Порези условљавају станове на лизинг

gost 186118

Veoma poznat
Poruka
10.118
Економија
Порези условљавају станове на лизинг
Стручњаци спомињу бројне предности куповине станова на лизинг, али стижу и упозорења да та врста доласка до стана није погодна за земље на овом степену развоја


Петар ГаврановићКуповина станова на лизинг ускоро ће бити могућа и у Србији, будући да је измењени Закон о финансијском лизингу који то регулише већ ушао у скупштинску процедуру. Али да би овај производ заживео на тржишту, омогућио што ширем слоју становништва да дође до крова над главом и постао конкурент банкарским кредитима, потребно је уредити пореску политику и донети неколико подзаконских прописа.

Петар Гаврановић, генерални секретар Лизинг асоцијације, каже да је велики корак учињен тиме што је у Закон о финансијском лизингу дописано да се и непокретности могу куповати на лизинг, а не само аутомобили и опрема, као што је био случај у протеклих шест година.

Суштина је да лизинг кућа купује стан, а корисник лизинга се води као закупац све до отплате последње рате, када стиче услов да постане власник некретнине.

Да би куповина станова на лизинг повећала тражњу за овом врстом некретнина, али и утицала на банке да смање камате на стамбене кредите, потребно је, каже Гаврановић, најпре укинути ПДВ на камату, који се обрачунава када се покретности купују на лизинг.

– У случају куповине аутомобила од 10.000 евра тај ПДВ је око 200 евра и подношљив је. Али за стан од 100.000 евра је много већи, што би прилично увећало трошкове куповине – наводи Гаврановић.

Други проблем је дупло плаћања пореза на пренос апсолутних права.

– То нема потребе јер лизинг компанија порез плаћа када купује некретнину. Не видим разлог зашто би га корисник лизинга плаћао још једном када она и званично пређе у његово власништво. Није реч о малом издатку. Он износи око 2,5 одсто – истиче наш саговорник.

Трећа недоумица, коју би такође требало разрешити кроз подзаконске акте, јесте ко ће да плаћа порез на имовину, накнаду за коришћење грађевинског земљишта и комуналне услуге. Јер је лизинг компанија власник стана.

Канцеларија за свеобухватну реформу прописа, која је покренула измену закона, образложила је да би куповина станова на лизинг допринела повећању инвестиција у грађевинарству и, краткорочно гледано, цене некретнина пале би за 10 одсто, а дугорочно бар за 20 одсто.

Основне предности финансијског лизинга у односу на кредит јесу мањи ризик и куповина станова без хипотеке. Сигурност онога ко узима непокретност на лизинг је већа, јер ако не може да отплаћује рате он остаје само без те непокретности. Док се код кредита губи и непокретност на коју је стављена хипотека, као обезбеђење позајмице, ако је рецимо вредност купљеног стана у међувремену пала.

Гаврановић каже да би камате биле сличне банкарским, јер су код нас обично банке власнице лизинг кућа, али би критеријуми за доделу били флексибилнији.

– Грађани који нису могли да добију кредит од банка зато што немају стални посао, а имају неку другу врсту прихода, финансијским лизингом могу да дођу до непокретности. Или, грађани који део плате примају на рачун, а део на руке, не испуњавају услов код банке да купе стан, али то их не спречава да некретнину узму на лизинг. Са друге стране, услов за банкарски кредит је да имате одређен број година радног стажа, што у овом другом случају није критеријум – истиче Гаврановић.

Верољуб Дугалић, секретар Удружења банака, не верује да ће куповина станова на лизинг узети маха, јер се корисници ове услуге третирају само као закупци. Он је на годишњој конференцији пре неколико дана оценио да ће се купци станова пре одлучити да узму кредит, ставе хипотеку и плате порез на имовину, али да буду власници онога што плаћају.

Колико би износила рата за стан купљен за лизинг у овом тренутку није могуће сазнати, јер се не зна колике ће бити камате, односно рок отплате. У окружењу се некретнине дају на рок до највише 15 година, док у осталим земљама отплата траје и до 20 година.

Махмуд Бушатлија, консултант за инвестиције, сматра да куповина на лизинг неће нарочито поспешити тражњу за некретнинама, нити ће оборити цену.

– То није производ за земље у развоју зато што плаћате стан који није ваш. Ако не платите једну рату, власник ће вам одузети стан, а код нас пуно људи касни са отплатом. Камате би сигурно биле веће него на класичне кредите. Питање је и како ће бити решено плаћање пореза. На Западу се зна, то плаћа лизинг компанија – истиче Бушталија.

Осим тога, тамо су, каже, цене између закупнине и продаје стана велике па лизинг компаније своју рату равнају према цени кирије. Зато се на Западу исплати узети стан на лизинг, јер ако се изгура отплата рата, постоји реална могућност да се стекне власништво над некретнином.

