Poremećaj moralnosti

Ne znam kako su tebe ucili , ali dok su mene ucili da budem sa sirim gledanjem na stvari koje se ticu dvojice , a kamoli celog drustva, dotle su peru ucili da ako ucini dobro i korist miki , vratice mu se...

Ne moram da pominjem da pera i ja non stop dolazimo u sukob, jer covek hoce da ucini ruka ruci i to smatra pametnim i dobrim, a ja hocu da se ucini svima ili onoliko koliko moze svima...
Svi , vecina , kad ih pitas sta je dobro i ko zeli dobro, reci ce pera, niko nece reci ja....jer ja se samo krijem iza toga sto hocu da bude fer za sve, a zivot nije fer za svakog...to je vise nego ocigledno...

Iako ja polemisem sa tobom oko toga, nije mi jasno kako da na bilo kom polju to ustanovim kao tvrdnju, a kamoli kao zakonitost ili definiciju...
------------------------------------------------------
Meni nikad nisu rekli nije dobro, nego nije lepo....
Sto je olaksavajuca okolnost uz otezavajucu da su me ucili da budem drustveno odgovoran....sto je danas gore od 10 godina robije...

I to mogu da prihvatim , lepo i dobro su totalno razlicite stvari....
Navodim primer, ja kao bogat i pametan, mogu da povedem razvoj svog kraja da se svi slepaju uz ideje koje razvijam i koje se plasiraju kao proizvodi i usluge na drugim regionima......
Medjutim ako zelim da ostanem u tom kraju , onda mi ne odgovara da razvijam biznis inicijativu u tom kraju jer onda ce i cena rada i nekretnina da bude veca...
Tako da ocigledno moje dobro i biznis dobro jesu na istoj strani , a dobro regiona nije...
Ako ostanes na temi videces zasto je haoticno to sto pricas, jer bas u ovom primeru ako se posvetim razvoju regiona, dolazi se do dve tacke, tacke kad moras da pazis i sprecavas da se zloupotrebi inicijativa za neko monopolsko preuzimanje ili neko drugo "spontano iskoriscenje novonastalog okruzenja" (npr usluge bacanja toksicnih materijala u tom podrucju kao usluga za kes) sto bi bilo drustveno posveceno i do toga da takvim angazovanjem ustvari sebi oduzimas vreme i na kraju ce svi imati koristi samo ti neces...

Sto je ok ako si obezbedjen sa sredstvima, ali opet nije ni moralno ok ako si se iskazao kao najmoralniji i cisto moralan clan te regionalne zajednice...

A u vezi empatije, to smo vec negde pominjali.....da nije empatija vec funkcionalnost najaci pokretac morala...
Empatija je za malu decu....empatija je pocetni korak u apstraktnom misljenju , i samo ako osoba ne moze nikako drugacije da apstraktno misli onda mu se nudi taj korak, zamisli kako se on oseca...

Empatija jeste dobra za humanost , ali moral nije iskljucivo humanisticki , jedna vrsta morala jeste, ali ima tu nekoliko vrsta podjednako vaznih...

Cak mogu reci da ce pre biti civilizovan moral nego humanisticki...

Uzmi samo premisu ne cini drugome ono sto ne bi voleo da drugi cine tebi....koja ocigledno gradi primitivizam kod osobe...jer ona bukvalno forsira ono sto voli kod sebe...
Ovde se pominje ne cini , ali ako je oslonjena na ovo , osoba ce definitivno gledati on off sve pa ce biti itekako primitizovan taj nazovi humanizam...

Toliko offtopic, a u vezi da li dobro ili zlo ili pojedinacno ili drustveno...

Nego da se ja vratim ozbiljnije temi....

Pojedinacni normativi, norme i moral prema Kolbergu , a moguce i ovako kod svih jesu u suprotnosti...
Ne mora stalno ali u interesu sigurno jesu...inace bi svaki naum coveka bio i moralan.....
Ovde treba da primetimo jednu vaznu stvar....
STo je vise pojedinacni normativ okrenut drustvenom dogovoru , to je , ako je dosledan , vise zahtevan da bude javan....a ne tajan i privatan...
U idealnom slucaju , ako je univerzalni moral, onda nema ni trunke intimnog i tajnog...ili tacnije nema za interesnu grupu....(u slucaju ljubavi to su njih dvoje i cela rodbina....a i poznanici).
Ili ako je jedna stepenica manje, drustveni dogovor, opet je sve usmereno ka javnom i poznatom....
Nekome se cini da je ovo katastrofa , ali nije....
Sasvim je neopterecujuce to sto je svaki delic vaseg zivota javan , ne u smislu danasnjih zvezda , vec u smislu da u svakom trenutku svi mogu da saznaju sta radite....i gde ste...
Ovo ne vazi ako su neki clanovi drustva van tog drustvenog dogovora a fizicki prisutni medju vama...

