Потурчавање Срба

Odinn

Zainteresovan član
Poruka
343
Историја Срба у данашњим границама Србије али Босне и Херцеговине током турске окупације обележена је процесом потурчавања
Многи православни Срби прешли су на ислам. Познате су нам и многе историјске личности које су били Срби исламске вере
Каква је и која је права истина о потурчавању Срба у Србији и Босни и Херцеговини?
 
Током ослобађања данашње Србије од Турака ,Турци и потурице су протеране из свих градова данашње Србије
Већина тог становништва се преселило у Босански санџак који је још увјек био под турском управом
Муслимански извори тврде су они били апослутна већина у свим градовима чак и у Београду где наводе да је било 250 џамијаPROGON MUSLIMANA SRBIJE (Smederevskog sandžaka) 1830-1867. GODINE

Muslimansko stanovnistvo na prostoru Beogradskog pasaluka u kojem je bilo veoma malo etnickih Turaka koje su nazivali Gangricima ili Mandzukama, pocetkom 19 stoljeca cinilo je vecinsko stanovnistvo, narocito u Beogradu, Sapcu i Uzicu. U jedanaest nahija ovog pasaluka oni su predstavljali 58% stanovnistva. Jezgro muslimanskog stanovnistva formiralo se kroz jedan dugotrajan i slozen proces, dijelom islamizacijom domaceg slavenskog stanovnistva, raznorodne etnicke pripadnosti, doseljavanjem sa istoka, trajnjim nastanjenjem i asimilacijom grupa i pojedinaca neslavenskog porijekla. Tako su u Beogradu muslimani cinili cetiri petine u odnosu na drugo stanovnistvo, a u Uzucu 96,7% od ukupnog broja stanovnistva grada, dok je u Pomoravlju taj procenat iznosio 65%. U Sokolu i osam okolnih sela bilo je 1.600 muslimana, dok je u Sapcu bilo oko 1000 muslimana. Beograd je pocetkom sedme decenije 19 vijeka imao 730 muslimanska 536 nemuslimaska i 3 romska domcinstva, 2.328 zgrada, kuca, od kojih su 842 bile srpske a 1486 muslimanske. Joakim Vujic u svom “Putesestviju” navodi da je u Uzicu 1826.godine bilo 1200 muslimaskih kuca, 20 dzamija i 80 srpskih kuca, dok je engleski putopisac Andreja Arcibalda Patona navodi da je Uzice 1834.godine imalo 3.500 muslimanskih i 600 srpskih kuca, dok Vladimir Karic pise da je u Uzicu 1844.godine bilo 3697 Turaka, (citaj muslimana) I samo 707 Srba.

Iseljenje muslimanskog stanovnista sa ovih prostora zakljuceno je 1876.godine, a iz jugoistocne Srbije 1882.godine. Tome je doprinijela i Medjunarodna konferencija odrzana 1862.godine u Kanlidzi, isambulskom predgradju, kojom prilikom su francuska i ruska vlada napravile poseban Sporazum o zajednickom istupanju u korist Srbije. Ugovorom je bilo propisano da se muslimani imaju “iseliti sto je moguce brze”. Ostetu za njihovu pokretnu i nepokretnu imovinu od 9.000.000 grosa Srbija je trebala ispaltiti Turskoj.

Iseljavanje je u prvo vrijeme bilo usmjereno prema jugu u okolinu Nisa, a kasnije Albaniju, Makedoniju, Rumuniju, Tursku, a posebnou sjeverne dijelove Bosne: Gornja i Donja Azizija, odnosno Bosanski Samac i Orasje, pa sve uz Savu, do Orahove kod Bos. Gradiska.Tako su nikla naselja:Kozluk kod Zvornika,Janja kod Bijeljine, Brezovo Polje kod Brckog, Kostajnica, Orahova kod Bos. Gradiske, itd. Neke porodice iz Beograda odselile su se u okolinu Istambula i tamo osnovali selo istog imena.Veliki broj muslimana iz Srbije Turska je odmah naselila u Anadoliju i pogranicna mjesta prema Kurdima. U prvo vrijeme niko nije imao pravo izbora, svako je morao da prihvati ono sto mu se ponudi.