М. Авакумовић

----------------------------------

Италијани највише купују на лизинг

Лизинг непокретности у Европској унији највише је заступљен у Италији – 83,2 милијарде евра, у Француској 33,7 милијарди евра, а 48 милијарди у Немачкој. У Словенији је 2,6 милијарди, док у знатно већој Бугарској износи само 237 милиона евра

---------------------------------------

На Интернету – ко је власник стана

Агенција за привредне регистре направила је софтвер за лизинг непокретности још пре неколико година. По усвајању Закона о финансијском лизингу он би брзо могао да буде применљив. Тако ће свако путем Интернета моћи да сазна ко је власник стана и ко је прималац лизинга. Све ће бити јавно доступно, што и није лоше за одређене непокретности јер неке из формалних разлога не могу да буду уписане у катастар непокретности.
http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Porezi-uslovljavaju-stanove-na-lizing.sr.html

U moru raznoraznih besmislenih tema i medjusobnog optuzivanja, ko je izdajnik, a ko je patriota, ko je za EU, ko je protiv, ko je za malu, a ko za Veliku Srbiju i sl. zeleo sam da otvorim jednu temu koja se bavi realnim zivotnim pitanjima.
Nadam se da ce diskusija doci bar do druge strane.
Naime, mislim da bi uvodjenje stanova na lizing bila dobra stvar iz razloga sto je mnogim gradjanima Srbije to jedini nacin da uz manji rizik dodju do stambenog objekta. U cemu je poenta, ukoliko je npr, vrednost lizing ugovora 150.000 E, korisnik isplacuje rate i do tada je zakupac stana, a kada otplati sve rate postaje vlasnik. U slucaju da na pola puta ne moze dalje da isplacuje, gubi samo nekretninu i prethodne rate. Dakle, rizik je drugacije rasporedjen nego kod uzimanja stanova na kredit. Doduse, zato je i kamatna stopa drugacija (zbog tog rizika). Ako to zazivi u Srbiji, mozda ja jednog dana kupim stan na lizing, ko zna...

E sad, objektivan problem je u tome sto postoji PDV na kamatu od lizinga. Taj PDV je svakako u apsolutnim brojkama cetvorocifren (izrazeno u evrima, naravno). To nije mala suma. Taj trosak, kao i kos svih poreza na neki nacin "dele" kupac i lizing agencija. Dakle i jedni i drugi "placaju" deo te sume.
Drzava iznos koji bi izgubila zbog ukidanja PDV na kamatu na lizing moze nadoknaditi delom tako to ce se ukidanjem ili spustanjem PDV na kamatu na lizing, povecati promet nekretnina, a sa druge strane smanjivanjem drzavnih rashoda.

Kakvo je Vase misljenje...?
 
....

Naime, mislim da bi uvodjenje stanova na lizing bila dobra stvar iz razloga sto je mnogim gradjanima Srbije to jedini nacin da uz manji rizik dodju do stambenog objekta. U cemu je poenta, ukoliko je npr, vrednost lizing ugovora 150.000 E, korisnik isplacuje rate i do tada je zakupac stana, a kada otplati sve rate postaje vlasnik. U slucaju da na pola puta ne moze dalje da isplacuje, gubi samo nekretninu i prethodne rate

...

Samo to, stvarno se isplati....:think:

... davaocu lizinga z:lol:
 
Да, опасна лутрија. Нисам сигуран колико рата можете да не платите на време. Можда 3, нисам сигуран...
У ауто-салонима пун паркинг аута сличних судбина. Исто је принцип и за станове -.за те паре је могао да рента ауто кад му је потреба, а и код лизинга се рачуна да ће се коминтенти водити рачуницом "мооожда постанем и власник", унапред тешко оствариво..
 
На жалост све су то начини да ти неко стави букагије на ноге.
Није ту само питање да ли ћеш нешто изгубити. Од тренутка када узмеш кредит или се заробиш лизингом, не смеш да изгубиш посао, не смеш да упадаш у било какве проблеме што те ставља на позицију идеалног роба. Окови се не виде али су ту.
Кажеш, повољније је јер губиш САМО некретнину и дотадашње рате...занимљиво виђење ствари. Храброст, да, да, али и лудост....
 
На жалост све су то начини да ти неко стави букагије на ноге.
Није ту само питање да ли ћеш нешто изгубити. Од тренутка када узмеш кредит или се заробиш лизингом, не смеш да изгубиш посао, не смеш да упадаш у било какве проблеме што те ставља на позицију идеалног роба. Окови се не виде али су ту.
Кажеш, повољније је јер губиш САМО некретнину и дотадашње рате...занимљиво виђење ствари. Храброст, да, да, али и лудост....

Covek verovatno rezonuje da ako izgubi rate ce biti kao da je placao kiriju kao podstanar (sto bi verovatno i inace radio).A ako izgura lizing-dobro i jeste...
:)
 
На жалост све су то начини да ти неко стави букагије на ноге.
Није ту само питање да ли ћеш нешто изгубити. Од тренутка када узмеш кредит или се заробиш лизингом, не смеш да изгубиш посао, не смеш да упадаш у било какве проблеме што те ставља на позицију идеалног роба. Окови се не виде али су ту.
Кажеш, повољније је јер губиш САМО некретнину и дотадашње рате...занимљиво виђење ствари. Храброст, да, да, али и лудост....
Evo, uporedi sa obicnom kupovinom stana na kredit, pa proceni gde je manji rizik ?
 
Evo, uporedi sa obicnom kupovinom stana na kredit, pa proceni gde je manji rizik ?

Види, ако баш желиш од два зла да бираш мање, онда у реду.
Ако немаш решено стамбено питање, боље је да дигнеш кредит на десетак хиљада и купиш кућу са окућницом у близини Београда (ако си у Београду, ако ниси, још мање ти треба). Како је кренуло, ускоро ће села у којима још можеш да купиш кућу за ове паре бити предграђе Београда...
 

Back
Top