Povratak iz inostranstva u Srbiju!

Prošlog leta u goste mi je navraćala jedna drugarica moga brata iz Australije, sa pričom i željim da ostane ovde. Komšinica iz Kanade je dolazila skoro svake godine, da obiđe roditelje dok nisu umrli.

Obe su se slično ponašale, obilazile svoje nekadašnje društvo i rodbinu, ne najavljeno njihovim kućama, na poslu ako se imalo mogućnosti za to, organizovale izlaske i insistirale na istim.
Obe su mi se požalile, ne poznajući jedna drugu, da smo ne raspoloženi, grubi, ne nasmejani, stalno nešto kukamo, da su odbijane na njihov ljubazan poziv za izlazak i iskreno su bile duboko razočarane.
Odmah sam se setila moje tetke iz Nemačke (ne rođena) koja to govori zadnjih petnaest god....ljudi osmeh hoću...šalu hoću...nikada da vam dođem više....u aalaa je ovde skuuupoo!!!.

Imam stav, da tamo gde si srećan tamo ti je dom, prevelika su očekivanja naših ljudi iz inostranstva i velika je njihova zabluda, da živimo opušteno kao nekada.

Знаш шта,не бих да будем безобразан,али видео бих тебе да се
кезиш после 20 година рата,сиромаштва,крађе на власти и на улици,
трчања за платом од 20 марака и тако даље.
Лако је теби да тврдиш да ти је дом тамо где ти је лепо,ипак је неко
волео ову земљу пре тебе и поред свих њених мана и недостатака
у сваком смислу.Земља нису само људи,земља је и историја,вера,
труд и љубав,која увек постоји али која није увек истакнута попут неонске рекламе.

Више волим да је наш човек нерасположен,али искрено,него
да ми се неки јапи у кравати у Мајкрософту лажно смеје и по сто
пута говори ''хвала лепо''.

zbog cega dobijam osjecaj da ljudi koji su na ovom forumu nece da neko dodje u srbiju, da osnuje preduzece, ulozi nesto novca u nasu maticu, zaposli par radnika, da zivi, da odgaja djecu?

zbog cega misle da su pametniji od nas?

zbog cega misle da administracija, korupcija, lenjost ljudi itd moze nas da spreci da ostvarimo ono sto smo zamislil?

zbog cega misle da je u svemu lakse ovdje nesto ostvariti nego tu?

zbog cega nasi ljudi koji dodju na zapad rade sve i vrijedni su, dopustaju da ih ponizuju, samo klimaju glavom i spustene glave rade sve sto im se kaze?

dopustite malo optimizma u nase zivote.

nikad nisam upoznao nekoga koje stvarno htio da ode napolje a da nije otisao, ali izgleda da kod nas srba svi volimo da pricamo, ja bih ovo, ja bih ono a kad dodje do toga se izgubimo, uplasimo...

mi imamo nesto sto zapad nikad nije imao i nece imati, nase negativne stvari cemo uspjeti izmijeniti. te fine osobine srpskog naroda treba iskoristiti....

moja djeca i moja unucad ce uvijek ovdje biti " taj cije se prezime zavrsava na ic", iako ce se oni kao svabe osjecati, to im nece pomoci nista ako ne izmijene ime. ja nisam u stanju da to napravim.

znam da ce biti prica " nije tamo uspio, pa dosao ovdje, dosljo, bosanac itd itd"
ali ja sa time mogu da zivim iz jednog razloga

Hocu da mi djeca zive medju svojim narodom

mozda se sretnemo u nasoj matici "Republika Srbija"

:-)
Pa lepo si pitao, ljudi ti odgovorili i šta sad zvocaš?
Ako si rešio da se vratiš, vrati se, dobro došao i nek' ti je sa srećom.

Ne potcenjuj administraciju i korupciju :mrgreen: i ne zaboravi da se patriotizam ne jede, to je sve što ja mogu da ti kažem.

