Порекло босанских и србијанских муслимана

Zavisi od I2a. Ako nam je ta hg od Vlaha, onda jesmo većinski vlaškog porekla, ako su je Sloveni doneli na Balkan, onda smo većinski slovenskog porekla.
Mada je po meni najrealnija teorija da su Sloveni doneli jedan deo I2a na Balkan, a da je takođe ta hg već bila ovde... jer verujem da su čak i tada bili izmešani svi narodi imajući u vidu da su haplogrupe veoma stare.

Nema nikakve sanse ni u nekoj naučno fantastičnoj projekciji da I2a uopste moze da se spominje uz "vlahe"...Dakle , sasvim je logično da smo sloveni većim delom.
Drugo , I bosanski muslimani su mahom I2a tako da je sasvim jasno da su I2a i R1a na ovaj prostor dosle kao slovenske.

Tu nema sta posebno ni da se prica iz sadasnje perspektive.

Ono sto je interesantno to su svakako neke druge haplogrupe , pokusati povezati njohov kulturoloski trag sa genetskim.

- - - - - - - - - -

Pa kako ce biti "nasa" I2a PH908 ovde kada joj je starost procjenjena najdalje na 1800 godina,a preko 80 % nosilaca PH908 zivi u Istocnoj Evropi pa sve do Bjelorusije i Rusije.Dovoljno je drugi rszred osnovne skole da se shvati.:)
Bas tako :-)

Код Муслимана из Рашке доминирају хаплогрупе E-V13 и источна R1b(11-11), уз солидну заступљеност J2b2 хаплогруопе, док је I2a тек на четвртом месту. Муслимани из Рашке су и по хаплогрупама и аутосомално најближи Албанцима, поготовo онима са Косова. Одувек сам знао да они нису српске потурице, по физиономији подсећају на Албанце а имају и албански менталитет, обичаје и акценат у говору(уместо Л изговарују Љ). Муслимани из Босне су српске потурице(I2a & R1a). Прави рашки Срби су се иселили са Арсенијем Чарнојевићем 1690 године у Војводину, Славонију и Мађарску и са митроплолитом Атанасијем Љубојевићем у Лику, на Кордун и на Банију. Током 18-ог века Турци су на скоро пусту земљу довели Албанце(Кељменди, Хоти, Кучи, Шаље итд.). Санџаклије глуме Бошњаке, али са Босном и босанским Муслиманима немају ништа заједничко осим вере. Ево потврде овога о чему причам 40:26-41:40

Poslednja izmena:
Дозлабога си досадан с тим хаплогрупама. Представљаш се као неки патриота. Не видиш ли да објављивање оваквих информација није у интересу српског народа? Угледај се мало на Хрвате. Њима су сви своји.
Шта је погрешно у томе што су Муслимани из Рашке генетски ближи Албанцима него Србима. Шта би ти хтео, можда да их србизираш? Е па не може бато, они нису Срби нити су икад били, а ево и генетика то сад потврђује. Својатање рашких Муслимана од стране појединих Срба даје оправдање Зукорлићу и његовим Вехабијама да још више раде против државе Србије и да траже помоћ на западу и у муслиманским земљама да их заштите од Србија која жели да их асимилира.

Poslednja izmena:
Nema nikakve sanse ni u nekoj naučno fantastičnoj projekciji da I2a uopste moze da se spominje uz "vlahe"...Dakle , sasvim je logično da smo sloveni većim delom.
Drugo , I bosanski muslimani su mahom I2a tako da je sasvim jasno da su I2a i R1a na ovaj prostor dosle kao slovenske.

Tu nema sta posebno ni da se prica iz sadasnje perspektive.

Ono sto je interesantno to su svakako neke druge haplogrupe , pokusati povezati njohov kulturoloski trag sa genetskim.

