Povratak iz inostranstva u Srbiju!

Saro, ti si u pravu. Mene najvise nervira srpsko kalkulisanje. "Ako ovo, ako ono, kad bi, onda ce.." i tako u nedogled. Ipak, to je posledica drustva u kom se nalazimo sada. 90% stvari zavisi od necijeg utiska (dobre volje). Jedan moj lokal je ispunjavao sve standarde, ali se inspektoru "cinilo" da je previse osvetljen, tako da je to moralo da s emenja, ja sam mu rekla: "Nema veze, ugasicu svetlo". Kada je dobio 100 E, sve je bilo u redu, a posle je dosao drugi.

Saro, ti si u pravu. Mene najvise nervira srpsko kalkulisanje. "Ako ovo, ako ono, kad bi, onda ce.." i tako u nedogled. Ipak, to je posledica drustva u kom se nalazimo sada. 90% stvari zavisi od necijeg utiska (dobre volje). Jedan moj lokal je ispunjavao sve standarde, ali se inspektoru "cinilo" da je previse osvetljen, tako da je to moralo da s emenja, ja sam mu rekla: "Nema veze, ugasicu svetlo". Kada je dobio 100 E, sve je bilo u redu, a posle je dosao drugi.

E vidis MP, iskreno mene takve stvari ne doticu.. ali ne zato sto ne postoje ili sto nisam bila u veoma slicnoj prilici vec jer ih ne priznajem. Mogu zamisliti kako ti je bilo, ili kako ce biti Sasi ukoliko odluci da se vrati u Srbiju, kada je dosao inspektor i nonsalantno izrekao cifru... jer - pazi.... "imam petoro (ili cak sedmoro, ne secam se) dece da hranim". To ne moze i ne prolazi. Mito ne dajem, i tacka. Znas i sama koliko je tesko upasti u centar vrtloga i to naglavacke iz pedantne i uredjene sredine. Naravno pravila sam i ja greske, samo druge ali se i naucim usput, i zapisem negde u glavi kako sledeci put. :) E da, Sasa treba i da se privikne na "lako cemo", sto u prevodu znaci - izaberi samo kojeg ces jeza.. :lol:

Za lokal i osvetljenje.. nema sta njemu da se "cini", nego crno na belo propise o rasveti tog tipa lokala molicu. Nemoj davati mito mooolim te. : ))

Poslednja izmena:
Za Sasu, samo jos par stvarcica ali vaznih. Stap i kanap su omiljena sredstva za rad. Nemoj stediti, angazuj ucene ljude u struci kada god smatras da je potrebno. Trazi reference i kontaktiraj ih licno, trazi diplome na uvid ako treba, usput nemoj izostaviti da se nezavisno obrazujes o cemu god da je rec, i nadgledaj i proveravaj rad svakoga ko radi za tebe u bilo kom svojstvu. Dokumentuj sve, i trazi potpisivanje ugovora, sto ce u vecini slucajeva pokusavati da izbegnu da znas unapred, ali insistiraj ili ne saradjuj sa njima. Budi spreman da cuvari zakona i reda ne obavljaju uopste ili ne obavljaju savesno svoj posao, takodje budi spreman na to da neko moze biti na godisnjem odmoru ili na sastanku koji traje sest meseci. :zcepanje: To je sve cega mogu da se setim za sad. : )

Poslednja izmena:
Za Sasu, samo jos par stvarcica ali vaznih. Stap i kanap su omiljena sredstva za rad. Nemoj stediti, angazuj ucene ljude u struci kada god smatras da je potrebno. Trazi reference i kontaktiraj ih licno, trazi diplome na uvid ako treba, usput nemoj izostaviti da se nezavisno obrazujes o cemu god da je rec, i nadgledaj i proveravaj rad svakoga ko radi za tebe u bilo kom svojstvu. Dokumentuj sve, i trazi potpisivanje ugovora, sto ce u vecini slucajeva pokusavati da izbegnu da znas unapred, ali insistiraj ili ne saradjuj sa njima. Budi spreman da cuvari zakona i reda ne obavljaju uopste ili ne obavljaju savesno svoj posao, takodje budi spreman na to da neko moze biti na godisnjem odmoru ili na sastanku koji traje sest meseci. :zcepanje: To je sve cega mogu da se setim za sad. : )

Saro hvala ti mnogo!

napokon par informacija koje imaju smisla,
napokon nesto drugo od "nemoj, nisi lud, ostani gdje si itd"

ljudi trebaju da stave na vagu sta im je vaznije:
red, disciplina, profesionalnost, naplata posla itd, stvari koje su ovdje normalne
ili
da izgubis sve veze sa svojim narodom, da ti djeca postanu germani i tako jos milion stvari koje ne mozes da znas ako nisi ovdje

ako covjeku smetaju te negativne stvari zapada vise od tih pozitivnih stvari, onda treba da se vrati. to je jednostavna racunica.

ko je jednom uspio, taj ce i drugi put da uspije

djeca su jos uvijek mala, najstariji sin jos ne idu u skolu i nasa zelja je da podje u srbiju u skolu. tako da mislim sa djecom nece biti veliki problem.

Saro hvala ti mnogo!

red, disciplina, profesionalnost, naplata posla itd, stvari koje su ovdje normalne
ili
da izgubis sve veze sa svojim narodom, da ti djeca postanu germani i tako jos milion stvari koje ne mozes da znas ako nisi ovdje

ako covjeku smetaju te negativne stvari zapada vise od tih pozitivnih stvari, onda treba da se vrati. to je jednostavna racunica.

djeca su jos uvijek mala, najstariji sin jos ne idu u skolu i nasa zelja je da podje u srbiju u skolu. tako da mislim sa djecom nece biti veliki problem.

Ne kontam kako se to izgubi svaka veza sa svojim narodom ako to ne dozvolis...pa bar u Nemackoj imate bezbroj nacina da negujete "srpstvo"...od raznih klubova, diskoteka, folklora i sl.a da vas niko ne dira....uostalom bitno je kako se osecas i s kim si a ne gde si....
Evo ja se sve druzim sa strancima, nemam nijednu drugaricu koja prica naski, cesto idem u Srbiju i osecam se kao Srpkinja i trudim se da nabadam srpski...to niko ne moze da ti uzme...bez obzira sa kime se druzis...

Uostalom treba se prilagoditi sredini i teziti ka tome da pokupis najbolje moguce od svih....

Bas sa decom moze da bude veliki problem...iz iskustva mogu da kazem da je najgore kad si podeljen...nit tamo nit vamo...

Ne ubedjujem niti bilo sta sl...samo diskutujem...mada nije to tema...

ili
sit gladnom ne veruje. nadam se da ces uspeti sa tim poslom sa kojim si namerio i da se neces naci u situaciji da moras da zivis i jedes od nacionalnosti,ali ako si izgubio osecaj nemastine i ocaja koja je sveprisutna ovde, dzabe ti bilo ko prica.

ako si vec odlucio da se vratis, zasto en bi pokusao prvo ti sam a onda ako krene posao u dobrom pravcu dovedes i njih? nemoj decu izlagati nagloj promeni sredine bez da ih dovodis u nesto relativno sigurno....

Ne kontam kako se to izgubi svaka veza sa svojim narodom ako to ne dozvolis...pa bar u Nemackoj imate bezbroj nacina da negujete "srpstvo"...od raznih klubova, diskoteka, folklora i sl.a da vas niko ne dira....uostalom bitno je kako se osecas i s kim si a ne gde si....
Evo ja se sve druzim sa strancima, nemam nijednu drugaricu koja prica naski, cesto idem u Srbiju i osecam se kao Srpkinja i trudim se da nabadam srpski...to niko ne moze da ti uzme...bez obzira sa kime se druzis...

Uostalom treba se prilagoditi sredini i teziti ka tome da pokupis najbolje moguce od svih....

Bas sa decom moze da bude veliki problem...iz iskustva mogu da kazem da je najgore kad si podeljen...nit tamo nit vamo...

Ne ubedjujem niti bilo sta sl...samo diskutujem...mada nije to tema...
Ne slazem se sa tobom. To, sto ima "klubova, diskoteka i folklora" je nesto sasvim drugo. Nivo naseg naroda u dijaspori (posebno u navedenom) je, nazalost...daleko od onog sto moze da pozitivno utice na nekog (svaka cast izuzecima) "neumisljenog" normalnog coveka. Nas narod je sklon da izrazi svoj mentalitet (sto pozdravljam) ali, cesto na jednom negativnom nivou. Sklonost pokupiti tudje je uvek (tipicno za svakog coveka) da uzme negativno. Nostalgija je samo nesto sto razume neko koji je i sam ima:), a pravi patriota, gleda da donese nesto pozitivno svom narodu.
Kada bi se vecina iz dijaspore (oni koji imaju svest) vratila i svoja iskustva i prosireno znanje doneli u Srbiju, profitirao bi svako. Naravno, lako je pricati, ali...ima nas koji smo tako...ludi ;)

Ne slazem se sa tobom. To, sto ima "klubova, diskoteka i folklora" je nesto sasvim drugo. Nivo naseg naroda u dijaspori (posebno u navedenom) je, nazalost...daleko od onog sto moze da pozitivno utice na nekog (svaka cast izuzecima) "neumisljenog" normalnog coveka. Nas narod je sklon da izrazi svoj mentalitet (sto pozdravljam) ali, cesto na jednom negativnom nivou. Sklonost pokupiti tudje je uvek (tipicno za svakog coveka) da uzme negativno. Nostalgija je samo nesto sto razume neko koji je i sam ima:), a pravi patriota, gleda da donese nesto pozitivno svom narodu.
Kada bi se vecina iz dijaspore (oni koji imaju svest) vratila i svoja iskustva i prosireno znanje doneli u Srbiju, profitirao bi svako. Naravno, lako je pricati, ali...ima nas koji smo tako...ludi ;)