Znaci ukratko , moral koji se moze predstaviti da stremi kreiranju drustvenog bica i stavlja interese drustvenog bica iznad interesa pojedinca , uzimajuci zelje i sklonosti pojedinca u opstu sliku (namerno naglasih jer obicno se ovo ispusta iz vida) teze i zahteva da se ukine privatnost.....

Odmah sam slucajno opisao i opasnost , a to je da u slucaju visoke moralnosti drustvo na neki nacin vise poseduje pojedinca i ima drasticno veci uticaj na medjudejstva preko tih pojedinaca, sto otvara vrata za cistu i jaku zloupotrebu ili cak i upotrebu , tj neslobodu....Ako drustvo jeste hijararhijsko , a obicno jeste, onda hijararhijski vrh ima idealnu poziciju da zloupotrebi moralno tkivo drustva za koju god hoce namenu....

Pri tome cemo gledati i uticaj dinamike pojedinacnih normi , ali tek kao naknadnu reakciju....
To je Sloba vrlo cesto koristio u pocetku svog dolaska i prvih godina vlasti...za degradaciju...

Slikovito receno , jaci moral vise nalik mravima ili pcelama, razmisljam kome od ova dva...
Orvel se moze gledati kao sukob moralne sredine i pojedinacne norme nesvesne celog seta ugradjenih normi u moralu....

A to ce uvek da se desava, jer ljudi niti zele niti mogu da shvate sve dubine medjuuticaja i dejstva...

moral jeste razlikovanje dobra od zla...jeste nekad pomislili za neko dete da je lose i da ga neko treba nauciti dobrom ponasanju...svi mi od detinjstva ucimo da razlikujemo dobro od loseg - zbog nerazumnog ili loseg ponasanja nas kaznjavaju da bi nas naucili moralnom ili dobrom ponasanju...deca pred koju se postavljaju nerealni zahtevi, bez obzira na to da li rastu u karlovcu ili ne i koja se cesto i brutalno kaznjavaju ne postaju bolja i najcesce izrastu u ljude koji koriste silu da bi postigli svoje ciljeve jer nikad ne nauce da empatisu sa drugim ljudima....empatija je osnovni uslov moralnosti - bez nje skloni smo da osudjujemo druge i da ih povredjujemo... moralno ponasanje zavisi od toga koliko smo sposobni da empatisemo sa drugim ljudima a ne od moralnog okvira, kakvog god - hriscanskog, nacistickog, evo sad i karlovackog :D

