Не мора баш на Козару, али свакако је био негде близу својим областима.Већ сам образложио због чега ми је то највероватнији сценарио, из истих разлога и ти тераш Људевита да додатно пешачи или јаше чак до Семберије.

Пурпурни их помиње негде око Врбаса а Ајнхард каже да држе Далмацију, а Бања Лука спада у ту Далмацију тако да је ствар јасна што се тога тиче.Нејасноћа и рупа има увек када нема довољно података што је овде случај, хрватски цртачи карата, шта рећи, па они још верују у Деда Мраза.
Pa nisi nigdje obrazložio. Evo, ako jesi, ukaži mi poruku pa da je ponovno pažljivije iščitam.
Nije tačno da ih
Purpurni smješta 'negdje oko Vrbasa', već gornji tok rijeke Vrbas je istorijsko-geografskim metodom utvrđen za najzapadniju hipotetičku granicu srpske države u X i IX stoljeću. I to je sve.
Ajnhard ne piše da Srbi drže Dalmaciju, već
njen veliki dio. Nejasno je što ti proizovljno zaključeš odlučujući bez ikakvih dodatnih izvora ili kritičkog metoda da iskoristiš podatak od
Ajnharda za 822. godinu na taj način; zašto ne bismo pretpostavili tako recimo da Srbi drže i istočnu Istru?
Baš zato što nejasnoća i rupa ima, tvoja pretpostavka nikako ne može biti
najvjerovatnija, a ja bih je okvalifikovao i kao neutemeljenu u istorijskim izvorima...
A pretpostavka ti može biti ravna toj hrvatskoj karti o
NDH Branimiru. :-)
А ко му је гарантовао да га Срби неће изручити Францима, и сам кажеш да је Византија у проблемима, шта спречава Франке да прегазе и Србе.
Misliš, zbog čega se nije predao i pokušao malo četničkim metodom, da prihvati poraz i pogne se caru Ludvigu, čekajući neki bolji trenutak za ustanak? Pa, to je vrlo dobro pitanje. Očito je da se on strašno plašio Franaka; nije bio siguran šta će mu oni uraditi i bi li ga oni potvrdili na vlasti ako se pokaje. Mislim da bi to bilo vrlo rizično; on je već dokazani pobunjenik, u najbolju ruku ono što može da očekuje jeste primorana abdikacija i postavljanje za nasljendika nekoga Panonca koji će biti jasno profranački orijentisan. Ako analiziramo druge franačke pristupe, postaje nam evidentno da bi se teško car Ludovik prihvatio na to da prihvati Ljudevita i vjeruje da će od tada pa u budućnosti biti odan. Ja lično smatram da je mogao Ljudevitov pokret djelomice biti barem nekakva slovenopaganska reakcija na postepenu hristijanizaciju; nema sumnje da bi se Ljudevit u slučaju pokoravanja morao pokrstiti, a vjerovatni i u slučaju svrgavanja, kako bi mu bilo oprošteno. Rekao bih da u to vrijeme Ljudevit još uvijek nije bio spreman na tako nešto, a očito je da je smatrao i da njegovoj akciji nije kraj. Na kraju krajeva, ko zna kakva bi ga još sve sudbina zadesila; druge slovenske vladare zbačene Franci su redovno slali i u progonstvo sa svih teritorija pod Franačkim uticajem, ali nekad i dovlačili u Franačku i bacali u zarobljeništvo. I uz to ovdje sve ovo pričamo uz pretpostavku da bi nekako u svemu ovome Ljudevit ostao živ (što i nije nezamislivo; vrlo je snalažljiv), ali prije ili kasnije (mada vjerovatnije prije) bi ga zadesila sudbina koja ga je na kraju i jeste. Pitanje je kada bi se našao na spisku
nestalih velmoža koji su se nekoć zamjerili svevišnjemu caru
Da sam ja na Ljudevitovome mjestu, ne bi mi padala na pamet predaja sem ako ne priredim neku predstavu Francima kako sam Boga providio, abdiciram i pobjegnem negdje u Crkvi potražeći spas, kod pape, te možda postanem hristijanizator Panonije i tako očuvam određeni politički uticaj na terenu; pretvarajući se u božjeg čovjeka pokušavajući da izgradim nekakvu zaštitu da me Franci ne uklone pod velom bogohulnosti. No, to nije
Ljudevit Posavski kakvog znamo baš.
Osim ako ti nisi mislio da pokuša da pruži
spartanski otpor?