Muslimansko stanovnistvo iz Uzica i okoline iselio se najvise u Bosnu i dugo od srpske vlasti trazilo naknadu za svoja dobra, ili potrazivanje prihoda sa svoje zemlje, ali naknad nikakve prihode niti naknade nisu ostvarili. Srpski seljaci iz okoline su napustena imanja prisvojili i to bez odobrenja lokalnih starijesina, dok su napustene kuce palil, kako se slucajni povratnici ne bi imali na sta vratiti.Opisujuci selo Bascaluci kod Loznice L. Sopalovic 1903.godine pise, “Ime Bascaluci pricaju da je doslo otuda sto su u staroj varosi Loznica oko reke Sire stanovali Turci (citaj muslimani), cije su baste bile na tom mestu, gdje je sad ovaj zaseok, i tu su bili veliki jabucnjaci, i kestenja je bilo dosta, pa kad su Turci isterani, onda doseljenicima Srbima nije bilo potrebno da krce sume, vec su imali gotovo zemljiste sa bastama”.

https://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=44169
 
milion amerikanaca su nekada bili srbi..................al su se prodali za dolare.
Dakle, u srpskom rodu je oduvek postojao par procenata sljama koji su za sitne koristi prodavali svoje korene i srpski narod.
Данашњи муслимани у БИХ су конгломерат различитих народа из различитих крајева то нису само етнички Срби
Како је Турска губила територије муслиманско становништво се повлачило на територију босанског санџака који је задњи остао у саставу Турске
Например међу данашњим Муслиманима у БИХ има доста етничких Мађара који су у стигли након прогона Турака из Мађарске
или напримјер Алија Изетбеговић је био поријеклом аутохтони бограђанин који је дошљо у Босански санџак након прогона и ослобађања Смедеревског санџака
 

Osmanske džamije, tekije i mezari u danasnjoj Republici Hrvatskoj​

Kao izraziti simboli islama džamije su u najvećem broju netragom razorene već u prvim godinama kršćanske reconquiste, dok su ponegdje u siromašnim krajevima čak poslužile za katoličke crkve. Prema evidenciji Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj za turske je vladavine na području Slavonije i Like bilo podignuto čak 189 džamija, točnije »mjesta za molitvu« (podatak će zahtijevati historiografsku provjeru), čemu treba pribrojiti još nekoliko desetina bogomolja na području Dalmatinske zagore i Makarskoga primorja. Iz defterskih popisa razvidno je da su kasabe srednje veličine poput Vukovara, Valpova, Đakova, Rače ili Drniša u razvijenoj fazi imale po pet džamija (ili mahalskih mesdžida), dok su šeheri imali i više: Osijek sigurnih osam (u Čelebijino doba čini se 12), Požega devet bogomolja (tri džamije i šest mesdžida) a u 17. stoljeću čak do 14​

Prof. dr. ZLATKO KARAČ, Univerzitet u Zagrebu
PODIJELIRačunajući vrijeme od 1493., kada je Imotski s istočnim dijelom Zagore kao prvi dio hrvatskog prostora definitivno pao pod tursku vlast (Poneretavlje možda i koju godinu prije), pa do 1795., kada su Turci napustili Dvor na Uni, Drežnik, Lapac i Cetin kao posljednja uporišta na hrvatskom tlu – protekle su čak 302 godine turske vladavine u Hrvatskoj! To dugo trajanje osmanske uprave odnosilo se poglavito na dijelove pograničnih područja Like, Korduna i Zagore, dok je primjerice Slavonija kao najveći okupirani prostor svoju »tursku epizodu« sažela u stoljeće i pol (1526–1687).
Vjekovno prožimanje, ratovanje ali i bliski trgovinski dodiri Hrvatske sa svijetom islama i orijentalne likovnosti, u vrijeme dok je u jadranskim gradovima (katkad na samo puškomet udaljenosti) cvjetala renesansa, oblikovalo je jedan od najsnažnijih kulturoloških kontrapunkta u razvoju naše umjetnosti, svojevrsno drugo lice hrvatske renesanse.


Slikovito je to moguće podcrtati nekim usporednicama, primjerice: dok je Nikola Firentinac dovršavao kupolu šibenske katedrale, Makarsko je primorje već više godina bilo dio islamskoga svijeta; samo nekoliko desetljeća nakon što je Juraj u Splitu isklesao grobnice sv. Arnira ili sv. Staša, i dok je u Trogiru netom dovršeno čudo naše renesanse – kapela Bl. Ivana Ursinija – na dogled, u nedalekom Klisu podiže se džamija (koja i danas postoji); kada je građena dubrovačka Divona, turska je granica ponad renesansnoga Grada bila udaljena samo tri do četiri kilometra…!
93ec0806bd00e2ef384b6322462cd136.jpg

Klis, negdašnja džamija u tvrđavi, 16. st. (danas katolička crkva sv. Vida)​

Pojava islamske umjetnosti u Dalmaciji istodobna je s renesansom kraja 15. i cijelog 16. stoljeća, a u kontinentalnoj će se zoni islam u svojem »produženom« trajanju preklopiti s cijelim ranobaroknim 17. stoljećem, kojega stoga kao stilskog sloja u Slavoniji uopće i nije bilo.
I dok se o velikoj umjetnosti renesanse i baroka nastaloj na malome slobodnom prostoru ondašnjih reliquiae… mnogo pisalo, o istodobnom sloju tursko-islamske baštine što se na okupiranim dijelovima Hrvatske »taložila« u kronološkom rasponu od čak tri stoljeća (duže od bilo kojega stilskog razdoblja u nas!) – istraživanja su malobrojna, više inventarizacijska, a manje interpretacijska. Turske su spomenike ovlaš spominjali i tek rijetko obrađivali poneki istraživači starije generacije (primjerice G. Szabo, J. Matasović, M. Kostić, I. Zdravković, Lj. Karaman, I. Petricioli, V. Pavelić-Weinert…), a kraće pregledne sinteze objavili su A. Horvat i nedavno M. Pelc u okviru svojih širih studija. Unatoč tim vrijednim prilozima žalosna je činjenica da tursko-islamska baština ni u jednoj natuknici nije našla svoje mjesto u novoj nacionalnoj Enciklopediji hrvatske umjetnosti (Leksikografski zavod »Miroslav Krleža«, 1995/96).
Razlozi danas neznatne očuvanosti i malobrojnosti islamskih spomenika temeljita su i sustavna rušenja svih prepoznatljivih simbola islama koja su se događala najviše u prvim godinama nakon izgona turske vojske, no nerijetko je to i posljedica osmanlijskog paljenja vlastitih gradova koje su posade pri konačnom povlačenju ostavljale praznima i razorenima (primjer Petrinje 1594., ili potpuno spaljenog Vukovara 1687).
Ipak, ponegdje su praktične okolnosti, siromaštvo i posvemašnja pustoš oslobođenih krajeva rezultirali adaptacijama islamskih građevina za nove potrebe, pa su tako neke džamije do danas opstale jer su preuređene u katoličke crkve, pojedine su turske utvrde i dalje služile novim vojnim posadama, a u dužoj će uporabi ostati i dijelovi utilitarne turske infrastrukture – mostovi, vodovodi, bunari i česme…
Džamije, mesdžidi i musalle
Odmah nakon osvajanja naselja Osmanlije su kao svoje prve gradnje podizali (ili češće adaptirali) »careve džamije«, obično u utvrdama koje su u početku dok proces islamizacije nije ojačao ujedno bile i jedini dijelovi grada gdje je popisivan muslimanski džemat.

Drniš, negdašnja džamija, 16. st. (danas inkorporirana u franjevačku crkvu sv. Antuna)​

Prema evidenciji Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj za turske je vladavine na području Slavonije i Like bilo podignuto čak 189 džamija, točnije »mjesta za molitvu« (podatak će zahtijevati historiografsku provjeru), čemu treba pribrojiti još nekoliko desetina bogomolja na području Dalmatinske zagore i Makarskoga primorja. Iz defterskih popisa razvidno je da su kasabe srednje veličine poput Vukovara, Valpova, Đakova, Rače ili Drniša u razvijenoj fazi imale po pet džamija (ili mahalskih mesdžida), dok su šeheri imali i više: Osijek sigurnih osam (u Čelebijino doba čini se 12), Požega devet bogomolja (tri džamije i šest mesdžida) a u 17. stoljeću čak do 14, Mitrovica 10 bogomolja (četiri džamije i šest mesdžida), itd. Posve nevjerojatno zvuči Čelebijin opis šehera Cernik iz vremena oko 1660., u kojem je vidio 21 džamiju, ili Gradiške s 26 islamskih bogomolja, dok je u znatno razvijenijem Iloku istodobno zabilježio devet islamskih bogomolja! Svakako će biti pretjerana i Čelebijina bilješka o Osijeku, gdje je naveo 66 muslimanskih bogomolja!

