porodjaj

• Začetnik teme Začetnik teme Suzy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pajamaca:
@G.
2,5 godine je razlika.
neću da pišem o svojim iskustvima sa carskim;) već sam pisala.
ako mora-mora i ja sam morala sa drugim detetom.
samo se digni, što pre ma koliko ti bilo teško.
i ja sam posle drugog bila ok...
ma...za bebu je kažu bolje tako nego vaginalno, manje se muči...
ma samo da sve prođe ok, ne bitno je kako.
moj je stav samo da samo neko je "neobrazovan" može da insistira na carskom- ako ne mora.

Jao pajamaco kod nas sve isto.:lol:
I dva carska, i razlika od 2.5, i misljenja.
Nego, mislim da moze nadoknada i ako tata nije Srbin, ja zamalo pa uspela (dodatak za 2 dete), ali nisam bila dovoljno dana u Bgd-u da bih sve zavrsila tj da odem na razgovor u centar za socijalni rad. Pa mi posle proshao voz, ali znaci moze ako nesto nisu menjali.

pajamaca:
@G.

moj je stav samo da samo neko je "neobrazovan" može da insistira na carskom- ako ne mora.
Mislim da si potpuno u pravu! Ukoliko postoji medicinski razlog to je ok ali ako je po sistemu što da se mučim ako ne moram (a znam za takav slučaj) onda je to bezveze. Zašto ne bismo onda otišli svi na vma pa da nam izvade po jedan bubreg, činiš dobro delo a možeš da živiš samo sa jednim!
Imam drugaricu koja se pre tri dana porodila treći put na carski. Pre mesec dana mi je rekla da je užasno zato što moraš voditi računa o mnogo čemu. Ništa teško ne smeš da dižeš celog života a o dojenju bebe dok rana ne zaraste nije htela ni da priča. Ne znam, to su tudja iskustva, ja sam se porodila prirodno i iako mi je porodjaj bio i pored indukcije jako dug ne bi mi ni palo na pamet da idem pod nož bespotrebno.
A za parice je rok 3 meseca, ja sam ih uzela u junu.

Debela Berta:
Mislim da si potpuno u pravu! Ukoliko postoji medicinski razlog to je ok ali ako je po sistemu što da se mučim ako ne moram (a znam za takav slučaj) onda je to bezveze. Zašto ne bismo onda otišli svi na vma pa da nam izvade po jedan bubreg, činiš dobro delo a možeš da živiš samo sa jednim!
Imam drugaricu koja se pre tri dana porodila treći put na carski. Pre mesec dana mi je rekla da je užasno zato što moraš voditi računa o mnogo čemu. Ništa teško ne smeš da dižeš celog života a o dojenju bebe dok rana ne zaraste nije htela ni da priča. Ne znam, to su tudja iskustva, ja sam se porodila prirodno i iako mi je porodjaj bio i pored indukcije jako dug ne bi mi ni palo na pamet da idem pod nož bespotrebno.
A za parice je rok 3 meseca, ja sam ih uzela u junu.
Ovo sad sto si citirala izgleda izvuceno iz pajamacinog konteksta, a upuceno meni.No, nema veze.Samo ne mogu da verujem u ovo sto citam da si napisala za podizanje tereta celog zivota. Otkud ti to????
O dojenju bebe takodje! Mislim otkud ljudi takva iskljucivost??? Moja kuma se 2x porodila carski, eno je, samohrana majka, sama podize decu ( a i bukvalno ) .Primera ima jos dosta oko mene, da ne nabrajam, a koje nemaju veze sa ovim sto si napisala.Ne mozemo suditi po pojedinacnim slucajevima i davati zakljucke generalno.I bre zene nek se svako poradja kako hoce.Da se ja pitam (kao sto se ne pitam) dozvolila bih svakoj zeni da se porodi kako ona hoce.Svako ima svoj razlog za ovakav ili onakav porodjaj...

Prica mi kuma koja zivi u Nemackoj da joj se prijateljica skoro porodila carski i da tamo ne daju totalnu anesteziju.Samo stavljaju belu pregradu-paravan na porodiljin stomak i onog trenutka kada su je porodili dali su joj bebu u narucje.Toliko...

