Poremećaj moralnosti

Evo sta smo pricali o moralu , APS moralu i empathy i simpathy....
Nije lose, ali je jos bolje kad se nadoda sistematizacija morala, samo ako je prihvatljiva svima...meni trenutno jeste, ali ne garantujem kad se zavrse eksperimenti o odrzivosti da ce ostati tako...

http://forum.krstarica.com/showthread.php?p=9511748#post9511748

Ja primecujem kod sebe greske da dajem znacaj vecini , a to ne naglasim, valjda se podrazumeva, ali radi napretka to moram da naglasim jer je moguc sistem gde je vecina iskljucena...

Da se malo uozbiljim.
Moralnost mora biti beskompromisno utvrdjena, ako je drustvena konotacija....
A mora biti beskompromisno spoznata i iskrena ako je privatna konotacija...pojedinacna...

U drugom slucaju imamo jasno uplitanje gluposti i neznanja...
U prvom primeru imamo uplitanje tog istog u formi tabua...i elitomanije, iliti snobizma...

To da filozofi nisu imali potrebu da izucavaju glupost i primitivizam, meni potvrdjuje ovo poslednje...
I tu ima jedna caka.
Bez obzira da li su bili od onih sto zude slavi nebeskoj ili od onih koji su u buntu prema takvim namerama ostalih , pokretac za oba posla je upravo slavoljubivost.....

U prevodu, koji ce vam biti poznat u ova vremena....
U sistemu koji primecuje, velica , pusta i nagradjuje odredjena vrsta posmatranja, percepcije i ponasanja, ostale oblike necemo ni imati prilike da zapazimo uocimo i velicamo....

Da bi covek bio genije u bilo kom drustvu , mora biti ubedljiv u nakani da drustvo vidi koristi od njegovog proglasenja genijem....cisto koristoljublje....
U protivnom, njegovo delo ce biti propraceno gromoglasnom tisinom svih koja je vise nego jasna...

Ovde sam dotakao normative u drugoj oblasti u drustvu , a poticu preko pojedinacnih, a imaju veze i sa moralom , jer nastaju pod slicnim okolnostima i na slican nacin....

P.S. Jel shvatate da u svakom drustvu danasnjice ocekuju da muskarac od 30 godina ima zauzetu svoju poslovnu poziciju, ako je uspesan i kvalitetan....

Čitam malo vaše postove pa da se nadovežem
Vidim da je Kohlberg osnova vaše rasprave i njegova podjela razvoja morala

Stupnjevi moralnosti
Prekonvencionalni stupanj (preddogovorni), na kome dete prihvata kulturne oznake za dobro i loše, tumači ih pomoću njihovih fizičkih posledica (kazne, nagrade, izmena usluga) ili pomoću fizičke moći osoba koje izriču pravila i odredbe dobrog i lošeg.
Konvencionalni (dogovorni) stupanj, može se nazvati i konformističkim. Osoba koja se nalazi na ovom stupnju smatra da je samo po sebi vredno da opravda očekivanja i pravila svoje porodice, grupe ili nacije (konformira se društvenom redu, brani, opravdava i održava ga).
Postkonvencionalni ili autonomni, koji odlikuje napredak ka autonomnim moralnim principima čija je valjanost i primenljivost nezavisna kako od autoriteta osoba (grupa) koje ih poštuju tako i od identifikacije pojedinca sa tim osobama (grupama).

Stadijumi moralnosti
1.stadijum — Opredeljivanje prema kazni i bezrezervno pokoravanje višoj sili.
2.stadijum — Ispravan je postupak koji služi kao sredstvo za zadovoljenje sopstvenih, ponekad i tuđih potreba.
3.Stadijum — Težnja da se bude dobar. Dobro je ono ponašanje koje se dopada ili pomaže drugima i izaziva odobravanje.
4.Stadijum — Opredeljivanje prema autoritetu, utvrđenim pravilima i čuvanje socijalnog reda.
5.Stadijum — Opredeljivanje prema društvenom dogovoru, sa naglašavanjem pravovaljanosti i opšte dobrobiti.
6.Stadijum — Odlučivanje po savesti i prema samostalno izabranim etičkim principima koji imaju logičku opravdanost, opštost i postojanost (apstraktni i etički principi).

To su stadijumi razvoja lične i opšte moralnosti.
Prevedeno na naše društvo, ako bi ga posmatrali kao jedinku mi bi bili na petom stadijumu razvitka moralnosti s tim da je opšta dobrobit i pravovaljanost određena unutar 'neke' grupe ... ili Patak je već i opisao negdje imamo i ovdje grupice forumaša sa 'svoje formiranim' normama postovanja, gdje je recimo sve dozvoljeno da bi se napao stav ( a ne ličnost ...) pri čemu se agresivnost izuzima kao nezrela moralna norma i dodaje zreloj 'istinoljubivosti' ... ili neki drugi oblik, svejedno ... ali sklonost mjenjanju moralnih normi je neminovna samim tim što oponaša društveno nezreo dogovor, društveno nezrelu dobrobit...
Stadijum 6. je stadijum o kojem ja pokušavam nešto reći, ali ne toliko sa stajališta pojedinca, nego društva, nacije ...

'..... autonomni moralni principi čija je valjanost i primenljivost nezavisna kako od autoriteta osoba (grupa) koje ih poštuju tako i od identifikacije pojedinca sa tim osobama (grupama).'
Ukoliko sad grupe posmatramo kao skup ovakvih pojedinaca, sa ovakvim moralnim autonomnim principima dobit ćemo nešto sasvim drugo - a to je kulturu jedne nacije ...

To je ono što ja pokušavam reći - moralnost kao pripadnost moralnoj društvenoj zajednici je nešto sasvim drugo od moralnosti kao pripadnosti moralno nezreloj (poremećenoj) društvenoj zajednici ...

Da se ne bi neko prepoznao uzmimo primjer srednjovjekovne moralnosti (tzv. mračno doba) i moralnosti savremenog doba ... samo da bi naglasili razliku između moralnosti jednog društva bez obzira na razvojne stepene Kolbergove moralnosti ....
..ne znam hoćete li me shvatiti ....

Poslednja izmena:
Mislim da te ja necu shvatiti....
Meni to bas i nije dosledno, ali je u vezi...takav opis tvoje teze bih upotrebio...

Imam utisak da ti 6 stadijum moralnosti tumacis kao ahijararhijski , kao kljucnu osobinu...
To znaci da razliku 1-5 i 6 vidite u gubljenju hijararhijskog principa kod drustvenog ustrojstva...
To je jedna ozbiljna teza, morao bih debelo da razmisljam o tome....bas debelo...
Nije da nema veze, tacno je da se oseca manja hijararhijska upletenost, ali da li je 1-1 ili samo posledicno...

Ne postoji gotov , konacan sistem, zato ni moralna nacela nikad nece biti do kraja gotova i svedena...
Istomisljenost je posledica totalnog shvatanja, i ogromnog znanja, ili pracenja vec postojecih principa, sto krije u sebi i autoritet utvrdjivanja tih principa...

Da ne zalostim publiku, to moze biti inteligencija i genijalnost.....sasvim moguce i verovatno....
Medjutim da ne bi otisli u idealizaciju....koja trenutno nije opravdana...
Ovde jedna digresija.....namerno kazem idealizacija nije trenutno opravdana, jer ne uocavaju svi konkretne uslove da bi se idealizacija mogla pustiti kao moguca ili kao preovladjujuca...
A to je potreban uslov da bi postojao ovakav moral, istomisljenicki...
Neslaganje nije rusenje...je jedna teza koja se mora ovde ozbiljno razmisljati...

Nego kljucna stvar je da pola dece igra konstruktivne igre, a pola destruktivne...

