Poremecen sistem vrednosti

• Začetnik teme Začetnik teme Marge
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
... i upravo sam iz tih razloga smatrala da poremecene vrednosti nisu "privilegija" samo Pinkovskih "struktura" ljudi, vec da i svi ostali mogu biti podjednako glupi, povrsni, lenji, indolentni, pasivni, neuki, zli i beskrupulozni. A to sto se neko obuce u zlatno i kresti dok peva, pa bila to zena ratnog zlocinca ili doktor nauka mi nije dovoljan razlog da nekog proglasim za ovo i ono, dokle god ima onih drugih, "prosvecenih" - a sa bukvalno istim merilima i pogledima na svet, a vrlo cesto sa istim modelom ponasanja... Jer oni su, zaboga, svi "URBANI" - sto se vidi po njihovom stilu (?!), nacinu odevanja (?!), VOKABULARU (?!), muzici koju slusaju (?!?) ... To su merila po kojima se meri necija "vrednost" i kultura ?? I ovde uopste ne mislim na ljude sa nase izvikane estrade vec i na sve ostale - i to narocito na njih - to sto neko slusa house a ne Cecu meni stvarno nista ne govori o njegovom sistemu vrednosti, a iz nekog razloga svi misle da to ima veze jedno s drugim ... ?! Kad neko ima silikone (na raznim mestima) i ostalo iz toga paketa - to je ocigledno sta je, jelda, a oni/one sto ih nemaju, oni mora da su kultivisani, a?
Bravo! To je upravo razlog mom insistiranju da Cecu i Pink ostavimo malo po strani.
To o cemu ti pricas su predrasude i prosta redukcija stvarnosti. Slicna stvar se moze reci i za pankere zar ne? Al mislim da smo to prevazisli. Nisu svi pankeri stoga obavezno narkomani i sl. asocijacije koje se za njih vezuju. Da ne zaboravimo da jedna ista stvar moze da privuce razlicite osobe na veoma razlicite nacine i iz veoma razlicitih razloga.
Ljudi su kompleksne licnosti.

je za mene poremecen sistem vrednosti. U stvari, to su pre univerzalne ljudske osobine, koje se vise ili manje (ili na ovaj ili onaj nacin) ispoljavaju u zavisnosti od doba, sistema, drustva , okoline, vaspitanja ... Sistem je taj koji to "izvuce" iz tebe, hteo ti to ili ne, a ne ugradjuje - nasuprot uvrezenom misljenju.

Mislim da ipak postoji medjudejstvo pojedinca i sistema. Sistem tezi da neke vrednosti i norme nametne, sto se ispoljava u socijalizaciji a sve radi odrzanja drustvene zajednice. Postoji u tu svrhu cak citav sistem sankcija. Ipak pojedinac nije pasivni primalac, i on deluje na sistem, oblikuje ga i menja. I "izvlaci" i "ugradjuje". (po mom misljenju :) kad se vec ogradjujemo )

*Marina*:
Mislim da ipak postoji medjudejstvo pojedinca i sistema. Sistem tezi da neke vrednosti i norme nametne, sto se ispoljava u socijalizaciji a sve radi odrzanja drustvene zajednice. Postoji u tu svrhu cak citav sistem sankcija. Ipak pojedinac nije pasivni primalac, i on deluje na sistem, oblikuje ga i menja. I "izvlaci" i "ugradjuje". (po mom misljenju :) kad se vec ogradjujemo )

Dobro, da ... slazem se, naravno da i toga ima. Samo sam ja (pomalo vestacki) naglasila onu drugu krajnost (sto ne znaci da to zaista ne mislim :lol: ali ...) jer sam stekla utisak da ste svi do sada neuporedivo vise insistirali na onoj prvoj ... Tj da je uticaj drustva presudan. A nije, to cak ni nauka ne tvrdi, ako se ne varam - toliko se barem secam psihologije :wink:

Elle_77:
Dobro, da ... slazem se, naravno da i toga ima. Samo sam ja (pomalo vestacki) naglasila onu drugu krajnost (sto ne znaci da to zaista ne mislim :lol: ali ...) jer sam stekla utisak da ste svi do sada neuporedivo vise insistirali na onoj prvoj ... Tj da je uticaj drustva presudan. A nije, to cak ni nauka ne tvrdi, ako se ne varam - toliko se barem secam psihologije :wink:

