Meg Rajan
Primećen član
- Poruka
- 725
Sto se tice tvoje komsinice koja je dozivela penziju u Svedskoj,navela si los primer...ona je otisla pre dosta godina kada su isli ljudi preko biroa a kada su tamo dosli,vukli su ih za rukav da rade,toliko je i njima i Nemcima takodje bila potrebna radna snaga,a to je vecinom bilo neobrazovano stanovnistvo (mislim bez fakulteta),koje se nije ni odmaklo od te pozicije i tako su i docekali penziju...znam ljude u Nemackoj koji kada idu na gradiliste,pevaju i kazu to je zivot,jer su u Bosni radili u kamenolomu..to su oni prvi gastarbajteri,koje mi znamo i koji kada su dolazili u Yugu,pricali kako je tamo tesko,mnogo se radi a u stvari nisu nikom svom hteli da pomognu...sve su dobili na gotovoopet hocu da naglasim da Nemce kao narod ne pljujem i ne mrzim,jer sam imala pozitivna iskustva sa njima,ali kada sam navela o radu i higijeni,mislim da mi tu imamo dosta predrasuda...oni mogu sve da plate,i tako su uredili svoju drzavu da za strance nema nekog posebnog boljitka,naglasavam sem ako nisi neki extra strucnjek u cije obrazovanje ni centa nisu ulozili a mogu da ga iskoriste...elem,kada sam ja tamo bila,primali su programere iz Indije,jer oni bas i nemaju neke strucnjake,Indijci su dobili ugovore na 5g.,radnu dozvolu,s tim da nisu mogli nikako da dovedu svoju porodicu u Nemacku,ne daj Boze da se asimiluju...sto se tice karton naselja,zamena teze:nisam mislila da i od goreg ima gore,nego da je TO siromastvo..smatram da od svoje domovine nema boljeg,da ne treba zeleti tudje nego pokupiti iskustva i ovde ih primeniti...nama u Srbiji tako malo treba,a to je da se svi bez izuzetka pridrzavaju zakona,da funkcionisu Sudovi,da policija radi svoj posao...pa ko ne bi voleo da zivi normalno i radi za ono za sta se skolovao..ali to ne odgovara nesposobnjakovicima koji su zauzeli celne pozicije na vlasti i ne mrdaju odatle dok ih neko motkom ne otera...zacudim se kako uspeju iz ovako"siromasne Srbije" da toliko pokradu..tek tada vidimo koliko smo bogati...ah,udaljih se od teme...bice toga jos...
tamo imas prakticno severnu ameriku u tim izolovanim kvartovima i afriku okolo,po kartonskim kutijama po favelama gde zivi sirotinja 
nije isto ici turisticki i ziveti negde. Pri cemu ne kazem da je ziveti negde drugde lose, meni na primer sasvim odgovara, ali dok se ne zivi i radi u drugoj sredini par godina ne vidi se prava slika.