Da, slazem se sa tobom da je nivo naseg naroda u dijaspori takav kakvim si ga opisao...ali isto tako on ne vazi za sve...ima i normalnih nasih ljudi, samo sto se svi "krijete" i ne zalazite na ista mesta pa ne mozete da se sretnete...postoje oni u potpunosti asimilirani, oni koji na negativan nacin ispoljavaju patriotizam, bas iz razloga sto im se na diplomatski nacin "namece" "potpuna" asimilacija i nostalgicari koji su podeljeni....
Ali pazi..mnogi u Srbiji su jos gori...kad kazem gori mislim na negativnost, kuknjavu, nerad, zavist..itd...i neko ko svraca u Srbiju na par dana, mozda i nece sve to primetiti...

Mada dijaspora moze mnogo Srbiji da doprinese...samo sto ce trebati dosta vremena da prodje da bi se nesto promenilo...
Ne smatram da je lud onaj ko zeli da se vrati...u Srbiji ima bezbroj opcija za biznis, problem je samo sto je sve duplo nesigurnije nego u drugim Eu drzavama...
Mada neko mora da bude hrabar i da utaba stazu....;) pa kako ko voli...

sit gladnom ne veruje. nadam se da ces uspeti sa tim poslom sa kojim si namerio i da se neces naci u situaciji da moras da zivis i jedes od nacionalnosti,ali ako si izgubio osecaj nemastine i ocaja koja je sveprisutna ovde, dzabe ti bilo ko prica.

ako si vec odlucio da se vratis, zasto en bi pokusao prvo ti sam a onda ako krene posao u dobrom pravcu dovedes i njih? nemoj decu izlagati nagloj promeni sredine bez da ih dovodis u nesto relativno sigurno....

Uzimajuci sve u obzir, ja bih tako najverovatnije uradila, prvenstveno iz razloga koji si navela.

Saro hvala ti mnogo!

ili

Nema na cemu Sasa.

Ne bih da prosirujem temu previse prvo jer znam da meni tada ni sada niko ne bi mogao promeniti misljenje jer nisam imala dilemu, kao ni ti sto je nemas vec trazis savete.

Samo jedno, ne znam da li je pravilno postavljeno za i protiv. Trebalo bi biti: red - nered, haoticnosti, neorganizovanost.. disciplina - nedisciplina, neodgovornost.. profesionalnost - nestrucnost... naplata posla - nemogucnost naplate. I ne samo to nego i sve sto to nosi sa sobom. A sa druge strane bi trebalo biti da vam deca postanu germani - da zive u svojoj otadzbini. Znaci mesati babe i zabe ne valja. :) Moram ti priznati da ideja da deca postanu germani licno mi zvuci mozda smesno da kazem, ali razumem. Zna se ko je stvorio tu decu i ko ih odgaja zar ne? I najvaznije vasa deca ce uvek znati ko su i odakle su ma gde ziveli i to sto ce odrastati u Srbiji nikako ne znaci da ce biti vise Srbi. I na kraju, sta bi moglo da im fali? Zgrceni smo sa tim mentalitetom protiv primanja i prihvatanja bilo koje druge kulture u nas zivot, to je toliko tesko breme za nositi da ne mogu da zamislim kako je ziveti u takvoj kozi. Ali avaj nismo ovde da sudimo. Mogu vam reci, spremite se za kulturoloski shok, ali na vedriju stranu, nikada nije dosadno. :D

PG onda je red da i vama pozelim puno srece. :)

Ja sam se vratila....

I znam mnogo ljudi koji su se vratili....

ALi ne u toj varijanti selim se sa porodicom, opvamo onamo idem u nepoznato itd...svi znaju cemu se vracaju...

Ne znma sta d ati kazem....osim da ako si navikao na tomosnji zivot, mislim da ti nedostaje nesto sto ne postoji ovde i sto neces naci ovde...nedostaje ti neka iluzija i romanticna predstava o srpskom narodu, srpstvu i zemlji...u sustini meni su ovde svi prijatelji i sve moje je ovde...malos ta sam ostavila tamo..osim dobrog posla...a ti?

Prošlog leta u goste mi je navraćala jedna drugarica moga brata iz Australije, sa pričom i željim da ostane ovde. Komšinica iz Kanade je dolazila skoro svake godine, da obiđe roditelje dok nisu umrli.

Obe su se slično ponašale, obilazile svoje nekadašnje društvo i rodbinu, ne najavljeno njihovim kućama, na poslu ako se imalo mogućnosti za to, organizovale izlaske i insistirale na istim.
Obe su mi se požalile, ne poznajući jedna drugu, da smo ne raspoloženi, grubi, ne nasmejani, stalno nešto kukamo, da su odbijane na njihov ljubazan poziv za izlazak i iskreno su bile duboko razočarane.
Odmah sam se setila moje tetke iz Nemačke (ne rođena) koja to govori zadnjih petnaest god....ljudi osmeh hoću...šalu hoću...nikada da vam dođem više....u aalaa je ovde skuuupoo!!!.

