Vanja77
Početnik
- Poruka
- 20
Srecan put za sve koji odlaze I za one koji se vracaju!

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Srecan put za sve koji odlaze I za one koji se vracaju!
Pozdrav za sve ljude sa ovog foruma. Dugo vec pratim ovu temu, ali sam se tek sada registrovao.Interesuju me dve stvari.
1. Da li postoji neko ko je u slicnoj situaciji kao ja? Dokumenta na viziranje su predata 17.06. , na pregled sam isao 08.07. , a priglasenja jos uvek nema. Gospodja iz firme mi je rekla da ce za najduze 2 meseca viza stici, ali jos uvek je nema.
2. Javili su mi da idem na gradiliste nps2 (Kujumba). Citajuci vase poruke saznao sam dosta o tom gradilistu, vremenskim i uslovima rada na njemu... Mozda mi je negde promaklo, a mozda i ne pise nigde, koliko se vremenski radi i kakvo je rukovodstvo na njemu jer sam zakljucio da od toga sve zavisi na gradilistu?
Unapred hvala na odgovoru!![]()
Treba da znas da se dokumenta za Kujumbu (oblast) cekaju nesto duze nego za ostale delove RF. Viziranje dokumenata (u ambasadi u Beogradu, uz svu predhodno pribavljenu dokumentaciju) traje svega nekoliko dana, ali se pre toga duze ceka za priglasenje, zasto, ne znam, a nije ni bitno. Bitnije je da se isto dobije. Ja sam na pregled isla u februaru, a priglasenje je stiglo tek u maju, sto opet nije pravilo da se ceka mesecima posle lekarskog, jer neko posle lekarskog pregleda dobije kompletne papire za nekoliko dana. Isto postoji i razlika u vizi koju dobijes, odnosno, za klasicnu biznis vizu koja vazi 90dana od dobijanja se (regularno, od dana podnosenja zahteva) ceka daleko krace nego za nazovi radnu vizu (poznatiju kao 006, koja moze da se produzava i dok radis u RF). A velika je razlika i da li radis u Velesstroju Beograd ili Velesstroju Moskva, mada se mnogi nece sloziti samnom, ali ima i nekih koji hoce.
To sto mislis da ces ici na NPS2, odnosno sto ti je tako receno..... je promenljiva kategorija. Ocas posla se sve promeni, pa nemoj da se iznenadis ako dobijes papire za Jamal recimo....ili za neko drugo gradiliste na Kujumbi... samo kazem, nije pravilo ali je cesta pojava da se jedno kaze, a na kraju bude potpuno drugo.
Rukovodstvo na gradilistu NPS2.... ja cu ti reci i zvanicno i nezvanicno da su...ok. Meni barem,i to podvlacim, a opet, verovatno velikoj vecini ne odgovaraju. Sve je to individualno, kako se adaptiras, kako prihvatis cinjenicno stanje i najbitnije, svi su oni zamenljiva kategorija, i promenljiva. Mada bi svima nama trebalo da bude mnogo bitnije kakav je teh.nadzor i nadzor investitora, jer od njih u stvari zavisi mnogo toga. Oni su ti koji kad krenu da proveravaju po gradilistu mogu da ti zadaju pet puta vise posla, i da ti zagorcaju zivot.... a mogu i da znaju svoj posao pa da budu ok. Nekad mi se cini da ima vise kojekakvih sefova od obicnih radnika, a nekad nigde nikog nema.... To opet zavisi od gradilista do gradilista. A i zavisi od toga koji posao radis. A naravno, zavisi i u kom Velesu radis.
Radno vreme....na gradilistu u dve smene od 08-20 i od 20-08, sa pauzom za rucak i veceru. Kako je raditi sa brigadirima, prorabovima i ostalima.... ne znam...to ce ti odgovoriti neko ko ima kontakt sa njima. Iz moje perspektive, ono malo sto smo upuceni jedni na druge kad je posao u pitanju, neki znaju gde je levo, neki ni to ne znaju.
E, da, i nesto jako bitno..... Na Kujumbi se pored trenutno aktivna 3 gradilista (i nekoliko manjih) otvaraju jos tri nove nps-ke...NPS3, NPS6 I NPS9.... mislim da nisam omasila brojeve, a i ako jesam, nece mi niko zameriti...
Toliko od mene....samo budi strpljiv.... a uporan.
![]()
Puno hvala na detaljnom odgovoru. Cekam biznis vizu i nadam se da ce uskoro. A inace je Velestroj Srbija u pitanju. Nisam znao za vise gradilista na Kujumbi, gde bi bilo najbolje da se ode kada je Kujumba u pitanju?
Zahvaljujem najlepse!Zvisi... na manjim gradilistima je mirnije, nema puno tenzije, ali uglavnom kubure sa netom i signalom za mobilni... na vecim je opet guzva i panika, ali je kud i kamo bolje kad su komunikacije u pitanju recimo, a uglavnom imaju i prodavnicu pa se lakse dolazi do nekih sitnica kao na primer cigare, slatkisi, sokovi...kafa. Ima manjih gradilista (takozvane trube ili linejke)...na njima je smestaj u vagoncicima, ja u jednom spavas, u drugom je toalet, u trecem se hranis.... na NPS-kama si bar u modulu tj kontejneru...ne znam sta da ti kazem...ali kako god da okrenes, pravilo je da je svako novo gradiliste gore od predhodnog....
Nisam ti mnogo pomogla jer je sve individualno. Ali je svuda podjednako hladno.
Vunene carape..... kape i fantomke.... i dosta toplih stvari za nosenje ispod radnog odela....bez toga vec koliko od sutra niko ne treba ni da pomislja da krece ka Sibiru. Vetar duva, zahladnelo je naglo, nema snega ali padaju kise, ocas posla se razbolis.....ako tome dodam i jednolicnu i nekvalitetnu ishranu, sve ti je jasno.
![]()
Zvisi... na manjim gradilistima je mirnije, nema puno tenzije, ali uglavnom kubure sa netom i signalom za mobilni... na vecim je opet guzva i panika, ali je kud i kamo bolje kad su komunikacije u pitanju recimo, a uglavnom imaju i prodavnicu pa se lakse dolazi do nekih sitnica kao na primer cigare, slatkisi, sokovi...kafa. Ima manjih gradilista (takozvane trube ili linejke)...na njima je smestaj u vagoncicima, pa u jednom spavas, u drugom je toalet, u trecem se hranis.... na NPS-kama si bar u modulu tj kontejneru...ne znam sta da ti kazem...ali kako god da okrenes, pravilo je da je svako novo gradiliste gore od predhodnog....
Nisam ti mnogo pomogla jer je sve individualno. Ali je svuda podjednako hladno.
Vunene carape..... kape i fantomke.... i dosta toplih stvari za nosenje ispod radnog odela....bez toga vec koliko od sutra niko ne treba ni da pomislja da krece ka Sibiru. Vetar duva, zahladnelo je naglo, nema snega ali padaju kise, ocas posla se razbolis.....ako tome dodam i jednolicnu i nekvalitetnu ishranu, sve ti je jasno.
![]()