Ja te licno ne odvracam, ne usmeravam u tvoju odluku u bilo kom pravcu, niti ostali koliko vidim. Ako nesto znaci, meni je ovde sasvim fino mogu reci da uzivam ziveti ovde, inace ne bih bila gde jesam. Ali kriterijumi, prohtevi i uslovi za svakoga nisu isti. Evo reci cu ti par pozitivnih askpekata o zivotu u Srbiji.... cek' da se setim samo... :zcepanje:

Kazem ti, sve zavisi kako iskrojis svoj zivot i koji su vam prioriteti. A na pitanja zbog cega.. zbog cega.. ne bih da odgovaram na svako pojedinacno. Dodji, omirisi vazduh, opipaj teren, vidi za sebe, najbolje je tako. :)

''Patriotske'' priče koje se ovde čuju su PRAZNE.Nema patriotizma praznog stomaka,kao što nema ni demokratije u istom slučaju...Ovde se ljudi koriste kao Robovi Kapitala,rade za džabe,a ne ne ''trulom zapadu'':cool:

То је тачно 100 %.Али празан стомак не треба да буде
оправдање у земљи која има хране за 130 следећих
векова. Војводина,Шумадија,житарице,прасићи итд.
Проблем је само што сте сви нагрнули у градове и
оставили своја имања по унутрашњости,а сад се жалите
на глад. То је ваш проблем,и као такви треба да пропаднете
јер своју грешку која вам виси као Дамоклов мач око
главе не умете да разабрете. Нико вам други није крив,
иако сам први за то да политичку елиту гов*ивим моткама
истерамо на улицу.

Али једна грчка пословица каже сасвим исправно-
''боље го у отаџбини него накићен у иностранству''.

@Sasa-bg-vn

Nadovezujem se...
Pretpostavljam da znaju vise od tebe u vezi zivota i naroda u Srbiji zato sto su u istoj ziveli, mozda jos uvek zive ili je bar cesce obilaze od tebe....
Ti si postavio temu i pitao za misljenja...ja sam se Off topic ubacila jer su mi neki tvoji kometari privukli paznju (izvinjavam se)....
S obzirom da ti je namera da prikupis sto vise informacija sto podrazumeva i poz. i neg. info, pokusaj da upijes sve i ono sto ti se ne dopada...

Ja ne poznajem ni jednog povratnika, samo poznajem ljude koji su se odselili u inostranstvo....

Samo bi jos da dodam da mnogim Srbima u tudjini (posebno onima koji jednom godisnje na par dana obidju Srbiju) sve dole deluje fino...zivot u Srbiji sagledavaju suvise optimisticno...

главе не умете да разабрете.
Нико вам други није крив,
истерамо на улицу.

Evo bratske srpske ljubavi na delu :heart:
Moj narod :heart:
:lol:

главе не умете да разабрете. Нико вам други није крив,
истерамо на улицу.

Али једна грчка пословица каже сасвим исправно-
''боље го у отаџбини него накићен у иностранству''.
Ovo je staljinizam ante portas,nametanje mišljenja drugima,u čemu naravno nećeš uspeti.
Ma pojeli sve skakavci...:neutral:
Prazne priče,ništa iza toga...
I ne obraćaj mi se sa ''Vi'' da sam ja bilo šta napustio,moji su stradali od crvenih a za razliku od većine lažnih ''patriota'',bivših komesara sa ''epolete'':mrgreen::lol::lol::lol:

Poslednja izmena:
je li moguce da se neko pojavio ko me razumije?

pravo pitanje: 5 ili 10 eura

da li je samo to nasim ljudima vazno?

samo djeca koja se vrate u otadzbinu ostanu srbi, ostali su teza mjesavina koja se gubi izmedju dva svijeta

Изгледа да јесте.Сви мисле да ће парама купити достојанство
и вредети више.
Како каже свети авва Јустин Поповић-'' Где су Срби? Много је бивших Срба ''.