Drniš, minaret nestale džamije (jedini očuvani primjer u Hrvatskoj)​

Kao izraziti simboli islama džamije su u najvećem broju netragom razorene već u prvim godinama kršćanske reconquiste, dok su ponegdje u siromašnim krajevima, kako je već spomenuto, čak poslužile za katoličke crkve. Nakon oslobođenja Like pop Mesić je za crkvene potrebe adaptirao napuštene džamije u Perušiću, Budaku, Bilaju i Ribniku. U toj ranoj postturskoj fazi moguće je da su za crkve preuzimane primarno one srednjovjekovne sakralne građevine koje su Turci u međuvremenu koristili kao džamije, a potom su samo vraćene katolicima i izvornome obredu. Takve se situacije posve sigurno mogu vezati uz srednjovjekovnu đakovačku katedralu (»časna tvrđavska džamija«), gotičku crkvu sv. Lovre i franjevačku crkvu sv. Dimitrija u Požegi (zvanu »Šerklot« džamija, što je zacijelo premetaljka od »kloštar«), romaničku crkvicu u Koprivni…

Osijek, veduta turskog šehera s istaknutim gradskim džamijama, 17. st.​

Sulejmanova džamija bila je i u preuređenoj srednjovjekovnoj crkvi unutar kaštela u Kaptolu kraj Požege, a kao džamija je služila i danas postojeća gotička kapela u valpovačkome dvorskom sklopu. Čelebi za brodsku Sulejman-hanovu džamiju u tvrđavi također kaže da je prije bila crkva (vjerojatno je riječ o staroj kapeli sv. Marka). I srednjovjekovna crkva Svih Svetih u Požeškim Sesvetama bila je pretvorena u džamiju, a poslije Turaka je vraćena katoličkom bogoslužju. Gotičku crkvu u Perušiću sjeverno od Gospića Turci su koristili kao džamiju, a poslije je ponovno posvećena za župnu crkvu Sv. križa. U postturskim godinama spominje se i postojanje džamije u Udbini. Starohrvatska crkva centralnog tlocrta u solinskoj Gradini, danas očuvana u temeljima, također je bila preuređena u džamiju smještenu gotovo u vrtovima splitskih patricija, odmah preko rječice Jadro nasuprot venecijanskim posjedima! Nestala »mala džamija« u osječkoj Tvrđi bila je 1700. pretvorena u kapelicu sv. Franje…


Đakovo, negdašnja Ibrahim-pašina džamija, 16. st. (danas katolička crkva Svih svetih) – tlocrt, presjek i izgled​

Do danas su u Hrvatskoj ostale očuvane samo tri osmanske džamije (preuređene u katoličke crkve), sve kupolnog tipa iz 16. stoljeća: u Đakovu (danas župna crkva Svih Svetih), Drnišu (franjevačka crkva sv. Ante) i Klisu (crkva sv. Vida u tvrđavi). Navodno je i još postojeća crkvica Gospe od Anđela u imotskoj tvrđavi 1788. dograđena na ostatke džamije, slično kao što se smatra da je i crkva u nedalekoj Glavini u svojoj strukturi islamska bogomolja koja je 1722. adaptirana za doseljene pravoslavce.
Poznate su i neke džamije koje su srušene tek u novije vrijeme, pa su dokumentirane ili opisane u literaturi. Primjerice, džamija u Vrgorcu što je 1694. preuređena u katoličku crkvu održala se sve do 1913., a njezin minaret, »sagrađen lijepo klesanim kamenom i visok četrdeset stopa s unutrašnjim pužastim stepenicama« (bilješka C. Fiskovića), postojao je do 1861. U Prološcu kraj Imotskog na lokalitetu nedaleko od Šarampov-mosta nedavno su, prilikom izgradnje ceste Imotski–Studenci, uklonjene ruševine džamije. Tragovi džamijskih zidova navodno se još mogu uočiti i u Pakracu za niskog vodostaja rijeke Pakre, a neznatni džamijski ostatci spominju se i u Orahovici. Na Bosutu kod Vinkovaca 1938. zabilježene su »ruševine turske mošeje«. U osječkoj je tvrđi arheološki istražena i prezentirana Kasim-pašina džamija iz 1558., a uskoro se iskopavanje tvrđavske džamije i prezentacija njezina temeljnog sloja očekuje i u Iloku.