Pretpostavila sam al moram da napomenem prof. deformacija ne zameri :)
Ma u drustvenim naukama istina je uvek "negde izmedju" i to je vec postala pomalo izvitoperena cinjenica. Jedni tvrde jedno, drugi drugo, a onda se naravno nadju i oni "najpametniji treci" koji to povezu i ubace oba (kao ja sad :lol: )

e zato me nerviraju razni analiticari koji su se na razne nacine popeli na medije i ne silaze...i nihovo "strucno" misljenje se smatra za korektno, egzaktno i "na nivou"...i celokupna javnost se bombarduje misljenjem istih ljudi...ne daj boze da se pojavi neko ko ce da malo promesa, kao *Marina* :)

NISU predrasude :D NIPOSTO NIJE SVEJEDNO da li neko slusa Kevina Yosta ili Cecu

To pokusavaju da proguraju ovi sto bi da se kultur-lustriraju...vamo D.Emersona a cim se nacugaju, odvrnu narodnjacke varijetete :lol:
MENI muzika govori dosta o coveku. Ne SVE, ali MNOGO

Nema bwe grupnog trcanja, svi moramo sami.

Elle_77:
Da, jasno mi je. Nisam to tako ni shvatila, samo sam glasno razmisljala :wink:
Rekoh na kraju - da, slazem se. :-D

Ako cemo o zeljama, navikama, ciljevima itd. vecine danas ... zelja je mnogo, i to uglavnom svedenih (na ovaj ili onaj nacin) na materijalno ili statusno; ciljeva (paradoksalno) - gotovo ni malo (a i ono malo sto ih ima i KO ih ima, bolje da ih ni nema - i po kvantitetu a narocito po njihovom KVALITETU) a ne moze ih ni biti kad su navike takve, da se uglavnom radi samo ono sto se mora, retko ono sto bi trebalo, ili se ne radi nista.

Moj utisak, pa molim da i ovo sto sam rekla ne bude razlog za jos jednu (nepotrebnu) raspravu :lol:

... i upravo sam iz tih razloga smatrala da poremecene vrednosti nisu "privilegija" samo Pinkovskih "struktura" ljudi, vec da i svi ostali mogu biti podjednako glupi, povrsni, lenji, indolentni, pasivni, neuki, zli i beskrupulozni. I jos 1000 toga ... A to sto se neko obuce u zlatno i kresti dok peva, pa bila to zena ratnog zlocinca ili doktor nauka mi nije dovoljan razlog da nekog proglasim za ovo i ono, dokle god ima onih drugih, "prosvecenih" - a sa bukvalno istim merilima i pogledima na svet, a vrlo cesto sa istim modelom ponasanja (i u drustvu i javnosti - samo mi nemojte reci da ne znate primera ... mali milion), samo vesto (... ?) nalickanim i "nasminkanim" ne bi li "prost narod" (pre)video da nije sija nego vrat ... Jer oni su, zaboga, svi "URBANI" - sto se vidi po njihovom stilu (?!), nacinu odevanja (?!), VOKABULARU (?!), muzici koju slusaju (?!?) ... To su merila po kojima se meri necija "vrednost" i kultura ?? I ovde uopste ne mislim na ljude sa nase izvikane estrade vec i na sve ostale - i to narocito na njih - to sto neko slusa house a ne Cecu meni stvarno nista ne govori o njegovom sistemu vrednosti, a iz nekog razloga svi misle da to ima veze jedno s drugim ... ?! Kad neko ima silikone (na raznim mestima) i ostalo iz toga paketa - to je ocigledno sta je, jelda, a oni/one sto ih nemaju, oni mora da su kultivisani, a? Mnogo sam vece ljige vidjala u redovima "urbanih i kulturnih intelektualaca" , i uopste u "anti-Pink" redovima, i to samo zato sto mnogi od njih - i pored ociglednog obrazovanja i prividne sirine, ne mogu da pobegnu od svoje prave prirode - koja je ista kao i ova prva - pa koliko god je farbao, mazao, pickao i lickao.

