Poštovanje subote

Poštovani Padre,

Divno je videti mnoge hrabre ljude u prošlosti koji su odlučili da stave Božju reč na prvo mesto...

ali je prosto žalosno videti da današnje crkve nisu ništa više nego tradicije!

Da li reforma treba da se sprovede ako iz Božje reči shvatamo da crkve slede pogrešnu praksu?

Šta mislite?

Pismo kaze da smo sledbenici Puta. Ako smo sledbenici puta onda to znaci da trebamo da se menjamo 'reformosemo' stalno. Reformacija nije stala pre 500, 400, 300, 200, 100 godina... Crkva je zivi organizam. Moramo stalno da istrazujemo Pismo. Moj savet vernicima jeste - naucite biblijske jezike, uporedjujte prevode, nemojte da verujete u ono sto vam neko servira. Pismo moramo da sagledavamo iz prizme konteksta, ne da vadimo i koristimo stih onako kako nama to odgovara i na taj nacin silujemo Bibliju a da pri svemu tome to nema veze s onim sto nam je Bog poslao u svojoj reci kroz proroke i apostole i druge autore u Pismu.

Naravno da mozemo da budemo strucnjaci i zadrzimo greh. I ne samo to. Neki od najboljih poznavalaca Pisma i teologa nisu vernici. Medjutim nas spasava vera a poznavanje Pisma nam pomaze da imamo 'ispravnu veru' ako tako mogu reci. I naravno da uceni ljudi u Isusovo vreme nisu zeleli da se reformisu, kao sto i danas mi ponekad stojimo iza nekih stanovista za koje mozda i nemamo toliko odokaza ali posto tako svi veruju, i tako je bilo od pamtiveka...

Bilo bi lepo da malo znas o istoriji Reformacije na prostorima bivse Juge. Deo Slavonije, okolina Osijeka je bila potpuno protestantska jos u vreme Erazma Roterdamskog sve dok nije doslo do kontrareformacije. Pogledaj recimo od kada postoji Reformatska crkva u Tordincima... Jezuiti su popisivali stanovnistvo poput popisa kakve sada drzave rade pa tu nalazimo i sizmatike (pravoslavce), heretike (protestante), Sabatarijane (subotare) i sl. Ne pocinje sve sa 1843 i 1844 i pogresnim izracunavanjem datuma Hristovog dolaska nasuprot jasnoj Isusovoj objavi "A dana i casa niko ne zna do Oca mog na nebesima"...

I ja bi volela da znam- ali imam sada prece teme za spasenje- od - koje drzave Balkana su u jednom trenutku bile reformatorske.
Inace-ova informacija me jako raduje.... da je Bosna,ili vecinski deodeo Bosne ostao protestanski- imali bi mnogo vise blagoslova nego danas ^^

Jasno mi je da su Jezuitima bili svi koji svetkuju sveti Bozju dan jedno te isto- one koje treba unistiti.
Ali-mi se razlikujemo- imamo svoje dalje identitete...

Sada kada znam da od tih sotona potice naziv - tek cu da se bunim kada me tako nazovu...

"Popisivali su stanovnostvo" da bi znali koga treba unistiti?? To rade i sada...Kladim se da znaju sve sto sam napisala o njima na ovom forumu- narocito u temi Jezuiti.
I da smo razmenili linkove za knjigu "Vatikanske ubice"......

Bilo bi lepo da malo znas o istoriji Reformacije na prostorima bivse Juge. Deo Slavonije, okolina Osijeka je bila potpuno protestantska jos u vreme Erazma Roterdamskog sve dok nije doslo do kontrareformacije. Pogledaj recimo od kada postoji Reformatska crkva u Tordincima... Jezuiti su popisivali stanovnistvo poput popisa kakve sada drzave rade pa tu nalazimo i sizmatike (pravoslavce), heretike (protestante), Sabatarijane (subotare) i sl. Ne pocinje sve sa 1843 i 1844 i pogresnim izracunavanjem datuma Hristovog dolaska nasuprot jasnoj Isusovoj objavi "A dana i casa niko ne zna do Oca mog na nebesima"...

Moras,znaci MORAS da procitas knjigu Velika borba Ellen White.
Pocelo je mnoooogo ranije od 1844.godine :)
Onda ce ti postati jasno kaga adventisti smatraju svojim "duhovnim precima" tj. bozjim odabranim ljudima... od poctka sveta pa do danas!!!! :)

Jel znas ko su Vikinzi ?? :)

Moras,znaci MORAS da procitas knjigu Velika borba Ellen White.
Pocelo je mnoooogo ranije od 1844.godine :)
Onda ce ti postati jasno kaga adventisti smatraju svojim "duhovnim precima" tj. bozjim odabranim ljudima... od poctka sveta pa do danas!!!! :)

Jel znas ko su Vikinzi ?? :)

