Posao u Australiji

pseudonimo:
Sto je ova diskusija nesto zamrla? Mozda zbog promena koje stupaju 1. septembra : )
Majore jesi li se vratio sa mora? Napisi kako je bilo i napisi nesto vezano za STNI vizu na koju ti ides. Interesuje me kako si u aplikaciji odgovarao na ona pitanja vezana za trazenje posla, da li si stvarno kontaktirao neke poslodavce pre popunjavanja aplikacije? Sta je najbitnije, pored naravno nominovanog zanimanja, da li mozda kontakti preko rodbine i prijatelja u drzavi gde apliciras ili kolicina love koju navedes da ces poneti?
Planiram i sam da zatrazim sponzorship pa imam puno dilema.
Hvala ti unapred...
Ma nije zamrla nego smo tuzni AMLAP-ica je dobila papire za Au pa nije vise ovde... :cry: :D

Jeste,odavno.pa to me ohrabrilo i sad prikupljam dokumentaciju za aplikaciju.TRA mi je ocijenila kao Successful, dobila sam svoj ASCO code i idem dalje.To je ipak moraš priznati u neku ruku važnije od IELTS-a ,koji može da se polaže kad hoćeš, što opet zavisi od tebe.Da mi nisu priznali bilo bi "zbogom" i IELTS-u i Australiji.

Što se tiče engleskog i mojih ocjena na ispitu ja sam prezadovoljna pošto ga nikad nisam učila u školi ,kao što je slučaj sa uobraženim Damirom dz, koji je IELTS položio iz prve :mrgreen:
Samo sam imala jedan kurs od 3. stepena prije 5-6 godina koji je trajao 3 mjeseca.
Pred polaganje sam "učila" jedno mjesec i po, sama, a u međuvremenu sam imala i smrtni slučaj u porodici pa me je i to omelo.
Idem opet u oktobru i nadam se da će ovog puta biti sve ok. :)

Po onome što sam vidjela u vezi 1. septembra, promjene u viznom režimu neće naročito uticati na mene.

Cao svima!

Evo i ja da se javim malo na ovoj temi... :)

Citzo sam od pocetka (koliko sam uspeo stvarno ima dosta informacija), i malo se iznenadio, zapravo nisam uopste razmisljao kako to moze biti - otici u Australiju za poslom. nije mi plao napamet polaganje engleskog itd. ali to je zapravo normalna stvar!

Pa me interesuje nesto:

Koliko uopste traje procedura za konacno dobijanje vize i to? Mesece dva sest?

Drugo kako izgleda taj ispit iz engleskog? Koliko je "tezak" onako od prilike? Ja nisam nisma ucio negleski u skoli ali koristim se solidno njime, nemam predtsavu kako bi mi bilo na ispitu?

Trece, gde mi je najboje da se informisem? Ima li ikakve sanse da se informisem telefonom i da pricam sa ambasadom sa srpskom jeziku, ili moram engleski?

Ja sam inace zavrsio masinski fax u NS, smer za mehanizaciju. I poceo sam cak nesto da radim (znaci iskustvo - nula :( vidim da se to boduje) i tetka iz australije koja je tamo vec odavno (a imam jos rodbine) me je pitala da li bih hteo da dodjem da tu radim, jer kako kaze dosta se traze inzenjeri (u rudnicima). No nebitno...

I da li mi bar nesto olaksava odlazak tamo to sto imam rodbinu??

AMLAP:
Eeee, Damire Stvarni Kvarniću :twisted:

Što ima kod tebe novo?
Cao drugarice moja.
Nemoj da si takva nisam ja uopste uobrazen nego se volim zezati i saliti.
Sto se tice engleskog pa ti si za mene maher.Ma bre moj overal skor je bio 4.5(4,6,4,3) zato nemoj da mislis da sam ja neki strucnjak za engleski jezik.Ja samo idem na to da im je moje zanimanje jako,jako,jako,jako,jako...potrebno pa da ce me primiti i sa losim engleskim(Refrigeration and Air-conditioning mechanic) i koje je takoreci i vise nego prioritetno.
Dobio sam zvanicnu potvrdu papira 31.07.2007.u kojoj mi kazu da cu morati da malo sacekam jer se trenutno razmatraju vize stigle u oktobru 2006.g.Poslacu ti to na tvoj mejl da vidis kako izgleda.
Ja da sam na tvom mestu jabi pokusao i sa tim rezultatom engleskog.
Pozdrav Daki,Stvarni Kvarnic.

