Poštovanje subote

A hoćete li Vi da izaberete da poštujete STVORITELJA ili ne?

па чоче не иде једносмерна комуникација него двосмерна ако хоћеш да буде квалитетна дискусија
мислим да сам био јасан па сам питао оно што ме интересује, ако нећеш или не умеш да одговориш, онда тако и напиши.

шта сад оћу ли ја да поштујем створитеља, оћу, али нећу на твој начин јер твој начин је за мене погрешан, ајд сад ако си човек дај ми одговор на моје питање.

зар то није тема, ти кажеш да на тим плочама је субота седми дан, а те плоче је видео сем мојсија ко?

ma star trek i posada donela ploce...gde nam je milan da ovo objasni..:D

не треба нам филозофија
нађи где и ко је само видео плоче исписане божијом руком осим мојсија и завршила си посао око овог питања:D

а да није опет нека симболика у питању:hahaha:

ја разговарам са богом, дођем међ народ, разбесним се и сломим божије плоче, па после сам клешем 40 дана:think:

зар то није тема, ти кажеш да на тим плочама је субота седми дан, а те плоче је видео сем мојсија ко?

Ako je sav narod ČUO GLAS STVORITELJA koji izgovara 10 Božjih zapovesti, čemu sada pitanje da li je zaista STVORITELJ napisao to što je rekao pred svima?

Ako nećete da poštujete Boga ni Njegove zapovesti onda tako recite!

не треба нам филозофија
нађи где и ко је само видео плоче исписане божијом руком осим мојсија и завршила си посао око овог питања:D

а да није опет нека симболика у питању:hahaha:

ја разговарам са богом, дођем међ народ, разбесним се и сломим божије плоче, па после сам клешем 40 дана:think:
ko ne veruje nek ganja i citate i veru..ja verujem i bez biblije..dok je ovaca bice i cobana..:D

- - - - - - - - - -

Ako je sav narod ČUO GLAS STVORITELJA koji izgovara 10 Božjih zapovesti, čemu sada pitanje da li je zaista STVORITELJ napisao to što je rekao pred svima?

e vala napisao nije ni na jednom jeziku..:D

PROLAZI VREME...

i život se završava!

Tada nema mogućnosti promene odluke, tada Bog prihvata ono što ste za života izabrali...

ako ljudi neće da se pokaju za svoje grehe i neće da stupe u zavetni odnos sa STVORITELJEM onda je Njegova milost bila uzaludna..

za sve vas!

: (

Poslednja izmena:

и што рече чили вили на ком језику, грмљавином, а само га мојсије разумео? :eek: те се народ поплаши па се удаљи да не чују:D
ма ценим ја твоју догму, само ту нешто шкрипи, бог се није јасно обратио народу него "преко" мојсија, ма колико се трудио нећеш наћи стихове где се бог обраћао народу

оћемо да поштујемо бога, али не на твој начин, разумеш ли да нема потребе да то више спомињеш

и што рече чили вили на ком језику, грмљавином, а само га мојсије разумео? :eek: те се народ поплаши па се удаљи да не чују:D
ма ценим ја твоју догму, само ту нешто шкрипи, бог се није јасно обратио народу него "преко" мојсија, ма колико се трудио нећеш наћи стихове где се бог обраћао народу

оћемо да поштујемо бога, али не на твој начин, разумеш ли да нема потребе да то више спомињеш
mrzi me sada da kopam ali mislim da je zagrmeo iz nekog zbuna..fali milan i za ovu pricu..:D

Otkrica sa izgubljenih stranica istorije

Otkrica sa izgubljenih stranica istorije 1

SEDMI DAN - 5 deo
Ukratko sta je bilo u prethodnim predavanjima. Zatim govori o Rodzeru Wilijemsu i reformnom pokretu u 16 vek u Severnoj Americi (zalagao se za jedinstvo svih i za odvajanje crkve od drzave), 16-19 vek sirenje Baptista sedmog dana po Americi i njino progonstvo, uspostavljanje nedeljnih zakona u americkim drzavama, dolazak nemca Bezela u Ameriku i otvaranje Manastira Efrata 18 vek, Cincendorf u nemackoj i moravski pokret u 18 veku, Viljem Miler i pojava adventnog pokreta u Americi u 19 veku, 19 vek i Taiping revolucija u Kini i razvoj hriscanstva, Manilak Eskimski prorok na Aljasci u 19 veku, u juzno americkoj prasumi poglavica Ovkva i sirenje istine o suboti, svetkovanje sedmog dana subote u africi, uzdizanju Alijanse za Gospodnji dan u Americi i nametanje nedelje, takozvani „plavi zakon" od 70godina 20 veka i nametanje nedeljnih zakona u Americkim drzavama, sudjenja u Americi, Africi zbog svetkovanja subote i odbijanja da rade subotom, danas vise od 400 crkava i denominacija drze subotu, o adventistima sedmoga dana...

