Poreklo narod Ainu

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
37.589
Prije njih je ovde živio Ainu, misteriozni narod čije poreklo još uvijek ima mnogo misterija. Ainu je neko vreme stao na stranu Japanaca, sve dok ih potonji nisu uspeli odvesti na sever. Ainu su drevni vlasnici japanskog arhipelaga, Sahalina i Kurilskog ostrva, prema pisanim izvorima i brojnim imenima geografskih objekata čije je poreklo povezano s jezikom Ainua, čak i simbol Japana - velika planina Fuji - u svom imenu ima reč Ainu "Fuji", što znači "božanstvo ognjišta". Prema naučnicima, Ainu su naselili japanski ostrvi oko ''13.000'' godina pre nove ere i tamo su formirali neolitsku kulturu Jomona. Preseljenje u Ainu krajem 19. veka Ainu nisu bavili poljoprivredom, hranu su dobali lovom, sakupljanjem i ribolovom. Živeli su u malim naseljima, prilično udaljenim jedno od drugog. Stoga je njihovo stanište bilo prilično obimno: japanski otoci, Sahalin, Primorye, Kurilska ostrva i jug Kamčatke. Ainu Oko 3. milenijuma pre nove ere na japanska ostrva stigla su mongoloidna plemena koja su kasnije postala predak Japanaca.
No, Ainu su bili vješti ratnici koji su savršeno kontrolirali luk i mač, a Japanci ih nisu uspeli dugo poraziti. Vrlo dugo, skoro 1500 godina. Ainu je znao rukovati s dva mača, a na desnom bedru su nosili dva bodeža. Jedan od njih (maki-maki) poslužio je kao nož za ritualno samoubistvo - hara-kiri. Japanci su uspjeli pobiediti Ainu tek nakon pronalaska pušaka, pošto su do tada uspeli od njih naučiti mnogo o vojnoj umetnosti. Kodeks časti samuraja, sposobnost držanja dva mača i spomenuti ritual hara-kirija - ovi naizgled karakteristični atributi japanske kulture zapravo su posuđeni iz Ainua.

Danas narod Ainu se nalazi pred asimilicajim Japanskog i Ruskog naroda.
Ainu people - Wikipedia
BBC - Travel - Japan’s forgotten indigenous people
Naučnici se još uvek pitaju odakle su došli starosedeoci Japana - alo.rs
190402095006-01-oki-kano-live-video.jpeg

01-A5X1N3-1-edited-1076x588.jpg

Postoji jedna vrlo interesantna hipoteza koja se polako dokazuje da bi narod Ainu mogli imate veze sa Srbima.
Ovome u prilog ide teze, da se Japanci od naroda Ainu preuzeli mnoge reci, a jedna og njih je samuraj, sto na jeziku Ainu znaci sam u raj. Predpostavka je da su ''Srbi'' koji su pobegli iz Indija, stigli na japansko ostvo pre Japanaca, a posle da su ih Japanci asimilirali. Naucnik Nedic je napisao naocni rad da u Japanskom ima na stoine srpskih reci kao sto su nana, mama, evo...
Takodje naucnik Slavisa K. Miljkovic je napsiao knjigu -Srbizmi u japanskom jeziku.
dejan lucic.jpg

Ainu su bukvalno pred nestankom, ako već nisu postali istorija. Japansko društvo je veoma brutalno i nemilosrdno (prema njima), što se vešto krije ispod šarenolike lepeze post-Hirošimskog "sreća sreća radost" Japana. Inače je u feudalnom Japanu veliki procenat ratničke aristokratije poticao od njih. Japan je u globalu mešavina više kultura.

Iskreno, onaj srebrnobradi šaman na drugoj slici podseća na Slavišu K. Miljkovića. Prvo sam pomislio da je to on. Postoje tu neke nevidljive veze. A Ainu su valjda od Jomona/Džomona, kako već, koji su hiljadama godina na japanskom tlu.

Ainu su bukvalno pred nestankom, ako već nisu postali istorija. Japansko društvo je veoma brutalno i nemilosrdno (prema njima), što se vešto krije ispod šarenolike lepeze post-Hirošimskog "sreća sreća radost" Japana. Inače je u feudalnom Japanu veliki procenat ratničke aristokratije poticao od njih. Japan je u globalu mešavina više kultura.

@Nikita Kulganov to svaki put u temu ubaci nešto sočno i popularno, da privuče publiku. Pametno je to.