:) :) :)
Je li ti 6 bio reading?Ja ću od njega da poludim imam ovamo one primjere sa ruskog sajta odštampane, pa vježbam.Mislila sam se da probam sa ovim ocjenama koje imam ali moja rođaka ih je zvala i oni su rekli da moram ponovo tj.da mi ne bi prihvatili papire bez potpunih ocjena.Moje zanimanje ipak nije toliko traženo kao tvoje...Nadam se da ćeš uspjeti.

Moj muž je stolar i njegovo zanimanje je izuzetno traženo ali ne zna engleski tako da sam ja nosilac aplikacije.

Šaljem ti mail na pp da vidim to kako izgleda.

Ideš li sam ili porodično?

AMLAP:
Je li ti 6 bio reading?Ja ću od njega da poludim imam ovamo one primjere sa ruskog sajta odštampane, pa vježbam.Mislila sam se da probam sa ovim ocjenama koje imam ali moja rođaka ih je zvala i oni su rekli da moram ponovo tj.da mi ne bi prihvatili papire bez potpunih ocjena.Moje zanimanje ipak nije toliko traženo kao tvoje...Nadam se da ćeš uspjeti.

Moj muž je stolar i njegovo zanimanje je izuzetno traženo ali ne zna engleski tako da sam ja nosilac aplikacije.

Duga prica drugarice moja!!!
Ako ikada bude prilike pricacu Vam.

AMLAP:

Daaaaa,zaboravih ti reci,dobio sam 6 iz ridinga.Sve sam prepisao od ribe ispred sebe na ispitu u amfiteatru,inace bi puko ladno. :D :D :D

damir dz:
Sto se tice engleskog pa ti si za mene maher.Ma bre moj overal skor je bio 4.5(4,6,4,3) zato nemoj da mislis da sam ja neki strucnjak za engleski jezik.Ja samo idem na to da im je moje zanimanje jako,jako,jako,jako,jako...potrebno pa da ce me primiti i sa losim engleskim(Refrigeration and Air-conditioning mechanic) i koje je takoreci i vise nego prioritetno.
Dobio sam zvanicnu potvrdu papira 31.07.2007.u kojoj mi kazu da cu morati da malo sacekam jer se trenutno razmatraju vize stigle u oktobru 2006.g.Ja da sam na tvom mestu jabi pokusao i sa tim rezultatom engleskog.
.

Damire, pročitala sam ono što si mi poslao i to moram da pojasnim i ljudima na ovom forumu da se ne bi neko zaletio da šalje papire na manju ocjenu koja je potrebna iz engleskog:

Ti ideš na Skill Matching vizu za koju se traži functional English (overall band score 4.5) i ti si prema tome prošao. Da si imao 4.0 nema toga zanimanja koje je jako, jako traženo, kojim bi dobio vizu.Za Skill matching ne traže da imaš iz svake od 4 oblasti minimum 4.5, već samo prosječnu ocjenu (overall), koju si ti i dobio.

Pogledaj malo ovo:

Skill Matching Database
The Skill Matching Database contains a description of your current occupation and a list of educational qualifications to assist employers and State/Territory governments to find suitable workers to fill job vacancies.
Having your details listed on the database may help you to find a job before you arrive in Australia. It may also lead to nomination by either an employer or a State/Territory government which may assist you to meet the requirements for migration to Australia.
See: Skill Matching Database

Note: Including your details on the database does not guarantee that you will be offered a job in Australia or that you will have your migration application approved.

Your details will remain in the database for two (2) years. If you have not been successfully nominated by an employer or State/Territory government by the end of that two (2) year period, your details will be removed from the database and your application for the Skill Matching visa will be refused.

Što je poenta: Tvoji papiri kod njih stoje 2 god. i u toku tog perioda, neki poslodavac traži tvoje zanimanje u njihivoj databazi i ako ne nađe tebe, možeš biti odbijen.

Iz Skill Matching baze nominuju:
1. Selection by a State/Territory government
2.Selection by an Australian employer :
-Regional Sponsored Migration Scheme (RSMS)
-Employer Nomination Scheme (ENS)
-Labour Agreement

Dakle sa mojim tipom vize Australian Sponsored (138) ili kako će se ta viza već zvati poslije 1. septembra, mogu da idem samo ako imam `vocational` level of English, sa ocjenama minimum 5.0 iz svake oblasti.

Kod tebe se traži prosjek ocjene, a kod mene obrnuto.

