Kako je država Srba, Hrvata i Slovenaca postala Kraljevina Jugoslavija

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nije, ali isto kao što to nisu Šešelj ili Dodik. :kafa:
Гу ти је калкулација јако слаба покатоличени Србин није исто што и Хрват. Хрвати су Кибрати јако мало имаш правих етничких Хрвата које Порфирогенит описује као косооке искривљених лица који одударају од Словена.
Ако су ти Додик и Шешељ Хрвати онда је сваки Хрват на ИЋ Србин твојом аналогијом.
Јербо никакве дубље аналогије ни родословља нема код Хрвата.
Хрват = католик од оца нације = мрзи Влахе ,Србе православце носи слику у новчанику краља Свинимира. Има рјечник у 15. веку то ти је сав национални идентитет Хрвата. Чим им уклониш било који сегмент макар и отераш Србе из домовине постану параночни и долазе у Србију и висе на сајтовима јер им Хрватска без тога нема смисла и не постоји.
А такав образац је неостварив ни научно ни по Јунгу осуђен на пропаст или мржњу и вечито непријатељство у дубини душе са самим собом и својим идентитетом.

Pančić je bio čisti Hrvat.
Šta je to čisti Hrvat. Potpuni apsurd kada se radi o Pančiću. Čovjek se jasno svrstao za života gdje pripada. Njegove naučne radove prosječan Hrvat ne može ni da pročita u originalu (ni tada kao ni danas). Roditeljska kulturna identifikacija je za njega bila bitna ko i Andriću ili Preradoviću, iako ne bih bio siguran da Pančić pripada toj analogiji.

To je općepoznata činjenica čak i u Srbiji. Jedino je tebi nepoznata.
Onda imaš potpuno pogrešnu percepciju o Srbiji. Štoviše, izmišljaš i tuđe stavove koji donose još zanimljiviju sliku:
"Његов деда по оцу био је пореклом из околине Ниша, аустријски добровољац у ратовима с Турском, који је од аустријске државе добио земљу и право да се насели код Велебита, те брани границу од Турака."
http://srpskaenciklopedija.org/doku.php?id=јосиф_панчић
https://sr.wikipedia.org/wiki/Јосиф_Панчић

Ok. Mislio sam da si inteligentniji. Moja krivica.
Neko obrazloženje bi bilo daleko poželjnije od šegačenja, naročito kad bi trebalo doći od nekoga inteligentijeg.

Ја га постављам теби, како си мислио да мењаш националност људима, чак и онима који су живели дубоко после националне еманципације народа.
Daj molim te...sa tim prenemaganjima. Znade se dobro čiji je "specijalitet" mijenjanje nacionalnosti ljudima i svrstavanje u vlastitu grupaciju.

Не измотавај се, боље напиши нешто смислено ако имаш уместо неких уврнутих шовинистичких теорија које ни сам не разумеш.
Ja i uvrnute šovinističke teorije..dobro..a zašto bi takve teorije bile tvoje ekskluzivno pravo...i ne samo tvoje. Ima toga na foruma..čudo.
Slušaj..pripremio sam pribor i idem sutra u ribolov..i za kraj..od svih Hrvata najgori su...:per:

Pogledajte prilog 1620364

3. oktobra 1929. kralj Aleksandar Karađorđević dao je dotadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca novi naziv - Kraljevina Jugoslavija.
Promena naziva države pratila je korenite promene u samoj državnoj strukturi, nakon što je kralj 6. januara iste godine raspustio Narodnu skupštinu, ukinuo Vidovdanski ustav i uveo diktaturu.
Ideja o stvaranju zajedničke države koja bi okupila Južne Slovene koji su živeli na području Srbije, Crne Gore i slovenskih delova Austrougarske razvijala se još od 19. veka, ali su se preduslovi za njeno ostvarenje stekli tek po završetku Prvog svetskog rata.

Nakon rata, pod vođstvom Jugoslovenskog odbora formiranog tri godine ranije, u Zagrebu je formirana Država Slovenaca, Hrvata i Srba, dok su istovremeno crnogorski delegati na Podgoričkoj skupštini doneli odluku o prisajedinjenju Crne Gore Srbiji. Pritom, i delegati Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Bačkoj i Baranji su 25. novembra doneli odluku da se direktno pripoje Kraljevini Srbiji. Ujedinjenje Srbije sa zemljama nezavisne države Slovenaca, Hrvata i Srba u jedinstveno Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca proglasio je regent Aleksandar I Karađorđević, u ime svog oca, kralja Petra I Karađorđevića, 1. decembra 1918. godine.

Međutim, sporovi oko državnog uređenja javili su se već na samom početku. Dok su srpski političari jugoslovensku državu smatrali za prirodni nastavak Kraljevine Srbije, za hrvatske i slovenačke stranke je nova država bila samo okvir u kojem će nastaviti nacionalno okupljanje i jačanje nacionalnih pozicija.
Iako su u prvim godinama uspevali da pronađu rešenja za neusaglašenost ciljeva, sve se promenio događaj na skupštinskoj sednici 20. juna 1928. kada je Puniša Račić, srpski političar iz Crne Gore, pucao na poslanike Hrvatske seljačke stranke. Pavle Radić i Đuro Basariček podlegli su povredama na licu mesta, a vođa stranke Stjepan Radić preminuo je od posledica ranjavanja nakon mesec dana.

Kralj Aleksandar je reagovao na ovaj događaj 6. januara 1929. godine ukidanjem ustava, raspuštanjem Narodne skupštine i objavljivanjem Zakona o kraljevskoj vlasti i vrhovnoj državnoj upravi, kojim je preneta izvršna vlast na kralja i zabranjen rad svih političkih stranaka, sindikata, te udruženja koja su imala verska ili plemenska obeležja. Kralj Aleksandar je time zaveo ličnu diktaturu.

Iste godine je promenjeno ime države Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca u Kraljevina Jugoslavija, proglašena je jedinstvena jugoslovenska nacija u nedeljivoj kraljevini i promenjeno unutrašnje teritorijalno uređenje.
Kralj je 1931. godine odustao od diktature i doneo je 3. septembra novi (oktroisani) ustav. Sprovedeni su formalni parlamentarni izbori na kojima se pojavila samo jedna stranka, režimska Jugoslovensko radničko-seljačka demokratija, kasnije preimenovana u Jugoslovensku nacionalnu stranku.

Kralj Aleksandar je ubijen 9. oktobra 1934. godine u Marseju, prilikom njegove zvanične posete Francuskoj, a taj događaj potpuno će promeniti tok istorije za prostore Balkana.Pošto je najstariji Aleksandrov sin Petar bio maloletan, tročlano namesništvo na čelu sa bratom od strica pokojnog kralja, knezom Pavlom Karađorđevićem, preuzelo je ulogu vlasti.link

Kako su svi pravoslavci postali Srbi?Kako je Pašić predao talijanima Istru i Dalmaciju??Kako je SHS postala Jugoslavija??Pa Aco marseljac zapovjedio dekretom!

Да кад научиш нешто онда се јави.
Hvala tebe na savjetu. Čovjek uči dok je živ. Samo kad drugima dijeliš savjete potrudi se da i sam to radiš. Morati ćeš Leki još puno pasulja pojesti dok naučiš ono što sam ja...počev od 1959 god. pa na ovamo.
Dobro sam naučio ko je ko i sa kime & čime imam posla :kafa:

Back