 
Питање за историчаре и колегу гуслара шта је било са црногорским муслиманима
Његош у горском вијенцу пише хоџа риче на цетиње,где су завршили цетињски муслимани након прогона и окле муслимани на Цетиње ако је Цетиње било слободно и искра слободе Србинове

И данас постоји процес у коме се становништво некадашњег новопазарског санџака а који припада данашњој Србији и ЦГ исељава у Босну и Сарајево
 
Апропо овог текста изнад где су све џамије на простору Лике,Далмације и Славоније након прогона турака претворене у католичке цркве
Ватикану је још лакше било православне цркве претворити у католичке
https://www.zapadnisrbi.com/istorij...-rasrbljavanje/943-srbski-tragovi-u-dalmaciji
 
Историја Срба у данашњим границама Србије али Босне и Херцеговине током турске окупације обележена је процесом потурчавања
Многи православни Срби прешли су на ислам. Познате су нам и многе историјске личности које су били Срби исламске вере
Каква је и која је права истина о потурчавању Срба у Србији и Босни и Херцеговини?
Isto kao sa pokomunjarivanjem.
 
Историја Срба у данашњим границама Србије али Босне и Херцеговине током турске окупације обележена је процесом потурчавања
Многи православни Срби прешли су на ислам. Познате су нам и многе историјске личности које су били Срби исламске вере
Каква је и која је права истина о потурчавању Срба у Србији и Босни и Херцеговини?

Manji harač i druge pogodnosti.
 
Bas zato, jer Cetinje je bilo iskra slobode svijema na svijetu Dje svako moze slobodno praktikovat svoju vjeru u miru 🧘‍♂️🙏

Неби река да је тако било но сте на Цетиње били турски кметови ко сви Срби осим крајишника


Да видимо шта је Његош писа

Bog vas kleo pogani izrodi!
sto ce turska vjera medju vama?
kuda cete s kletvom pradjedovskom?
s cim cete izaci pred Milosa
i pred druge srpske vitezove,
koji zive doklen sunca grije?

nekrscu se gore usmrdjase!
ujedno su ovce i kurjaci!

zdruzio se turcin s crnogorcem,
hodza rice na ravno cetinje!
smrad uhvati lafa u kljusama,
zatrije se ime crnogorsko,
ne ostade krsta od tri prsta!

vrana vrani oci ne vadi!
brat je turcin svud jedan drugome
nego udri dokle mahat mozes,
a ne zali nista na svijetu!
sve je poslo djavoljinem tragom,
zaudara zemlja muhamedom.

ne bojim se od vrazjega kota,
neka ga je ko na goru lista,
no se bojim od zla domacega."

(Njegos)
 
Неби река да је тако било но сте на Цетиње били турски кметови ко сви Срби осим крајишника


Да видимо шта је Његош писа

Bog vas kleo pogani izrodi!
sto ce turska vjera medju vama?
kuda cete s kletvom pradjedovskom?
s cim cete izaci pred Milosa
i pred druge srpske vitezove,
koji zive doklen sunca grije?

nekrscu se gore usmrdjase!
ujedno su ovce i kurjaci!

zdruzio se turcin s crnogorcem,
hodza rice na ravno cetinje!
smrad uhvati lafa u kljusama,
zatrije se ime crnogorsko,
ne ostade krsta od tri prsta!

vrana vrani oci ne vadi!
brat je turcin svud jedan drugome
nego udri dokle mahat mozes,
a ne zali nista na svijetu!
sve je poslo djavoljinem tragom,
zaudara zemlja muhamedom.

ne bojim se od vrazjega kota,
neka ga je ko na goru lista,
no se bojim od zla domacega."