Pozdrav.

pseudonimo:
Sto je ova diskusija nesto zamrla? Mozda zbog promena koje stupaju 1. septembra : )
Majore jesi li se vratio sa mora? Napisi kako je bilo i napisi nesto vezano za STNI vizu na koju ti ides. Interesuje me kako si u aplikaciji odgovarao na ona pitanja vezana za trazenje posla, da li si stvarno kontaktirao neke poslodavce pre popunjavanja aplikacije? Sta je najbitnije, pored naravno nominovanog zanimanja, da li mozda kontakti preko rodbine i prijatelja u drzavi gde apliciras ili kolicina love koju navedes da ces poneti?
Planiram i sam da zatrazim sponzorship pa imam puno dilema.
Hvala ti unapred...
Na odmoru je bilo super. Uspeo sam makar na kratko da zaboravim na sve probleme tako da sada sa napunjenim baterijama idemo dalje.
Za STNI visu moraš odraditi prvo TRA zatim IELTS i ako se nalaziš na listi zanimanja tražiš nominaciju. Od mene su tražili da napišem nešto o South Australia. Tu sam napisao nešto o istorijatu države zatim osnovne stvari šta znam o Adelaidu itd. Jedan kratak sastav sam napisao o tome. Tražili su potvrdu iz SUP da nisam krivično kažnjavan i da nema nikakvog sudskog procesa protiv mene, dokaz da sam tražio posao i što je najvažnije tražili su da prikažem 70000 AUS dolara. To ne moraš da prikažeš u parama nego možeš i da prikažeš u vidu nekretnine ili druge imovine koje imaš. Ja sam konkretno zvao sudskog procenitelja koji je procenio kuću na taj iznos preveo dokument kod sudskog tumača i to su mi prihvatili.
Posao sam tražio na netu. Jednostavno sam izvukao sa neta oglase za moju struku odštampao i poslao. Nikakvog poslodavca nisam kontaktirao sem što sam tražio preko neta.
Srećno

major66:
Na odmoru je bilo super. Uspeo sam makar na kratko da zaboravim na sve probleme tako da sada sa napunjenim baterijama idemo dalje.
Za STNI visu moraš odraditi prvo TRA zatim IELTS i ako se nalaziš na listi zanimanja tražiš nominaciju. Od mene su tražili da napišem nešto o South Australia. Tu sam napisao nešto o istorijatu države zatim osnovne stvari šta znam o Adelaidu itd. Jedan kratak sastav sam napisao o tome. Tražili su potvrdu iz SUP da nisam krivično kažnjavan i da nema nikakvog sudskog procesa protiv mene, dokaz da sam tražio posao i što je najvažnije tražili su da prikažem 70000 AUS dolara. To ne moraš da prikažeš u parama nego možeš i da prikažeš u vidu nekretnine ili druge imovine koje imaš. Ja sam konkretno zvao sudskog procenitelja koji je procenio kuću na taj iznos preveo dokument kod sudskog tumača i to su mi prihvatili.
Posao sam tražio na netu. Jednostavno sam izvukao sa neta oglase za moju struku odštampao i poslao. Nikakvog poslodavca nisam kontaktirao sem što sam tražio preko neta.
Srećno

Pojasni mi molim te ko te je terao da pises sastav o SA i kada? I zasto bre 70000 AUD? Izgleda da vodis brojnu porodicu? Na onom njihovom uputstvu pise pozeljno 25000 za nosioca + 5000 za svakog clana porodice.
I jos nesto: slao si im odgovore koji ti stignu kada apliciras mejlom, jel'? Oni su uglavnom ono "super vam je obrazovanje i sikustvo, ali trenutno ne mozemo da vas angazujemo. Stavicemo vas u nasu bazu podataka ako eventualno...". Je si li to stampao i poslao?
Hvala jos jednom i izvini zbog gnjavaze : )

pseudonimo:
Pojasni mi molim te ko te je terao da pises sastav o SA i kada? I zasto bre 70000 AUD? Izgleda da vodis brojnu porodicu? Na onom njihovom uputstvu pise pozeljno 25000 za nosioca + 5000 za svakog clana porodice.
I jos nesto: slao si im odgovore koji ti stignu kada apliciras mejlom, jel'? Oni su uglavnom ono "super vam je obrazovanje i sikustvo, ali trenutno ne mozemo da vas angazujemo. Stavicemo vas u nasu bazu podataka ako eventualno...". Je si li to stampao i poslao?
Hvala jos jednom i izvini zbog gnjavaze : )
70000 traže zato što su to troškovi života za četvoročlanu porodicu za 2 godine. Ukoliko se ne snađeš tamo da oni budu sigurni da nećeš pasti na teret države.
Odgovore sam slao pismom ne e-mailom. Sve što sam naveo sam odkucao na računaru i podpisao svojeručno. To su mi tražili agenti Soth Australia kada sam tražio nominaciju. Znači, to nema još uvek nikakve veze sa DIMIA.
To što ti govoriš za bazu to je skill matching visa subclass 134. Ja sam aplicirao STNI subclass 137. Kada sam im poslao sve to što su tražili za 5 dana sam dobio nominaciju. Kontakt od agenta u South Australia sam čekao nekih 4 meseci. To ti je slično kao i case officer u DIMIA. Kada sam dobio nominaciju od South Australia sve papire sam slao u DIMIA. Ako uzmeš formular form47sk videćeš da tamo imaš da obeležiš koju visu apliciraš.( ako nemaš taj formular mogu ti ga poslati e-mailom) U DIMIA sam poslao papire u oktobru prošle godine i tek sada sam kontaktiran od strane case officera.
Koliko sam čuo a to nije sigurno sada prvo šalješ papire u DIMIA pa tek onda tražiš nominaciju neke od država bez obzira da li je to visa 134 ili 137. Sve informacije češ uskoro imati na sajtu Južne Australije www.immigration.sa.gov.au