Poslednja izmena:
Вера коју су столећима уздизали и проповедали валденжански
хришћани, оштро се разликовала од лажних доктри на које је Рим
ширио.
Њихова веровања темељила су се на Божјој писаној речи,
истинском извору хришћанства.
Међутим, ови скромни сељaци,
у својим неугледним склоништима, одсече ни од света, везани
својим свакодневним тешким радом са стадима и у виноградима,
нису сами открили истине које су се супротиле догмама и јере-
си ма отпале Цркве. Њихова вера није била нова, тек откривена.
Своју веру наследили су од својих отаца. Заступали су веру апо-
столске Цркве »која је један пут дана светима«
(Јуда 3) »Црква у
пустињи«, а не охола хијерархија са седиштем у вели кој свет ској
престоници, представљала је истинску Христову цркву, чувара
блага и сти не које је Бог поверио своме народу да га објави свету.
Један од основних узрока који су покренули до одвајања пра-
ве Цркве од Рима била је његова мржња према библијском дану
одмора, Суботи.
Папска сила је, као што је пророчанство наго ве-
стило, оборила истину на тло. Божји закон је био погажен, док су
уздиза не људске тра диције и обичаји. Цркве које су се налазиле
у власти папства врло рано биле су натеране да славе недељу као
свети дан. Окружени свеопштим заблудама и празноверицама,
многи, чак и међу припадницима Божјег народа, поста ли су тако
збуњени да су се, светкујући Суботу, исто времено уздржавали и
од рада недељом. Међу тим, то није задовољавало папске старе-
шине. Они су захтевали да народ, не само светкује недељу, већ и
да крши Суботу, па су најоштријим речима нападали све оне који
су се усуђивали да је поштују. Једино је бежањем из области под
римском влашћу човек могао мирно да испуњава Божји закон.

ВАЛДЕНЖАНИ 57
Међу првим становницима Европе, који су на свом језиkу доби-
ли превод Светог писма, били су валденжани. Стотинама година
пре реформације има ли су на свом матерњем јези pукописне
преписе Библије
. Имали су неизмењену истину и то их је учинило
посебним предметом мржње и прогонства. Тврдили су да је Римска
црква отпали Вавилон из Откривеа и излагали свој живот опа-
сности одупирући се његовој покварености. Док су неки међу њи-
ма, изложени притиску сталног гоњења, мало - помало напушта-
ли начела којима су се одликовали и почели да праве компромисе,
остали су се чврсто држали истине. Током столећа таме и отпада
управо су валденжани одбацивали превласт Рима, обожавање
ликова као идопоклонство и светковали прави дан одмора, Субо-
ту.
У најтежим олујама противљења сачували су своју веру. Иако
пробадани савојским копљима и спаљивани на римским ломачама,
непоколебљиво су стајали на страни Божје речи и Његове части.

A sta im to vredi kada su Valdezani danas nedeljari? I jos nesto, nisu oni narod - kao sto nisu ni pravoslavci, katolici, muslimani, adventisti, baptisti vec su bili pripadnici Valdezanske crkve.

Bozju princip je da u svakom trenutku postoji narod,ili grupa ljudi koji prenose istinu da se ne ugasi.....

U 12.veku o su bili Valdenzani.... Sjajan narod- ja sam odusevljena :)

Steta sto tako malo ljudi zna za njih ^^

Joh 1:12 A koji Ga primiše dade im vlast da budu sinovi Božiji, koji veruju u ime Njegovo,

Verujemo STVORITELJU neba i zemlje!

Gen 1:1 U početku stvori Bog nebo i zemlju.
...
Gen 1:31 Tada pogleda Bog sve što je stvorio, i gle, dobro beše veoma. I bi veče i bi jutro, dan šesti.