U prevodu pola ljudi zivi tako sto konstruktivno , produktivno radi, a pola tako sto destruktivno koristi tudje, nalazi prilike i menja upotrebnu funkciju iliti destruktivno deluje...

Ne znam kako mislite ovakve dve psihe , cak i da su samo vezane za posao , spajati u moralu...
To ne ide...

I da li razmisljati o razvoju morala kroz socijalnu posvecenosti ili kroz individualni integritet...
Integritet nije isto sto i sloboda i nezavisnost....(mada mislim da je suvisno da to kazem)....
Cini se na prvi pogled da je to mozda isto ili u istoj sobi......

Razmislicu kad budem imao vremena, pa cu videti sta ispada od toga...

Ne znam tačno koja je to tema bila ... postavi pitanje u vezi ove teme ... a sjećam se da smo se susreli samo na temi o psihoterapiji gdje si zastupao geštalt psihoterapiju, a ona ne potiče baš iz tvoje glave ... e da i tema o transakcijama - koliko ja znam nisi je ti izmislio ... ali slobodno učestvuj u ovoj temi, ako hoćeš naravno ...

A mislim i da kad bi mnogi prepisivali iz knjiga i moralnost bi nam bila drugačija ...
Nije cilj ove teme ispasti pametan, nego ukazati na nedostatke moralnosti našeg društva
Vrednosni sistem našeg društva očigledno ne valja ...
Ja ne mogu ispraviti 500 godina naših zemalja pod turcima, ali posljedice se osjećaju posebno za mene koja sam došla iz Karlovca koji je bio isto toliko, ali pod austrougarskom ...
I koja se razlika osjeća kad mi dođe neki deda u ordinaciju, izbjeglica iz Krajine pa kaže Dobar dan.Mogu li da sjednem.Pa ćuti dok ja ne postavim pitanje.Odgovara konkretno, sačeka da ja zabilježim podatke u karton.Da ne kažem da je okupan, čisto obučen - valjda je red kad se ide doktoru (ako nije hitno stanje da se čovjek bar okupa).Poslušam pluća, srce, eventualne otoke na potkoljenicama, abdomenu (da vas sad ne zamaram).Propišem uputnice i terapiju i deda prvo pita Da li je to sve.Mogu li sada ići i kaže Hvala i doviđenja.
Ponekad mi se učini da šta je jadnik sve preživio ustručava se da bilo šta i pita ...
A ovi kad počnu pričati, ni dobar dan, pa ne čekaju ni da obaviš posao po redu, sjedaju, ustaju kad hoće, alkohol, duhan osjetiš na kilometre,znoj ....
(plastični prikaz)
Potenciram odgoj kao ključni za razvoj moralnosti odrasle jedinke, ali ko će naučiti djecu moralnosti, kad su roditelji odgojeni pod uticajem istočnjačke, naše tradicionalne moralnosti ...

Prelistavam temu i evo me ovde :

1 zašto misliš da treba iko da te išta pita u vezi teme , kad je svrha učestvovati
u dijalogu ( zar ugarska ne nalaže mudračku skromnost i pristojnost )

2 moral je margina etike ; ta tvrdnja je stara tri milenijuma ; Jungovska viđenja
pomogla su samo da se uspešno ispiraju glave ( očigledan njen učinak dat ti je
- odnosno , verovatna ti je poznat projekt novog svedskog poretka preko destrukcije
ljudskoga uma )

3 moral / moralna načela su promenljiva u zavisnosti od nakane oligarha i učinka/
/učešća obrazovnih institucija ( škole , religije , žurnalistike-medija ) ; daju se promeniti
u vrlo kratkom roku ( već su primere drugi naveli , a kod nas imaš slobiste/tuđmanovce/
/alijine ............. kao primer nastanka brze moralne tromeđe , kod ljidi izraslih iz jednog
moralno tvrdog sistema )

4 tvoj '' krajiški deka - okupani trezvenjak - ljudina '' , naspram ovih smrdljivih ,
neokupanih , pijanih , drskih i nevaspitanih ima jednu veliku falinku pa je ćutanjem
krije; verovatno si čula za mimikriju rođenih lažova i patvorenih ljudina -ima i u
knigama jungovskimnešto o tome ;(( dakle, '' deka '' je bio čuvar austrugarske
monarhije ( kako se to svud kaže : ratni plaćenik / ratni nadničar - naški uljudno
rečeno : kraišnik ) ; pa kad je to zanimanje propalo zahvaljujući ovim bezobraznim
pijanim smrdljivcima ( mislim kad su ih skidali i bezgaćano ganjali do Trsta i Beča ) ,
'' deka '' se prekvalifikovao u čuvara YU monarhije jer je vičan tom poslu ( krvavo
plaćenog čuvara ); e kad jei to propalo brzo se prebacio u čuvare brozovštine i
kad su kraiško ličke jedinice po odlasku rusa čistile ( sad se to kaže genocidirale )
bezbedonosno pomoravlje i šumadiju od smrdljivaca pijano bezobraznih )). Sad više
niko unosno ne plaća čuvare srpštine ;vremena su takva ,da svi znaju sve pa i o ljudinama kraiškim koji ostadoše bez kraine ( švercovali naftu muslićima ) deka može sa tobom u Karlovce međ svojim čistuncima ; štaće vam: svrdljivci nedgojeni .
Bezobraznici , sve znaju i ako se ''deka'' okupao i obukao kao Đekna pred umreće .

Vi imate taj odgoj ugarski , oće reći krajiški kao i većina hrvata pa možete se
trajno udomiti kao čuvari lepe njihove ---- razmeš , kaj ne .

A što se tiče prepisivanja ,. nemoj da ti prepisivanje pređe u naviku ...
počećeš i tuđe živote da prepisuješ ---- a to zaista nije dopadljivo .

Pošto si ti prepoznatljivo ključno odgojena po kraiškim moralnim vrednostima,
koje nebih isticao nit bih sopstvenom vaspitanju pridodao ( bar ne ovakvo kavo
je ovde iznešeno ) , znam mnoge iz tih krajeva koji se stobom ne slažu ;
naročito sa tvojim '' dekom '' - .... .. deka .

:rumenko::rumenko::rumenko:

Mislim da te ja necu shvatiti....
Meni to bas i nije dosledno, ali je u vezi...takav opis tvoje teze bih upotrebio...

Imam utisak da ti 6 stadijum moralnosti tumacis kao ahijararhijski , kao kljucnu osobinu...
To znaci da razliku 1-5 i 6 vidite u gubljenju hijararhijskog principa kod drustvenog ustrojstva...
To je jedna ozbiljna teza, morao bih debelo da razmisljam o tome....bas debelo...
Nije da nema veze, tacno je da se oseca manja hijararhijska upletenost, ali da li je 1-1 ili samo posledicno...

Ne postoji gotov , konacan sistem, zato ni moralna nacela nikad nece biti do kraja gotova i svedena...
Istomisljenost je posledica totalnog shvatanja, i ogromnog znanja, ili pracenja vec postojecih principa, sto krije u sebi i autoritet utvrdjivanja tih principa...

Da ne zalostim publiku, to moze biti inteligencija i genijalnost.....sasvim moguce i verovatno....
Medjutim da ne bi otisli u idealizaciju....koja trenutno nije opravdana...
Ovde jedna digresija.....namerno kazem idealizacija nije trenutno opravdana, jer ne uocavaju svi konkretne uslove da bi se idealizacija mogla pustiti kao moguca ili kao preovladjujuca...
A to je potreban uslov da bi postojao ovakav moral, istomisljenicki...
Neslaganje nije rusenje...je jedna teza koja se mora ovde ozbiljno razmisljati...

Nego kljucna stvar je da pola dece igra konstruktivne igre, a pola destruktivne...

U prevodu pola ljudi zivi tako sto konstruktivno , produktivno radi, a pola tako sto destruktivno koristi tudje, nalazi prilike i menja upotrebnu funkciju iliti destruktivno deluje...