Znaš onu izreku Sačuvaj me bože hrvatske kulture i srpskog junaštva ...
Ja sam prognana iz hrvatske, da upotrjebim njihov izraz jer je najpribližniji istini..nismo mi izbjeglice, mi smo čisti prognanici ... ima i dobrih hrvata, ali većini nije uopšte bitno kakav si čovjek,ako si Srbin, za njih si isto što su Jevreji bili za Naciste u 2.svjetskom ratu ... i to je istina o Srbima u Hrvatskoj danas ... možda se stvari promjene, nikad se ne zna ...
Ali ja porjeklom odatle i s tim što sam živjela 12 godina tamo, vidim da sam ponijela i dan danas nosim moral i kulturu koju sam tamo stekla ... a slična je kultura i u zapadnoevropskim zemljama jer su svi oni istorijski imali slično kulturno nasleđe, za razliku od ovih Naših krajeva koji su imali tu nesreću da budu pod Turcima i da danas budu obilježeni kao Balkan i Balkanci ...
Ovo je trebala biti dobronamjerna razmjena moralnih normi jer evo i na ovako malom prostoru bivših Jugo republika toliko je kulturnih, moralnih različitosti. Trebalo bi da ono što je dobro i vrijedno učimo jedni od drugih a ne, kao što mi to imamo naviku i 'mentalitet' sve što dolazi iz suprotne republike vidimo kao isto, kao nešto što ne valja.
Ja vidim da vi/ti ne možeš razumjeti uopšte o kakvom moralu ja pričam ... i razumijem zašto je to tako ..tako moraš biti odgojen.
U osnovi morala zapada je disciplina moralnih normi.
Kod nas se eto više potencira druželjubivost, empatija, 'raja' naša je najbolja ... sve je to ok. ali postoje osnovne moralne norme koje su uvijek na prvom mjestu pored ovih, i preko kojih se ne prelazi, ili samo u izuzetnim slučajevima.
Poštovati pravo na privatnost drugoga, obzirnost prema osjećajima drugih u vidu držanja riječi i pravo na mišljenje drugog, govorenje istine, propraćeno neizostavno sa formalnim pozdravima i zahvalnošću - Hvala.Molim i drugi put. Nema na čemu. Kulturni obrazac međuljudskog ponašanja ...
Empatija kod nas postoji,ali često u tolikoj mjeri da solidarnost poništava osnovno...
Nivo kulture prema osobi se prilagođava stavu o toj osobi - tj. ako se ne 'laktaš', ne pokažeš zube nećeš dobiti ni malo obzirnosti. A onda se laktaš i 'pokažeš zube' i dobiješ obzirnost, ali više u vidu straha od tvoje reakcije nego od stvarnog prava, moralnog prava, koji ti pripada.
Za mene su na početku svi jednaki i prema svima sam jednako uviđavna, držim svoju riječ, pazim da nekoga ne uvrijedim ... na zapadu je takav stav mnogo učestaliji i ima prvenstvo nad ovim našim ... a to je Da neko moje takvo ponašanje protumači 'slabošću' (šta li su te naučili u djetinjstvu :roll:) pa moram pokazati zube da bi neko poštovao moje pravo na moje mišljenje, moju odluku,moj život.
Ljudi su ovdje sirovi.Da baš sirovi. Zemlja mržnje i straha rekao je Andrić ...
Moralne norme uopšte ne postoje, nisu usađene od djetinjstva ..ljudi se ponašaju po principu ..ili si u mom čoporu ili nisi ... miriše jedni druge i imaju empatiju prema istom mirisu, ili se boje izdvajanja iz čopora (jedno misle, drugo pričaju, treće rade ..kad se sve sabere)
Međutim ako uzmemo u obzir da smo 500 godina strepili za život pod Turcima, bez ikakvog zakona. Turčin te mogao ubiti kako je htio i ako je htio ... niti su bili disciplinovani, niti su nam to mogli ostaviti ... čvrsti moralni stavovi su mogli samo odvesti u smrt ...niti su bili potrebni, a čak bilo je nužno uopšte ih nemati ... raskalašenost i šta me briga je ponašanje naših tlačitelja ... kažu ako si zlostavljan u djetinjstvu, kasnije i sam postaneš zlostavljač ... I danas Šta me briga ..ovaj mi se sviđa, sa njim ću u društveni čopor ...ovaj mi se ne sviđa Šta me briga, nema pravo na obzirnost, ni svoj život ... Idi mi dođi mi ...nikakve stalne principe, moralne norme, čovjeka od povjerenja ja tu ne viđoh ...
A to je upravo ono što nam treba Stalni Principi, Moralne Norme, Ljudi od Povjerenja ...
Ako ti danas kažeš jedno, a sutra, eto ćefnulo mi se, neda mi se (lenjost sa istoka) pa kako će te zvati - Balkanac ....A mi se još i hvalimo svojom bezobraznošću, bezuslovnom pripadništvu raji ...odreći ćemo se morala, Superega zbog Id a - mada je to načešće strah ....
Niko neće nas uzeti za ozbiljno dok ovo gore navedeno nebudemo imali ...
Meni se čini da nama treba jedna nacionalna psihoanaliza .... Od početka nastanka Srba, pa do danas ... sumnjam da bi nam bilo šta drugo pomoglo ....