Gen 2:1 Tako se dovrši nebo i zemlja i sva vojska njihova.
Gen 2:2 I svrši Bog do sedmog dana dela svoja, koja učini; i počinu u sedmi dan od svih dela svojih, koja učini;
Gen 2:3 I blagoslovi Bog sedmi dan, i posveti ga, jer u taj dan počinu od svih dela svojih, koja učini;
Gen 2:4 To je postanje neba i zemlje, kad postaše, kad Gospod Bog stvori zemlju i nebo,

(STVORITELJ okreće ovu planetu oko Sunca i oko svoje ose... ne može se sama od sebe okretati po brojnim preciznim zakonima)

Verujemo patrijarsima

(prepotopnim od Adama do Noja i poslepotopnim od Sima do Mojsija)

Verujemo Mojsiju

Exo 15:1 Tada Mojsije s Izraelcima zapjeva ovu pjesmu Jahvi u slavu: "U čast Jahvi zapjevat ću, jer se slavom proslavio! Konja s konjanikom u more je survao.
Exo 15:2 Moja je snaga, moja pjesma - Jahve jer je mojim postao izbaviteljem. On je Bog moj, njega ja ću slaviti, on je Bog oca moga, njega ću veličati.
Exo 15:3 Jahve je ratnik hrabar, Jahve je ime njegovo.
Exo 15:4 Kola faraonova i vojsku mu u more baci; cvijet njegovih štitonoša More crveno proguta.
Exo 15:5 Valovi ih prekriše; poput kamena u morske potonuše dubine.
Exo 15:6 Desnica tvoja, Jahve, snagom se prodiči; desnica tvoja, Jahve, raskomada dušmana.
Exo 15:7 Veličanstvom svojim obaraš ti protivnike; puštaš svoj gnjev i on ih k'o slamu proždire.
Exo 15:8 Od daha iz tvojih nosnica vode narastoše, valovi se u bedem uzdigoše, u srcu mora dubine se stvrdnuše.
Exo 15:9 Mislio je neprijatelj: 'Gonit ću ih, stići, plijen ću podijelit', duša će moja sita ga biti; trgnut ću mač, uništit' ih rukom svojom.'
Exo 15:10 A ti dahom svojim dahnu, more se nad njima sklopi; k'o olovo potonuše silnoj vodi u bezdane.
Exo 15:11 Tko je kao ti, Jahve među bogovima, tko kao ti sija u svetosti, u djelima strašan, divan u čudima?
Exo 15:12 Desnicu si pružio i zemlja ih proguta!
Exo 15:13 Milošću svojom vodio si ovaj narod, tobom otkupljen, k svetom tvom Stanu snagom si ga svojom upravio.
Exo 15:14 Kada to čuše, prodrhtaše narodi; Filistejce muke spopadoše.
Exo 15:15 Užas je srvao edomske glavare, trepet je obuzeo moapske knezove i tresu se svi koji žive u Kanaanu.
Exo 15:16 Strah i prepast na njih se obaraju; snaga tvoje ruke skamenila ih je dok narod tvoj, Jahve, ne prođe, dok ne prođe narod tvoj koji si otkupio.
Exo 15:17 Dovest ćeš ih i posaditi na gori svoje baštine, na mjestu koje ti, Jahve, svojim učini Boravištem, Svetištem, o Jahve, tvojom rukom sazidanim.
Exo 15:18 Vazda i dovijeka Jahve će kraljevati."
Exo 15:19 Kad su faraonovi konji, njegova kola i konjanici sašli u more, Jahve je na njih povratio morske vode pošto su Izraelci prošli posred mora po suhu.
Exo 15:20 Tada Aronova sestra, proročica Mirjam, uze bubanj u ruku, a sve žene pridruže joj se s bubnjem u ruci i plešući.
Exo 15:21 Mirjam je začinjala pjesmu: "Zapjevajte Jahvi jer se slavom proslavio! Konja s konjanikom u more je survao."
Exo 19:7 Mojsije se vrati i sazva narodne starješine te im izloži sve što mu je Jahve naredio.

.

Exo 19:8 A sav narod uzvrati jednoglasno: "Vršit ćemo sve što je Jahve naredio." Onda Mojsije prenese odgovor naroda Jahvi.
Exo 19:9 Nato Jahve reče Mojsiju: "Ja ću, evo, doći k tebi u gustom oblaku da narod čuje kad budem s tobom govorio i da ti zauvijek vjeruje." Tako je Mojsije prenio Jahvi odgovor naroda.