Imam stav, da tamo gde si srećan tamo ti je dom, prevelika su očekivanja naših ljudi iz inostranstva i velika je njihova zabluda, da živimo opušteno kao nekada.

Moja drugarica se vratila i po njenoj prici, a i ja sam primetila - ovde se nije snasla.
Ona je takva. Neko je gore pomenuo - kulturoloski sok dozivljavaju oni koji se vrate - i te kako je u pravu. I nije to samo kulturoloski sok, nego je sok u svakom segmentu zivljenja.
Neko bi se snasao bolje, ali ona nije.
Sada mi prica da je napravila najvecu gresku u zivotu sto se vratila, ali ne moze nazad.

da malo bolje objasnim:

Rodom sam iz bosne, 17 godina u njemackoj zivim. Ne mogu da se zalim, dobro mi je, uspio sam nesto i da ostvarim, ozenio sam se, dobio sina i poceo da razmisljam o buducnosti mog djeteta. Kada vidim djecu nasih ljudi ovdje, zaboli me srce, prava tuga. Nisu djeca kriva a roditelji mozda jesu. Medjutim kada su trebali da se vrate bio je rat, kasnije djeca posla u skolu i onda dolaze hiljadu razloga zbog cega ne mogu da se vrate. Cinjenica je da ma koliko god roditelji dobri bili i brinuli se za vaspitanje djeteta, djete ce na pola da bude srbin a pola nijemac, dok unuk ce biti sto posto nijemac. Ja ne mogu da zamislim da se to mojoj porodici desi, ne mogu da zamislim da se moje dijete ponasa, razmislja, osjeca, voli kao nijemac. Nijemci bolje vode ekonomiju od nas ali za (meni) vazne stvari su pali vec mnogo puta na ispitu.
Vec godinu dana se vuce misao po mojoj glavi da bjezimo iz ove hladne zemlje. to je opasna misao posto ti uz tu misao sve vise stvari pocinje da smeta.
Mogu da vam pisem satima koje sve stvari nama smetaju ovdje ali nema smisla.

POVRATAK:
ne mozemo i necemo nazad za bosnu posto u nasem rodnom kraju vise nemamo ni rodbine ni prijatelja a ni poznanika.
za srbiju smo uvijek bili vezani i cesto smo u srbiju (istina samo na par dana). cujemo i vidimo kako je u srbiju, procitali smo sve forume koje smo uspjeli naci na ovu temu. veoma malo pozitivnih misljenja, svi pisu da je lud onaj koji se vraca, neka te tu gdje si, mito, korupcija, nema vode, nema struje itd itd.
ali sve to sto sam procitao me ne plasi, srbija ide polako napred i bice bolje
radi se o djeci, nasoj djeci
hocu da mi komsije smetaju, da me ispitivaju ko sta gdje, hocu da imam kafic gdje mogu na kafu otici i ako zaboravim novcanik kuci, nadam se da cete razumiti sta mislim.

Mislim da pokrenem manji biznis (moram da budem u blizini beograda). Kad rijesimo stvari ovdje imacemo novca za kucu, zemljiste, pokretanje biznisa i 12-24 mjeseca za zivot.

zelili bi zemljiste u blizini beograda, da bi autom za nekih 30,45,60 min budemo u gradu. da to mjesto ima osnovne stvari koje su potrebne (radnje, skola, obdaniste itd)-

:-)

hej zemljace, tako slicno ja razmisljao kad dobio sina, kao bolje da odrasta u srbiji, imam babu tetku komsinicu, i sta nije mi problem isto da radim neki biznis lepo zaradim lepo zivim po mom ukusu u smislu i u srbiji je moguc dobar nacin zivota....

ALI kad sam poceo ozbiljno o tome da mislim shvatio sam da mi se svidja gde sam i zasto i da mi se u stvari ne ide u srbiju punu zlobnih primitivnih ljudi s takvom vlascu i takvim zakonima...da to u stvari nece da mi prija. i da ne moram da se mucim bas. mislim ne moram da se mucim da se naprezem borim se godinama za nesto sto imam ovde opustenzi.... i kad imam kucu stan u srbiji mogu da se vratim uvek kad ostarim eto, samo to, vise me prosla zelja za tom srbijom.

znaci razmisli dobro, mozda tvoja sreca je tamo, moras da radis sta je za tebe, to ne moze niko da ti kaze, ali razmisli dobro, stvarno mnogi su se zahebali, sa daleka tako zaboravili lose strane stvarnosti srpske :-)

Ne smatram da je lud onaj ko zeli da se vrati...u Srbiji ima bezbroj opcija za biznis, problem je samo sto je sve duplo nesigurnije nego u drugim Eu drzavama...
Mada neko mora da bude hrabar i da utaba stazu....;) pa kako ko voli...