damir dz:
Opa bato sada se polako otkrivaju karte ko je zapravo u kom stadijumu sto se tice viza.
Ovako da ti pojasnim malo postupak
Skill matching visa subclass 134:
1) Radiš TRA
2) Predaješ papire u DIMIA gde te stave na matching listu i možeš da čekaš do 2 godine. nakon 2 godine ako te niko ne sponzorira brišu te iz evidencije. Tu se nalaze svi tvoji podaci i ako neko želi da te sponzoriše on se obraća DIMIA
3) Ako te neko traži a to može biti South Australia Tasmania i Victoria (nije mi poznato da još neka država članica daje sponzorstvo na tu foru) ili poslodavac, javlja ti se case officer iz DIMIA i traži ti dodatne papire a to je Lekarski, IELTS ako ga nisi poslao do tada (4.5 overall score samo za South Australia i Tasmania a za Victoria 5) Potvrda da nisi krivično kažnjavan što vadiš u SUP i treba da popuniš formular vezano za učešče u ratu 90-tih godina. AMLAPICA ti je lepo napisala kako ide ovo su samo detalji na koje treba da budeš spreman kada te kontaktira case officer iz DIMIA
STNI visa subclass 137
1) Radiš TRA
2) Polažeš engleski (bilo je za South Australi i Tasmania 4.5 overall score sada je 5 po komponentama)
3) Tražiš nominaciju države u koju hoćeš da ideš. Direktno od države SA VIC WA itd.
4) Tek kada dobiješ nominaciju predaješ papire u DIMIA
5) Čekaš od 8-10 meseci da ti se javi case officer iz DIMIA za to vreme ubijaš vreme i seckaš mačičima vodu.
6) Šalješ papire koje ti on ( CO ) traži Potvrda da nisi krivično kažnjavan što vadiš u SUP i treba da popuniš formular vezano za učešče u ratu 90-tih godina i lekarski. Desi se da traži objašnjenja vezano za radno mesto ako mu nešto nije jasno i hoće da te proveravaju na radnom mestu.
7) Ako je to sve u redu čekaš visu od 2 nedelje do mesec dana.

Ovo su informacije od oktobra prošle godine. Verovatno se nešto menjalo u međuvremenu a od 1 septembra imaš sve na sajtu SA koje sam ti već dao.
Kada sve sumiraš visa 134 ti je neka vrsta lutrije. Doduše ne košta te ništa Visa 137 ti je sigurna ako dobiješ nominaciju.
Ja ti govorim kako sam ja radio i kako je bilo pre skoro godinu dana. Dosada je bilo sve u redu. Pošto oni stalno nešto menjaju moraš pratiti na njihovim sajtovima sve promene. Da nešto nije u redu CO bi mi rekao i tražio dodatne informacije pošto ima pravo na to.

AMLAP:
Za Damira ne znam , valjda se javi,a ja sam poslala moja dokumenta u subotu DHL-om direktno TRA.To su dokumenta o završenom obrazovanju,radno iskustvo fotokopija pasoša, opisi predmeta pohađanih u školi, opis radnog mjesta i moje dužnosti na poslu, moj kratki CV.Sve prevedeno na Engleski i zajedno sa ovjerenim kopijama na našem jeziku poslala u paketu.

Jedno pitanjce za tebe: Ko je opisivao predmete iz škole, da li si ih sama opisivala, ili ti je škola opisivala i zvanično potpisala.
U školi koju sam ja završio proveo sam svojevremeno sat i po objašnjavajući šta mi treba od njih, a oni još dva sata objašnjavajući meni kako nisu u mogućnosti ni u obavezi da mi izdaju kojekave potvrde, pa smo se tako cenjkali i ubedjivali i posle desetak dana sam uspeo od njih da dobijem papir na kome je šturo napisano koliko sam časova prakse imao u svakoj godini školovanja, što se nadam da će mi koristiti uz svedočanstva, ako uz to opišem sam predmete.
Da li sam u pravu?

