Povratak kraljevine

To se uči u školi, ali kako ti to da znaš? :sad2:

У школи се учи да су многе тзв. републике диктатуре, деспотије, тираније, без обзира шта пише у Уставу. Папир трпи све, али понављачи нису дотле добацили.

Когнитивна рупа у уму.

Историјско искуство нас је научило данисмо били срећни са републиканским системима. Ни са титоистчком дикктатуром ни са овим демократским републиканизмом нисмо стигли даље од руба нестанка.Просечно паметном човеку сасвим довољно да извуче закључак :rtfm:

Историјско искуство нас је научило данисмо били срећни са републиканским системима. Ни са титоистчком дикктатуром ни са овим демократским републиканизмом нисмо стигли даље од руба нестанка.Просечно паметном човеку сасвим довољно да извуче закључак :rtfm:
Па зашто су монархије хрлиле у прошлости а и сада у друштвено уређење Републике. Све Републике су настале ослобађајући се од монархија.

Па зашто су монархије хрлиле у прошлости а и сада у друштвено уређење Републике. Све Републике су настале ослобађајући се од монархија.
Да ли стварно и озбиљно мислиш да је то одговор на мој пост???:ceka:

A Koliko smo bili srecni u monarhizmu pamwtan covek moze da zakljuci iz cinjenice da se narod bunio i sizao na oruzjw u proseku svakih 6 god
1 Djakova buna 1824
2 Miletina buna1835
3 Jovanova buna 1838
4 proterivanje milosa sa vlasti 1839
5 Buna tome vucica 1842
6 Katanska buna 1844
7 Ubijen mihailo obren1869
8 Topolska buna 1877
9 Timocka buna 1883
10 Drzavni udar kralja aleksand 1893
11 Dolazak kadjordjevica 1903
12 Pokusaj atentata na milana obrenovica 1899
13 Goracicka buna 1893
14 Bozicna pobuna 1919 protiv karadjordjevica

Srpsko bugarski rat 1885

Монархије заузимају кудикамо мање територије. У свијету имамо 43 државе по уређењу монархије.
Од тога је 16 држава тзв крунске земље Комонвелта (енгл. Commonwealth realms), ... тј државе које номинално признају за суверена британску краљицу Елизабету II.

Монархије заузимају кудикамо мање територије. У свијету имамо 43 државе по уређењу монархије.
Од тога је 16 држава тзв крунске земље Комонвелта (енгл. Commonwealth realms), ... тј државе које номинално признају за суверена британску краљицу Елизабету II.
Ma sta reci u monarhijama danas zivi 5-6% svetske populacije .
Svi separatisticki pokreti u monarhijama zele osnivanje svojih drzava i to republikanskog karaktera

Zato što su Iznogudi hteli da budu kalifi umesto kalifa. Sve je počelo najgorim trenutkom u istoriji, revolucijom u Francuskoj. Nakon toga Francuska nikad nije više bila velika država. Kao i sve ostale države koje su nasiljem postale republike.

Парламентарна монархија је најбољи облик државног уређења јер предстаља државни кров који спречава успостављање партијских диктатура чему су републикама партије склоне.

Парламентарна монархија је најбољи облик државног уређења јер предстаља државни кров који спречава успостављање партијских диктатура чему су републикама партије склоне.
Бистар си као боза!
Пишеш ,,спречава успостављање партијских диктатура''. Али зато успоставља диктатуру монарха као јединке. Ако је монарх склон диктатури то неће и не може да спречи Парламент монархије. Наћи ће начина да ,,умири Парламент'' макар и корупцојим. За монарха нема реизбор већ наследна линија па док траје лоза или монарх буде ликвидиран.
Зато, чувајмо Републику а Председнике да мењамо на изборима чим не ваљају.

Бистар си као боза!
Пишеш ,,спречава успостављање партијских диктатура''. Али зато успоставља диктатуру монарха као јединке. Ако је монарх склон диктатури то неће и не може да спречи Парламент монархије. Наћи ће начина да ,,умири Парламент'' макар и корупцојим. За монарха нема реизбор већ наследна линија па док траје лоза или монарх буде ликвидиран.
Зато, чувајмо Републику а Председнике да мењамо на изборима чим не ваљају.
Добро Дошли ти немаш појма о парламентарној монархији и њеном функционисању сем ваше пропаганде.:roll:

Добро Дошли ти немаш појма о парламентарној монархији и њеном функционисању сем ваше пропаганде.:roll:
Можда знам боље од тебе - рођен сам у краљевини. И зато сам написао ,,Ако је монарх склон диктатури то неће и не може да спречи Парламент монархије. Наћи ће начина да ,,умири Парламент'' макар и корупцојим''.
ПС: Прочитај два пута ради бољег схватања!

Diktaturama su sklone i monarhije osim petra prvog ti ne mozes nabrojati ni jednog naseg monarha koji je imao vlast a nije bio diktator

Можда знам боље од тебе - рођен сам у краљевини. И зато сам написао ,,Ако је монарх склон диктатури то неће и не може да спречи Парламент монархије. Наћи ће начина да ,,умири Парламент'' макар и корупцојим''.
ПС: Прочитај два пута ради бољег схватања!
То што си рођен у монархији не значи баш ништа.Ја сам рођен у време ваше успоставе власти па то не истичем у овим разговорима.

То што си рођен у монархији не значи баш ништа.Ја сам рођен у време ваше успоставе власти па то не истичем у овим разговорима.
За тебе не значи ништа али за мене значи. Непосредно после рата, као ђак основне школе, слушао сам родитеље, рођаке, комшије, .... који су причали о животу у монархији. Тако сам са још свежим сећањем људи сазнавао о животу у монархији Нису баш имали лепе речи за монархију. Наравно, полагали су велике наде у нови друштвени поредак. Неки су били разочарани а радило се углавном о шпекулантима који су у новој држави за шпекулантске послове били кажњавани.

Back