*Marina*
Zainteresovan član
- Poruka
- 258
... i upravo sam iz tih razloga smatrala da poremecene vrednosti nisu "privilegija" samo Pinkovskih "struktura" ljudi, vec da i svi ostali mogu biti podjednako glupi, povrsni, lenji, indolentni, pasivni, neuki, zli i beskrupulozni. A to sto se neko obuce u zlatno i kresti dok peva, pa bila to zena ratnog zlocinca ili doktor nauka mi nije dovoljan razlog da nekog proglasim za ovo i ono, dokle god ima onih drugih, "prosvecenih" - a sa bukvalno istim merilima i pogledima na svet, a vrlo cesto sa istim modelom ponasanja... Jer oni su, zaboga, svi "URBANI" - sto se vidi po njihovom stilu (?!), nacinu odevanja (?!), VOKABULARU (?!), muzici koju slusaju (?!?) ... To su merila po kojima se meri necija "vrednost" i kultura ?? I ovde uopste ne mislim na ljude sa nase izvikane estrade vec i na sve ostale - i to narocito na njih - to sto neko slusa house a ne Cecu meni stvarno nista ne govori o njegovom sistemu vrednosti, a iz nekog razloga svi misle da to ima veze jedno s drugim ... ?! Kad neko ima silikone (na raznim mestima) i ostalo iz toga paketa - to je ocigledno sta je, jelda, a oni/one sto ih nemaju, oni mora da su kultivisani, a?
Bravo! To je upravo razlog mom insistiranju da Cecu i Pink ostavimo malo po strani.
To o cemu ti pricas su predrasude i prosta redukcija stvarnosti. Slicna stvar se moze reci i za pankere zar ne? Al mislim da smo to prevazisli. Nisu svi pankeri stoga obavezno narkomani i sl. asocijacije koje se za njih vezuju. Da ne zaboravimo da jedna ista stvar moze da privuce razlicite osobe na veoma razlicite nacine i iz veoma razlicitih razloga.
Ljudi su kompleksne licnosti.
je za mene poremecen sistem vrednosti. U stvari, to su pre univerzalne ljudske osobine, koje se vise ili manje (ili na ovaj ili onaj nacin) ispoljavaju u zavisnosti od doba, sistema, drustva , okoline, vaspitanja ... Sistem je taj koji to "izvuce" iz tebe, hteo ti to ili ne, a ne ugradjuje - nasuprot uvrezenom misljenju.
Mislim da ipak postoji medjudejstvo pojedinca i sistema. Sistem tezi da neke vrednosti i norme nametne, sto se ispoljava u socijalizaciji a sve radi odrzanja drustvene zajednice. Postoji u tu svrhu cak citav sistem sankcija. Ipak pojedinac nije pasivni primalac, i on deluje na sistem, oblikuje ga i menja. I "izvlaci" i "ugradjuje". (po mom misljenju
kad se vec ogradjujemo )
Bravo! To je upravo razlog mom insistiranju da Cecu i Pink ostavimo malo po strani.
To o cemu ti pricas su predrasude i prosta redukcija stvarnosti. Slicna stvar se moze reci i za pankere zar ne? Al mislim da smo to prevazisli. Nisu svi pankeri stoga obavezno narkomani i sl. asocijacije koje se za njih vezuju. Da ne zaboravimo da jedna ista stvar moze da privuce razlicite osobe na veoma razlicite nacine i iz veoma razlicitih razloga.
Ljudi su kompleksne licnosti.
je za mene poremecen sistem vrednosti. U stvari, to su pre univerzalne ljudske osobine, koje se vise ili manje (ili na ovaj ili onaj nacin) ispoljavaju u zavisnosti od doba, sistema, drustva , okoline, vaspitanja ... Sistem je taj koji to "izvuce" iz tebe, hteo ti to ili ne, a ne ugradjuje - nasuprot uvrezenom misljenju.
Mislim da ipak postoji medjudejstvo pojedinca i sistema. Sistem tezi da neke vrednosti i norme nametne, sto se ispoljava u socijalizaciji a sve radi odrzanja drustvene zajednice. Postoji u tu svrhu cak citav sistem sankcija. Ipak pojedinac nije pasivni primalac, i on deluje na sistem, oblikuje ga i menja. I "izvlaci" i "ugradjuje". (po mom misljenju
kad se vec ogradjujemo )
ali ...) jer sam stekla utisak da ste svi do sada neuporedivo vise insistirali na onoj prvoj ... Tj da je uticaj drustva presudan. A nije, to cak ni nauka ne tvrdi, ako se ne varam - toliko se barem secam psihologije :wink: