Ovako izgleda IELTS test:
Pocinje pola sata ranije, treba biti ispred britanskog saveta u pola devet (ne ranije, jer nikoga tamo nema pre pola devet), ili adresa na kojoj se nalazi testiranje(adresa koju vam napisu u mailu).
Udje se unutra, sedne i malo saceka. Dodje jedna osoba i kaze da se tokom ispita ne sme govoriti na srpskom jeziku, nego samo na engleskom (to govori na srpskom), te da ce poceti prozivka i zvanicni deo ispita.
Tog trenutka prelazi na engleski, pocinje da proziva kandidata po kandidata, treba doci do njega, i na njegovoj listi se potpisati i prikazati zvanicni dokument koji smo prijavili tokom prijave ispita (pasos ili licna karta).
Na tom papiru se nalazi vas broj kandidata, mislim broj dokumenta(i ne znam koji sve podaci) i vasa skenirena fotografija (ona koju ste predali pri prijavi).
Kada se prozivka zavrsi, odlazi se u drugu prostoriju, i tu se ispred sobe za ispit u jedan ormar odlazu stvari, sve osim olovke, gumice, zarezaca, hemijske i licne karte/pasosa.(to je sve sto moze da se ponese u testing room). na ulazu u testing room se jos jednom proverava licna karta/pasos.
Kada udjete unutra, na svakom stolu stoji jedan papiris na kojoj se nalazi fotografija kandidata, ime i prezime, broj kandidata koji se svugde , na svaki test koji se bude radio, upisuje (moj broj je npr. bio, ako se ne varam 00061 - taj broj vam inace posalju i putem maila), i slovo G ili slovo A (zavisi da li ste akademici ili generali).
Za taj stol se sedne i pored kartice koja vas ceka na stolu stavi licna karta (koju u toku ispita, dok kandidati citaju ili pisu, invigilatori pregledaju jos jednom. Razgovor je dozvoljen samo na engl. i smete se obracati samo nadleznim osobama (koje su niti ljubazne niti neljubazne, mozda za nijansu ljubaznije, ali totalno hladnokrvne).
Tada kazu da je test poceo, pa vam prvo ispricaju sta se sme a sta se ne sme raditi na testu, na cega da obratite paznju, i sta se smatra varanjem na testu itd...
Oko 5 do 9 popunjavamo papire na koji ce se upisivati odgovori sa prvog dela (listening), podele booklete u kojima cemo pratiti listening.
proveri se ton i pitaju da li je svima dobro, svi se moramo izjasniti da se dobro cuje.
Tada testiranje pocinje, booklete ne smemo otvarati dok nam ne kazu.
Dozvoli se otvaranje i slusanje pocinje. Vi u medjuvremenu hvatate beleske.
Podeljeno je u vise sekcija i dato je vreme da se pitanja u napred procita, ali meni recimo to nije bilo dovoljno. U pocetku sam se jako spetljala i izgubila ritam...i ode sve...u persun...
Inace, tekst i nije tako strasan, zvuk se dobro cuje...Bilo mi je lakse resiti zadnja tri dela nego prvi deo...
U svakom slucaju, mislim da sam omanula i da necu dobiti na ovom vise od 5-6...
I jos nesto za ovaj deo AKO NESTO NE CUJETE< UPISITE NESTO< STA GOD< MOZDA I POGODITE!!!
Ja sam se tako spetljala da su mi ostala tri potpuno prazna mesta, a rekla sam sebi inace pre ispita da to nema sanse da mi se dogodi.
U sustini NIJE JAKO STRASNO ali TREBA MAKSIMALNA KONCENTRACIJA!
I naravno puno vezbe!
dobijete 10 min da prenesete odgovore na answer-sheat, ali tih 10 min deluje puno krace, pa vam preporucujem da kod kuce probate da vezbate makar jednom da prenosite svoje odgovore na poseban papir, cisto da vidite kako je.
cim se pokupe papiri, odmah se deli reading NEMA PAUZE NA TO BUDITE SPREMNI!! nema odlaska na wc (u stvari ima, ali uz pratnju nadleznog lica, ali gubite dragoceno vreme, tako da treba stisnuti i izdrzati!!).
Racunajte na PUNO teksta, i vreme knap, i da odmah upisujete odgovore na answer sheat jer nema dodatnih 10 minuta za to.
Racunajte i na to da ste sve umornini i umorniji, jer vam ovde (na readingu) koncentracija treba biti non stop vec oko sat i po vremena
I to je ono sto je svima bilo najteze, NISAM MISLILA DA JE TO ONO STO JE NAJVECA PREPREKA !
Ovo vam govorim zato da bar dva dana pred ispit batalite ucenje i dobro se odmorite, jer je od velike vaznosti.
Cim se zavrsi reading, dele se papiri i zadaci i radi pisanje sastava. Sat vremena, opet izmedju readinga i writinga bez pauze.
Kada se zavrsi sat vremena, i kazu stop, istog trenutka treba stati sa pisanjem, jer ispitivaci postanu nervozni ( a to se smatra i varanjem na testu, cini mi se, ako se dobro secam ).
Kada se to zavrsi, kazu vam na koliko sati imate zakazano za speaking, i treba da dodjete 15 minuta ranije.
Ja sam imala zakazano na 13:20, i cini mi se da oni koji su dalje od beograda imaju raniji termin, posto su svi iz mog mesta imali termin jedan za drugim, a da se nsmo isti dan prijavili na ispit. Beogradjani i okolica su neki imali i oko 4 ili kasnije.
Speaking je bio prelep i odusevljena sam njime (kako sam se razocarala na listeningu, tako mi je bilo lepo na speakingu).
Bila su dva ispitivaca, muskarc i zena, ali u odvojenim prostorijama, ja sam bila kod zene , koja je bila nasmejana, lepo i citko izgovarala, i stalno potvrdjivala glavom kada sam nesto rekla, u sustini bodrila da se opustim.
I ja se raspricala...iju...imala sam reci vise nego sto se trazilo, i tih 10-15 min.(ne znam koliko sam ostala unutra) mi je proteklo kao u sekundi.
Cak je na odlasku rekla da joj je drago da smo se upoznali...E, pa od svih ispita sto sam presla (a presla sam ih dosta, nikada nisam dozivela tako ljubaznog i vedrog profesora odn. profesoricu, a cula sam da je i muski ispitivac bio jako ljubazan).
Eto, ja se raspricala o ispitu i detaljisala , ali zelela sam samo da vidite (ko nije bio) kako to izgleda i da vam naglasim da je za mene najteze bilo 2 i po sata konstantnog rada, bez prestanka. A cini mi se, mnogima jos osim mene!!!
Jos nesto sam zaboravila da kazem generali i akademici su u istoj prostoriji, samo kada je reading i writing, dobiju se papiri u drugoj boji, sa naravno, drugim zadacima.
Nadam se da je nekome ovo bilo od pomoci.
Ako imate pitanja, radu cu odgovoriti.