...danijela ako zelis apsolutnu sigurnost u zivotu odabrala si pogresnu planetu, zemlja je opasno okruzenje unutar koje god vrednosne strukture... jedini nacin da se izboris sa nesigurnoscu zivota je da je prihvatis...ako ti kuca izgori - preselis se, ako te otpuste kazes sebi izdrzaces, ako te udari autobus - nema te vise...i kraj price...nije to neozbiljno nego realno i samo tako mozes imati mirnu savest...to ne znaci da si se pomirila sa zlim silama - umesto da se boris protiv njih prihvati ih...samo tako mozes da sagledas vecu sliku i da se ne bavis sitnicama...humanizam se zasniva na necem mnogo visem nego sto su moc i racionalnost i vecina nas ga nece pronaci unutar postojece vrednosne strukture bilo koje kulture

pazi ovako..cini mi se da se posmatra razvoj morala kao neki nezavistan samodovoljan proces..ali on to nije..nije moguce razviti se na tom morlanom planu a da se ne razvijas na kognitivno.svesnom..naprotiv razvoj kognitivno svesnog razvija i morlanost
kolbergova kao i maslovljeva teorija licnosti//nisu gotove teorije niti pretenduju da to budu vec "work in progress" ali su vrlo komplementarne..ono sto nedostaje kolbergovoj teoriji a sto je i on sam primetio je da nije u stanju da nadje validne dokaze za 6i nivo a kamoli za neki transcedentni. s druge strane kako dokazati tanscedenciju?:think:

...danijela ako zelis apsolutnu sigurnost u zivotu odabrala si pogresnu planetu, zemlja je opasno okruzenje unutar koje god vrednosne strukture... jedini nacin da se izboris sa nesigurnoscu zivota je da je prihvatis...ako ti kuca izgori - preselis se, ako te otpuste kazes sebi izdrzaces, ako te udari autobus - nema te vise...i kraj price...nije to neozbiljno nego realno i samo tako mozes imati mirnu savest...to ne znaci da si se pomirila sa zlim silama - umesto da se boris protiv njih prihvati ih...samo tako mozes da sagledas vecu sliku i da se ne bavis sitnicama...humanizam se zasniva na necem mnogo visem nego sto su moc i racionalnost i vecina nas ga nece pronaci unutar postojece vrednosne strukture bilo koje kulture

I to si ti zaključila iz mog posta ...:roll:

e sad stvar sa privatnoscu i pravima na privatnost..ako posmatras malo bolje politicare i generalno vlasti postaje sasvim jasno da ti ljudi danas u tim vlastima mahom operisu cak sa drugog nivoa..te sad i ako napustimo nasu privatnost to ce samo omoguciti tim i takvim ljudima jos moci..mega kompanijama uvid u nase navike sto ce marketingu tek da da odresene ruke i uvaljivanje ljudima besmislenih proizvoda putem reklamnog ubedjivanja..tako da ukidanje privatnosti nema za cilj opste dobro nego za cilj dobro nekih

Pazi moralnost kao drustvena odgovornost i drustveni dogovor, traze znanje, imanje informacija, tako da ono sto pominjes nije primer za moralnost, niti moralno okruzenje, vec upravo ono sto rekoh , a to je da ako imas zlobnog pored sebe, prirodna reakcija ce biti uvodjenje maski....ili u nasem slucaju privatnosti...

Sa druge strane sasvim prirodno ce u okruzenju moralnih istog stupnja opasti potreba a i pridavanje znacaja postojanju privatnosti koja nije pod uticajem zahteva morala....
Moral tj drustveni dogovor kod takvog morala, koji je zajednicka pojedinacna norma, zahteva znanje i poznavanje mnogih informacija ne radi zloupotrebe vec radi sinhronizacije...
Cak se i pojedinac sam otkriva, tj iznosi ono sto mu je problem...."pozalio se prijatelju".....

Kad ljudi pricaju o ovakvim stvarima moraju strogo da paze sta je manifestacija danasnjeg sistema, a sta posledica tog nekoh drugacije postavljenog sistema....okruzenja...

A kod kognitivno svesnog, nemamo usmerenje ka nekom moralu...ono sto ti tvrdis u onom postu je da samim kognitivnim svesnim imamo predispoziciju ka nekom moralu....
Ja to ne vidim jer obojenje i imidz pojedinca je lepo opisan da nije njegovo pojedinacno normiranje...vec samo profesionalna predstava....
Tu sam pre na strani danijele tj da oblikovanje prema drustvenom nezavisno oblikuje vasu moralnost kao najdominantniji uticaj, tj ili ili uticaj, dok se u zavisnosti od kognitivne svesti prave operativne aktivnosti...
Prevedeno na recnik ekonomije, oblikovanje je strategijsko , vaspitanje (trenutni moralni odnosi) je takticko, a kognitivna svest je operativno kreiranje pojedinacne normativne svesti...
Ali ne moram vam reci da operativac mora da isprati i takticko i strategijsko postavljene ciljeve...