u srbiji ima mnogo mogucnosti zaista, u biznisu je kao afrika, svasta moze da se radi i zaradi. ja pre desetak godina otvorio firmu tamo i daljinski radio biznis samo ali jako uspesno, brzo veliki obrt imao, ali znas sta, svi su mislili da sam lopov, plus morao sam zaista da podmicujem, falsiram fakture itd u nekom smislu postao taj lopov, plus morao sam da poznajem lose ljude, ma lose se i osecao, plus na kraju pokraden sam bas mnogo. znaci bezveze, divlja zemlja, nije za svakog stvarno da se guzi.

plus ko tu napisao jos: u srbiji sreo sam se sa ogromnim pesimizmom! svi nesto crnjace. niko ne veruje u lepo. mislim bas u biznisu. svi se nesto cude kad nije kako su oni navikli ili kako oni znaju i misle da treba. a jako malo znaju, u biznisu ima dosta polupismenih nasilnih mufljuza jos, sve neke kafanske price, zaista je mnogo razlicito nego u razvijenim zemljama.

ne znam meni smetao taj pesimizam, i ti saveti, i to neverovanje i svasta, teski su nasi ljudi. i kad nekog zaposlis, pa to su losi radnici, kad se mrstis mrze te sto si pun sebe, kad si drugar s njima hoce ti stavi ruku u dzep, tesko majke mi, ja nisam se snasao.

Neko kaze: "Ako se snadjes u Njujorku, mozes da se snadjes gde hoces", a umesto snaci se moze se staviti i "uspeti". Moram, ipak, da kazem da to i nije tako u NJujorku vlada red, dok ovde toga nema. Znam dosta Srba, koji su ovde bili veoma uspesni, a kada su otisli na zapad su propali, jer jednostavno, tamo ne postoji politika "idi mi-dodji mi" i "trange-frange".
Posebno se secam slucaja sestre jednog mog bivseg decka. Ona je ovde svercovala sve sto je stigla. Svi su joj se divili, udala se i sa muzem otisla u Kanadu, jer je mislila da ce i tamo tako nesto da uradi. Ubrzo je shvatila da se tamo od nepostenog rada ne moze ziveti i odustala, sada kuka kako joj Kanada ne valja, ali se ne vraca.

Srbija je najvise bila Srbija dok je bila Jugoslavija....

Ali toga nema vise....

Prvo da razmotrimo zelje autora teme....
Deca i skolovanje dece...
U SFRJ nije bilo bulinga, nije bilo reckanja nozem ako se posvadjate na igranju kosarke (koja se sad i ne igra toliko koliko se bleji pored igralista uz pivo i travu)
Skole su daleko ispod nivoa nekadasnjih skola, direktori takodje, profesori takodje...
Deca se vaspitavaju ne samo u skoli vec i svuda....A to obuhvata pink TV...
Ne samo zabavni karakter vec intervjue tipa "nemoguce da ne varas svoju devojku" , "malo kad partner nije tu" i slicno...
Na satelitu imas razne emisije pa nek gleda dete, ima ona o srednjoskolcima kreni ka, ili tako nesto na rts....gde se vidi koliko je do nivoa licne koristi bez morala doslo u srbiji...

Povrsina je neprofesionalnost, samo povrsina...
Povrsina je maltretiranje dok ne das mito, samo povrsina...
Ono sto je sustina je duboka sebicnost i nimalo drustven karakter u svakoj misli , pomisli, svrabezu...
I alavost i neumerenost, ali to je vec srpsko mnogo duze....

------------------------------------------------------------------------
Srbija je prenaseljena....
Namera da Srbija bude poljoprivredna zemlja znaci da ce sitno parcelisanje biti pod pritiskom i to znaci da je prenaseljena...
Srbiji ne trebaju strucnjaci, a diploma je trenutno prilicno nakarikana...
Ali diploma je diploma...

Zasto su srbi pesimisti, kad je zemlja bogata?
Ako si bosanac, onda sasvim sigurno da je bogatija od Bosne.
Srbija je prelepa, zemlja, ljudi su rafinisano zlo trenutno , a izmedju ta dva samo budala moze da da prednost prvom.....
Bogatstvo pomaze da se napravi mikro svet, tj da ne dodjes u dodir sa svetom u Srbiji ...
I da ublazis dejstvo glupih , alavih , neprijatelja i zlih....
Pod tim uslovima i ako ti ne trebaju previse cesto servisi drustva, tipa skolstvo , zdravstvo i pravni sistem, dolazak u srbiju je donekle i prihvatljiv.....
Ali ja ne vidim nijedan uzrast koji to ispunjava (nekad je zdravstvo bilo dobro pa su babci dolazili da umru u srbiji)

U Srbiju se isplati doci ako hoces da zaradis na mesetarenju i marketingu....prestiznim uslugama...
Ali to je privremeno , to nije stalno zivljenje...

