Posao u Rusiji (1)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Suprug je bio na NPS2 Kujumba i još uvek čeka platu i za jun i za jul. Ruska Sber kartica nije stigla, a prošle sedmice su ga zvali iz firme da im dostavi instrukciju iz banke (Sber Srbija) za uplatu na devizni račun u rubljama i dolarima... Čekamo...

Pozdrav, zvali su me neki dan iz velesstroja Bg kako bi obavili prvi razgovor za posao inženjera zastite na radu. Sve je proslo ok. Ima nekoliko krugova, te je gospođa rekla da ce me kontaktirati ukoliko prođem dalje. Zanima me zna li netko kakvi su uvjeti i placa ing. Sigurnosti i zastite na radu?
Hvala :)

Pozdrav, zvali su me neki dan iz velesstroja Bg kako bi obavili prvi razgovor za posao inženjera zastite na radu. Sve je proslo ok. Ima nekoliko krugova, te je gospođa rekla da ce me kontaktirati ukoliko prođem dalje. Zanima me zna li netko kakvi su uvjeti i placa ing. Sigurnosti i zastite na radu?
Hvala :)

Pozdrav kolega. Ja sam inžonjer zaštite na radu i pre mesec i po dana sam se vratio sa Sabette. Mogu ti reći da sam tamo toliko nadrljao da mi više ne pada da idem u Rusiju, čak ni turistički. No da skratim priču na ono šte tebe konkretno interesuje. Uslovi su katastrofalni. Ja sam radio u letnjem dobu, pa sam zaradio jak bronhitis. Temperatura gotovo da nije prelazila 10 stepeni, jaki vetrovi, kiša itd. i sve to bez odgovarajuće opreme. Hrana očajna. Nekoliko jela vrte se u krug, Salata i voća gotovo da i nema, Mlaka i jogurta ni malo. Hrana bez preko potrebnih vitamina i minerala usled čega se gubi imunitet i podložan si svakakvim bolestima. Radi se 12 sati dnevno, čak i nedeljom, bez slobodnog dana. Posao ni izbliza nije ono što bi trebao da radi inž ZNR. U kancelariji korastiš veoma malo, tek toliko da se ogreješ i popiješ eventualno kafu ako je imaš. Preostalo vreme provodiš na gradilištu i obilaziš radnike i opominješ ih da nose šlemove, naočare i sl. Klasičan policijki posao. Ceo dan tabanaš po kaljugama, barama i betonu sve to po kijametu itd.itd. Što se zarade tiče inž ZNR je na režiji, tj. ne radi po satu. Ne znam koliko su ti rekli da ti je zarada, ali to ti ništa ne znači jer je ne isplaćuju i uz sve to radiš na crno. Da ti ne bi detaljisao puno jer mogu mnogo toga lošeg da ispričam, dovoljno je da pročitaš prethodne iskaze, pa izvuci zaključke. Ako ti ne gori pod nogama moj ti je savet da ne ideš, pogotovo sada u zimu (kako čujem tamo već pada sneg).

Citajuci ove postove belih kaski,prosto ne mogu da se uzmem utisku da je ta Sabetta tamo bauk.Prosto se uplasim i neprijatno mi je,mada se vratih u martu ove god iz Pur pea i nps 1 N.Urengoj svih 5meseci i sad se pitam pa gde ja to bejah.A bejah na istoj vetrometini i na -50 pa preyiveh uy gundjanje normalno.Guyva ya hranu bejase ali avaj ziv covek sve izdrzi.Sad mi dodje da odustanem od jbn Sabette kad citam ovo.

Prije svega hvala na odogvoru :)
Nisu mi nista rekla za placu jer kao to je tek prvi krug. Čitajući tvoj post hmm sumnjam da cu ici u drugi krug haha
Inace placa je cca tj koliko si ti zaradio za jedan mjesec, ako nije tajna. Moze odg i na pvt ;)