E, TO je za mene poremecen sistem vrednosti. U stvari, to su pre univerzalne ljudske osobine, koje se vise ili manje (ili na ovaj ili onaj nacin) ispoljavaju u zavisnosti od doba, sistema, drustva , okoline, vaspitanja ... Sistem je taj koji to "izvuce" iz tebe, hteo ti to ili ne, a ne ugradjuje - nasuprot uvrezenom misljenju.

opet, moji utisci ...

ijaaao..:)
ti bwe Elle ne znas da razlikujes ljude? Tebi su svi isti i svi su ti losi?

Betty:
ijaaao..:)
ti bwe Elle ne znas da razlikujes ljude? Tebi su svi isti i svi su ti losi?

Ne, daleko od toga :wink: ... a da li su tebi losi svi koji slusaju "seljacku" muziku, a dobri oni koji slusaju ono drugo ? :wink:
Htela sam da kazem da su to stvari koje se procenjuju od slucaja do slucaja, odnosno zavise od coveka do coveka - barem kad je u pitanju procena sistema vrednosti. Uostalom, prilicno sam detaljno objasnila svoje misljenje, mislim da se samo nisi dovoljno udubila pa samim tim ni na pravilan nacin shvatila ono sto sam zelela da kazem.

... Ali, posto ja, eto, (po tebi :wink: ) nista ne znam (- jadna ja - :lol: ) - hajde da cujemo tvoje vidjenje i misljenje - ja sam lepo pre x postova postavila pitanje, i nisam dobila nijedan odgovor.
Umesto kontraargumenata, htela bih za promenu neki argument - i please, nemoj bas takvim tonom - tebe licno niko nije napadao, ili barem to nisam bila ja :wink:

Dakle ... pretvorila sam se u uho :wink:

ALTEC:
e zato me nerviraju razni analiticari koji su se na razne nacine popeli na medije i ne silaze...i nihovo "strucno" misljenje se smatra za korektno, egzaktno i "na nivou"...i celokupna javnost se bombarduje misljenjem istih ljudi...ne daj boze da se pojavi neko ko ce da malo promesa, kao *Marina* :)

pa i to spada u ovu temu ... i to je deo poremecenog sistema vrednosti.

ALTEC:

Ti si taj koji je ovde malo pomesao stvari. Ako imas da kazes nesto pametno - reci ili se bar potrudi pa procitaj malo vise od zadnjeg posta. I za tvoju informaciju ovo su drustvene nauke, sta je lose u tome da se pojavimo i mi sociolozi? :roll:

Ne znam kako moze da ne bude bitno (kada vec govorimo o sistemu vrednosti) da li je covek kulturan i obrazovan ili nekulturan i neobrazovan?

Ima neobrazovanih a sjajnih ljudi, kao sto ima obrazovanih a pokvarenih, ali KULTURA, recite mi ako gresim...? Ja pravim razliku. I NIKADA se nisam prevarila niti pokajala.

btw. protv seljaka ja nemam nistra,. Biti seljak je postena (i pomalo prestizna! Aaa...latifundisti ! ) stvar, biti primitivac je za osudu.

Turbo folk i pink muzika je BEZ IKAKVE DILEME very very primitivna. Sto ne znaci da nema spasa tim ljudima, mozda ;) Svako ko zeli, moze da se promeni, big deal...ali ovo je rasprava o vrednostima a ne o exit startegijama, jel :)

NIKADA se nisam prevarila niti pokajala
Sto ne znaci da nema spasa tim ljudima, mozda
Zar ne mislis da "malo" preterujes?

Ako je vec tako, zanima me eto sta se po tebi jos podrazumeva; ako ti neko kaze da slusa tu muziku, koje jos TACNO osobine ti vezujes za njega? Sta to jos tebi govori o coveku?

Nema tu mistike, nije to horoskop pa da sve znas na osnovu ukusa - ako slusa Cecu ondaK...ako voli Zdravka Colica ondaK....:mrgreen:

Prosto, vise volim da sam s ljudima s kojima se lepo slazem i pricam i razumem i kojima verujem - ako nam se muzicki koncepti tako drasticno mimoilaze ondaK nam treba duze vremena da se upoznamo....
suprotnosti se u mom slucaju odbijaju, a slicnosti privlace :)

Betty:
Ne znam kako moze da ne bude bitno (kada vec govorimo o sistemu vrednosti) da li je covek kulturan i obrazovan ili nekulturan i neobrazovan?