Goscica:
Prica mi kuma koja zivi u Nemackoj da joj se prijateljica skoro porodila carski i da tamo ne daju totalnu anesteziju.Samo stavljaju belu pregradu-paravan na porodiljin stomak i onog trenutka kada su je porodili dali su joj bebu u narucje.Toliko...
UPRAVU je moja sestra se isto porodila tamo na carski posto beba nije mogla da se okrene i preporucili su joj carski. Daju lokalnu anesteziju stave joj zavesicu preko grudi, dve aneste.stoje iznad nje i pricaju kaze da nista nije osetila u roku od nepunih 5 min.cula svoju bebu kako se zaplakala.Doneli su joj na grudi,posle je odveli da je srede(bebu)nju zavrsili sa usivnjem kaze da ni tu nista nije osetila injos joj donosili novosti kako i koliko je teska beba.dojenje joj nije bio problem,kad se vratila kuci sve je radila JEDINI BOL KOJI SE OSETI JE KAD PRVI PUT SUTRA DAN POSLE PORODJAJA KAD USTANES I ON JE TRENUTAN.i treba da ceka samo god.dana pa moze drugo a ako se drugo normalno okrene a ne karlicno onda moze da se porodi i normalno mada ona kaze da ce opet carski :lol: :lol: :lol:

pa zar to nije epidural?
kod nas u gradskoj su radili tako neke porođaje.
dalje:
Ništa teško ne smeš da dižeš celog života
to nije istina. u stavri, ne bi trebala da dižeš dzakove sa cementom, ili da mešaš malter...
mada sam ja i to radila prošle godine kad smo renovirali stan
dojenju bebe dok rana ne zaraste nije htela ni da priča
jel zato što boli?
pa boli. ali boli i dok se ne uhoda majka bez obzira na carski rez.
ako bol nij erazlog..to je opet neistina!!!!
JEDINI BOL KOJI SE OSETI JE KAD PRVI PUT SUTRA DAN POSLE PORODJAJA KAD USTANES I ON JE TRENUTAN
nije istina.
ne razumem koji je to fazon da pričate kako ne boli, kako je lako kako......ma kako znate kad se niste porađale carskim?

Goscica:
Ovo sad sto si citirala izgleda izvuceno iz pajamacinog konteksta, a upuceno meni.No, nema veze.Samo ne mogu da verujem u ovo sto citam da si napisala za podizanje tereta celog zivota. Otkud ti to????
O dojenju bebe takodje! Mislim otkud ljudi takva iskljucivost??? Moja kuma se 2x porodila carski, eno je, samohrana majka, sama podize decu ( a i bukvalno ) .Primera ima jos dosta oko mene, da ne nabrajam, a koje nemaju veze sa ovim sto si napisala.Ne mozemo suditi po pojedinacnim slucajevima i davati zakljucke generalno.I bre zene nek se svako poradja kako hoce.Da se ja pitam (kao sto se ne pitam) dozvolila bih svakoj zeni da se porodi kako ona hoce.Svako ima svoj razlog za ovakav ili onakav porodjaj...

А што сад ти тако исључиво? Па питај лекаре, па ће ти рећи.
ЗНАМ да су им свима рекли да се чувају подизања великог терета....а знам и из искуства моје пријатељице коју увек јако заболи рана (и 10 година после царских резова) кад год подиже нешто тешко... У питању је зид материце који је сечен....да је то тако једноставно, лако и препоручљиво и природа би се сама побринула да се сви рађамо царским резом....:lol:

''Да се свака порађа како хоће''....:lol:
Ја сам за то да се свако оперише кад год хоће и шта год хоће....''Добар дан докторе, ја сам за данас одабрао да оперишем слепо црево јер тако желим! Сутра ћу вадити крајнике јер имам свој разлог за то, а прекосутра бисте могли мало да ми извадите бубрег јер ми не треба...''
Шта има лекари да процењују да ли нам је операција потребна или није када ми то боље знамо и имамо ''своје разлоге''! :roll:

Hellen u pravu si! Ja ka\em da to nije moje iskustvo pa ne znam. Ali znam da je moja tetka operisala slezinu pre 5 godina i da je rana boli kad se napreže ili na promene vremena. Ja sam čula da svaki prelom ili rez od operacije boli u takvim slučajevima pa i carski rez.
A što se tiče dojenja, boli jer je majci nezgodno da se namesti, a bebu ne može da doji u sedećem položaju dok rana ne zaraste. Opet kažem tako sam čula i nije moje iskustvo.

Goscica:

kljucna rec je : u Nemackoj !! U inostranstvu rade drugacije carski rez, kolko ja znam, seku te minimalno, oziljak ni ne ostaje.

A mi zivimo u Srbiji, zar ne ;)

Hellen:
А што сад ти тако исључиво? Па питај лекаре, па ће ти рећи.
ЗНАМ да су им свима рекли да се чувају подизања великог терета....а знам и из искуства моје пријатељице коју увек јако заболи рана (и 10 година после царских резова) кад год подиже нешто тешко... У питању је зид материце који је сечен....да је то тако једноставно, лако и препоручљиво и природа би се сама побринула да се сви рађамо царским резом....:lol:

