Повратак смртне казне?

Da li podržavate vraćanje smrtne kazne?

  • DA

    glasova: 1 16,7%
  • NE

    glasova: 5 83,3%

  • Ukupno glasova
    6
Nisam za smrtnu. Smrt je brza i bezbolna, zlotvor cesto je nije ni svestan. U zemljama gde postoji nije uticala na smanjenje kriminala.

Resenje je dozivotna u specificnim uslovima boravka u zatvoru znate kakvim. Pa dokle zlotvori izdrze.
Koga briga dal je bolno il bezbolno, sklanjaš kriminalca sa lica zemlje
 
..ali potencijalni zlocinac se leci strahom...
Mislim da je i ovo malo problematicno.
Onaj koji se plasi nece ni pociniti nekakvo takvo delo za sta ide kazna.
pocinice ga neko ko se ne plasi ili ne razmislja nego mu se desi u trenutku kad nema kocnica. Strah je ko zna gde na listi.

Kako ono bese, ne zakljucava se protiv lopova, nego protiv postenih. Ili kako god da zakljucas lopov ce naci nacin ako se namerio.
 
Mislim da je i ovo malo problematicno.
Onaj koji se plasi nece ni pociniti nekakvo takvo delo za sta ide kazna.
pocinice ga neko ko se ne plasi ili ne razmislja nego mu se desi u trenutku kad nema kocnica. Strah je ko zna gde na listi.

Kako ono bese, ne zakljucava se protiv lopova, nego protiv postenih. Ili kako god da zakljucas lopov ce naci nacin ako se namerio.
Ja zastupam ideju da kada se vec desi zlocin dzaba ti je sve...
Treba raditi na prevenciji a jedino je strah ono nesto sto moze da da bar neki rezultat...
 
Smrtna kazna je ukinuta zbog sledeceg-

Poenta krivicnog prava (u ovom slucaju pre svega kroz ZKP), u civilizaciji u kojoj zivite je- Bolje da i 100 krivih ne bude osudjeno, nego da 1 nevin bude pogresno osudjen.

To je ideja vodilja ove civilizacije, jedna jako bitna moralna norma na kojoj se zasniva celo moderan krivicno pravni sistem.

Da li je to dobro ili lose je drugo pitanje, ali tako jeste.

Znajuci ovo, jos jedna jako bitna stvar je davati pojedincima vecu mogucnost da se brane.

Umesto da svu svoju energiju potrosite na to sta Drzava treba ili ne treba da uradi, treba da se fokusirate na to kako da se pojedinci brane.

Ovo nije nikakava samopomoc, i nema veze sa krivicnim pravom, nego sa davanjem vece poslovne sposobnosti ljudima.


Rasprave tipa sta drzava treba ili ne treba da uradi su vam besmislene drugari.

Nema od Drzave nista.

Ziveo Drugi Amandman. :pivce:
 
Poslednja izmena:
Ja zastupam ideju da kada se vec desi zlocin dzaba ti je sve...

Dzaba - slazem se. Tad je sve gotovo i drugacije.

Treba raditi na prevenciji a jedino je strah ono nesto sto moze da da bar neki rezultat...
Ovaj deo je mnogo komplikovaniji. A osim toga ima i rehabilitacija.
A najgore od svega je da mi nemamo u nasoj civilizaciji primer kako treba da izgleda ta rehabilitacija. Mi se bavimo strahom i kaznom, a zapravo bi hteli da popravimo drustvo. Ja smatram da je to pogresan put, ali svi mi imamo nasa vidjenja. Ako nisi gledala film koji sam citirao, molim te pogledaj - prica je izvanredna.
 
Nevezano za ovaj slucaj ali ja bih vratio smrtnu kaznu cisto da stoji kao opcija. Danas rade uzasne stvari,svedoci smo i sami,racunajuci da ce dobiti vremensku kaznu uz primereno vladanje i neku molbu za pomilovanje izacice napolje i tacka. Kada u zakonu stoji opcija smrtne kazne drugacije ce razmisljati potencijalne ubice...
 
Па нећемо ваљда да мењамо закон кад год се нешто деси ?

Шта смо, били пијани кад смо доносили претходни закон
да нема смртне пресуде ?

Сад се десила смрт детета и одмах мењајмо !
Па не иде то тако !
Kao pravnik i sam pomen povratka smrtne kazne vidim kao civilizacijski korak nazad drustva koje voli da ide nazad sve do kamenog doba,sto me i ne cudi sa obzirom na vlast koja najavljuje izolaciju,otvorenu diktaturu i istupanje iz Saveta Evrope(posto je smrtna kazna morala biti ukinuti prilikom ulaska u taj isti SE 2002).
 
Ovo je moja ideja već dugi niz godina, zbog toga što ne vidim neku pretjeranu korist u smrtnoj kazni (što reče Argentinac u filmu "Tajna u njenim očima", da nema satisfskcije u tome da silovatelj i ubojica njegove žene zaspe kao magare), ali morao bi promijeniti ne samo ustav, već i cijeli društveni ugovor, pa u njega unijeti elemente rimskog kolektivizma/fašizma.
Riješio bi to na način da se svaki čovjek rađa slobodan, ali da u određenim okolnostima, zbog teškog krimena, osoba može pasti u ropski status, što je jednako degradaciji u neku vrstu predmeta.
Rimljani su takve ritualno odvodili preko Tibera.
Odlično razmišljaš, barem po meni.
Ali tesko ce to ici jer je tendencies biti human prema onima koji nisu zasluzili a oni koji bi mogli da zasluze I koji zasluzuju shansu dobijaju bas taj tretman kao da su predmeti. Civilizacija je u debelom ku..* ali nece ni to jos dugo
 
Pa ni to nije rešenje. Nisi ga direktno ubio već indirektno. Na osnovu takvih osoba treba otkrivati uzroke za nastanak takvih zločinaca i raditi na preventivi nastanka istih. Čovek se ne rađa zao već zao vremenom postaje.

Netacno. Sociopoata se redja, psihopata isto.

Sva do sada istrazivanja sunpokazala da zatvor kao resenje/kazna nije nesto sto je urodilo plodom. Veliki broj kriminalaca koji izadju iz zatvora ponovo na stave po stato. Znaci nije uspela rehabilitacija.
 
Šta ćeš od njihove pogane krvi?
Samo roknut' i ćao.
Pa krv je krv, jednostavno krvna grupa.
Barem ja to tako vidim.

Hmmm... nisam iskreno o tome pretjerano razmišljao, ali doktorici opće prakse koju poznajem su presadili srce.
Mojoj staroj od tada priča da je često sanjala kako se utapa.
Povukla je par veza, saznala da je primila srce mlade bikerice koja se utopila.
Samo prepričavam što sam čuo, ne zauzimam stav, ali da li tijelo kao biološki organizam "pamti", u to stvarno ne ulazim, zbog toga što nemam blage veze.

Nego
 

Back
Top