Ima neobrazovanih a sjajnih ljudi, kao sto ima obrazovanih a pokvarenih, ali KULTURA, recite mi ako gresim...? Ja pravim razliku. I NIKADA se nisam prevarila niti pokajala.

Naravno da je bitno, ja to nisam rekla (nije mi jasno zbog cega stvari koje kazem izvlacis iz konteksta - po ne znam koji put -) i slazem se s tobom, dokle god ne tvrdis da je obrazovan (formalno) = kulturan.

Kao sto ni kad sam rekla "seljacka" muzika, nisam doslovce mislila na seljake kao ljude sa sela (a ti, naivna i nevesta, "ne znas" na sta sam mislila ;) - osim ako ti je ono bio samo usputni komentar), naravno - mislila sam na ono sto je zargonski receno - "seljacko". Zbog cega sam, ako si primetila, i stavila tu rec pod navodnike.

"Pink muzika" - kako si je ti nazvala ;) jeste, naravno, primitivna - jesam li rekla suprotno ? ;) Ne, samo nisam verovatno naglasavala koliko ti, ali to ne znaci automatski da ja to "ne znam", ili da mislim suprotno ... kao i da ako kazem da I medju obrazovanim ljudima ima primitivaca i nekulturnih, ne znaci da sam mislila na SVE - kako si ti (proizvoljno) zakljucila.

Mislila sam na ljude - nazovi intelektualce - kojima je (njihovo) obrazovanje, iskustvo i ono sto su postigli u zivotu ne cilj sam po sebi vec iskljucivo sredstvo za licnu promociju, kao sto sam mislila i na one kojima je to isto (gore navedeno) samo alibi za mnoge vise ili manje prljave i lose stvari koje rade. Takodje, mislila sam na mnoge umetnike kao i ljude iz javnog zivota koji, fakat, nisu primitivci u klasicnom smislu, ali su u par (ili mnogo vise :? ) navrata sebi dozvoljavali da u kontaktu sa pravim primitivcima ne budu nista drugaciji od njih - pa samim tim ispali i pokazali da jesu takvi. I, bla-bla ... ima tu jos mali milion primera ... da ne duzim.

A ako cemo o muzici - svakako jeste bitna, ali pre kao jedan od faktora u moru nekih drugih pokazatelja. Lepo si rekla - tebi je bitna; vecini ljudi bih ipak rekla da nije, ili barem da nije presudna. Po meni, nikako ne moze biti presudna u oceni bilo cega, osim ukusa.

hmmm...al su se dame raspisale na ovoj temi...
a sta mislite o boemima?...ljudi koji vole kafanu, uzivaju u zivotu, dozvole sebi da popiju po koju vise, a kad krene starogradska muzika, ijaoooojjjj....hmmm...
konkretno pitanje: zasto veci deo zenske populacije ovakve ljude smatra pijandurama, seljacima itd?
da li je i to poremecen sitem vrednosti?

ALTEC:
hmmm...al su se dame raspisale na ovoj temi...
a sta mislite o boemima?...ljudi koji vole kafanu, uzivaju u zivotu, dozvole sebi da popiju po koju vise, a kad krene starogradska muzika, ijaoooojjjj....hmmm...
konkretno pitanje: zasto veci deo zenske populacije ovakve ljude smatra pijandurama, seljacima itd?
da li je i to poremecen sitem vrednosti?

:lol:

Ne znam za druge, ali ja mislim da oni samo gledaju kako da izvaćare obližnje žene pod maskom laHkog pijanstva. Nemam bwe pojma. Pijandura je nešto drugo? Ili je boem samo lepša reč za pijane, razularene kafanske tipove?
Koja je razlika između BOEMA i PIJANCA?

Ah, zar ovde postoji moderator ... ? :lol: Ništa lično :wink: (zaista sam se pitala ima li ga). Ma, to su i bili glupi postovi, ne bi uticali na temu anyway, ali kako god ... nebitno je. :wink:

Ja sam pisala do sad i više nego što je trebalo , sad malo vi :wink:

... jesmo li se bar sporazumeli oko bilo čega ? :-D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back