Ne znam kako mislite ovakve dve psihe , cak i da su samo vezane za posao , spajati u moralu...
To ne ide...

Ima veze sa moralnošću ... jesam skrenula na moralnost društva izdvojeno, ali povezano sa moralnosti pojedinca; Kolbergova shvatanja se prvenstveno odnose na razvoj moralnosti pojedinca, a ja bih htjela da malo raspravimo o moralnosti društva koji može, ima osobitosti (možda i razvojne stupnjeve..) samo za njega karakteristične.I možemo li reći da je jedno društvo, narod u jednoj državi u određenom istorijskom trenutku moralniji od drugog društva, naroda u istom istorijskom trenutku ili da se moralnost naroda mijenja, prati i u vezi je sa tokovima istorije?

'Ne postoji gotov , konacan sistem, zato ni moralna nacela nikad nece biti do kraja gotova i svedena...'

Ne, nepostoji konačan sistem pojedinca, ni društva, ali postoji okvirni konačni moralni sistem i pojedinca i društva...

Ako uzmemo da je pola djece, ljudi konstruktivno, a pola destruktivno (hipotetički), da li taktičko ispoljavanje destruktivnosti čini (može li učiniti?) nekog manje destruktivnim?
Ili eto ovaj primjer - školovanje u Švedskoj je besplatno, od prvog razreda do kraja fakulteta,a kod nas čak i specijalizanti moraju da plaćaju vlastitim sredstvima da bi usavršili školovanje i pazi većina ovdje će reći 'I treba da plaćaju' ..zluradost, nezrelo moralno mišljenje ili ono 'naše' Nek komšiji crkne krava' ...ali razlika u moralnosti društva postoji ...
Da ne mješamo kriminalce, oni su svugdje nemoralni, sami aparat ponašanja, ali baš aparat, kao što naučeno hodamo i ne razmišljamo o tome, može li se sami aparat moralnosti razlikovati baš od društva, naroda do drugog društva, naroda ...
Poznato je da smo mi jedan od najkorumpiranijih naroda u svijetu (kao i većina bivših Jugo republika..) pa je teško govoriti o moralnosti uopšte ...

A i ovo što si rekao:
'I da li razmisljati o razvoju morala kroz socijalnu posvecenosti ili kroz individualni integritet...'

Postoji i jedno i drugo..u jednom manje moralnom društvu možemo naći jedinke moralnije nego u drugom društvu veće moralnosti, ali to su samo izuzetci koji potvrđuju pravila ... Kod nekih jeste individualno došlo do razvoja visoke moralnosti ... ali ja mislim da je društvo i razvoj socijalne posvećenosti kako si ti rekao odlučujući za razvoj moralnosti jednog društva - jer svi nemaju iste mogućnosti i uslove za razvoj moralnosti ...

Da li je isto ako u nekom društvu preovladava ponašanje tipa Prvo se osoba najavi, vidi da li imaš vremena, da li je zgodno da ti sad dođe u posjetu i dogovorite se kada će moći doći kod tebe, bez ljutnje, jer razumije raspoloživost vremena druge osobe, pravo na vlastiti život ili Dođe direkto na vrata i još se ljuti što nemaš vremena da ju sada primiš, jer moralnost društva je 'čopor prije svega' ...
Ali pazi to je obrazac moralnosti koji postoji i ponavlja se u jednom društvu, narodu u većini slučajeva (jer izuzetci zaista postoje ..) ...

Može li naučena, kao hod, moralnost..usađena, po mozgu nam pišu i tako i tako (tabula rasa i to...) uticati na razvoj moralnosti pojedinca, a sa tim i društva, naroda?

123lončar ... nisam ni očekivala drugačiji post, ali nije mi cilj da raspravljam o 'sačuvaj me bože hrvatskog morala i srpskog junaštva' ...
Vidim da ti moj Deka smeta ...neka i treba da ti smeta i da te kopka, dok te kopka dobro je ... (a o Srbima pod austougarskom prepiši nešto prvo, nemoj napamet. Napamet samo loši đaci uče ... al nemoj sad da dokazuješ da nisi loš đak..nije tema.I nemoj sad da počneš o Istoriji - nacionalnoj netrepeljivosti ni slučajno!)

pazi ovako..cini mi se da se posmatra razvoj morala kao neki nezavistan samodovoljan proces..ali on to nije..nije moguce razviti se na tom morlanom planu a da se ne razvijas na kognitivno.svesnom..naprotiv razvoj kognitivno svesnog razvija i morlanost
kolbergova kao i maslovljeva teorija licnosti//nisu gotove teorije niti pretenduju da to budu vec "work in progress" ali su vrlo komplementarne..ono sto nedostaje kolbergovoj teoriji a sto je i on sam primetio je da nije u stanju da nadje validne dokaze za 6i nivo a kamoli za neki transcedentni. s druge strane kako dokazati tanscedenciju?:think:

Ako krenemo da djete usmjeravamo prema 6. stadijumu Kholbergove ljestvice razvoja moralnosti, ili trećem stepenu; svijest i spoznaja će se svakako razviti i obojiti ovom moralnošću ...

Evo još jedne teze:
Da li moralno 'ispiranje mozga' djeteta može imati samo loše posljedice po vama?

Disciplina, ustrojstvo, ispiranje mozga kao i sve može biti upotrjebljeno i zloupotrjebljeno, sve ima svoje prednosti i nedostatke ... tu ćemo se svi složiti ...
Većina će istući djete ako Ne Sluša ( mir u kući i sl.), a hoće li mu iko pričati, ispirati mozak, o 'etičkim principima koji imaju logičku opravdanost, opštost i postojanost (apstraktni i etički principi)' ... ?

Meni se cini da ti dve stvari previdjas...

Ali ne znam kako da ti ih na lep nacin saopstim...
Hajde ovako...
Imas kod svakog nivoa moralnosti po Kolbergu, antagonizam pojedinca i njegovog normativa i morala...
A imas i antagonizam izmedju tog pojedinca kao sledbenika morala i pripadnika istog, sa onim pojedincima koji nisu u tom moralnom stavu....nivou...

Napisi, ali napisi ono sto mislis da su podizuce i sukobljavajuce stvari za svaki ovaj 1-6 nivo moralnosti...
Tvoje pisanje ce tebi otkriti da nisi u 6ici....ali nije moja poenta sto nisi, vec uradi pa ces videti mnoga nova polja i pitanjakoja ti ovako ne padaju na pamet...

Npr Sukob onog ko je posvecen drustvu sa nekim ko je sebican i koristoljubiv, ali "korektan" po danasnjim kriterijumima (namerno natezem taj danasnji stili politicke korektnosti i "moralnosti")
Zasto nastupa sukob, koje su emocije, prema cemu su emocije, kakvo je razresenje nezadovoljstva, ima li integracije ili izolacije....

-------------------------------------------------------------------------------
Moralnost kako je ti shvatas , ali bas od pocetka je kodeks....spisak pravila ponasanja...
I ja mogu da se slozim da je to tacno za prvi nivo po Kolbergu...
Ali zar ne uocavas da se spisak pretvara ne u pravila ponasanja, (alat i sredstvo) vec u postavljanje ideja kod visih nivoa Kolberga...
Tako za sesti nivo nemas pravila, po tvome, a i po mome...
Po mome imas ideje, a to je mnogo zahtevno , jer trazi ceo skup znanja, samo sto ja trenutno jos nisam razvio sistem ideja, tj kako ubaciti u ideju zastitni kod, tj da primalac ideje zna da je ideja kompletna i potpuno ispravno shvacena...
Mogu bukvalno preko sisstema i dinamicke strukture, pa ideju u zaglavlju definisem kao objekt sa toliko i toliko znanja i toliko definicija i onda idu relacije i odnosi , pitanja, uslovi i pravila obrade...