e sad..osnovni razlog sto kolberg nije mogao da jasno identifikuje ljude na 6om stepenu i dalje ka transcedeciji je sto ti ljudi sasvim sigurno nece ici okolo i busati se u grudi "ej vidite ja sam na pragu transcedencije" sto ce reci..nisu ti ljudi u javnosti..
s druge strane..kako mi mozemo znati da je transcedencija kraj.?:think: moze biti da je to samo pocetak novog niza ..mogu postojati brojni nivoi transecdentnog...:think:

i dalje operistete sa psihoanalitickog stanovista.
ja sam napisao kognitivno svesni a ne samo kognitivni..
ako se okrenes nazad kroz istoriju mozes videti da je covecanstvo napredovalo u periodima mira nazadovalo u periodima rata..u periodima mira jasno je da je covecanstvo nalazilo minimum harmonije
dekadencija je kao pojava povezana i sa gubitkom perspektive..

Shvatio sam da je naglasak na svesni,ali opet to ne garantuje usmerenje ka nekom moralnom normativu, tj jednom od onih....a i ne pomenusmo da i u okviru njih imate razlicite orjentacije, to su filozofi vec ustanovili....

Zanimljivo sto pominjes dekadenciju, jer jednom prilikom sam u jednom postu analizirao sta znaci stalno na oprezu, a sta , opusti se, ma pusti malo itd....
I onda sam dosao do toga da svako opustanje predstavlja upustanje....sto je i nalik higijeni...
Tako da mora da postoji moralno normativna higijena, kao i moralni fitnes trening...
Prvo je valjda jasno , a drugo je rad na osvescivanju i razumevanju trenutnog moralnog saglasja , tj celog normativnog sistema i kauzalnih veza u njemu...

Ono sto ja tvrdim je da kognitivno svestan ne zahteva rad na moralnoj higijeni niti na moralnom fitnes treningu...ili gresim sta predpostavljas pod kognitivno svestan....
Obicno uzimam da ljudi nisu prezahtevni kod odredjivanja sta je kognitivno svesno.....tj da je to ipak samo pristup i elokventni nacin komunikacije i hendlovanja...tj da nivo znanja ipak ostaje opsti, a ne posvecen sociologiji , ideologijama, marketingu, psihologiji, medicini, pedagogiji,politikologiji i sta ja znam sta bi jos trebalo....

nije ljudsko drustvo sve sto postoji pa da se sve gleda kroz drustvo. ako se tako gleda stize se upravo ovde gde jesmo sada..

zato sto takvo glediste ne uracunava perspektivu u sebe..

a gde se naalze ti ..ljudski limiti? u mozgu

Uzmi da su svi natprosecni , kao 2x ti.....
Mislis da ce to stvoriti idealni sistem, ili ces zahtevati da budu izolovani takvi nadprosecni...
Moral je ono sto ce dogovoriti.....glasno ili precutno....

A to znaci da ce itekako tumaciti pojedinacne normative kao i sukobe pojedinacnih sa trenutno utvrdjenim drustvenim moralnim normativom...
Pazi uzimam da takav moralni normativ ne postoji , sto je tacno ako sad uzmes i spojis genijalce tipa 2x ti......
I kreiras neku izolovanu zajednicu....ne mora izolovana bukvalno , vec da su blizu na nekomprostoru...
I sustina bas ovog analitickog pristupa je iterativnost sa poznatim sopstvenim zeljama, ali nikako kako to trenutno funkcionise, pa je osnov za "genijalca" da bude dovoljno sebican ili drzak da se probije kroz prepreke koje mu nepotrebno stvaraju oponenti i ostali mediokriteti...
Znaci ne na polju genijalnosti vec i drustveni genijalac...u isto vreme....

Pazi moralnost kao drustvena odgovornost i drustveni dogovor, traze znanje, imanje informacija, tako da ono sto pominjes nije primer za moralnost, niti moralno okruzenje, vec upravo ono sto rekoh , a to je da ako imas zlobnog pored sebe, prirodna reakcija ce biti uvodjenje maski....ili u nasem slucaju privatnosti...

Sa druge strane sasvim prirodno ce u okruzenju moralnih istog stupnja opasti potreba a i pridavanje znacaja postojanju privatnosti koja nije pod uticajem zahteva morala....
Moral tj drustveni dogovor kod takvog morala, koji je zajednicka pojedinacna norma, zahteva znanje i poznavanje mnogih informacija ne radi zloupotrebe vec radi sinhronizacije...
Cak se i pojedinac sam otkriva, tj iznosi ono sto mu je problem...."pozalio se prijatelju".....