- - - - - - - - - -

Bas tako :-)

Problem je u tome, što je najveća koncentracija I2a u Hercegovini i to u ogromnoj koncentraciji. Teško da to može biti slučajnost. Mislim da je I2a upravo i nastala na Balkanu ali da je kroz neke ranije migracije (potrebe je svakako bilo zbog nepovoljnosti terena) raširila po Evropi, pa su Sloveni dolaskom na Balkan "vratili" i jedan deo te hg. Tako da nam je I2a hg i od Slovena i od Vlaha (romanizovanih balkanaca).

Шта је погрешно у томе што су Муслимани из Рашке генетски ближи Албанцима него Србима. Шта би ти хтео, можда да их србизираш? Е па не може бато, они нису Срби нити су икад били, а ево и генетика то сад потврђује. Својатање рашких Муслимана од стране појединих Срба даје оправдање Зукорлићу и његовим Вехабијама да још више раде против државе Србије и да траже помоћ на западу и у муслиманским земљама да их заштите од Србија која жели да их асимилира.

То су србизовани Албанци, који се од пре деценију-две изјашњавају сад као Бошњаци, као и гро других муслимана српскога језика (нпр. у Црној Гори, Македонији, Албанији...), а који везе са Босном немају. Смешно је чак и кад се херцеговачки муслимани називају Бошњацима.

У начелу, нека се зову како хоће, нас овде занима шта су пореклом, а као што смо и претпостављали, генетичке анализе показују да су у немалом броју албанског порекла.

Хтео бих да размишљаш, за промену. Твоји закључци су логички недоследни. Зукорлић делује онако како делује јер презире немуслимане, Србе и Србију, и његово деловање ће остати штетно по нас ма како се ми опходили.

Уз то, ваља нагласити да се дотични не изјашњава као 'Албанац', што и није, већ као припадник непостојеће нације 'Бошњака'. Имавши у виду да су муслимани Рашке потомци, како Срба, тако и Турака, Арапа, Албанаца и сам Бог зна кога још, а говоре српским језиком, живе унутар оквира српске земље и не сматрају се Албанцима, сасвим је разумно сматрати их Србима.

То су србизовани Албанци, који се од пре деценију-две изјашњавају сад као Бошњаци, као и гро других муслимана српскога језика (нпр. у Црној Гори, Македонији, Албанији...), а који везе са Босном немају. Смешно је чак и кад се херцеговачки муслимани називају Бошњацима.

У начелу, нека се зову како хоће, нас овде занима шта су пореклом, а као што смо и претпостављали, генетичке анализе показују да су у немалом броју албанског порекла.
Генетске анализе се врше на узорку, а не целој популацији. Као такве, оне су тек један делић целе слагалице. Сулудо је извлачити било какаве закључке искључиво на основу њих.

И, што је најважније, сулудо је да ми учествујемо у ширењу наводне 'истине' која иде на руку нашим непријатељима. Зар смо заиста тако наиван и глуп народ? Сви око нас граде свој идентитет на мешавини истине, полулажи и лажи, у којој ове друге две компонентне неретко доминирају. Само ми сами себи пуцамо у ноге инсистирајући на некој 'истини', која је у најбољу руку полуистинита.

Poslednja izmena:
Генетске анализе се врше на узорку, а не целој популацији. Као такве, оне су тек један делић целе слагалице. Сулудо је извлачити било какаве закључке искључиво на основу њих.

И, што је најважније, сулудо је да ми учествујемо у ширењу наводне 'истине' која иде на руку нашим непријатељима. Зар смо заиста тако наиван и глуп народ? Сви око нас граде свој идентитет на мешавини истине, полулажи и лажи, у којој ове друге две компонентне неретко доминирају. Само ми сами себи пуцамо у ноге инсистирајући на некој 'истини', која је у најбољу руку полуистинита.

Наравно да се врши на узорку, а узорак се касније углавном може користити као релевантан податак и за целу популацију, наравно, ако је репрезентативан.

А што се тиче наших "непријатеља", не видим како им идемо на руку, ако кажемо да је муслиманско становништво Рашке добрим делом албанског порекла, те да се ту није доселило из Босне како они сами, бар у савременом бошњачком политичком дискурсу, воле да протежирају?