Ali da se vratim na 6ti nivo.Tu nemas pravila, imas ideje.
A uz ideje , shvacene ovako narodski, ne na moj nacin, moras ubrojiti i kontraideje ( u mom nacinu definisanja ideje ide i kontra ideja u samom startu)
Tj bas kao sto znanje definisemo preko pozitiva, negacije, komparacije, nekad i inkluzivima, kad nije zrela definicija, tako i ideju morala definisemo preko "ovo se radi zato sto ako uradis ovako drugacije, onda dobijes ovo vrlo stetno"

Ukratko Moralnost 6 nivoa nosi u sebi i znanja o losim stranputicama ali ne i znanja o losim iskustvima....(znaci verovatno ce vecina pomisliti da treba da zna sve lose mogucnosti dogovora i resenja neke situacije, ali ne, trazi se znanje o tome kako uskladiti civije od pojedinacnih psihologika, estimacijom , iteracijom , ili nekom drugom operacijom....)

To znaci da odgovor na pitanje da li dete mozes ispiranjem mozga oblikovati u nivo 6 moralnosti , odgovor je ne....
Medjutim odgovor je i da...
Na nacin kako ti shvatas vaspitanje, ono je prilagodjeno 1,2,3 nivou moralnosti.
Znaci vaspitanja mogu biti prilagodjena razlicitim nivoima moralnosti...
Iz ovoga sledi pitanje, Ko , kada i kako ...
Da li svako moze da dogura do 6, ako se preptostavi da zeli, a to nece biti slucaj...
Odgovor je ne...
Cak i uz trening...
Iako se uzima u obzir da moralnost kod dece ne ide odmah....tj sve ulozeno se zaokruzuje u etapama
Ne bih ovde pominjao etape psiho, socijalne, institucionalne..... koje su vazne....i idu u razlicitim godinama deteta....

Znaci imamo vise velikih problema, a jedan je netrenutnost procene primanja i efekata nasih metoda...
Ovo strucnjak zna da proceni....ali to je vise iskustveno i tradicionalno...
Drugo imamo razlicite putanje za svaki razliciti nivo moralnosti....
Treba se opredeliti koje modele cemo otvarati detetu, a samim tim ga onesposobljavati za ostale, nema i jare i pare...
Trece treba razvijati razlicit nivo inicijativnosti kod deteta, osobe, zavisno od karaktera i nivoa moralnosti za koji se oblikuje...

PRimer, ako detetu kazete uzmi sve probaj ali i obavezni savet, ono ce razvijati radoznalost, inteligenciju , inicijativu , selektivno ce proveravati savet i nepridrzavati ga se...
Zavisno od karaktera deteta,dete ce sebe dovesti u smrtnu opasnost ili ce imati mali procenat opreznosti koji ce ga u relativno bezbednoj, ali nezatvorenoj sredini uciniti potpuno slobodnim i bez straha i inhibicija...
Ako je gluplje, neustrasivo , tvrdoglavo, manje spretno , brzopleto, konstitucije slabije, ono ce kad tad doci do trenutka gde ce kreirati neku svoju inhibiciju , tj moze se desiti da uleti u suprotno , da pruzenu slobodu eksperimenta pretvori u totalnu inhibiciju eksperimenta i hod ka sigurnim varijantama...

Samo sam naveo primer kako treba proceniti dete koje jos nije oblikovano , na osnovu nepokazanih reakcija i neosecenih dozivljaja , sta je i kakvo je.....da bi izbegli oblikovanje koje ce ga zatvoriti iako smo bas zeleli da ga otvorimo...
-------------------------------------------------------
Kod drustva mislim da tg danijela mnogo kasni, tj nekako sve svodi na neku svoju matricu...
Nema distancu...

Uzmi drustvo...(da ne uplicem integritet i individualitet sad, to je previse kompleksno )
Uzmi ekonomiju....
Uzmi srednji vek...
Svako vodi onoliko imanje koliko moze da podnese da ga vodi...
Mehanizmi vodjenja imanja su ogranicavali vodjenje na desetak parcela , fabrika ....
To znaci da prosecan covek ima dohvat od 10 biznisa u srednjem veku...
To bi znacilo da alavost kao krajnja granica ne bi presla ovu cifru....
Jedino je novac mogao da premasi tu granicu mogucnosti percepcije i pracenja imanja i biznisa...

Medjutim danas, jedna osoba moze da vodi 40 biznisa i fabrika i kompanija, pri cemu svaka kompanija je takodje mnogostruko veca od one iz srednjeg veka...
To znaci da isti alavac danas ima mnogo veci hvat, i 100 alavaca danas imaju nezadovoljstvo , jer nemogu da se ispune do kraja....a mogli su u srednjem veku...

STabilnost odrzavanja investicije, bez dubljeg rizika je tekovina kapitala, zlog kapitala da dodam...
U njemu imate i teznju za monopolom , teznju za postavljanje granice za ulaz u krug profesije tj biznisa....ulazni nivo....obicno u kesu ili dozvolama...
Cak drzava popusta pod zahtevima pa arbitrira i ne dozvoljava ulazak u biznis granu...

A i sam ulazak je totalno nekorektan jer se vrlo cesto radi neki damping, ubija se kolicinom kapitala, i medijski se destruktivno deluje na iole prihvatljiv kvalitetan kriterijum kod potrosaca ili publike...

To bih ja nazvao dinamika alave samokorekcije drustva...
Tj ko predje ili dodje blizu granice odrzavanja zbog velicine i kompleksnosti , on ili staje, ili propada, tj propada mu naslednik u tom biznisu...

Ljudi se oslanjaju u MORALU na ovu stvar...
Cesto cete cuti , ma sve to dodje na svoje, imajte poverenja u teznje ljudi ka ispravnom (misli se na kompleksasko gundjanje i prizivanje na pravdu , a ne cinjenja nikakva, tj bukvalno se ceka da komsiji crkne krava, ali razlog je zato sto tek onda ima sanse za trzisnu utakmicu , jer ostaje isti broj krava obojici komsija....tako da je cena po litru mleka u radu i hrani tek onda ista...dok ovako nije, jevtinija je kod onoga sto ima vise krava...

Medjutim mozda vidite da je to samo zabluda , koja je vezana za poslovni alavi kapacitet pojedinca, a onda vam je jasno da ce to rasti i rasti, i dolaziti do izuzetno velikog sukoba i nestabilnosti...
Povecanjem stabilnosti poslovanja i uredjenja poslovanja ustvari se radi na tekovini highlandera, tj moze biti samo jedan...
Sa druge srane jacaju i zahtevi za sputavanjem bas svakakvog ponasanja vlasnika, ali to je obicno i manje i kasni , ali je to upravo sila antagonizma koja sa silom alavosti cini obrise jednog moralnog sistema...a da nema veze sa moralom , vec sto bi reko Karl Marks , proizvodnim odnosima...

Znaci u globalu , dve sile, sila alavosti i ispunjenja alavosti, zajedno sa silom pobune nadjahanih, cine okvir za jedan moral kod drustva...
A ljudi to ne gledaju globalno , oni nesto muljave,racionalizuju, projektuju, pricaju svasta...

Ako se doda da danas alavi kapacitet manje zavisi od inteligentno genijalne sposobnosti pojedinca, to je samim tim dodatna negativna selekcija u sistemu koja ce se odraziti na moralnost drustva, ako se ona sponatno generise iteracijama i teorijom haosa...

Zasto se ovako ne prica ljudima...
Pa zato sto niti zele niti imaju dovoljno znanja da razumeju ovo sto sam napisao...
A i kad razumeju , imas opet ono , kao u vezi morala, sta sa znanjem koje ne daje satisfakciju vec frustraciju...nekako se mora razresiti ta frustracija....(kod morala ti rekoh da napises na list papira).

