Pa mozemo da se salimo, ali sam sigurna da si me dobro razumeo. Kada imamo problem, cesto smo konfuzni. Kada je rec o detetu i ucenju, privatni profesor moze da mu posveti vise vremena i individualnim pristupom ga (izmedju ostalog)"natera" da se udubi u gradivo. Ne moze da drema na privatnom casu

Kada se vise nauci, lakse se prati dalje gradivo, ocene su bolje, samopouzdanje i motivacija jaci itd.
Sto se tice puberteta i problema u vezi sa tim, osecam potrebu da pojasnim svoj stav. Radim u srednjoj skoli i sklona sam da kazem da pubertet ne moze da bude izgovor za sve njih, jer iako su svi u istom zivotnom dobu, ima dece sjajne, odgovorne, vredne, a ima i onih drugih. Imam i primere ucenika sa uzasnim porodicnim problemima koji su veoma stabilne licnosti i uspesni ucenici, ali nismo svi od istog stofa napravljeni. Ako se neko ne snalazi u nekom trenutku, nema dovoljno koncentracije i/ili motivacije da prati nastavu, onda je korisno da mu se neko licno posveti.
Efekti mogu da budu razliciti. Neko ima volju da uci samostalno, ali ne moze, potrebno mu je dodatno poducavanje da bi mogao da razume gradivo. Moze da se desi i da se dete ne trudi dovoljno, vec da se oslanja samo na privatne casove, ali je na roditeljima da posmatraju kako im se dete ponasa i da ga usmeravaju.
Pominjes placanje privatnih casova. Poducavanje je rad i uglavnom mora da se plati. Cesto je to argument protiv privatnih casova, a nisam jos imala prilike da cujem negativan stav prema pomoci u ucenju koja se ne naplacuje

To u ovu pricu uvodi jos jednu temu, a to je sta smatramo vrednim da bismo ga platili. Dakle, cesto se iza price protiv privatnih casova krije i to da neko to ne smatra dovoljno vrednim da bi se na to trosio novac, a ne samo stav da dete mora iskljucivo samostalno da uci.
Privatni casovi uopste ne moraju da iskljucuju ni kolektivni rad ( ni mimo privatnih casova ni na samim privatnim casovima)
Cekam