Ти који граде идентитет на неистинама, на крају неће моћи доказати ни оно што заиста јесу, а камоли да су пореклом од "богумила". :lol:

Овде конкретно, ништа ново није отркивено, и до сада се претпостављало да то становништво не може имати везе са Босном, а да је ту доста посрбљеног арнаутског досељеничког живља. Данас су захваљујући Клинтону побошњачени, и ту смо где смо, а све то неће променити ово о чему дискутујемо. :ceka:

Naravno, najbolje je da i mi lažemo i izmišljamo istoriju, da zahtevamo sto i hiljadu puta više nego što je moguće, sve u očajničkoj nadi da ćemo na kraju dobiti (*) bar dva puta više nego što nam sleduje.

Sve u svrhu "viših ciljeva" i "pobede nad neprijateljima", podrazumeva se. :roll:

(*) Kad propadne mrska Čemerika i trula im prikolica Zapadna Jevropa, a braća Rusi i Kinezi dođu na vlast. Onda će da bidne raj na zemlji, Amerika i Engleska biće zemlja proleterska, i Japan će ovih dana bit' u ruke partizana :per:

Наравно да се врши на узорку, а узорак се касније углавном може користити као релевантан податак и за целу популацију, наравно, ако је репрезентативан.

А што се тиче наших "непријатеља", не видим како им идемо на руку, ако кажемо да је муслиманско становништво Рашке добрим делом албанског порекла, те да се ту није доселило из Босне како они сами, бар у савременом бошњачком политичком дискурсу, воле да протежирају?

Ти који граде идентитет на неистинама, на крају неће моћи доказати ни оно што заиста јесу, а камоли да су пореклом од "богумила". :lol:

Овде конкретно, ништа ново није отркивено, и до сада се претпостављало да то становништво не може имати везе са Босном, а да је ту доста посрбљеног арнаутског досељеничког живља. Данас су захваљујући Клинтону побошњачени, и ту смо где смо, а све то неће променити ово о чему дискутујемо. :ceka:
Идемо им на руку зато што уклањамо најважнију препреку изградњи тог квази-индентитета, а то је српско порекло.

Нису они побошњачени захваљујући Клинтону, већ идиотској политици нас Срба током протеклог века.

А о томе колико је узорак репрезентативан може се дискутовати у недоглед. Ја не мислим да јесте. Још мање поберења има у резултате албанских анализа. Но, на крају крајева, то није ни битно. Ти људи су се утопили у потурчене Србе, и једноставно је смешно извлачити закључке о њима на основу њихове наводне генетске блискости с Албанцима - народом који је хетероген и мешавина свега и свачега.

Када друга страна своју границу постави педесет километара унутар твоје територије, а ти своју тамо где и треба, намеће се као 'компромисно' решење оно што те лишава пола спорне територије. То је отприлике слика спора Срба и околине на свим плановима. Крајњи резултат је увек на нашу штету. Не до те мере до које би друга страна желела, али свеједно, на нашу штету.

Poslednja izmena:
Идемо им на руку зато што уклањамо најважнију препреку за изградњу тог квази-индентитета, а то је српско порекло.

Нису они побошњачени захваљујући Клинтону, већ идиотској политици нас Срба током протеклог века.

А о томе колико је узорак репрезентативан може се дискутовати у недоглед. Ја не мислим да јесте. Још мање поберења има у резултате албанских анализа. Но, на крају крајева, то није ни битно. Ти људи су се утопили у потурчене Србе, и једноставно је смешно извлачити закључке о њима на основу њихове наводне генетске блискости с Албанцима - народом који је хетероген и мешавина свега и свачега.

Када друга страна своју границу постави педесет километара унутар твоје територије, а ти своју тамо где и треба,намеће се као 'компромисно' решење оно што те лишава пола те територије. То је отприлике слика спора Срба и околине по свим плановима. Крајњи резултат је увек на нашу штету. Не до те мере до које би друга страна желела, али свеједно, на нашу штету.