E da se nesto razumemo - moram jedino da umrem i nista vise.
Sto se tice Velike borbe koju je navodno napisala EGW (kazem navodno jer je u pitanju kompilacija tudjih spisa) da li mislis na originalno 1. izdanje iz 1884 ili preradjeno 2. izdanje koje postoji i na srpskom i koje sada koristi HAC na nivou sveta iy 1888? Prvo izdanje je malo prosirenije i poprilicno razlicito s tim da izmene nije radila EGW vec odgovorna 'braca' iz Generalne koje su zuljale neke stvari iz provg izdanja. Iako nisam HACer imaj na umu da mi je jos prabaka bila vas "prijatelj" :) tako da sam procitao oba izdanja jos poodavno.
E sada, koliko znam ova tema je posvecena Suboti kao Bozjem danu a doticna gospodja bas i nije imala neke veze s ovom temom jer su neki pioniri adventizma uveliko svetkovali Sabbath, i cak joj na to skretali paznju kada je ona dobila pismo od vernice Crkve baptista sedmog dana i potom dobila 'viziju' o svetkivanju Subote. Dakle ona je medju poslednjim pionirima prihvatila ucenje o suboti.
Inace to koga adventisti smatraju duhovnim precima je jedna stvar ako ih ti preci (odnosno njihovi naslednici) smatraju zabludelom bracom i ne smatraju duhovnim 'unucima' :)

I ja bi volela da znam- ali imam sada prece teme za spasenje- od - koje drzave Balkana su u jednom trenutku bile reformatorske.
Inace-ova informacija me jako raduje.... da je Bosna,ili vecinski deodeo Bosne ostao protestanski- imali bi mnogo vise blagoslova nego danas ^^

Ne osporavam da je tokom vekova u Bosni bilo protestanata ali kad je vecinski deo Bosne bio protestantski tokom istorije? Jedino ako ne smatras za rane protestante Bogumile kao sto ih smatra prof. Birvis, ali onda ces imati poprilicno problema s njihovim verovanjem o Hristovoj prirodi.

OFF-TOPIC

(što se tiče knjige Velika borba)

Koga interesuje istina, on će je pronaći...

The Editions of Great Controversy
http://www.great-controversy.org/EditionsGC-all.pdf

svaki iskreni tragalac istine pre će hteti da shvati i razume, umesto da osudi i okleveta.

Svako može da pogleda šta piše na Wikipediji...

The Great Controversy
(book)
From Wikipedia, the free encyclopedia

Poslednja izmena:
Otkud neprijateljstvo prema istini?

Zašto ljudi napadaju hrišćane koji hoće da služe Bogu celim srcem?

?

Niko nikoga ne napada. Ovo je tema o danu odmora - ne o Adventizmu.
Da li adventisti hoce ili nece da sluze Bogu celim srcem u to ne ulazim. Ja tvrdim, a to mogu da dokaze i prof. crkvene istorije na TFB u Bore Markovic 11 koji su seve pioniri HACa svetkovali Subotu mnogo pre nego sto je to prihvatila prorocica pomenute verske zajednice. Sto se tice zasto tradicionalne protestantske crkve reformacijskog nasledja ne prihvataju HAC kao svoje duhovne unucice odgovor je jasan - jer su ponikli iz iste corebe kao i Jehovini svedoci i Mormoni. Ako se uporede istorijski pocaci o nastanku i teologiji u to vreme sve 3 crkve sasvim je jasno da sve tri imaju zajednicki pocetak, s tim da su kasnije svaka krenula svojim putem u skladu sa svetlom koji su njihovi proroci i osnivaci imali.

- - - - - - - - - -

Nista, izgleda da dopustaju raspravu i ovde....

Ko zeli da ospori Ellen White, neka nadje drugo objasnjenje za prorocanstvo o 2 300 dana i noci

Danilo 8,14

i tacka.

Iskreno, meni vise logike ima tumacenje Jehovinih svedoka nego Adventista o ovoj temi - iako nisam pristalica nijednog.

Usta pričaju od suviška srca kaže Hrist...

Luk 6:39 I kaza im priču: Može li slepac slepca voditi? Neće li oba pasti u jamu?
Luk 6:40 Nema učenika nad učiteljem svojim, nego i sasvim kad se izuči, biće kao i učitelj njegov.
Luk 6:41 A zašto vidiš trun u oku brata svog, a brvna u svom oku ne osećaš?
Luk 6:42 Ili kako možeš reći bratu svom: Brate! Stani da izvadim trun koji je u oku tvom, kad sam ne vidiš brvna u svom oku? Licemere! Izvadi najpre brvno iz oka svog, pa ćeš onda videti izvaditi trun iz oka brata svog.
Luk 6:43 Jer nema drveta dobrog da rađa zao rod; niti drveta zlog da rađa dobar rod.
Luk 6:44 Jer se svako drvo po rodu svom poznaje: jer se smokve ne beru s trnja, niti se grožđe bere s kupine,
Luk 6:45 Dobar čovek iz dobre kleti srca svog iznosi dobro, a zao čovek iz zle kleti srca svog iznosi zlo, jer usta njegova govore od suviška srca.
Luk 6:46 A što me zovete: Gospode! Gospode! A ne izvršujete šta vam govorim?
Luk 6:47 Svaki koji ide za mnom i sluša reči moje i izvršuje ih, kazaću vam kakav je:
Luk 6:48 On je kao čovek koji gradi kuću, pa iskopa i udubi i udari temelj na kamenu; a kad dođoše vode, navali reka na onu kuću i ne može je pokrenuti, jer joj je temelj na kamenu.
Luk 6:49 A koji sluša i ne izvršuje on je kao čovek koji načini kuću na zemlji bez temelja, na koju navali reka i odmah je obori, i raspade se kuća ona strašno.