Nova generacija klinaca ce tek biti nemilosrdna....taman ce i umereni matorci izumreti i bice radikalizovana scena srbije...
A sto ne bi malo chatovao , cisto da vidis mentalitet, mozda ti odgovara...
Iz pouzdanih izvora, dodjosi iz Bosne tvrde da je ponasanje i kultura u Srbiji izvanredna i da im itekako prija...pa ce mozda i tebi....
Ljudi grese ako misle da svima odgovara profesionalnost i dogovoreno ispostovano....To nije tacno...
Mnogima sa prostora Balkana odgovara to prilagodjavanje svemu i svacemu i bunarenje u svemu i svacemu....uz osecaj da mozes da parkiras auto gde hoces i istocis ulje u travu pored asfalta...

Da, toksikoloski ce Srbija da erodira drasticno u predstojecim godinama...bice znatno zatrovanija...
I hrana, jer ebe se seljaku sto ti jedes u vreme latence....vazno da se proda....
Rakija se pravi od mineralnog djubriva i ide solidno...
Secerusa se posebnim postupcima transformise u elegantnu cistu rakiju...
Vise od pola kiselog kupusa ne izdrzi celu sezonu jer su nadojeni sa mineralnim djubrivom...
Ali sve to je samo povrsina....

Ono sto se ne primecuje , ali tebe nece tangirati direktno je to sto ne smes da pokazes koliko znas, osim ako tvoj vrh znanja jeste tebi veliki a uopsteno srednji i potreban...
Takvih ima i na forumu koji velicaju znanje, a samo zato sto njihov vrh ne para nebo, pa ne smetaju mnogo na pozicijama na kojima rade...
Ovde ti nema pravog kvaliteta da se suoci na trzistu znanja....
To ces osetiti posredno , kroz medicinu, stomatologiju (losi zubari ce biti uspesni zubari jer dobri zubari ne mogu da se probiju kad nemas trziste i kulturu trzista kvaliteta, a to nemas)...
To mozda ne vazi za frizere, manikire , pedikire, mada iz iskustva i tu je vise bitno kako pricas sa musterijama nego kako odradis posao....

Evo ti link skoci za 5 minuta na njega cisto da steknes utisak....
http://forum.krstarica.com/threads/382365

Poslednja izmena:
Patak, da ne postavljam tvoj post opet.. kako je tuzno procitati jer ima istine. Ima i nekih stvari sa kojim se ne slazem ali da ne bi isli u off, nebitno je. Istina je to sto kazes da ne odgovara svakome uredjen i funkcionalan sistem, bas zato sam se ogradila s time da nemamo svi iste dodirne tacke sa drustvom. Interesantno je da naizgled lepo je i vedro, ali ako se malo samo dublje pogleda ovo je veoma sumorno mesto pod nebom, a to se vidi u pogledima ljudi, u njihovom odnosu prema sebi i svojim prvim komsijama, svojom ulicom, okolinom. Ljudi su porazeni i ponizeni po svakoj egzistencijalnoj osnovi. Zato sto to vidim i shvatam, nadjem razumevanje za te neke pojave ali tesko pada zasto je tako i zasto nije drukcije. Jednu stvar samo treba shvatiti, da nigde nije sustinski mnogo bolje samo je ugladjeno i ispolirana je povrsina. Uocljivo je da povratnici mahom ocekuju da nadju i vide nesto.. cega ustvari nema. Zato je taj period prilagodjavanja tezak, em sto se odvija em sto se polako susrece sa istinitom situacijom i gube se izgradjene ideoloske vizije ali i nade usput. Sa mnom to nije bio slucaj na srecu ali znam da nije lako, kao i da ziveti u Srbiji jednostavno nije za svakoga.

Srbija je najvise bila Srbija dok je bila Jugoslavija....

Ali toga nema vise....

Prvo da razmotrimo zelje autora teme....
Deca i skolovanje dece...
U SFRJ nije bilo bulinga, nije bilo reckanja nozem ako se posvadjate na igranju kosarke (koja se sad i ne igra toliko koliko se bleji pored igralista uz pivo i travu)
Skole su daleko ispod nivoa nekadasnjih skola, direktori takodje, profesori takodje...
Deca se vaspitavaju ne samo u skoli vec i svuda....A to obuhvata pink TV...
Ne samo zabavni karakter vec intervjue tipa "nemoguce da ne varas svoju devojku" , "malo kad partner nije tu" i slicno...
Na satelitu imas razne emisije pa nek gleda dete, ima ona o srednjoskolcima kreni ka, ili tako nesto na rts....gde se vidi koliko je do nivoa licne koristi bez morala doslo u srbiji...

Povrsina je neprofesionalnost, samo povrsina...
Povrsina je maltretiranje dok ne das mito, samo povrsina...
Ono sto je sustina je duboka sebicnost i nimalo drustven karakter u svakoj misli , pomisli, svrabezu...
I alavost i neumerenost, ali to je vec srpsko mnogo duze....