По мени,треба да останеш још коју годину-две,скупиш још мало новца,а онда
купиш имање на салашу у северној Србији,званој Војводина(које може да се нађе
и за 5 хиљада евра,јер сви хрле у градове)и гајиш воћке и поврћке.Недељом их
продајеш на пијаци,а радним данима радиш неки посао типа-возач буса или
било шта у оближњем граду. Још да Бог да да направиш 5-оро деце и ништа
друго ти не треба.Све критеријуме си задовољио. :ok:
Е,то је патриотизам.

samo djeca koja se vrate u otadzbinu ostanu srbi, ostali su teza mjesavina koja se gubi izmedju dva svijeta

E moj Sasa.. e moj Sasa.. hehe
Dokle ce se leciti kompleksi na deci da mi je znati?
Ja, bre, svoje dete necu krstiti dok ne moze da odluci samo, a kamoli da ga vodam po svetu kao koferce tamo gde ja mislim da je bolje, toboze za njega. ccccc

Ovo je staljinizam ante portas,nametanje mišljenja drugima,u čemu naravno nećeš uspeti.
Ma pojeli sve skakavci...:neutral:
Prazne priče,ništa iza toga...
I ne obraćaj mi se sa ''Vi'' da sam ja bilo šta napustio,moji su stradali od crvenih a za razliku od većine lažnih ''patriota'',bivših komesara sa ''epolete'':mrgreen::lol::lol::lol:

Напротив,нисам имао алузију на комунизам,већ на Србију
као земљу изузетних природних и пољопривредних одлика.

Ником не намећем мишљење,јер то није било моје мишљење
већ пука чињеница.Како у Србији да гладује 700.000 људи ако
једна Војводина по проценама стручњака може да храни читаву Европу?

А о комунистима нећу да разговарам,био црвен или жут исто је то.
Ја само говорим о здравом разуму и логици наших људи,који би пре
да иструну у граду него да процветају у селу.Или да буду богати
и несрећни у иностранству него подмирени и срећни у Србији.Ето...:whistling:

Знаш шта,не бих да будем безобразан,али видео бих тебе да се
кезиш после 20 година рата,сиромаштва,крађе на власти и на улици,
трчања за платом од 20 марака и тако даље.
Лако је теби да тврдиш да ти је дом тамо где ти је лепо,ипак је неко
волео ову земљу пре тебе и поред свих њених мана и недостатака
у сваком смислу.Земља нису само људи,земља је и историја,вера,
труд и љубав,која увек постоји али која није увек истакнута попут неонске рекламе.

Више волим да је наш човек нерасположен,али искрено,него
да ми се неки јапи у кравати у Мајкрософту лажно смеје и по сто
пута говори ''хвала лепо''.

Iznela sam stav i razmišljanja ljudi koji žive u inostranstvu i negoduju na naš pesimizam. Kako si ti razumeo da sam ja ta koja živi i radi tamo.
Upravo sam i ja ta koja je dobro osetila na koži, a verujem i velika većina u ovoj zemlji, šta znači rat, kada ti je neko najmiliji učesnik istog ( Tovarnik, Orolik, Vukovar ), dobro pamtim devedesete i rad kod privatnika za 5 DM, bombardovanje, sticajem okilnosti nisam mogla da odem na selo, jer ga nemam ( da li sam ja kriva za to ).
Koga ovde kritikuješ, naše ljude koji su razočarani situacijom u našoj zemlji, ili opet i mene koja sam ovde gde sam i nemam kud. Ja te zaista ništa nisam razumela, ako možeš pojasni.

Напротив,нисам имао алузију на комунизам,већ на Србију
као земљу изузетних природних и пољопривредних одлика.

Ником не намећем мишљење,јер то није било моје мишљење
већ пука чињеница.Како у Србији да гладује 700.000 људи ако
једна Војводина по проценама стручњака може да храни читаву Европу?