Босански муслимани јесу српског порекла, али Санџаклије нису.

Poslednja izmena:
Босански муслимани јесу српског порекла, али Санџаклије нису.
Делом су српског порекла и једни и други. Први првенствено, други, једним делом. Не можемо са сигурношћу говорити ни о пореклу самих Албанаца, још мање муслимана Рашке које доводимо у везу са њима. Претпоставимо да је баш тако како кажете. Није ли сулудо да ми градимо везе међу њима и дајемо идеје паразитској нарко-творевини и незаситном народу на нашем југу? Није ли ово скоро на нивоу учешћа у великоалбанском пројекту?

Људи нису стока и народи нису пасмине. Генетика је тек један делић шире слагалице - и то не чак ни један од важнијих.

Ја уопште не говорим да ми треба да се понашамо попут Хрвата. Далеко од тога. Али јасно је и да у нашем приступу има нечега болесног, па можда и болеснијег неко у њиховом. На личном нивоу, никада нећу рећи неком 'Хрвату' да је покатоличени Србин, или српском муслиману да није 'Бошњак'. Али када неко почне да својата оно што је наше, ми морамо да одговоримо. И то не само истином, већ и пропагандом. Природна претпоставка непристрасног посматрача јесте да је истина 'негде у средини', иако то у стварности неретко није случај. Морамо бити свесни да се данас све одвија пред очима јавности, да смо ми на својеврсној позорници и да је за успех данас важније победити у медијској сфери него на бојном пољу.

Poslednja izmena:
Делом су српског порекла и једни и други. Први првенствено, други, једним делом. Не можемо са сигурношћу говорити ни о пореклу самих Албанаца, још мање муслимана Рашке које доводимо у везу са њима. Претпоставимо да је баш тако како кажете. Није ли сулудо да ми градимо везе међу њима и дајемо идеје паразитској нарко-творевини и незаситном народу на нашем југу? Није ли ово скоро на нивоу учешћа у великоалбанском пројекту?

Људи нису стока, и народи нису пасмине. Генетика је тек један делић шире слагалице, и то не чак ни један од важнијих.

Прави рашки Срби су се углавном иселили са Аренијем Чарнојевићем 1690 године у Војводину, Славонију и Мађарску и са митрополитом Атанасијем Љубојевићем 1692 године у Лику, на Кордун и на Банију. Турци су током 18-ог века на скоро пусту земљу довели Албанце и Анадолце(Турке и исламизиране анадолске Грке и Јермене). Мањи део Срба који се није иселио у овим сеобама је примио Ислам и помешао се са Албанцима и Анадолцима, тако су настале Санџаклије. Српски елемент није доминантан код Санџаклија за разлику од босанских муслимана код којих је изразито доминантан. То је видљиво и голим оком, а генетика је само потврда. Санџаклије и босански муслимани се раликују по физиономији, обичајима, менталитету итд. а спаја их једино вера.

Poslednja izmena:
Селили су се, али не и у потпуности иселили. Схваташ ли колико је тврдња да су се у потпуности иселили опасне за нас? Ширење таквих тврдњи од стране самих Срба је првокласни пример наше аутодеструктивности на колективном нивоу.

Прочитај опет оно што сам написао, у целини. Ако не схватимо како функционише данашњи свет, црно нам се пише као народу.

Пошто ова дискусија излази ван оквира теме, заустави ћу се на овоме.

Poslednja izmena:
Селили су се, али не и у потпуности иселили. Схваташ ли колико су такве тврдње опасне по нас? Њихово ширење од стране самих Срба је првокласни пример колективног аутодеструктивог понашања.