------------------------------------------------------------------------
Srbija je prenaseljena....
Namera da Srbija bude poljoprivredna zemlja znaci da ce sitno parcelisanje biti pod pritiskom i to znaci da je prenaseljena...
Srbiji ne trebaju strucnjaci, a diploma je trenutno prilicno nakarikana...
Ali diploma je diploma...

Zasto su srbi pesimisti, kad je zemlja bogata?
Ako si bosanac, onda sasvim sigurno da je bogatija od Bosne.
Srbija je prelepa, zemlja, ljudi su rafinisano zlo trenutno , a izmedju ta dva samo budala moze da da prednost prvom.....
Bogatstvo pomaze da se napravi mikro svet, tj da ne dodjes u dodir sa svetom u Srbiji ...
I da ublazis dejstvo glupih , alavih , neprijatelja i zlih....
Pod tim uslovima i ako ti ne trebaju previse cesto servisi drustva, tipa skolstvo , zdravstvo i pravni sistem, dolazak u srbiju je donekle i prihvatljiv.....
Ali ja ne vidim nijedan uzrast koji to ispunjava (nekad je zdravstvo bilo dobro pa su babci dolazili da umru u srbiji)

U Srbiju se isplati doci ako hoces da zaradis na mesetarenju i marketingu....prestiznim uslugama...
Ali to je privremeno , to nije stalno zivljenje...

Nova generacija klinaca ce tek biti nemilosrdna....taman ce i umereni matorci izumreti i bice radikalizovana scena srbije...
A sto ne bi malo chatovao , cisto da vidis mentalitet, mozda ti odgovara...
Iz pouzdanih izvora, dodjosi iz Bosne tvrde da je ponasanje i kultura u Srbiji izvanredna i da im itekako prija...pa ce mozda i tebi....
Ljudi grese ako misle da svima odgovara profesionalnost i dogovoreno ispostovano....To nije tacno...
Mnogima sa prostora Balkana odgovara to prilagodjavanje svemu i svacemu i bunarenje u svemu i svacemu....uz osecaj da mozes da parkiras auto gde hoces i istocis ulje u travu pored asfalta...

Da, toksikoloski ce Srbija da erodira drasticno u predstojecim godinama...bice znatno zatrovanija...
I hrana, jer ebe se seljaku sto ti jedes u vreme latence....vazno da se proda....
Rakija se pravi od mineralnog djubriva i ide solidno...
Secerusa se posebnim postupcima transformise u elegantnu cistu rakiju...
Vise od pola kiselog kupusa ne izdrzi celu sezonu jer su nadojeni sa mineralnim djubrivom...
Ali sve to je samo povrsina....

Ono sto se ne primecuje , ali tebe nece tangirati direktno je to sto ne smes da pokazes koliko znas, osim ako tvoj vrh znanja jeste tebi veliki a uopsteno srednji i potreban...
Takvih ima i na forumu koji velicaju znanje, a samo zato sto njihov vrh ne para nebo, pa ne smetaju mnogo na pozicijama na kojima rade...
Ovde ti nema pravog kvaliteta da se suoci na trzistu znanja....
To ces osetiti posredno , kroz medicinu, stomatologiju (losi zubari ce biti uspesni zubari jer dobri zubari ne mogu da se probiju kad nemas trziste i kulturu trzista kvaliteta, a to nemas)...
To mozda ne vazi za frizere, manikire , pedikire, mada iz iskustva i tu je vise bitno kako pricas sa musterijama nego kako odradis posao....

Evo ti link skoci za 5 minuta na njega cisto da steknes utisak....
http://forum.krstarica.com/threads/382365
:) Mnogo pesimizma i ironije izvire iz tebe :(, a to, dodjosi ti...ne stoji tako dobro (malo me po nekad razocaras :sad2:). Naravno da nije lako (ali, svuda je slicno), i nas narod je u dubokoj depresiji. Mislim da podcenjujes nase znanje i sposobnosti, nije lako u takvim uslovima (gde nismo sasvim "sami" krivi, mada, vecinom) parirati razvijenom svetu.
:think: Svako od nas ima svoju viziju i odlucuje sta je (za njega) najbolje. Naravno, forum je dobar za zabavu i provokaciju ali...slab za objektivno informisanje ;)
Nadam se, da ce postavljac teme moci da...pravilno odluci :bye:

zbog cega dobijam osjecaj da ljudi koji su na ovom forumu nece da neko dodje u srbiju, da osnuje preduzece, ulozi nesto novca u nasu maticu, zaposli par radnika, da zivi, da odgaja djecu?

zbog cega misle da su pametniji od nas?

zbog cega misle da administracija, korupcija, lenjost ljudi itd moze nas da spreci da ostvarimo ono sto smo zamislil?

zbog cega misle da je u svemu lakse ovdje nesto ostvariti nego tu?

zbog cega nasi ljudi koji dodju na zapad rade sve i vrijedni su, dopustaju da ih ponizuju, samo klimaju glavom i spustene glave rade sve sto im se kaze?