Ja sam sve sama pisala jer je moje školovanje završeno prije 20 godina i kusur.Ti podaci su im potrebni da bi oni uporedili njihove predmete u toku školovanja sa našim.U svakom slučaju dobro je i da imaš tu zvaničnu potvrdu koju si mukom dobio.
Nađi preko neta plan i program te vrste škole, zanata i piši...

Coool!
Najzanimljiviji deo moje aplikacije biće što sve sam pišem... i potvrde poslodavaca i opise poslova, dobro je dok bar hoće da potpišu i udare pečat, i tu čak imam problema...
hvala Palmo

Sto me niko ne konstatuje.... :( Ajde da ne smaram pitacu sam ono najosnovnije...

Aleksej_BASO:
Cao svima!

Evo i ja da se javim malo na ovoj temi... :)

Pa me interesuje nesto:

Koliko uopste moze da traje procedura za konacno dobijanje vize i to? Mesece dva sest?

Drugo kako izgleda taj ispit iz engleskog? Koliko je "tezak" onako od prilike? Ja nisam nisma ucio negleski u skoli ali koristim se solidno njime, nemam predtsavu kako bi mi bilo na ispitu?

Trece, gde mi je najboje da se informisem? Ima li ikakve sanse da se informisem telefonom i da pricam sa ambasadom sa srpskom jeziku, ili moram engleski?

I da li mi bar nesto olaksava odlazak tamo to sto imam rodbinu koja bi garantovala za mene??

Vidi decko,
ne ignorise te niko, samo su ti pitanja toliko opsta da ne vredi pocinjati na njih da se odgvara jer bi to islo u nedogled.
Logicno je da ako razmisljas obicno o imigraciji da ces prvp krenuti od zvanicnog sjta ministarstva koje se time bavi www.immi.gov.au. Tu ces videti da postoji mnogo tipova viza i nacina da se udje u Australiju. Samo skilled worker viza je devet od 1. septembra, a pre toga ih je bilo 15.
Ako ti nesto znaci evo ti podatka da procedura za skilled independent vizu traje 12 - 15 meseci. Za neke druge tipove moze i brze jer imaju prioritet.
Najbolje je da prvo sam pokusas da dodjes do necega pa ako negde zapne da trazis pomoc ljudi sa foruma. Tako to funkcionise...
Nemoj da se ljutis zbog ovakvog odgovora jer jednostavno niko nema toliko vremena da provodisate za kompjuterom objasnjavajuci ti celu proceduru od A do SH jer je preobimna. Moras sam da se potrudis, a ako neces ima i za to resenja: postoje agencije koje to rade i to te na kraju kosta par hiljada necega - bilo dolara bilo evra, zavisi na koga naletis...

Nećemo ni odmah da čoveka "ubijemo u pojam", mada pseudonim pravo kaže.
Pazi ovako, mašinski inženjer sa 0 radnog iskustva i rodbinom u Au:
ako razmišljaš o emigraciji, razmišljaj na duge staze, odnosno radi da stekneš iskustvo i u medjuvremenu se spremaj... Na gorepomenutom sajtu (immi) imaš pretraživač pa nadji SOL iliti form 1121i i vidi kako se kotira tvoje zanimanje, tamo ćeš naći dalju informaciju ko se bavi procenom tvog zanimanja i šta sve treba da imaš.. Uglavnom trebaće ti verovatno bar 3 godine radnog iskustva (za aplikaciju).
IELTS je nekima težak, nekima lak, primera kako izgleda test ima prilično na netu, pa vidi.
Od priče sa ambasadom već negde rekoh, retko ko je imao koristi.
Eto pa javi šta si pronašao a šta nisi i samo strpljivo...

Desio mi se jedan slučaj, pa mi treba pomoć od ljudi koji su već dobili pozitivan assessment od TRA.
Od 1. septembra TRA je izbacio "Skill Pathway D" iz Uniform Assessment Criteria, u prevodu ne može se više verifikovati zanimanje samo na osnovu radnog iskustva od 6(7) godina.

Recite mi molim vas ako znate po kojoj putanji ste vi prošli, da bih znao da li sad vredi da šaljem papire.

Prilozi

• uac_sep07.jpg
    uac_sep07.jpg
    11,4 KB · Pregleda: 93

Back