''Да се свака порађа како хоће''....:lol:
Ја сам за то да се свако оперише кад год хоће и шта год хоће....''Добар дан докторе, ја сам за данас одабрао да оперишем слепо црево јер тако желим! Сутра ћу вадити крајнике јер имам свој разлог за то, а прекосутра бисте могли мало да ми извадите бубрег јер ми не треба...''
Шта има лекари да процењују да ли нам је операција потребна или није када ми то боље знамо и имамо ''своје разлоге''! :roll:
Helen ne banalizuj ono sto sam napisala, primer ti je skroz bezveze i nema mesta takvoj ironiji.Ti mnogo bolje znas od mene (jer imas 2 dece ako sam dobro razumela) kroz kakva sve psihicka stanja trudnica prolazi kroz dugih 9 meseci, a mnoge zene bogami i dok ne zatrudne.Kad sam rekla da bih dozvolila da se svaka zena porodi kako zeli mislila sam iskljucivo na jedan dusevni mir i psihicku sigurnosta usmerenu na to da na kraju sve ispadne dobro po nju i po bebu.Naravno da ce lekar koji vodi trudnocu dati presudnu rec na kraju.Sto se tice moje informisanosti o carskom rezu, ne brini, ne samo da sam pitala lekare, vec sam malo prelistala i literaturu na tu temu.Kao sto rekoh ja MORAM na carski, a i da ne moram cini mi se da bih sve ucinila da mi urade carski.Zasto - e pa zato sto sam tako oduvek zelela i osecala i tu je kraj price.Sto se podizanja tereta tice, ja sam se pobunila protiv ISKLJUCHIVOG STAVA da ne smeju da se podizu tereti i da to pravilo vazi za sve..Tvoja prijateljica je prosla tako, moja nije - i sta cemo sad? Mislllimmmm!

Хтела сам да кажем да царски рез није измишљен зато да би жене ''комотније'' прошле на порођају, да је то озбиљна операција о којој лекари доносе одлуку, а не жене које би да имају децу ал да не морају да се цимају ни око чега!

За порођај и за родитељство уопште потребна је велика психичка зрелост, снага и одлучност....ко није спреман на то нека добро размисли...

..stvarno mi niste jasne vi shto insistirate na carskom..
..ako je do bolova i napora, shto ne trazite epidural?
..carski rez je, inache, kao shto mu i ime kaze,
nastao zbog rizika koje normalni porodjaj nosi po bebu, u ovom sluchaju carsku bebu..
..pa poshto su carske zene potroshna (zamenljiva) roba,
a carsko potomche nije,
carski rez je izveden prvi put da bi se bebac sachuvao,
a mama kako prodje..
..to shto danasnje mame ne umiru toliko posle carskog je nusefekat razvoja medicine..
..mislite o tome..

Evo i ja da se prijavim...
Ostalo mi j jos nesto vise od mesec dana do termina...
Ne bih volela da idem na carski, ako ne moram....
Malo, malo me je frka... No, toliko zena se porodilo, pa cu i ja...

november child:
..stvarno mi niste jasne vi shto insistirate na carskom..
..ako je do bolova i napora, shto ne trazite epidural?
..carski rez je, inache, kao shto mu i ime kaze,
nastao zbog rizika koje normalni porodjaj nosi po bebu, u ovom sluchaju carsku bebu..
..pa poshto su carske zene potroshna (zamenljiva) roba,
a carsko potomche nije,
carski rez je izveden prvi put da bi se bebac sachuvao,
a mama kako prodje..
..to shto danasnje mame ne umiru toliko posle carskog je nusefekat razvoja medicine..
..mislite o tome..

Ja sam se porodila carskim rezom i stalno razmisljam o ovome gore napisanom. Da sam kojim slucajem zivela kojih par desetina godina ranije ne bih prezivela porodjaj.

pajamaca:
ma kad se porodila glupa sneža;)

ima nas koje smo rađale i više puta.
da je tako užasnooooo niko se ne bi 2x zayebo;)

:)
Zene koje su se vise puta porodile su mi skoro i najvece ohrabrenje :)
Znam, boli, ali proci ce, a doci ce ovo malo cudo koje jedva cekam da zagrlim i izljubim!

Nemoj da panicis, izdrzaces, proci ce, a da boli boli, i prirodan i carski porodjaj. Ja sam se porodila na carski, ne zato sto sam htela nego sto je moralo. Nisam dojila ni dana jer je beba odmah po rodjenju prebacena na Institut za neonatologiju, rodjena je prevremeno sa malom kilazom, i tamo je ostala 2 meseca. Sad sam opet trudna i moj lekar nece sa rizikuje nego ce me opet poroditi carskim. A da mogu da biram odabrala bih prirodan. Prvo boli kao sami djavo dok ne krenu da deluju analgetici, onda sok soba 3 dana, tih 3 dana katetar, ne mozes da ustanes, vrti ti se jer si izgubila krv, onda dodje sestra pa te "zapere" sa bokalcetom vode i nekom dugom pincetom na kojoj je gaza..... Meni je bilo uzasno tesko jedva sam ustala. Sada me rana boli ponekad na promenu vremena, nista strasno. Za mene u carskom nema niceg carskog.

Back