QUOTE=kuzman.kuzman;31080005]Pozdrav kolega. Ja sam inžonjer zaštite na radu i pre mesec i po dana sam se vratio sa Sabette. Mogu ti reći da sam tamo toliko nadrljao da mi više ne pada da idem u Rusiju, čak ni turistički. No da skratim priču na ono šte tebe konkretno interesuje. Uslovi su katastrofalni. Ja sam radio u letnjem dobu, pa sam zaradio jak bronhitis. Temperatura gotovo da nije prelazila 10 stepeni, jaki vetrovi, kiša itd. i sve to bez odgovarajuće opreme. Hrana očajna. Nekoliko jela vrte se u krug, Salata i voća gotovo da i nema, Mlaka i jogurta ni malo. Hrana bez preko potrebnih vitamina i minerala usled čega se gubi imunitet i podložan si svakakvim bolestima. Radi se 12 sati dnevno, čak i nedeljom, bez slobodnog dana. Posao ni izbliza nije ono što bi trebao da radi inž ZNR. U kancelariji korastiš veoma malo, tek toliko da se ogreješ i popiješ eventualno kafu ako je imaš. Preostalo vreme provodiš na gradilištu i obilaziš radnike i opominješ ih da nose šlemove, naočare i sl. Klasičan policijki posao. Ceo dan tabanaš po kaljugama, barama i betonu sve to po kijametu itd.itd. Što se zarade tiče inž ZNR je na režiji, tj. ne radi po satu. Ne znam koliko su ti rekli da ti je zarada, ali to ti ništa ne znači jer je ne isplaćuju i uz sve to radiš na crno. Da ti ne bi detaljisao puno jer mogu mnogo toga lošeg da ispričam, dovoljno je da pročitaš prethodne iskaze, pa izvuci zaključke. Ako ti ne gori pod nogama moj ti je savet da ne ideš, pogotovo sada u zimu (kako čujem tamo već pada sneg).[/QUOTE]

Pozdrav kolega. Ja sam inžonjer zaštite na radu i pre mesec i po dana sam se vratio sa Sabette. Mogu ti reći da sam tamo toliko nadrljao da mi više ne pada da idem u Rusiju, čak ni turistički. No da skratim priču na ono šte tebe konkretno interesuje. Uslovi su katastrofalni. Ja sam radio u letnjem dobu, pa sam zaradio jak bronhitis. Temperatura gotovo da nije prelazila 10 stepeni, jaki vetrovi, kiša itd. i sve to bez odgovarajuće opreme. Hrana očajna. Nekoliko jela vrte se u krug, Salata i voća gotovo da i nema, Mlaka i jogurta ni malo. Hrana bez preko potrebnih vitamina i minerala usled čega se gubi imunitet i podložan si svakakvim bolestima. Radi se 12 sati dnevno, čak i nedeljom, bez slobodnog dana. Posao ni izbliza nije ono što bi trebao da radi inž ZNR. U kancelariji korastiš veoma malo, tek toliko da se ogreješ i popiješ eventualno kafu ako je imaš. Preostalo vreme provodiš na gradilištu i obilaziš radnike i opominješ ih da nose šlemove, naočare i sl. Klasičan policijki posao. Ceo dan tabanaš po kaljugama, barama i betonu sve to po kijametu itd.itd. Što se zarade tiče inž ZNR je na režiji, tj. ne radi po satu. Ne znam koliko su ti rekli da ti je zarada, ali to ti ništa ne znači jer je ne isplaćuju i uz sve to radiš na crno. Da ti ne bi detaljisao puno jer mogu mnogo toga lošeg da ispričam, dovoljno je da pročitaš prethodne iskaze, pa izvuci zaključke. Ako ti ne gori pod nogama moj ti je savet da ne ideš, pogotovo sada u zimu (kako čujem tamo već pada sneg).

Nisi ti inzenjer cim pises takve gluposti. Ti mozda jesi bio na Sabeti ali kao radnik a ne kao inzenjer. Ne lazi i ne zajebavaj coveka. Sefovi i inzenjeri nisu jeli u istoj kuhinji sa radnicima,a ti ovo sto pises nisi ni video njihovu kuhinju pa zato ne znas. Ajde zdravo!!!

- - - - - - - - - -

Citajuci ove postove belih kaski,prosto ne mogu da se uzmem utisku da je ta Sabetta tamo bauk.Prosto se uplasim i neprijatno mi je,mada se vratih u martu ove god iz Pur pea i nps 1 N.Urengoj svih 5meseci i sad se pitam pa gde ja to bejah.A bejah na istoj vetrometini i na -50 pa preyiveh uy gundjanje normalno.Guyva ya hranu bejase ali avaj ziv covek sve izdrzi.Sad mi dodje da odustanem od jbn Sabette kad citam ovo.
U zadnje vreme nije bas lepo tamo veruj mi. Problem je smestaj i odeca...hrana za radnike svugde isto. Guzva je velika. Ima malo nasih a puno rusa i tih muslimana.