Puče Japan

Japan beleži već godinama pad stanovnika, a tek sa koronom se ubrzava. Predpostavlja se da će Japan da izgubi 800.000 stanovnika 2021 godine. Nas poznati uspešni biznismen Džon Bosnić koji je sadio konoplju u Japanu kaže da je Japan najskuplja zemlja na svetu, da Japanci žive u minijaturnim stanovima sa minimalnim brojem stvari i da rade dva tri posla da bi preživeli, a da je dete jako skup luksuz, koji mnogi ne mogu sebi da priušte
.Pokušava da se reši problem bele kuge u Japanu, sa uvozom strane radne snage, ali Japanci se baš ne slažu sa time.
Births in Japan expected to fall below 800,000 in 2021
Births in Japan expected to fall below 800,000 in 2021 - The Japan News (the-japan-news.com)
U CENTAR Dejan Lučić (Čovek koji sve zna ): Srbija do Tokija, najstariji Japanci su Srbi
Naš poznati naučni radnik Dejan Lučić (čovek koji sve zna) dugogodišnjim naučnim radom je otkrio da su prvi stanovnici Japana bili Srbi, i da se sačuvalo na stotine srpskih reči u japanskom jeziku kao što su mama, nana, tamo, a reč samuraj je ustvari srpska i znači sam u raj....

Is Japan A Dying Country?
Pogledajte prilog 872146
Pogledajte prilog 872151

https://forum.krstarica.com/threads/puce-japan.920376/

Zanimljivo. Možda je njegova mržnja prema Japanu zbog učešća u 2 sv. ratu? Mada je tačno da je to društvo jako kompleksno i mračno, ali to nije tema.

Btw. najskuplje mesto za stanovanje na svetu je Hong Kong, spram kojeg je Japan bagatela.

Btw. htedoh reći nešto povodom tkz. srbizama. Moja žena priča kantonski i neke reči mi ponekad zvuče 'poznato', (navodim po sluhu) recimo apa je tata, ama je mama; pa i mađari kažu nešto slično. Ima kad pitaju za cenu i bukvalno kažu "cina" na kraju rečenice pa sam mislio da to znači cena, a zapravo je novac.

Btw. htedoh reći nešto povodom tkz. srbizama. Moja žena priča kantonski i neke reči mi ponekad zvuče 'poznato', (navodim po sluhu) recimo apa je tata, ama je mama; pa i mađari kažu nešto slično. Ima kad pitaju za cenu i bukvalno kažu "cina" na kraju rečenice pa sam mislio da to znači cena, a zapravo je novac.
Nešto smo već pričali o tome na jednoj drugoj temi, pa sam preneo deo jednog članka iz časopisa Atlantic. U suštini, neki autori to povezuju sa mišićima jezika i grla koje dete koristi kod sisanja što bi mu moglo olakšati oblikovanje i lakšu kontrolu nekih glasova i njihovih nizova

For a member of the same linguistic family, Welsh has struck out pretty far on its own. Yet “mother” and “father” in Welsh are mam and tad.

Did Welsh pick this up from the English spoken amidst it in Great Britain? Perhaps—but the facts are the same with languages English is spoken much less “amidst.” In Africa, Swahili has mama and baba. In the Philippines, Tagalog has nanay and tatay. Fijian has nana and tata. Mandarin, so intimidatingly different from English to the learner, soothes unexpectedly in offering up mama and baba. Chechen in the Caucasus? Naana and daa. Native American languages? Eskimo has anana and ataata; Koasati, spoken in Louisiana and Texas, turns out to have mamma and taata; down further in El Salvador, Pipil has naan and tatah.

https://forum.krstarica.com/threads/poreklo-jezika.914381/#post-41241602

Inače, Ainu narod se genetski ni po čemu ne ističe u odnosu na širu populaciju Japana. I kod njih dominira D haplogrupa kao i kod većine Japanaca a i i mitohondrijski i autosomalni rezultati su im slični. U čemu je tajna različitosti njihovog fenotipa u odnosu na japansku populaciju nemam pojma.

mama, tata, baba i slicne reci su najstarije i najprostije na svetu, pa svugde slicno zvuce. Jer su najstarije reci covecanstva.

Pa pazi, jasno je to kada se radi o istoj porodici jezika, kao npr. indoevropskoj.

Međutim, kada prevazilazi to, onda jeste za to da počešemo obrve.

Možda je Pokorni bio u pravu...ili ko beše ono ishipotetisao pretPIE porodice...

Pa imali smo Slaven vise puta tu diskuziju.

Kako ces naprimer sklopiti jezicki Inke (tatan), Xhosa (narod Nelsona Mandele, Mandelu su zvali Tata Mandela) i nas jezik.

Ili kurdski Babo i Baban kod Zulu.

Ako to ukazuje na neko srodstvo onda je to dugo dugo dugo u proslosti, mnogo pre bilo kojih pisma.

I Inke su imale čitav niz boginja sa "Mama" značenja Majka. I bogove sa Apu. Šta ako su to sve ostaci od nekog zaista primordijalnog jezika pre nego što su se ljudi račvali na četiri strane sveta?
Mada evo i moj sin je sa par meseci izgovarao "agu" a potom "baba" i "mama", to su mu prve "reči".

Back