Dirigovana moralnost je vec nesto drugo, iako i ona trpi od ove globalne, jer ako prihvatis sistem proizvodnih odnosa, stavljas pojedinca u poziciju da mu logika kazuje ono sto nazvah alavi domen ispoljavanja...

123lončar ... nisam ni očekivala drugačiji post, ali nije mi cilj da raspravljam o 'sačuvaj me bože hrvatskog morala i srpskog junaštva' ...
Vidim da ti moj Deka smeta ...neka i treba da ti smeta i da te kopka, dok te kopka dobro je ... (a o Srbima pod austougarskom prepiši nešto prvo, nemoj napamet. Napamet samo loši đaci uče ... al nemoj sad da dokazuješ da nisi loš đak..nije tema.I nemoj sad da počneš o Istoriji - nacionalnoj netrepeljivosti ni slučajno!)

Sačuvaj bože da smeta tvoj ''deka'' , nije smetao ni kad je jahao šumadijom i pomoravljem
( o tom jahanju Arčibald je formirao pozamašnu dokumentaciju - sad se takva dokumentacija zove arhiv za ratne zločine ); niti mislim da su srbi junačine
- taman posla ( pre da su žrtve ) .

Sve ono napisah jer je reč o amoralnosti koja je u tekstu iskazana ; i to tako perfidno ,
kao što je bila perfidna poruka na logorima smrti : ''rad oslobađa '' --
danejska perfidnost ( za nju ovdašnji puk kaže : ne veruj latinima iz hrvatske i
kad poklone nose preko voda ) .
Jednostavno , ti gostoprimstvo kakvo takvo ( kao izbeglica ) , prihvataš kao ona
američka jevrejka koja je naredila bombardovanje naše države . ( Kažu da poklon nema
zube ; a onaj koji mu pronađe , on samo podmeće svoj karakter - a gostoprimstvo
izbeglicama je poklon . ) Daj Bože , ko daje , da mu se nepoznaje i ne manjka to
što daje .
Pročitaj malo tekst koji si napisala ; pa upotrebi malo te teorije iz ove teme .

Što se tiče srba - ugra - hrvata - kraišnika / branioca srpštine i morala / patriota i
sl. velikana , sit mi je život ništavnih ; mogao bih toliko toga o njima da kažem ,
da čoveku pukne zdrav razum ( nisam nameran da ispravljam zlodela ljudina
iz prošlosti ) .
No , pokrenula si temu poremećaj moralnosti - na teorijskoj osnovi ,
a navela si primer dve krajnosti .Za onu negativnu i bosanac Tadić čiji preci su sa
ugrima pa i ustašama pričali tu istu priču , priča je i sad . Njegovi saoligarhi tvrde
isto to što ti navodiš --- ukratko nevalja im narod ( hoće da ga menjaju za nešto
bolje - možda za potomke austrougarskih štal majstora ) .
Predhodni diskutanti su te upozorili da je teorija morala dala gebelštinu ,
stoga tvoja paralela potseća na nju ( naročito kad se medijski plasira ) .
Dakle , svaka akcija ima reakciju .
Na perfidni bezobrazluk ide belodana istina : kraišnici u poslednjih četiri veka
bili su ratni plaćenici / pogranički ajduci / junačke ukadžije / i sl. .. U ovom veku ,
ostali su bez zavičaja koji su im dali ugri ( predsednik kraiške vlade , obelodanio je
da su švercovali hrvatsku naftu dok im je holivudska tuletova soldateska uzela
zavičaj i genocidirala nejač i starce ) .
Pošto se baviš moralom i osobenostima geografsko etničkih grupacija - proanaliziraj
usađene karakterne osobine ( kraišnika i šumadinaca /moravaca) .

u krivu si kad kažeš : ''neka i treba da ti smeta i da te kopka, dok te kopka dobro je ...
dobro je da ima '' deka '' , kao što si čula , potomak jednog '' deke '' ( aktuelni predsednik )
izjavio je , da ratni zločini ne zastarevaju ; dakle sudiće se kad tad za ove poslednje , pa
će i za one prošle ; vidiš i sama da to nije pitanje morala i njegovih normi / pravila /načela
-- to je čisto etičko pitanje , a samimtim je pitanje budućnosti nerođenih ( to nije naše /
/ tvoje / moje pitanje ).

:rtfm::dash:

Ne, ja mislim da se djete može, ja to zovem vaspitanjem, ali moram plastično reći ispiranje mozga, jer ne bi ni primjetili o čemu pričam, može dakle vaspitati do nivoa 6 moralnosti.
Međutim ja tom nivou ne pridajem ništa nemoguće, niti ga tako shvatam, zapravo je vrlo praktično ostvarljiv nivo

6.Odlučivanje po savesti i prema samostalno izabranim etičkim principima koji imaju logičku opravdanost, opštost i postojanost (apstraktni i etički principi).

Savjest svi imamo - manje, više..svi imamo određene etičke principe ...
Nije to neka velika mudrolija ..ili jeste(kako za koga), ali odgovorno tvrdim da je moguće vaspitati djete da poštuje privatnost druge osobe, da govori istinu, drži svoju riječ, samo što je u nekim društvima to nasljeđe u vaspitanju, u nekima nije ... međutim ja vjerujem da će vremenom ukoliko nam istorijski tok bude išao pod ruku, moralnost našeg društva postati mnogo zrelija nego li je sad ...
Jednostavne stvari su u pitanju, vrlo praktične i korisne.
Laž ne može dugo opstati, istina će se kad tad saznati; najbolje je rješenje reći ju odmah - skratiti vrijeme sebi i drugima i krenuti (raditi) dalje...
Ukoliko je drugima dobro bit će i tebi dobro, u najmanju ruku neće te tražiti pozajmice, a da o uticaju zadovoljstva drugog, ukoliko sami imamo svijest da nam je to zadovoljstvo korisno, na psihičkom planu i ne pričam.Moralno, veoma je poželjno..
Sloboda (kao apstraktni pojam) ... samim ustručavanjem uznemiravanja drugoga, poštovanjem njegovog vremena, planova, prava na privatnost dajemo i dobijamo slobodu takvim odgojem ..koje se vrlo lako može izvesti i izvodi se ...
Držanjem svoje riječi postajemo čovjek od povjerenja, prepoznajemo čovjeka od povjerenja, komunikacija i posao postaju jednostavniji i praktičniji ...
Sve ovo što sam nabrojala ima logičku opravdanost, opštost i postojanost ...tj. korisno je, primjenjljivo u širem društvu i kao takvo nužno je i postojano ....

Zapravo i bez tih navedenih stepena moralnosti nije teško logički zaključiti šta je zrela, postojana moralnost ...
Ne znam koji je vaš pogled na istinu, odgovornost, slobodu ... apstraktne moralne pojmove.... ( I zašto ih vi vidite praktički neostvarive ...:think:)

Uzmi onog mog komisiju bosanca kao primer, i vidi da je on primer savrsenog delanja po njegovim etickim savesnim i oblikovanim principima...ako nisi zilav izumri....

logicki su opravdani, postojani i opsti su...

U ovom trenutku iskljucimo nuspojavu pasivne agresije i potrebu da se "osvaja teren" koji je hijararhijska prica kod vecine bosanaca...to pripisimo integrisanom arhitipu....

Hajde da krenemo sa Kolbergom , kad se vec oko njegovih definicija uhvatismo...
Ostali mu zameraju vezanost za lokalnu drustvenu zajednicu, tj prilagodjenost zapadnom nacinu misljenja...I zameraju mu muski nacin razmisljanja, tj ne postoji mnogo mrdanja zbog emocionalnih "pa ne znam tacno sta bih"...."imam emocionalnu potrebu da uradim ovo...."