Mat 12:30 Koji nije sa mnom, protiv mene je; i koji ne sabira sa mnom, prosipa.
Mat 12:31 Zato vam kažem: svaki greh i hula oprostiće se ljudima; a na Duha Svetog hula neće se oprostiti ljudima.
Mat 12:32 I ako ko reče reč na Sina čovečijeg, oprostiće mu se; a koji reče reč na Duha Svetog, neće mu se oprostiti ni na ovom svetu ni na onom.
Mat 12:33 Ili usadite drvo dobro, i rod njegov biće dobar; ili usadite drvo zlo, i rod njegov zao biće; jer se po rodu drvo poznaje.
Mat 12:34 Porodi aspidini! Kako možete dobro govoriti, kad ste zli? Jer usta govore od suviška srca.
Mat 12:35 Dobar čovek iz dobre kleti iznosi dobro; a zao čovek iz zle kleti iznosi zlo.
Mat 12:36 A ja vam kažem da će za svaku praznu reč koju kažu ljudi dati odgovor u dan strašnog suda.
Mat 12:37 Jer ćeš se svojim rečima opravdati, i svojim ćeš se rečima osuditi.

Isus Hrist

Niko nikoga ne napada. Ovo je tema o danu odmora - ne o Adventizmu.
Da li adventisti hoce ili nece da sluze Bogu celim srcem u to ne ulazim. Ja tvrdim, a to mogu da dokaze i prof. crkvene istorije na TFB u Bore Markovic 11 koji su seve pioniri HACa svetkovali Subotu mnogo pre nego sto je to prihvatila prorocica pomenute verske zajednice. Sto se tice zasto tradicionalne protestantske crkve reformacijskog nasledja ne prihvataju HAC kao svoje duhovne unucice odgovor je jasan - jer su ponikli iz iste corebe kao i Jehovini svedoci i Mormoni. Ako se uporede istorijski pocaci o nastanku i teologiji u to vreme sve 3 crkve sasvim je jasno da sve tri imaju zajednicki pocetak, s tim da su kasnije svaka krenula svojim putem u skladu sa svetlom koji su njihovi proroci i osnivaci imali.

- - - - - - - - - -

Iskreno, meni vise logike ima tumacenje Jehovinih svedoka nego Adventista o ovoj temi - iako nisam pristalica nijednog.

Imam osecaj da nemas blage veze o prorocanstvu o 2300 dana i noci....

U cemu je problem gde i kako smo nastali??

Za sve one koje zanimaju rani Subotari ili Sabatarijani preporucujem da procitaju (ukoliko znaju engleski) lec clanak o Andreasu Fischeru, anabaptisti iz XVI veka koji je svetkovao Subotu ( http://www.auss.info/auss_publication_file.php?pub_id=423&journal=1&type=pdf )

- - - - - - - - - -

Ne on hoce da ospori Ellen White...ok, moze se staviti znak pitanja pored svakog.

Jel ne shvatate koliko je to vazno??

Bog je njoj dao viziju o tome sta se dogodilo 1844.godine na Nebu....

Ljudi to nisu shvatili- Bog joj je direktno otkrio .... Sta ti kazes na ovo Padre??

A da otvoris temu Adventizam? Naslov ove teme je Subota je Bozji sedmi dan odmora - ne EGV i adentizam.

Ne osporavam da je tokom vekova u Bosni bilo protestanata ali kad je vecinski deo Bosne bio protestantski tokom istorije? Jedino ako ne smatras za rane protestante Bogumile kao sto ih smatra prof. Birvis, ali onda ces imati poprilicno problema s njihovim verovanjem o Hristovoj prirodi.

Pa neces imati problema sa time, jer to kako su oni erovali nisu oni pisali nego oni koji su ih poubijali.

Zasto da citamo baptiste i ove i one. Biblija je jasna po pitanju svetkovanja suobte.

Adam je trebao da ju svetkuje vecno.
Ona je stvorena kao savrsena u savrsenom svetu...

A ovde nismo da proipovedamo adventiste, vec ucenje Svetoga pisma...

Back