(Njegos)

Njegos isto je napisa':

,,O Stambole, zemaljsko veselje,
kupo meda, goro od šećera,
banjo slatka ljudskoga života,
đe se vile u šerbet kupaju;
o Stambole, svečeva palato,
istočniče sile i svetinje,-
Bog iz tebe samo begeniše
črez proroka sa zemljom vladati!
Što će mene od tebe odbiti?
Sto putah sam u mojoj mladosti
iz mindera u zoru hitao
na tvoj potok bistri i čudesni,
nad kojijem ogleduješ lice
ljepše sunca, zore i mjeseca.
U nebu sam, u moru, gledao
tvoje kule i ostre munare,
s kojih su se k nebu podizali
u svanuće, u divnu tišinu,
hiljadama svešteni glasovi,
glaseć nebu ime svemoguće,
zemlji ime strašnoga proroka.
Kakva vjera s ovom da se mjeri?
Kakav oltar bliže neba stoji?"

(Njegos)
 
Неби река да је тако било но сте на Цетиње били турски кметови ко сви Срби осим крајишника


Да видимо шта је Његош писа

Bog vas kleo pogani izrodi!
sto ce turska vjera medju vama?
kuda cete s kletvom pradjedovskom?
s cim cete izaci pred Milosa
i pred druge srpske vitezove,
koji zive doklen sunca grije?

nekrscu se gore usmrdjase!
ujedno su ovce i kurjaci!

zdruzio se turcin s crnogorcem,
hodza rice na ravno cetinje!
smrad uhvati lafa u kljusama,
zatrije se ime crnogorsko,
ne ostade krsta od tri prsta!

vrana vrani oci ne vadi!
brat je turcin svud jedan drugome
nego udri dokle mahat mozes,
a ne zali nista na svijetu!
sve je poslo djavoljinem tragom,
zaudara zemlja muhamedom.

ne bojim se od vrazjega kota,
neka ga je ko na goru lista,
no se bojim od zla domacega."

(Njegos)
C
Неби река да је тако било но сте на Цетиње били турски кметови ко сви Срби осим крајишника


Да видимо шта је Његош писа

Bog vas kleo pogani izrodi!
sto ce turska vjera medju vama?
kuda cete s kletvom pradjedovskom?
s cim cete izaci pred Milosa
i pred druge srpske vitezove,
koji zive doklen sunca grije?

nekrscu se gore usmrdjase!
ujedno su ovce i kurjaci!

zdruzio se turcin s crnogorcem,
hodza rice na ravno cetinje!
smrad uhvati lafa u kljusama,
zatrije se ime crnogorsko,
ne ostade krsta od tri prsta!

vrana vrani oci ne vadi!
brat je turcin svud jedan drugome
nego udri dokle mahat mozes,
a ne zali nista na svijetu!
sve je poslo djavoljinem tragom,
zaudara zemlja muhamedom.

ne bojim se od vrazjega kota,
neka ga je ko na goru lista,
no se bojim od zla domacega."

(Njegos)
jesi ti cuo da treba docarat citaocu radnju, podignuti tenzije da se citalac nadje tu na Cetinju. No sta ,no silni Turcin riče ej osvojio pola svijeta na ponos najvecem carstvu ikad, da Kauri drhte a koji to slusa da se krsti i lekece- sudbo kleta sta docekasmo, imamo li snage vecem se od sebe oduprijeti. Ne zaboravi da su ljudi te epohe junaci ,nema bas tu mnogo prostora kod njih na zajebanciju.
 
milion amerikanaca su nekada bili srbi..................al su se prodali za dolare.
Dakle, u srpskom rodu je oduvek postojao par procenata sljama koji su za sitne koristi prodavali svoje korene i srpski narod.
Kakvo plitko gledanje? Da li su i stotine hiljada ljudi koji su postali Srbi isto šljam? Da li Vlasi koji se dobrovoljno posrbljuju treba da budu kažnjeni? Da li je Pavle Jurišić Šturm bio šljam, Jovan Babunski, itd.? A Đorđe Vajfert?
 