Kohlberg_moral_stages_vop.gif

Level 1 (Pre-Konventionalna)
1. Poslusnost i kaznjavanje
(Kako da izbegnem kaznu?)
2. Sebicna orjentacija
(Koja je moja korist?)
Level 2 (Konvencionalna)
3. Medjuljudsko ponasanje i konformizam
(Drustvene norme, drustveni dogovor)
(Dobar/los kontekst)
4. Hijararhija i uredjenost drustvenog poretka ili nekog drugog logickog i emotivnog konstrukta
(Zakon i red moralnost)
Level 3 (Nad dogovorni nivoi)
5. Drustveni nad dogovor
6. Univerzalni eticki principi
(Univerzalna odrzivost principa)

---------------------------------------------------------
Na prvom nivou direktno pratimo rezultate naseg delanja, i kroz predikciju i kroz iskustveno, karakteristicno za obrazovanje dece, dakle ovaj stadijum je polazni za sve i svakog...
Na drugom je slucaj licnog projektovanja interesa, tj ovaj nivo je drustveno animalan, gde rec drustveno dolazi samo u smislu okruzenja tj moze se reci coporativno animalan...
Treci nivo je kontekstualan, konforman, drustveni dogovori i pravila, tj to je najcesci oblik moralnosti kod odraslih ljudi
Cetvrti nivo je nivo hijararhije i funkcionalnosti drustva, gde pojedinac postaje depersonalizovan element , konstruktivni element drustva...Ovo je prvi nivo gde je drustveni interes iznad pojedinacnog (ideologija i emotivna potreba pojedinaca >5)
U orginalu se tek u petom nivou pominje utilitarizam i opste dobro.
Peti nivo je Drustveni naddogovor, tj svet se posmatra kao skup razlicitih razmisljanja, prava, htenja i vrednosti, intercivilizacijski pogled.
I dok ljudi tumace ovaj nivo kao dogovorno-kompromisni nivo, gde se dogovor postize na vecinski nacin, tj ovo tumace kao demokratski princip, on u sustini nema nikakve veze sa demokratijom.Tu cak i orginal Kolberg pogresno postavlja stvari...(zato je i kritikovan kao uredjenje zavistan)
Peti nivo je vise nivo konstruktivne kritike, tj nalazenje resenja posto poto, bez obzira na geneologiju zahteva, bio on licni hir ili nesto drugacije...Ocigledno totalno neprihvatljivo danasnjem kapitalistickom coveku...
U stvari ovaj peti nivo je uvod u sesti, sa kojim je u vezi kroz emotivno posmatranje bas kao sto su nivoi 1 i 2 u vezi sa nivoom 3...
Moze se nazvati i hedonisticko samokriticki nivo...Nivo pristojnosti...(mada vecina i ne zna sta znaci rec pristojnost, obicno je tumace kao dobro ili kao kulturno)...pri stoji...

Znaci nivo 5 je totalno mesavina nedoslednih principa...u samoj teoriji...
Dok bih ja razdvojio nivo 5 na 5A i 5B gde bi 5A bila utilitaristicka vizija i opste dobro, opsti konsenzus, demokratija,
5B bi bio nivo konstruktivne kritike....tj nalazenje resenja posto poto, bez obzira na geneologiju zahteva, bio on licni hir ili nesto drugacije.

Sudeci po nivou 6, mozda je Kolberg to zeleo da bude nivo 6, ali je u taj 6 ubacio sve sto je preostalo....pa je to njemu a i ostalima postalo apstraktni nivo, univerzalni nivo...
Medjutim razlika izmedju 5B tj konstruktivne kritike nivoa i nivoa univerzalnog etickog principa je velika i ogromna.....
NE toliko u zahtevima prema pojedincu vec u uglu pojedinca koji samokriticki razmislja...
Iz ugla primitivca, animalca , ova dva ugla su potpuno jednaka, strana...
Samokriticka distanca je animalcu isto kao i bilo kakva distanca...
Kao sto testove za IQ ne mogu da pisu oni sa malim IQ , tako ni skale moralnosti i definiciju iste ne mogu korektno da rade oni koji su tanki sa visim nivoima moralnosti...
A za to su potrebne okruzenje, razvoj i zivot bez ugrozenosti,psiholoska i socioloska znanja, intelekt, inteligencija, decentracija, ali i istorija...

Nivoi 7 i 7+ su predlozeni kao kosmicki, vremenski noframe, neograniceni...samoodrzivi...
To donosi totalno suprotno razmisljanje....jer su evolucioni....
Kod animalca svaka evoluciona komponenta je u stvari revoluciona komponenta...ubij pauka i zmiju jer mogu biti otrovni i ziveces mirno i bez strecanja...
-------------------------------------------------------------
Ako ubacite onu psiholosku teoriju persona privata i persona publica, dobicete konstruktivniju teoriju Kolberga.....
Medjutim sasvim drugacija stvar se dobija ako ubacite ono moje "definicije ka unutra i ka spolja" koja se cini da je isto, cak i meni ponekad kod nekog posmatranja..
Najplasticniji primer je ponos ka unutra koji je zivotno zadovoljstvo, emocija pokusaja i mogucnosti, a ponos ka spolja je vrednosni kriterijum uspeha , sposobnosti i komparacije sa drugima...
Ponos ka unutra moze biti asocijalan, a ponos ka spolja je sasvim sigurno socijalna kategorija...

Sad je vreme da objasnim babski moral....
To je drustveni fenomen da su sve bake i deke moralne i krckaju svoje akumulirano dostojanstvo i postovanje, jer su nemocni...
I najveca k..u...rva je najpostenija baka...(ne mislim promiskuitetna, ali promiskuitet se zasniva skoro uvek na zanemarivanju okolnosti ostvarivanja tog promiskuiteta, u tom smislu jeste q...rva..).

Ne morate biti stari da bi radili ove racionalizacije....
Svako ih radi kao pranje zuba posle vecere, cim malo prodje od nekog akta, pojedinac opere svoje zube i moralno se procisti...
A naravno ko bi najvise pucao na nivo 6 i 7 nego onaj koji vidi sve kroz nivoe....
Na zalost i reverzna logika je pokrivena, pa ne bi pomoglo da nazovemo te nivoe sa nivoom 1, jer 1 je i prvi....najvazniji....i opet pritisak i mimikrija...
Mozda bi resenje bilo u formiranju 12345678987654321 tj niza gde poslednji nije i najznacajniji , tj da nema hijararhijsku ili linearnu uredjenost...
Takvi kreativi imaju smisla svima, jer se rasterecuje napad na njih...

A sto se tice drugih teorija moralnosti, kao npr moral sensitivity, moral judgement, moral motivation, and moral character Jamesa Resta, one nisu zasnovane na kognitivnim vec na nekim drugim kriterijumima za separaciju...
Takodje validno...ali se onda ukljucuje kriterijum dominantnog oblikovanja ljudskog ponasanja, tj sta to najvise uslovljava ljudsko ponasanje i srecu...
Ubacih srecu , a to je kao da sam otvorio pandorinu kutiju, jer na iracionalnom nivou , ljudi su potpuno nekompetentni da o tome govore...

I kao sto se glup uvredi kad mu kazes da je glup, a pametan razmislja o argumentu,
seljanka se uvredi kad joj pomenes selo, a gradjanka razmislja da je po necemu ispala seljanka,
tako i iracionalni ljudi kad im pomenes srecu misle da su najkompetentniji , a sve tumace kroz intuitivno i licno iskustveno....bez ikakve namere da to izanaliziraju...oni zahtevaju validnost...

Zato su podele na drugim tezinskim koeficijentima (selektivni kriterijumi) mnogo nejasniji i pipaviji za rad....
Ja smatram da pre emotivnog pristupa moralu , moras biti bar toliko emotivno pismen da znas tacno zbog cega volis vece ili manje sise, grudi , ramena, kukove, razmak izmedju zuba, zasto prilazis a zasto blokiras u nekim situacijama, zasto ti je stil takav i kad je bas takav a kad se menja itd...
Tek kad sebe shvatis kao emotivnu racionalnost sa punom slobodom (kazati iracionalnima da je slobodan izbor racionalnost kod osobe je nezamislivo i neprihvativo...)