Verujemo Izraelskom narodu (milionskim svedocima)!

(svi su oni bili svedoci Božjih čuda u Egiptu i svi oni su čuli glas STVORITELJA kada je izgovarao svojih 10 ZAPOVESTI)

Exo 12:31 I dozva Mojsija i Arona po noći i reče: Ustajte, idite iz naroda mog i vi i sinovi Izrailjevi, i otidite, poslužite Gospodu, kao što govoriste.
Exo 12:32 Uzmite i ovce svoje i goveda svoja, kao što govoriste, i idite, pa i mene blagoslovite.
Exo 12:33 I Misirci navaljivahu na narod da brže idu iz zemlje, jer govorahu: Izgibosmo svi.
Exo 12:34 I narod uze testo svoje još neuskislo, umotavši ga u haljine svoje, na ramena svoja.
Exo 12:35 I učiniše sinovi Izrailjevi po zapovesti Mojsijevoj, i zaiskaše u Misiraca nakita srebrnih i nakita zlatnih i haljina.
Exo 12:36 I Gospod učini, te narod nađe ljubav u Misiraca, te im dadoše; tako opleniše Misirce.
Exo 12:37 I otidoše sinovi Izrailjevi iz Ramese u Sohot, oko šest stotina hiljada pešaka, samih ljudi osim dece.

KS
Exo 12:37 Pođu tako Izraelci iz Ramsesa prema Sukotu. Bilo je oko šest stotina tisuća pješaka, osim žena i djece.

KJV
Exo 12:37 And the children of Israel journeyed from Rameses to Succoth, about six hundred thousand on foot that were men, beside children.

Verujemo svim prorocima

2Ch 20:20 A ujutru ustavši rano iziđoše u pustinju tekujsku; a kad izlažahu, stade Josafat i reče: Čujte me, Judejci i Jerusalimljani: verujte Gospodu Bogu svom i bićete jaki, verujte prorocima Njegovim i bićete srećni.

.

2Pe 1:21 Jer nikad proroštvo ne bi od čovečije volje, nego naučeni od Svetog Duha govoriše sveti Božiji ljudi.

Verujemo Isusu Hristu!

Act 10:38 Isusa iz Nazareta kako ga pomaza Bog Duhom Svetim i silom, koji prođe čineći dobro i isceljujući sve koje đavo beše nadvladao; jer Bog beše s njim.

Joh 15:17 Ovo vam zapovedam da imate ljubav među sobom.
Joh 15:18 Ako svet na vas uzmrzi, znajte da na mene omrznu pre vas.
Joh 15:19 Kad biste bili od sveta, onda bi svet svoje ljubio; a kako niste od sveta, nego vas ja od sveta izbrah, zato mrzi na vas svet.
Joh 15:20 Opominjite se reči koju vam ja rekoh: nije sluga veći od gospodara svog. Ako mene izgnaše, i vas će izgnati; ako moju reč održaše, i vašu će održati.
Joh 15:21 Ali sve će vam ovo činiti za ime moje, jer ne poznaju Onog koji me posla.
Joh 15:22 Da nisam bio došao i govorio im ne bi greha imali; a sad izgovora neće imati za greh svoj.
Joh 15:23 Koji mrzi na mene i na Oca mog mrzi.
Joh 15:24 Da nisam bio i dela tvorio među njima kojih niko drugi ne tvori, ne bi greha imali; a sad i videše, i omrznuše na mene i na Oca mog.
Joh 15:25 Ali da se zbude reč napisana u zakonu njihovom: Omrznuše na me nizašta.
Joh 15:26 A kad dođe utešitelj, koga ću vam poslati od Oca, Duh istine, koji od Oca izlazi, On će svedočiti za mene.
Joh 15:27 A i vi ćete svedočiti, jer ste od početka sa mnom.

Isus Hrist

Verujemo apostolima (svedocima Hristovog vaskrsenja)!

Karadžić
1Jn 1:1 Šta beše ispočetka, šta čusmo, šta videsmo očima svojim, šta razmotrismo i ruke naše opipaše, o reči života:
1Jn 1:2 I život se javi, i videsmo, i svedočimo, i javljamo vam život večni, koji beše u Oca, i javi se nama;
1Jn 1:3 Šta videsmo i čusmo to javljamo vama da i vi s nama imate zajednicu; a naša je zajednica s Ocem i sa Sinom Njegovim Isusom Hristom.