Историја Срба у данашњим границама Србије али Босне и Херцеговине током турске окупације обележена је процесом потурчавања
Многи православни Срби прешли су на ислам. Познате су нам и многе историјске личности које су били Срби исламске вере
Каква је и која је права истина о потурчавању Срба у Србији и Босни и Херцеговини?
a kako to od dve jezičke mogućnosti uvek izaberete nepravilnu?
jel to neki lokalni sport?

ako se kaže/piše POTURICA onda bi nekako trebalo valjda da se kaže/piše i POTURČIVANJE?

nego potarčen ili pjoturičen (tako se kaža u moje selo štaš mi sade) morao bih te podsetiti da mi dan danas praktikujemo turski model porodice

Ned'o ti Bog (Alah) da imate djecu a da ostaneš bezposla.
Eto ti nje odmah isto popodne nazad kod matere sa djecom kako obje vrte što grdjeg advokata za razvod.
 
C

jesi ti cuo da treba docarat citaocu radnju, podignuti tenzije da se citalac nadje tu na Cetinju. No sta ,no silni Turcin riče ej osvojio pola svijeta na ponos najvecem carstvu ikad, da Kauri drhte a koji to slusa da se krsti i lekece- sudbo kleta sta docekasmo, imamo li snage vecem se od sebe oduprijeti. Ne zaboravi da su ljudi te epohe junaci ,nema bas tu mnogo prostora kod njih na zajebanciju.

Lik ocigledno slabo sto procitao
 
Kakvo plitko gledanje? Da li su i stotine hiljada ljudi koji su postali Srbi isto šljam? Da li Vlasi koji se dobrovoljno posrbljuju treba da budu kažnjeni? Da li je Pavle Jurišić Šturm bio šljam, Jovan Babunski, itd.? A Đorđe Vajfert?
ko prihvati hitlera, ameriku, izrael...........uzme pasose tih drzava, jasno je da pripadaju tom zlu, da sebe prepoznaju u tom svetu .............a taj svet je vinovnik stradanja milijardi svetske populacije.
Hvala bogu pa oni sebe sami obeleze ...........jes cuo Zivorade,....... kad si onomad emigrirao u ameriku ?
Ne bih se bas osecao sigurnim sa americkim pasosom da setam po Srbiji............kao i po celom svetu, cak i u Evropi.
 
ko prihvati hitlera, ameriku, izrael...........uzme pasose tih drzava, jasno je da pripadaju tom zlu, da sebe prepoznaju u tom svetu .............a taj svet je vinovnik stradanja milijardi svetske populacije.
Hvala bogu pa oni sebe sami obeleze ...........jes cuo Zivorade,....... kad si onomad emigrirao u ameriku ?
Ne bih se bas osecao sigurnim sa americkim pasosom da setam po Srbiji............kao i po celom svetu, cak i u Evropi.
Baljezgaš gluposti. Svaka drzava je zlo. Ako ne pripadas americkom zlu onda si vlasništvo SNS zla ili obratno. Ti si samo nevazan broj u sistemu, jer nije ovca da se šiša samo radi vune...
 
Baljezgaš gluposti. Svaka drzava je zlo. Ako ne pripadas americkom zlu onda si vlasništvo SNS zla ili obratno. Ti si samo nevazan broj u sistemu, jer nije ovca da se šiša samo radi vune...
ma jasno da smo svi ovce.............ili kako kazu na demokratskom zapadu "mi smo ovde (zapad) samo dobro uhranjene svinje a vi ostali lose uhranjene svinje.................na kraju i vas i nas prikolju"
 
Kakvo plitko gledanje? Da li su i stotine hiljada ljudi koji su postali Srbi isto šljam? Da li Vlasi koji se dobrovoljno posrbljuju treba da budu kažnjeni? Da li je Pavle Jurišić Šturm bio šljam, Jovan Babunski, itd.? A Đorđe Vajfert?
Kako su to Srbi Jovan Babunski i Pavle Jurišić Šturm mogli da se “posrbe”? Jovan Babunski se rodio kao Srbin a Lužički Srbi Srbe nazivaju Južni Srbi. Kakvo crno “posrbljavanje”?

Ključne reči su: Islamizacija, katoličenje, bugarizacija.
 

Back
Top