Ako hocete kroz drustvenu prizmu da sagledavate stvari, onda je Srpska slika mnogo jasnija...
Srbi su naglaseni 1,2,3,4...
Kad zadju na 4, onda ih kabadahija napenali i drzi u taktu 1,2,3,leva, 1,2,3,desna...
Prevedeno kroz recnik ekonomije, srbi nikad nemaju strategijski nivo kod nivoa 4, vec imaju iskljucivo operativni...
Kod 3 nivoa imaju operativni i takticki.....genijalci kod srba imaju 3 nivo strategijski, ali to je tako zanemarivo ....
Kod 1 i 2 nivoa....srbi imaju i strategijsko i takticko i operativno i cak i apstraktno sagledavanje...
Dakle vise i bolje ne moze...

I zato su otvorena vrata ka lucidnom , ali na zalost i ka ludom u srbiji...
Izmedju razumnog i lucidnog, razlika je bas u sklonosti ka ludilu...

Dnevni list ''ALO'' , doneo je ovu vest:

Majkl Volcer, počasni doktor Beogradskog univerziteta
Kopnena intervencija bi bila bolja od bombardovanja
Četvrtak - 17.06.2010
Profesor američkog Prinston univerziteta Majkl Volcer, jedan od najvećih političkih filozofa 20. veka, ali i zagovornik NATO intervencije na SR Jugoslaviju, okitio se juče počasnim doktoratom Univerziteta u Beogradu.

Doktorat koji je dobio na inicijativu Fakulteta političkih nauka uručio mu je rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević.
Sam Volcer za „Alo!“ kaže da je iznenađen dodelom ovog visokog priznanja.
- Zahvalan sam na podršci koju sam dobio od Univerziteta u Beogradu i nadam se da će ljudi u Srbiji shvatiti da se argumenti o teoriji pravednog ratovanja ne odnose samo na Srbiju nego na sve konflikte u svetu. Ja sam kritički podržavao intervenciju NATO u rešavanja kosovske krize 1999. godine. Očekivao sam da će biti veoma teško da mi se dodeli ovakvo priznanje s obzirom na moj stav o rešenju krize na Kosovu. Da ne bude nesporazuma, ja sam podržavao intervenciju na Kosovu, ali se nisam slagao sa idejom vazdušnih udara, već sam bio za intervenciju kopnenih trupa NATO s kojom bi, verujem, bilo mnogo manje žrtava s obe strane - kaže Volcer. On nije promenio mišljenje o potrebi intervencije na Kosovu, ali kaže da su se stvari promenile.

- Kosovo je kompleksna priča. Sada su Srbi ugroženi i mislim da je njima potrebna pomoć - kaže Volcer.
Dodela ovog priznanja Volceru izazvala je negodovanje dela akademske javnosti, a profesori Milan Brdar i Aleksandar Jokić najoštrije su protestovali.
- Pozivati u goste i nagrađivati ljude koji su bili spremni da vam 1999. saspu bombe na glavu, a deceniju kasnije da vam se smeškaju u lice dok ih kitite počastima, predstavlja zapanjujuć slučaj samoponižavanja i mazohizma za jedan narod protiv koga bi morali da reaguju svi koji još imaju nacionalnog dostojanstva i samopoštovanja - kaže Brdar.
Dekan Političkog fakulteta u Beograd Ilija Vujačić, koji je i pokrenuo inicijativu da se Volceru dodeli počasni doktorat, odbacuje ove optužbe.
- Mislim da je to u ravni dnevne politike i ne želim da komentarišem te optužbe. Majkl Volcer je najveći živi politički filozof i dodela počasnog doktorata će podići rejting Univerziteta u Beogradu u međunarodnim okvirima. O svakoj ličnosti mogu se izvesti kontroverze, ali profesor Volcer nije bio ideolog NATO bombardovanja Srbije, već takav postupak nije osudio - objašnjava Vujačić.

Neznam dali je ovo klasičan primer poremećaja o kome se vodi
diskusija . Ako jeste , bilo bi lepo izanalizirati ( stručno ) ovaj primer !

:think:

Poslednja izmena:
To uvođenje Kolberga ... njegova analiza se poklapa u stvari sa uvodnim postom, odn. dva uvodna posta ... i zaključak je da kod nas postoji poremećaj moralnosti i po formi - nezrelo i bezosjećajno moralno rasuđivanje, kao i sadržaja moralnog rasuđivanja.Moralnim rasuđivanjem dominiraju vrednosna opredjeljenja kao što su: koristoljublje, egoizam, egocentrizam, negiranje društvenih potreba, laž i prevara u službi sopstvenog komfora i koristi, itd....

Ja više volim psihoanalitičku teoriju u kojem formiranje Superega, tj interakcija Superega i Id-a ima odlučujuću ulogu u razvoju moralnosti ... ''Naročito je važno da se zabrane provuku kroz emocije'' ..sastavni djelovi griže savjesti su stid, gnev na samoga sebe, strepnja i strah ..razvoj emocija, moralnog osjećanja je bitan za razvoj zrele moralnosti
Ako djete vaspitavamo da ako ne poštuje apstraktne pojmove, istinu,odgovornost, slobodu, treba da se stidi,strepi od posljedica, bude ljut na samoga sebe..odnosno ako mu na taj način razvijamo grižu savjest,kasnije ćemo dobiti 'Uzajamno poštovanje kao univerzalni princip' ...
... Tada se formira moralnost..u djetinjstvu ..kasnije je kasno ... sva teorija ne može nadoknaditi ugrađivanje, klesanje, nastajanje zrele moralnosti, niti se može razviti griža savjest, konflikt, ako nismo djetetu 'ispirali mozak', vaspitavali ga na načelima čiju će korisnost tek kasnije shvatiti i prihvatiti ..
....i koja će dovesti do ''odlučivanja po savesti i prema samostalno izabranim etičkim principima koji imaju logičku opravdanost, opštost i postojanost (apstraktni i etički principi)''...

Dnevni list ''ALO'' , doneo je ovu vest:

Majkl Volcer, počasni doktor Beogradskog univerziteta
Kopnena intervencija bi bila bolja od bombardovanja
Četvrtak - 17.06.2010
Profesor američkog Prinston univerziteta Majkl Volcer, jedan od najvećih političkih filozofa 20. veka, ali i zagovornik NATO intervencije na SR Jugoslaviju, okitio se juče počasnim doktoratom Univerziteta u Beogradu.

Doktorat koji je dobio na inicijativu Fakulteta političkih nauka uručio mu je rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević.
Sam Volcer za „Alo!“ kaže da je iznenađen dodelom ovog visokog priznanja.
- Zahvalan sam na podršci koju sam dobio od Univerziteta u Beogradu i nadam se da će ljudi u Srbiji shvatiti da se argumenti o teoriji pravednog ratovanja ne odnose samo na Srbiju nego na sve konflikte u svetu. Ja sam kritički podržavao intervenciju NATO u rešavanja kosovske krize 1999. godine. Očekivao sam da će biti veoma teško da mi se dodeli ovakvo priznanje s obzirom na moj stav o rešenju krize na Kosovu. Da ne bude nesporazuma, ja sam podržavao intervenciju na Kosovu, ali se nisam slagao sa idejom vazdušnih udara, već sam bio za intervenciju kopnenih trupa NATO s kojom bi, verujem, bilo mnogo manje žrtava s obe strane - kaže Volcer. On nije promenio mišljenje o potrebi intervencije na Kosovu, ali kaže da su se stvari promenile.