Kad ljudi pricaju o ovakvim stvarima moraju strogo da paze sta je manifestacija danasnjeg sistema, a sta posledica tog nekoh drugacije postavljenog sistema....okruzenja...

A kod kognitivno svesnog, nemamo usmerenje ka nekom moralu...ono sto ti tvrdis u onom postu je da samim kognitivnim svesnim imamo predispoziciju ka nekom moralu....
Ja to ne vidim jer obojenje i imidz pojedinca je lepo opisan da nije njegovo pojedinacno normiranje...vec samo profesionalna predstava....
Tu sam pre na strani danijele tj da oblikovanje prema drustvenom nezavisno oblikuje vasu moralnost kao najdominantniji uticaj, tj ili ili uticaj, dok se u zavisnosti od kognitivne svesti prave operativne aktivnosti...
Prevedeno na recnik ekonomije, oblikovanje je strategijsko , vaspitanje (trenutni moralni odnosi) je takticko, a kognitivna svest je operativno kreiranje pojedinacne normativne svesti...
Ali ne moram vam reci da operativac mora da isprati i takticko i strategijsko postavljene ciljeve...

Morala sam ovo podvući i podebljati jer to je ono što sam htjela reći ... ti si to izgleda bolje formulisao...
No onda si ubacio ponašanje, izgled realizacije društveno oblikovanog morala u našem društvu i neka si jer ni tu nismo svi isti ...
Taktika, tj. način dolaženja do cilja će promjeniti i sam cilj ukoliko je on bio na štetu nekoga ..spoznajna svijest će samo učiniti da nekoga ili nešto procjenimo tako i tako ..strategijsko oblikovanje nažalost je često samo preuzimanje, može biti i prava strategija, zavisi od pojedinca, taktika daje boju strategiji i realizaciji
Ako je taktika..način dolaženja do cilja ... takva da je onemogućena bezobzirnost korak smo ka istinskoj moralnosti ...
Ima tu još mnogo da se kaže ...
Ali za vikend nisam tu, nadovezaću se poslije vikenda na temu uopšte

Demagogija..
Ideja....

Zamena teza izmedju ideje, namere i plana.

Ideju ne razumeju svi , jer moraju da imaju dosta slicnih ili preduslovnih znanja.
Zato se iznose i razumeju preko namera....
Medjutim to prelazi cesto u plan, a plan je operativno tumacenje namere....
Razlika je sto se uvek u zivotu rade kompromisi, jer nista ne ide onako kako je zamisljeno...
Tako da zbog plana moze se vrlo cesto desiti da se trampe neki kljucni delovi namere i tako dobijamo sustu suprotnost namere....

Primer....da bi se povecala zaposlenost i standard, obeca politicar novu fabriku, ali da bi je napravio mora da plati veliku cenu, tako da na kraju imamo fabriku i mnogo veliku stetu a od viseg standarda ni traga,jer je plan sproveden a namera osujecena....
Ne namerno....

A ideju niko nije ni pokusao da shvati...

STa bi stalo?

Da ja nastavim, iako jos nisam poceo uvodni post da analiziram...

Prvo ljudski limiti nisu limiti vec varijacije i fluktuacije...zelja i aktivnosti....

Drugo Kolberg je trenutno zgodan da pokazem pausalno neke stvari...

Uocite tri nivoa moralnosti kod Kolberga , ili 6 meni isto....
Svaki visi nivo donosi vise "pomoci" i "prednosti" jer drustvo interaktivno prati i pomaze pojedinca...
Trazi i odgovornost vecu.
Medjutim da li covek zeli da da onoliko koliko zeli da dobije?

U velikoj vecini ne, samo su obrazlozenja drugacija, neki ne sad, neki ne uopste,neki ne kad mogu...

Zato se javljaju javni imidzi....u smislu morala...
Sta dobija jedinka koja se predstavlja i pravi da je moralna na visi nacin nego sto jeste?
Dobija integraciju i bar pocetno udruzivanje i povezivanje sa pojedincima koji su tog viseg moralnog normiranja ili pomoc ili olaksicu kroz neku osobinu takvog moralnog normiranja...
(povoc olaksice su sasvim normalna stvar i to je vrlo bitno za buduce tumacenje, jer to su presedani bezbednosti....)

Tako takav pojedinac ima idealnu poziciju zloupotrebe tog viseg morala u koji se maskira...
Moze ih cak biti i vise maskiranih...da potpuno preuzmu moralne normative i vidne manifestacije i izvrse hipokriziju i destrukciju tog morala...

Uvek treba ocekivati isplativo od pojedinca, cak i kad je moral na visokom nivou , jer i taj visoki moral donosi nesto , tj u pitanju je korist...

Dakle posmatrajuci Kolbergovu podelu odmah imamo mimikriju , maskiranje pojedinaca ka visim nivoima morala, a kao posledicu imamo i odbranu od zloupotrebe preko takodje maski, ali sada onih koji su u tom visem ali kompromitovanom nivou .

Ja, ali samo ja, iz ovoga izvlacim zakljucak da modeli komunikacije izmedju pripadnika razlicitih moralnih normi moraju biti skoro tajna i nedokuciva onima na nizoj moralnoj brojci...

Posto je moral jasan i javan, to je prilicno nedolicno a i nemoguce uciniti ga zasticenim od zloupotrebe preko mimikrije...tajnim znacima komunikacije...mada ima pokusaja da se to radi, na razne nacine i na raznim mestima ..

Nadam se da je jasno kako uvodeci jednu podelu morala i analizom psihologike kod iste, dolazimo do kriticnih mesta za stabilnost drustva...tj za verodostojnost morala, a iz toga izlaze i kriminogene radnje i cak kasnije spustanje i na nize nivoe moralnosti po Kolbergu...
Koristim njega a ne moje modele, jer je lakse referencirati jednog Kolberga nego jednog TP koji nema ni knjige ni diplome iz filozofije...

Hteo bih jos nesto nabacati na sto kad je u pitanju pojedinacno normiranje, a da nema toliko veze sa moralom, ali ima veze sa psihologikom i sa ponasanjem kod neodrzivosti...

Ako posmatrate danasnju instant generaciju primeticete da u samoljublju i lakoci pristupa brzo formiraju grupe za komunikaciju , npr na nekom sajtu, krene rapidno muvanje, aktuelno je....dok se ne zasite i ne naprave krug....
Onda pocnu da se svadjaju, namestaju jedan drugome i jednostavno izgustiraju sajt ili komunikacioni servis...
Tako i sa mestima za izlazak...i zato se cesto renoviraju klubovi i lokali da bi stvorili utisak novog ambijenta i novog drustva unutra...

Poenta je u neodrzivosti nekih normi i odnosa....
Ta osobina se manifestuje i kod moralnih pojedinacnih normiranja, pa su vrlo cesta ta nenabrojena licna menjanja prijatelja, poznanika, kao razocaranja a u stvari od samog pocetka maskiranja i sa jedne strane i sa druge strane...maska, kvazi pripadnost tom moralnom nivou....izaberite...

Kod univerzalnosti, sto se servira kroz globalizam, postoji tendencija kulturne dezen, patern raznovrsnosti, ali samo kao zabavnih detalja, dok je izuzetan pritisak na kulturnu uniformnost, pa i moralnu sa te iste strane...
Onda imate izuzetno naglasene kvazi moralnosti, i maske i svesta , i to su neki filozofi pokusali da objasne kao pad morala zbog specijalizacije proizvodnje...ili modernizma...
Oni su primetili da specijalizacija proizvodnje dovodi do promene nacina razmisljanja, sto je tacno, kao i fax sto menja percepciju ljudi...
Medjutim nisu naglasili da je to i promena pojedinacnih normiranja u smislu profesionalne etike, tj stvaranje novog izuzetka od moralne celine pojedinca, zbog ekspeditivnosti posla i zarade, kao da je moguce to podeliti medju licnostima u coveku, radna, zabavna, psiholoska, porodicna...
Tako se i generisu multiple licnosti, mozda ne generisu, ali se forsiraju....pa sklad raznovrsnosti postaje tenzija sukobljenih licnosti u jednoj osobi...

Kakav poremecaj? Ili imas moral ili nemas. Nema tu poremecaja. .
to je jedna od mojih poenti ovde na temi..

a patak je upravo objasnio poremecaje moralnosti..kroz mimikriju..

mimikrija na zalost je odrziva samo kroz komunikaciju tj kroz reci ..a na delima uvek puca po savovima..nekonzistetntnost izmedju reci i dela je vrlo uocljiva

Poslednja izmena:
Nije uocljiva.....to je moja poenta...