Šarić
1Jn 1:1 Ono što je bilo od početka, što smo čuli, što smo svojim očima videli, što smo posmatrali i što smo svojim rukama opipali, to objavljujemo o Reči života.
1Jn 1:2 Život se pojavio, i mi smo ga videli, i svedočimo za njega, i objavljujemo vam večni život, koji je bio kod Oca i koji nam se pokazao.
1Jn 1:3 Objavljujemo vam ono što smo videli i čuli, da i vi imate zajednicu s nama. A naša zajednica je sa Ocem i s njegovim Sinom, Isusom Hristom.

Verujemo hrišćanima

(verni ljudi su uvek bili progonjeni, tako je uvek bilo i tako će uvek i biti)

2Ti 3:12 A i svi koji pobožno hoće da žive u Hristu Isusu, biće gonjeni.

(to je razlog zašto se bezbožnici i sve ostale crkve ujedinjuju protiv hrišćana koji poštuju sve Božje zapovesti)

Rev 12:11 I oni ga pobediše krvlju Jagnjetovom i rečju svedočanstva svog, i ne mariše za život svoj do same smrti.
...
Rev 12:17 I razgnevi se zmija na ženu, i otide da se pobije sa ostalim semenom njenim, koje drži zapovesti Božije i ima svedočanstvo Isusa Hrista.

Rev 12:17 Aždaja se razgnevi na ženu pa ode i povede rat protiv ostalih njenih potomaka - onih koji se drže Božijih zapovesti i imaju Isusovo svedočanstvo.

Rev 14:5 I u njihovim ustima ne nađe se prevara, jer su bez mane pred prestolom Božijim.

Rev 17:6 I videh ženu pijanu od krvi svetih i od krvi svedoka Isusovih; i začudih se čudom velikim kad je videh.

Rev 18:24 I u njemu se nađe krv proročka i svetih, i svih koji su pobijeni na zemlji.

Poslednja izmena:
В
Један од основних узрока који су покренули до одвајања пра-
ве Цркве од Рима била је његова мржња према библијском дану
одмора, Суботи.

Voleo bih tacan izvor ove tvrdnje. Naime svako moze da napise sta misli ali se moraju koristiti tacni izvori da bismo mogli da kazemo da li je to zaista istoriografski podatak ili samo pusta zelja autora.
Jedan od najpoznatijih valdezanskih evangelizatora je i ucitelj Alekse Santica, srpski pesnik Ljudevit Vulicevic - tek da ne kazemo da Srbi nemaju veze s Valdezanima :)

Lord%u002527s%u00252Bday%u00252Bkeeping%u00252B.jpg

- - - - - - - - - -

delight.jpg

Mnogi hrisani danas zagovaraju tezu da je Subota samo za Jevreje, i da je Isus ukinuo...
Ovo nije Istina!

U dobro poznatim stihovima Matej 24.poglavlja, Isus prica o kraju sveta, i nevoljama koje ce zadesiti poslednje generacije na ovoj zemlji...

Evo sta nam on savetuje:

24:20 Nego se molite Bogu da ne bude bežan vaša u zimu ni u subotu;
24:21 Jer će biti nevolja velika kakva nije bila od postanja sveta dosad niti će biti;

Da li su ove reci za poslednje generacije na planeti??

Zasto da ne bude bezanje u subotu ??

Ovaj stih je DOKAZ da Isus ocekuje da subota bude drzana do kraja vremena !!!

Subota je deo Bozjeg karaktera...

kao sto je i :

Ne lazi

Ne kradi

Ne cini preljube

i sve ostale od Zapovesti :)

- - - - - - - - - -

Drzanjem Subote svetom - mi proslavljamo Boga i klanjamo mu se!
aj pa kojeg sad pa boga..onog prvog sa sinaja ili nekog treceg..hrista ocigledno ne jer je on gospodar od subote i on prvi subotu i krsi i lomi..da dokaze da subota nije gospodar coveka nego obrnuto..
Subota je načinjena čoveka radi, a nije čovek subote radi.

28 Dakle je Gospodar Sin čovečji i od subote.

Back