- Kosovo je kompleksna priča. Sada su Srbi ugroženi i mislim da je njima potrebna pomoć - kaže Volcer.
Dodela ovog priznanja Volceru izazvala je negodovanje dela akademske javnosti, a profesori Milan Brdar i Aleksandar Jokić najoštrije su protestovali.
- Pozivati u goste i nagrađivati ljude koji su bili spremni da vam 1999. saspu bombe na glavu, a deceniju kasnije da vam se smeškaju u lice dok ih kitite počastima, predstavlja zapanjujuć slučaj samoponižavanja i mazohizma za jedan narod protiv koga bi morali da reaguju svi koji još imaju nacionalnog dostojanstva i samopoštovanja - kaže Brdar.
Dekan Političkog fakulteta u Beograd Ilija Vujačić, koji je i pokrenuo inicijativu da se Volceru dodeli počasni doktorat, odbacuje ove optužbe.
- Mislim da je to u ravni dnevne politike i ne želim da komentarišem te optužbe. Majkl Volcer je najveći živi politički filozof i dodela počasnog doktorata će podići rejting Univerziteta u Beogradu u međunarodnim okvirima. O svakoj ličnosti mogu se izvesti kontroverze, ali profesor Volcer nije bio ideolog NATO bombardovanja Srbije, već takav postupak nije osudio - objašnjava Vujačić.

Neznam dali je ovo klasičan primer poremećaja o kome se vodi
diskusija . Ako jeste , bilo bi lepo izanalizirati ( stručno ) ovaj primer !

:think:

When flow is forgotten
Duty and justice appear;
Then knowledge and wisdom are born
Along with hypocrisy.

When harmonious relationships dissolve
Then respect and devotion appear;
When a nation falls to chaos
Then loyalty and patriotism are born.

Pojava dužnosti i pravde je
povezana sa gubitkom iz vida prirodnog toka stvari
Znanje i mudrost se tada rađa
Zajedno sa licemjerjem?

Kada se naruši harmonija odnosa
Pojavljuju se poštovanje i odanost
Lojalnost i patriotizam naroda se formiraju
Kada nastane haos rata.

Ova pjesma je Navarov post ....nije mi se sviđala od početka jer čovjeka pokazuje kao amoralno biće, nesposobno da osjeti grižu savjest, da postoji u skladu sa svojim principima, da slijedi svoja moralna ubjeđenja koja su postojana, opšte korisna i na duge staze (nažalost tek tada mnogi vide) logički ispravna ....

Najbolje opisuje navedeni događaj i poremećaj moralnosti i po sadržaju i po formi ...
Šta postaje čovjek kad mu savjest postane teret .....?

Ja ne mogu da analiziram sa distance, zato sto znam licno tu grupicu oportunista....jaka ledja, cvrsti u izolovanju onih koji im nisu u timu....uopste ne lice na profesore i akademske gradjane, vec na seljake i grupu kooperanata koji muljaju u maticnoj fabrici za koju rade delove....
Da ne mislite da su seljaci i po ponasanju i pojavi....nikako....uvijeniji u lepe folije mnogo vise od mene...

Razlog je jasan....nesto je tom zatvorenom krugu ponudjeno debelo za uzvrat....oni ne rade za dobre odnose, oni rade samo konkretno...
Znaci ili im je ambasadorka obecala po milionce , dva , tri, otprilike ce ovo da kosta usa ambasadu izmedju 7 i 14 mil sad evra ili $, mislim da nece zatezati...
Ili je neki poslovni poduhvat u pitanju, a onda su mnogo vece pare....barem 30 do 50 miliona...
Ovo iz ugla rektora nema veze sa politikom, sto posto...a iz ugla ambasade, verovatno ima...

Da vratim na temu.....

Ako niste primetili , a velike su sanse da niste....ubacio sam minu u ovu temu podelom da je pola ljudi opredeljeno da zivi na radu i konstrukciji , a pola na presipanju i destrukciji...
Da li ce to bukvalno i raditi u zivotu , ne znaci, ali da ih pustis da biraju sta bi radili , u svakom trenutku bi prikazali taj svoj mentalni obrazac....

Sad cu da ubacim drugu bombu u temu o moralu...
Pola ljudi uci samo na svojim greskama dok pola ljudi uci kroz tudje greske i kroz razmisljanje...
Ova polovina sto uci na svojim greskama to radi ili zato sto je glupa,pa se vremenom stvori mentalni obrazac da i ne pokusava da mozga (sto je pametno, pamet ide u paru sa budalastinom , a inteligencija sa gluposcu...tako da neko slabovidan nauci da mirise ili pipa, to je pametno ali ne menja njegovu inteligenciju...neko glup nauci modele ponasanja koji pokrivaju glupost i onda ona ne postaje hendikep tj covek odradi sebi pozitivan posao , iako ne poveca svoju inteligenciju....)
ili zato sto je lenja, ili zato sto je tvrdoglava i nedokazana, ili zato sto su hedonisti, ili zato sto su sebicni....ili lukavi...

Dakle iako nije odnos pola pola, vec mnogo veci na stranu ovih sto ne razmisljaju puno unapred, nek bude pola pola....

Moji sistemi psihologike i evolucije kazuju da se drustvo unakazuje integracijom sa ovakvim osobama, vec da se treba izvrsiti poluintegracija...jer tek onda primecuju razlike, a ta grupa, koja primecuje samo na svojim greskama izuzetno dobro primecuje na svojim razlikama...

Tako da imaju ogromnu motivaciju za unapredjenje sebe, dok nemaju nikakvu dok su integrisani unutar drustva sa jedinkama koje odgovorno postavljaju stvari i prema sebi i prema drugima...
Ovo je samo jedan detalj iz razrade sistema psihologike i kako taj sistem utice na socijalnu logiku...

Moram da priznam da ja mnogo kiksiram kod socijalne predikcije....ali na nekom nivou...
Pa pojedinac i okolina ne, na drustvo u totalu ne, na drustvene grupe usrednjeno ne, jedino gresim kod pogadjanja ko ce inicirati kapislu od grupe slicnih...
To znaci da ne kapiram neki znacajni moment u socio odnosima...meni se cini dr.kanje i hijararhiju....ali je moguce da je neki drugi vazan detalj...mozda ljudsku pakost, mozda glupost, to jos uvek muljam i proucavam...
U svakom slucaju ovde ide moje upozorenje da nesto fali , a ne znam sta...
-----------------------------------------------------------

Iako se vama cini da moje dve bombe, ona za konstrukciju destrukciju i ova za ucenje na svojim greskama ili pajserizam... nemaju veze sa moralom , one itekako imaju veze sa moralom...

Imaju , iako nisam izneo tezu da moral zavisi od uprosecenosti modela ponasanja, tj imali 1,2,3,4,5,6 nivo, konvormizam i reakcija na akciju uticu na moral...
Jer osnova je psihologika...

Evo jednog provokativnog pitanja.....kad ima vise sanse da prezivi ljudska civilizacija i vrsta, ako imate spojene dve grupe , ove sa ucenjem na svojim greskama i neucenjem na svojim greskama , ili kad su razdvojene a u komsiluku...

Hteli ne hteli grupa koja uci samo na svojim greskama ce nametati svoje misljenje kad je spojena sa ostalima, i nece se videti nista....
Dok prilikom razdvojenosti drustvenih grupa, jasno ce biti uocljiva razlika izmedju delovanja grupe koja uci na tudjim greskama i odgovorno razmislja, od grupe koja krpi i popravlja....
Medjutim vrlo brzo ce grupa koja uci samo na svojim greskama da preuzme sve dobre modele od grupe koja uci na tudjim greskama.....
Ili nece ako procene da ce ih ova druga grupa pokriti , kao sto to sad rade dok su izmesani...

Posle svega ide parola SVI SMO JEDNAKI........ali ako je to sutra, onda smo propali...

Back