Kad bi bila uocljiva onda bih mogao reci da je tacno ono sto andreavk kaze a to je da je moral odredjivanje sta je dobro a sta ne...
Ali tome smeta i sujeta i glupost i neznanje...

A tu su i oni taksativno navedeni razlozi "nezrelog moralnog ponasanja"
Tj tu je egoizam hedonizam, intuitivnost glupost, konformizam ideologija....integrisani primitivizam...

A kad se doda emotivno u moralno ponasanje, tek onda imamo papazjaniju kod moderno oblikovanih ljudi , jer empatiju , humanizam, nepotizam, fer i neke totalno relativizovane stvari dolaze do izrazaja...

--------------------------------------------------------------------
A ako celoj stvari prilazimo preko ideje, koja naravno nije svima jasna i razumljiva vec je svako tumaci, samo tumaci preko svojih znanja i iskustava i ciljeva i koristi, onda vidimo da zbog postojanja ideje , tj sistema uvezanih namera, zelja i znanja, mi ne mozemo znati niti prepoznati suprotnost u predstavi i cinjenju....tj otvaramo prostor demagoskoj i prezentacionoj slici da odradi stvar.....

Sta bi sa temom?
Pukla?

Pa 3/4 teme niste ni pipli (cudan oblik skracenja od pipnuli).
Recimo pojedinacno normiranje cesto osim mimikrije ,gde zeli da dobije pre nego sto da, ili da uopste bude u sigurnijoj poziciji da dobije prestiz, uslugu ili slicno, poistovecuje neke druge norme sa moralnim normama...
Tako naprimer bele carape ce vas uciniti seljakom jer se ne drzite normiranja da su bele carape zabranjene za normative koji nisu seljaci...
Ovaj primer nije isti sa primerom gde vas neko odbacuje zbog neukusa, npr lose uparene odevne predmete...jer tamo se desava blazi oblik DISKREDITOVANJA....

Da pipnemo i ovo diskreditovanje kao dvostruku pojavu...

Pojavu relativizacije i pojavu shadenfrojde (Alan shore u BL)...
Relativizacija drugih oblika moralnih normativa se desava iz nerazumevanja tih drugih moralnih normativa, odbacivanja tih moralnih normativa, i usmeravanja drustva i drustvenih okruzenja da budu bliza sopstvenom potencijalu i afinitetu na polju moralnih normativa....
Ovo poslednje,znaci usmeravanje na slicne afinitete i modele ponasanja koji nam gode je jedan prost i vrlo jednostavan zakon,koji kaze da ako okolinu oblikujete tako da vi prestavljate idealnu licnost , imacete bez ikakve muke najvise i pogodnosti u toj okolini i okruzenju, jer vase sposobnosti su upravo preporuceni normativ ili moralni normativ...(ovo je naizgled samo kod 4 nivoa moralnosti, a nije, ima ga u oblicima i kod drugih prelaza izmedju nivoa...)

Shadenfrojde iliti pakost i zloba je ljudski logicki akt, gde svesno ili nesvesno, ljudsko bice ima potrebu da bude kvalitetno i jos vise da bude vrednovano....
Medjutim, nezavisno od toga da li taj kvalitet ili vrednost pokusava da postigne regularno kroz aktivnost i unapredjenje sebe, osoba evoluciono razmislja i na nivou eliminacije...
To je narocito ocito ako je sposobnost osobe koja je zrtva nedostizna za osobu koja ce ispoljiti zluradost...
Te zluradosti nisu toliko ocigledne, bar ne mojim sagovornicima.Ili su im normalne....
I moguce ih je adekvatno povezati sa moralnim podelama , a ne samo sa animalnim najnizim oblikom moralnih shvatanja...
I vrlo cesto su uzrok nekih nesvesnih teznji da se bar malo blokira osoba sa kvalitetima...
I takodje cesto se nadovezuju na relativizaciju moralnih normi, ali nadovezuju, ali se nekad bas nasuprot i koriste upravo moralne norme za diskreditaciju kvalitetnog , tada preko tih scena i imidza, tj upravo onamo gde nije vidljivo i gde je bez razloga, ali i gde je vidljivo i gde ima argumenata za diskreditovanje...

-------------------------------------------------------------------
A jos nismo ni pipnuli iracionalno (ono sto rece tgdanijela emotivno instinktivno prosudjivanje)

Back