- Poruka
- 7.828
Ми свакако можемо узети у размишљање да је Тома локални великаш који је једноставно искористио тренутак и 'одметнуо ' се од централне власти.@АнаиванГорд
Zašto bi protjerivao svoj rod? I odakle bi ga protjerivao? Ne znamo je li petrov nećak Toljen u to vrijeme uopće bio rođen, kamo li da je vladao nad nečim.
Kakav će bit? Mislim da opet brkaš srpskog Toljena, sina Miroslava, i Toljena, Petrova nećaka. Objasnio sam ti već kako to nisu iste osobe.
Ti događaji su se odvili nekad nakon smrti Miroslava. E sada ne znamo točnu godinu, no Miroslav umire nekad između 1196. i 1198. Orbini kaže kako je Petar podigao ustanak i protjerao mladog Andriju i njegovu majku, a iz srednjovjekovnih povelja znamo da se 1198. već javlja ugarska vlast na tim područjima (Andrija II. zauzima Hum).
Dakle, postoji mogućnost da je Petar podigao ustanak, i na kratko vrijeme je bio samostalan, pa je samo prihvatio vrhovništvo Andrije koji je upao u Hum, ili je Andrija jednostavno izravno postavio Petra kada je zauzeo Hum. U svakom slučaju reakcija srpskog vladara bi značila mogući rat sa ugarskim kraljem. A i bila je reakcija, samo dva desetljeća poslje, kada su Radoslav i Andrija udružili snage i uspjeli protjerati Petra iz istočnog Huma, te suziti njegovo područje vladavine na onaj dio Huma iznad Neretve.
Nema tu nikakvo mudro slovo: Petar je bio vladar Huma, nevezan uz Andriju, srpskog Toljena i Miroslava.
@Zaharije v
Brat Vojina se zvao Hrvatin, javlja se u srednjovjekovnim poveljama 14. stoljeća.
Ne sjećam se da sam igdje spominjao kako je Borić Hrvat. Ali, kako su dva najvjerovatnija izbora Slavonija ili Bosna, onda bi bio Hrvat.
Pročitaj zaključke splitskih sabora. Znaš čitati, zar ne?
Molim te, reci mi što sam to ja izmislio u svojim postovima, i sa kojih sam to "sumnjivih portala" prenosio svoje izjave?
Neupitno je da su Turci uništili velik dio povijesne baštine srpskog naroda, ali zato su uništili još veći dio povijesne baštine hrvatskog naroda, što ima smisla kada se pogleda na političke prilike. No, ne vidiš mene da se ja pozivam na ovakve izlike kada presvijetli forumaši ove stranice počnu ismijavati hrvatske vladare i kako nemaju grobova, zadužbina i sl. a diče se ostavštinom srpskih vladara.
U stvarnosti je situacija bila upravo suprotna. Brojna povijesna vrela, strana i domaća, spominju i opisuju Hrvatsku i njene vladare iz tog razdoblja. A koja se to povjesna vrela dotiču Srbije za vrijeme Vlastimirovića (7. st. do druge polovine 10. st.) ili samih Vlastimirovića? Idemo redom: Einhard, DAI, LJPD (upitno) i čiča miča gotova je priča. (U LJPD imamo navode "Ciaslava" što neki tumače kao "Časlav" ali se može istim mahom pročitati kao "Sejslav" i nema nikakve poveznice sa Časlavom iz DAI.) Eto, pa ih sam prebroji. Ovoga puta probaj da ne koristiš prste @Zaharije v
Vidim da si vrlo obrazovan i poučen kad dođe do ovakvih tema, pa bi te zamolio bih te da mi navedeš još jedno povijesno vrelo koje se dotiče vlastimirovićke Srbije. Da nije možda pismo Ivana VIII. knezu Mutimiru gdje ga poziva da se vrati panonskoj nadbiskupiji?
Nadalje, ranosrednjovjekovna Hrvatska ima bogatu ostavštinu različitih arheoloških nalaza, znatno bogatiju od tadašnje Srbije. Primjerice, koliko natpisa postoji sa imenom nekog vladara iz dinastije Vlastimirovića? Da vidimo, ah, krstionica kneza Višeslava (upitno). Čak i da se odnosi na srpskog Višeslava, a ne na potomka kneza Domagoja kako je predložio Ante Uglešić, opet se nalazila u bizantskom Kotoru, i uzajamno je tamo napravljena/isklesana, dakle nije u Srbiji. Ajmo sada baciti oko na hrvatske vladare: natpis kneza Mislava, Trpimira, 3 natpisa Branimira, natpis Muncimira, spomen Tomislava na nadgrobnom natpisu nadbiskupa Ivana II., spomen Mihaela Krešimira II. na nadgrobnom natpisu kraljice Jelene... a ovo su samo oni koji datiraju prije i u vrijeme propasti Vlastimirovića.
Za NDH, "Austrougare" i komuniste, molim te, navedi mi nešto što su oni uništili a da je datiralo u doba Vlastimirovića.
I još k tome, srpska ostavština iz doba Nemanjića je obilna. Dakle, po našem dragom forumašu Zahariji, zli i podli Turci, Hrvati, "Austrougari", komunisti, Njemci i Marsovci su bez ikakvog oklijevanja tamanili svaku ostavštinu Vlastimirovića, ali ostavštinama Nemanjića nisu smili prićNenadmašiva primjedba.
Upotrijebi occamovu britvu; ili su Turci, Hrvati, komunisti, nacisti i štogod još svi imali dobro oko, pa su jedino uperili svoje snage na razaranje nekih tajanstvenih ostavština Vlastimirovića, ili je Srbija za vrijeme Vlastimirovića jednostavno bila selendra
Imaš ti mnogo rupa u glavi, uz dužno poštovanje.
Међутим, изостанак реакције, било какве, Стефана или Вукана наводи на размишљање да је њима то одговарало.
Даћу себи у тумачењу тих догађаја мало слободе...
Андрија је унук. Кулин бана по мајци, веома је могуће да Тољен, па у оваквом посматрању и Петар имају у односу на Андрију другу мајку а истог оца . Могуће да изостанак реакције Стефана и Вукана говори о Петру који је легитиман наследник по примогенитури. Свакако да треба узети и политички моменат у обзир, јел се Вукан управо папи у то време жали на Кулина и удовицу кнеза Мирослава.
Poslednja izmena: