатсво других

Не би требала, за скоро 50 000 + које зарађујеш у "просвети" за 4-5 сати рада дневно (ако и толико) пролазиш врло добро

Па ништа. Причамо.

Не знам чему та агресија према мени, нити зашто ти је просвета крива због лоше приватизације...:confused: Но, то је неки твој проблем...

Ја нисам рекла да је моја просветарска плата 630 евра, него да моја трочлана породица живи од толиког износа... Плата ми је доста мања од тог, а да ти подносим извештај о приливу средстава - немам намеру! :P

Па, ако живиш са много мање пара - зашто се онда ругаш спомињању скромности? :confused:

A mogli da pitam da li svi vi koji pisaste protiv povratka u našu "groznu" zemlju zarađuje preko tih 1.000 i više eura, ili se toliko ogorčeni zato što "životarite" i šta to uopšte znači po vama?

Verujte mi na reč da ni tamo negde "preko" nikome nije lak život, ako uzmemo u obzir da su većina njih otiši sa idejom, da neko vreme tamo rade i uštede, da bi ovde gradili kuće i obezbedili sebi i svojoj porodici lakši život. Ti ljudi tamo rade i na dva i više radna mesta od jutra do mraka, nigde ne izlaze, retko se druže i troše samo na najnužnije kako bi ušteda bila veća itd. - po meni je tek to pasiji život.
Tamo živiš kao materialna i što je još tužnije duhovna sirotinja, da bi stekao nešto i vratio se ovde i pokazivao kao sad imaš nešto bolje i više od drugih, a u tome ti prođu najlepše godine i godine života tvoje dece - to je kao bolje?

ceco, okej je..al hajde računaj: da li biste vas petoro mogli da živite od 85.000 da za stan izdvajate 250-300€ za neku rupu u predgrađu...o toj računici se radi kad računamo 1.000 € i na to minus ovih 250-300€...

ja imam prijateljicu koja se sa dvoje male dece ovog leta vratila iz Italije.Ona tamo nije radila,muz je vozac slepera,pa je vise van kuce(ode van zamlje i nema ga po 20 tak dana),a ona sama sa decom,od kojih je jedno dete tezak invalid.Kad sam je zabezeknuto pitala zasto se vraca,i da li je moguce da tamo ne moze da se organizuje,samo je odmahnula glavom;Nema nikoga da joj uskoci kad se razboli,neka ko da u istoj situaciji starije dete odvede do skole,a da ne spominjemo da tamo bolesno dete nisu hteli da prime u vrtic(za decu sa specijalnim potrebama) ni na dva sata dnevno...
Ovde ipak ima mamu,tatu,sestre...
Kad sam njienog muza pitala zasto je dozvolio da se iz tako uredjene zemlje vrate,on je odmahnuo glavom otprilike,U Italiji samo radis,radis, i radis,mozes dobro da zaradis(njegova plata je tamo oko 5000 eur),ali jedini izlazak ti je vikendom do mega marketa po namirnice...Za drugo nema vremena...

Back