- - - - - - - - - -

Nego.Sandra nista ne pise za platu sto se Sabete tice. Pocinjem da se brinem :(

Pozdrav svima na forumu pre nekoliko dana sam potpisao ugovor za Velestroj Moskva kao armirac i rekli mi da cu najverovatnije ici na izgradnju rezervoara na Sabeti i uzeli su mi pasos pa me interesuje koliko vremena obicno prodje
do polaska na Sabetu? Unapred zahvalan

Prije svega hvala na odogvoru :)
Nisu mi nista rekla za placu jer kao to je tek prvi krug. Čitajući tvoj post hmm sumnjam da cu ici u drugi krug haha
Inace placa je cca tj koliko si ti zaradio za jedan mjesec, ako nije tajna. Moze odg i na pvt ;)

QUOTE=kuzman.kuzman;31080005]Pozdrav kolega. Ja sam inžonjer zaštite na radu i pre mesec i po dana sam se vratio sa Sabette. Mogu ti reći da sam tamo toliko nadrljao da mi više ne pada da idem u Rusiju, čak ni turistički. No da skratim priču na ono šte tebe konkretno interesuje. Uslovi su katastrofalni. Ja sam radio u letnjem dobu, pa sam zaradio jak bronhitis. Temperatura gotovo da nije prelazila 10 stepeni, jaki vetrovi, kiša itd. i sve to bez odgovarajuće opreme. Hrana očajna. Nekoliko jela vrte se u krug, Salata i voća gotovo da i nema, Mlaka i jogurta ni malo. Hrana bez preko potrebnih vitamina i minerala usled čega se gubi imunitet i podložan si svakakvim bolestima. Radi se 12 sati dnevno, čak i nedeljom, bez slobodnog dana. Posao ni izbliza nije ono što bi trebao da radi inž ZNR. U kancelariji korastiš veoma malo, tek toliko da se ogreješ i popiješ eventualno kafu ako je imaš. Preostalo vreme provodiš na gradilištu i obilaziš radnike i opominješ ih da nose šlemove, naočare i sl. Klasičan policijki posao. Ceo dan tabanaš po kaljugama, barama i betonu sve to po kijametu itd.itd. Što se zarade tiče inž ZNR je na režiji, tj. ne radi po satu. Ne znam koliko su ti rekli da ti je zarada, ali to ti ništa ne znači jer je ne isplaćuju i uz sve to radiš na crno. Da ti ne bi detaljisao puno jer mogu mnogo toga lošeg da ispričam, dovoljno je da pročitaš prethodne iskaze, pa izvuci zaključke. Ako ti ne gori pod nogama moj ti je savet da ne ideš, pogotovo sada u zimu (kako čujem tamo već pada sneg).
[/QUOTE]

Nije tajna. Zarada po ugovoru koji sam ja potpisao u junu bila je 2000 $ plus 20% za uslove. Međutim to ti ništa ne znači ako ti gazda ne isplati zaradu. Meni je isplaćeno samo za 11 dana, zaključno sa 28. junom, ali ne i za jul i avgust. U julu je većina zaposlenih potpisala sporazumni raskid Ugovora o radu, retroaktivno(!) sa 28. junom. Mi inženjeri ZNR, a možda i ostali inženjeri, nismo potpisivali raskid ugovora, a i da su mi dali da ga potpišem ja to ne bi uradio jer je to stavljanje omče na sopstveni vrat. Dakle za mene još uvek važi ugovor o radu koji sam potpisao pre polaska u Rusiju. Međutim kada sam se u avgustu vratio u Bgd saznao sam da mi je gazda još u junu zaključio radnu knjižidu i odjavio sa obaveznog socijalnog osiguranja tako što je u Republičkom fondu za PIO kao osnov za odjavu naveo "sporazumni raskid radnog odnosa" koji ja uopšte nisam potpisao. Na koji način je to izveo nije mi poznato, ali time će se pozabaviti sudski veštaci. Ja uopšte i ne očekujem da mi isplati zaostale zarade i već sam angažovao advokata. Podneo sam i prijavu inspekciji rada, gde sam usput saznao da nisam jedini.
Zato ako ipak odlučiš da preko Velesstroja odeš u Rusiju, vodi računa šta potpisuješ i ne potpisuj nikakve sporazume već se drži svog Ugovora o radu, jer u slučaju da ti zarade ne budu isplaćene moći ćeš da ih potražuješ sudskim putem. U suprotnom isplata tvoje zarade zavisiće samo od gazdine dobre volje i ti tu nemaš nikakav uticaj. To se upravo sada događa kolegama koje su potpisali sporazumni raskid, pa ih gazda sada zavitlava sa njihovim mukom zarađenim parama. Može čak i da im ništa ne plati jer rade na crno. Drugim rečima oni sada kao radnici u Rusiji sa pravnog stanovišta uopšte ne postoje. Poništili su svoj ugovor, a još uvek nisu potpisali drugi. Ali neisplaćivanje zarada je zanemariv problem u odnosnu na mogućnost da se neko od radnika teže povredi ili razboli. O tome niko ne razmišlja. Rad na crno u Srbiji nije isto što i rad u Nedođiji.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back