Nešto mi djeluje da je ipak više cijenio svoj život; na kraju krajeva sva ta putešestvija i lutanja i oslikavaju osobu koja se bori za opstanak svim raspoloživim sredstvima (danas bismo rekli, bez ikakva obraza na kraju ostaje).
Što se tiče tvog navođenja šta sprečava Franke da pregaze Srbe - pa to sam već obrazložio. Srpska zemlja je pod romejskom vrhovnom vlašću. Napad na Srbe bi bio donekle ravan napadu na Vizantiju, a dakako obnovi frankovizantijskoga rata. Još ti kažeš da
pregaze Srbe; to bi bilo direktno kršenje mirovnoga sporazuma koji na neki način predstavlja razgraničenje interesnih zona i koji je važan u određenom međunarodnom smislu jer Romeji Francima priznaju carsku titulu, iako ne rimsko-univerzalističku, barem ravnu sebima (franačka država je bila priznata za jednaku u hijerahiji država). To što je trenutno Vizantija bila u nevolji i što vjerovatno ne bi mogla brzo da pruži adekvatnu pomoć Srbima, ne znači da su toga u Ahenu bili potpuno svjesni, kao ni da je to pametan potez. Srbi se nalaze izvan područja na koje se direktno pretenduje, svaki novi rat je određeni trošak (a bila je i greška dostizati do Fruške gore uopšte, odnosno
previše), a rat sa Srbima mogao bi potencijalno imati i ogromne političke posljedice na međunarodnoj sceni. Plus, postoji toliko drugih sukoba, na sjeveroistoku; postoje nevolje sa Dancima, unutrašnja pitanja...kako se iz
Anala vidi, Srbi su malo dalji narod, koji nije u centru pažnje Francima. Sa strane cara Ludovika, pokretanje cijeloga rata koji može da eskalira u mnogo veći sukob radi tamo nekoga ko je za njega manje-više mrav, potpuno je iracionalno. Pa zar bi se ti kao franački car zaratio sa Srbima, samo zato što si
čuo da je neki pobunjenik tamo pobjegao?

Na kraju krajeva, ne zaboravi i da je toga pograničnoga srpskoga župana Ljudevit i ubio, što ukazuje da je po mom mišljenju on imao namjera da ga izruči; Franci su moguće vršili pritisak na njega, možda i nudili pare kao nagradu za izručenje. Kao što sam već bio napisao, čini mi se najvjerovatnijim da je Ljudevit ubio toga župana u namjeri da ga osujeti; to mora da je bila prava trka u nadmudrivanju, odlični film bi se mogao snimati o Ljudevitovoj Odiseji.

Samo zamišljam kako ovaj kuje plan da ga smakne do sutra, prije nego što objavi odluku da će ga izručiti (a moguće je i da je taj neimenovani župan dobio zadatak da učini da ovaj 'nestane', a taj potez bio u samoodbrani ili Ljudevitova improvizacija). U svakom slučaju ne bih rekao da ga je eto zbog gluposti Ljudevit ubio, ili da to nema ama baš nikakve veze sa Francima.
Уз то он је кнез Посавине зар да је владао и нечим јужно од Саве не би и то ставио у титулу?
Eh sad, pa
Posavina je porečje i ne znači eksplicitno jednu ili drugu stranu.
Ali u svakom slučaju, mi ne znamo kakva je bila njegova titula.
Posavski je skorašnja konstrukcija, on je u izvorima samo Ljudevit, knez (Donje) Panonije.