А о комунистима нећу да разговарам,био црвен или жут исто је то.
Ја само говорим о здравом разуму и логици наших људи,који би пре
да иструну у граду него да процветају у селу.Или да буду богати
и несрећни у иностранству него подмирени и срећни у Србији.Ето...:whistling:
Kažem ti skakavci sve proždrali...Naravno da je Otadžbina na prvom mestu,mada je i to danas izlizano,upravo delovanjem vladara 90.-tih ali ako neko ode i neće da se vrati razumem ga,većina mojih drugova koji su otišli je u tom fazonu,što ih ne čini nimalo manje patriotama od na primer onih koji odu pa stalno vise po našim forumima soleći pamet onima koji su ovde.

E moj Sasa.. e moj Sasa.. hehe
Dokle ce se leciti kompleksi na deci da mi je znati?
Ja, bre, svoje dete necu krstiti dok ne moze da odluci samo, a kamoli da ga vodam po svetu kao koferce tamo gde ja mislim da je bolje, toboze za njega. ccccc

Зато ће ти дете,Боже здравља,одрасти и кад га будеш питала
-''сине,пошто си сад стасао,реци мајци где хоћеш да живиш-у
Немачкој(нпр.) или Србији?-оно да ти одговори-шта беше Србија?
Што ме тамо ниси чешће водила,сви моји другови су овде,овде
идем у школу,овде сам нашао девојку,отац јој је презвитер у оближњој
лутеранској цркви,ту ћемо да се венчамо једног дана.Е,да,мама,умало да
заборавим-оно за крштење у православној цркви отпада,јер се њен отац понудио
да ме крсти сутра...А после крштења идемо да гледамо Немачку против Србије,
навијаћемо за наше...Немце...'' :dash:

Poslednja izmena:
Nije nego višak slobodnog vremena a manjak svežih ideja ili makar onih ideja iz prošlosti koje su bile ''dobre'':cool:

Заправо,идеја да би била функционална и добра не мора
да буде нова. Овде не нудим никакав асортиман понуда
по систему-бирај шта ћеш,само говорим о опште(не)познатим стварима
уско везаним за наш народ и државу. А то да ли имам слободног времена
или немам је искључиво на мени,пошто видим да си ти толико''заузет''
другима да не стижеп себе да понегујеш. Ја све што пишем пишем да би помогао
другима или да их макар мало охрабрим,а ти? Твоја функција је да будеш паметан,
занимање које 90% људи у овој земљи обавља.

koliko ja razumem, dira te sto ti i tvoja deca uvek bice neki IC, odnosno stranci. ali to je prvi momenat, mozes da ides dalje od toga. probaj da promenis socijalni krug, eto kad si sposoban uspehom mozes da promenis i status, odnosno da napravis da se svi zajedno mnogo bolje osecate. na primer, uzmi kucu u dobrom kraju, daj decu u dobre skole, dobrim stilom zivota stekni nove prijatelje, postani nesto vise od stranca u toj nemackoj i bice ti udobnije i tebi i tvojoj deci u zivotu.

u srbiji bajo mrzece te sto imas kintu na prvom mestu, nasi ljudi su zlobni i uvek misle da su bolji od tebe, ne mozes da se bas lako mesas sa okolinom, postuju te samo kad si nedodirljiv.

tvoja odluka bice veoma vazna za zivote sve vas, izaberi zaista najbolje za svoju decu, pusti njima da odluce da li ce se osecati srbi kad porastu. a ti gledaj sebe sad, gde je tebi bolje sad. isplati li se da se mucis sa srbijom?

pogledaj sve sa strane nekako, na primer zamisli da neki rumun ti prica da hoce da vrati se u rumuniju ili litvanac u litvaniju ili pakistanac u pakistan....sta bi ti njemu savetovao?

srbija, koliko god je volis, je ipak provincija u svakom smislu, malo je verovatno da ce je tvoja deca voleti kao ti sto je volis.

Ne znam nikoga ko se vratio....

evo i ja odlazim da radim u inostranstvu jer ovde sa 26.god i sa diplomom ekonomiste
ne mogu da nadjem posao u struci a radila sam 12,5 sati za 16.000din.