dopustite malo optimizma u nase zivote.

nikad nisam upoznao nekoga koje stvarno htio da ode napolje a da nije otisao, ali izgleda da kod nas srba svi volimo da pricamo, ja bih ovo, ja bih ono a kad dodje do toga se izgubimo, uplasimo...

mi imamo nesto sto zapad nikad nije imao i nece imati, nase negativne stvari cemo uspjeti izmijeniti. te fine osobine srpskog naroda treba iskoristiti....

moja djeca i moja unucad ce uvijek ovdje biti " taj cije se prezime zavrsava na ic", iako ce se oni kao svabe osjecati, to im nece pomoci nista ako ne izmijene ime. ja nisam u stanju da to napravim.

znam da ce biti prica " nije tamo uspio, pa dosao ovdje, dosljo, bosanac itd itd"
ali ja sa time mogu da zivim iz jednog razloga

Hocu da mi djeca zive medju svojim narodom

mozda se sretnemo u nasoj matici "Republika Srbija"

Poslednja izmena:
da malo bolje objasnim:

Rodom sam iz bosne, 17 godina u njemackoj zivim. Ne mogu da se zalim, dobro mi je, uspio sam nesto i da ostvarim, ozenio sam se, dobio sina i poceo da razmisljam o buducnosti mog djeteta. Kada vidim djecu nasih ljudi ovdje, zaboli me srce, prava tuga. Nisu djeca kriva a roditelji mozda jesu. Medjutim kada su trebali da se vrate bio je rat, kasnije djeca posla u skolu i onda dolaze hiljadu razloga zbog cega ne mogu da se vrate. Cinjenica je da ma koliko god roditelji dobri bili i brinuli se za vaspitanje djeteta, djete ce na pola da bude srbin a pola nijemac, dok unuk ce biti sto posto nijemac. Ja ne mogu da zamislim da se to mojoj porodici desi, ne mogu da zamislim da se moje dijete ponasa, razmislja, osjeca, voli kao nijemac. Nijemci bolje vode ekonomiju od nas ali za (meni) vazne stvari su pali vec mnogo puta na ispitu.
Vec godinu dana se vuce misao po mojoj glavi da bjezimo iz ove hladne zemlje. to je opasna misao posto ti uz tu misao sve vise stvari pocinje da smeta.
Mogu da vam pisem satima koje sve stvari nama smetaju ovdje ali nema smisla.

POVRATAK:
ne mozemo i necemo nazad za bosnu posto u nasem rodnom kraju vise nemamo ni rodbine ni prijatelja a ni poznanika.
za srbiju smo uvijek bili vezani i cesto smo u srbiju (istina samo na par dana). cujemo i vidimo kako je u srbiju, procitali smo sve forume koje smo uspjeli naci na ovu temu. veoma malo pozitivnih misljenja, svi pisu da je lud onaj koji se vraca, neka te tu gdje si, mito, korupcija, nema vode, nema struje itd itd.
ali sve to sto sam procitao me ne plasi, srbija ide polako napred i bice bolje
radi se o djeci, nasoj djeci
hocu da mi komsije smetaju, da me ispitivaju ko sta gdje, hocu da imam kafic gdje mogu na kafu otici i ako zaboravim novcanik kuci, nadam se da cete razumiti sta mislim.

Mislim da pokrenem manji biznis (moram da budem u blizini beograda). Kad rijesimo stvari ovdje imacemo novca za kucu, zemljiste, pokretanje biznisa i 12-24 mjeseca za zivot.

zelili bi zemljiste u blizini beograda, da bi autom za nekih 30,45,60 min budemo u gradu. da to mjesto ima osnovne stvari koje su potrebne (radnje, skola, obdaniste itd)-

Истина. 90%младих који оду не желе више да се врате. Њихова деца још мање,а унуци тек никада неће хтети.
Због чега? Бољег живота? Зар нам наши дедови нису ништа оставили у залог? Обрађивали земљу,имали по
10-оро деце и служили Богу.Ко је преживео 1.светски рат живео је и по 100 година. То се зове патриотизам-свест
да ти на својој земљи и у свом окружењу не треба ништа друго до осећања припадности,па какви год били.Неће
ваљда да ми буде боље са Швабом у канцеларији него са Србином на њиви. Зашто би ја гледао да ли ћу да имам
5 или 10 евра за ужину и да ли ћу да закасним на посао 5 минута и добијем отказ.Модерно друштво све више изопачава
умове људи којима је примарни и једини циљ-докопати се новца.У реду је отићи ако је живот у питању,али време мора
да дође за повратак.

А ако се питате зашто у Србији сваке године умре 30 хиљада више људи него што се роди-одговор је зато што 50
хиљда оде сваке године из земље и децу направи у иностранству,што и није толико страшно ако се занемари чињеница
да ту исту децу 49 хиљада одгаји као припаднике народа у чијој је земљи потражио ''спас''.

Back