Na zalost nemam veze a nisam u stranci i ne mogu da nadjem normalan posao sa normalnom platom
a da ne kazem da sam bila na 43 razgovora za posao za 9 meseci kad nisam imala posao....

Necu da mi zivot prolazi da radim ko privatnika koji leci komplexe na meni jer imam fax, i to za bednu lovu i da ga trpim i cekam da mi se MOZDA nesto bolje ukaze za posao, da zivim od mame i tate i da nista nemam svoje steceno i da cekam da oni umru kako bi imala svoj stan i mir.

Svako ima svoj izbor ja ne planiram da se vracam osim
ako se nesto strasno ne desi,..ali....eto ovo JE MOJ IZBOR!!!

Зато ће ти дете,Боже здравља,одрасти и кад га будеш питала
-''сине,пошто си сад стасао,реци мајци где хоћеш да живиш-у
Немачкој(нпр.) или Србији?-оно да ти одговори-шта беше Србија?
Што ме тамо ниси чешће водила,сви моји другови су овде,овде
идем у школу,овде сам нашао девојку,отац јој је презвитер у оближњој
лутеранској цркви,ту ћемо да се венчамо једног дана.Е,да,мама,умало да
заборавим-оно за крштење у православној цркви отпада,јер се њен отац понудио
да ме крсти сутра...А после крштења идемо да гледамо Немачку против Србије,
навијаћемо за наше...Немце...'' :dash:

Strahote.... stvarno strahote li strasne. Zamisli da dopustim da covek razmislja za sebe i bira svoj put. Ja prosto mislim da je to necuveno. On ili ona MORA ali mora biti moja kopija, sto slicnija, to bolje... i MORA ziveti svoj zivot po mojim pravilima i kriterijumima... i da... ne dalje od 200m od moje kuce. :rtfm: :lol:

Iznela sam stav i razmišljanja ljudi koji žive u inostranstvu i negoduju na naš pesimizam. Kako si ti razumeo da sam ja ta koja živi i radi tamo.
Upravo sam i ja ta koja je dobro osetila na koži, a verujem i velika većina u ovoj zemlji, šta znači rat, kada ti je neko najmiliji učesnik istog ( Tovarnik, Orolik, Vukovar ), dobro pamtim devedesete i rad kod privatnika za 5 DM, bombardovanje, sticajem okilnosti nisam mogla da odem na selo, jer ga nemam ( da li sam ja kriva za to ).
Koga ovde kritikuješ, naše ljude koji su razočarani situacijom u našoj zemlji, ili opet i mene koja sam ovde gde sam i nemam kud. Ja te zaista ništa nisam razumela, ako možeš pojasni.

Не критикујем никога,износим став да су људи заслепљени,ништа више.
Не кажем ја-'ајде,долазите,издајници,продали сте се странцима за мале паре.
Фора је што се нешто напише у складу са темом и њеним називом-''Повратак
из иностранства у Србију''.Ја не мислим да ће људи који се врате да пропевају од среће.Нити да ће им бити одлично,удобно,лако,нити да смо ми Срби добрице,
лепотани,душе или шта ти ја знам.Али ако већ неко хоће да се врати-дао сам неке
ставке зашто би то било лепо учинити. Зато што је човеку увек боље да је на свом,
ваљда. Зато што је неприродно ставити кромпир у џак са боранијом и очекивати
да сл.пут кад развежемо канап нађемо само боранију.Не знам да ли ме разумеш?
У реду је да се оде,живи,ради,али није здраво да се остане занавек.Човек припада
тамо где су његови корени,где су његови људи. Па чак и ако су они лоши,или сморени или ако их је рат променио.

То за село је друга прича,ту је реч о''подмиривању дневних потреба''човека,то је
био мој одговор једном форумашу који тврди да људи одлазе јер су гладни.А ја
тврдим да не одлазе јер су гладни него јер им је доста таквих као што је он који све
знају...

Back