Прочитај опет оно што сам написао, у целини. Ако не схватимо поједине ствари, црно нам се пише као народу.
Био сам у Пазару неколико пута а и сретао сам Санџаклије, са једним сам ишао у средњу школу. Могу рећи да они имају потпуно дгругачији менталитет од босанских муслимана, пуно се ложе на Ислам и лако се радикализују, слабо су образовани, склони су криминалу, а више воле Турску не само од Србије и Босне него можда и од маме и тате. Људи у Сарајеву не могу да их смисле, отприлике као Херцеговце у Загребу, зато што се често баве криминалом и узумају животни и пословни простор Сарајлијама. Неке од најгорих ратних злочина над Србима у Босни су починиле Санџаклије, а после су се вратили у Србију где их нико није процесуирао, и данас живе као слободни грађани. Вехабијски покрет је јак у Рашкој области, а доста Санџаклија су отишли у редове Исламске Државе у Сирију. Они који не погину тамо, могу нам направити озбиљне проблеме кад се врате у Србију.

Poslednja izmena:
Рекох нећу, али добро. Босанскохерцеговачни муслимани из различитих крајева данашње Босне и Херцеговине се и сами међусобно доста разликују, тако да је тешко говорити о неком заједничком менталитету. Исто важи и за Србе, и све друге групе које су довољно велике да подрже развој таквих разлика. Уз то, разлике постоје и на нивоу појединца, па је идеја о колективним металитету нешто што је неизбежно површно и пружа крајње упрошћену слику.

Схватам шта хоћеш да кажеш. Не бих баш да коментаришем по питању наводних негативних заједничких карактеристика муслимана Рашке, или било кога другог. Све су то споредне ствари наспрам главног питања, а то је, шта држава Србија ради по питању претњи које нам долазе, како из предела Рашке, тако и Прешева и Бујановца, па затим и шире. Одговор је мало до ништа.

Рекох нећу, али добро. Босанскохерцеговачни муслимани из различитих крајева данашње Босне и Херцеговине се и сами међусобно доста разликују, тако да је тешко говорити о неком заједничком менталитету. Исто важи и за Србе, и све друге групе које су довољно велике да подрже развој таквих разлика. Уз то, разлике постоје и на нивоу појединца, па је идеја о колективним металитету нешто што је неизбежно површно и пружа крајње упрошћену слику.

Схватам шта хоћеш да кажеш. Не бих баш да коментаришем по питању наводних негативних заједничких карактеристика муслимана Рашке, или било кога другог. Све су то споредне ствари наспрам главног питања, а то је, шта држава Србија ради по питању претњи које нам долазе, како из предела Рашке, тако и Прешева и Бујановца, па затим и шире. Одговор је мало до ништа.

Да се ја питам другачије би се решавали проблеми у Рашкој и у Прешеву. Вучић уместо да ухапси Зукорлића, он га је пустио у скупштину и још га је ставио на чело скупшинског одбора за образовање. Зукорлић да одлучује шта ће наша деца да уче у школи, невероватно шта се ради у овој земљи. Зукорлић са те функције може направити пуно више штете Србији и српског народу него што је досад радио у Рашкој. Штета што краљ Александар Карађорђевић није иселио Шиптаре и муслимане у Турску, а постојали су такви планови. Ако у Србији икад дођу патриоте на власт и окрену се Русији, прво што ми на памет пада су руске војне базе на неколико места у Србији, а то су Пештер, Копаоник, Прешево и Војводина.

Непријатеља не треба потцењивати, али да нам на челу државе нису оне који раде супротно нашим интересима, лако бисмо се ми решили и албанског и свих других проблема, чак и после читавог века повлачења погрешних потеза.

Мањинама које показује склоност ка сепаратизму и другим радњама супротним интересима ове државе, треба ускратити мањинска права. То ће многе одврстити од било каквих снива. У случају неких других, то ипак није најбољи приступ.

Узмимо Прешево и Бујановац као пример. Прво је неопходно повећати војно присуство на тим просторима и успоставити строгу контролу кретање у правцу Косова и Метохије, и Македоније. Затим, здруженом методом елиминиације политичког вођства под плаштом борбе против криминала (то би било најбоље учинити на начин који не би привикао нежељену пажњу стране јавности, што је данас скоро немогуће ако нисте у стању да поткупите белосветске медије), разоружавања и увођења економских мера, подстаћи одлив албанског становништва, а након тога, и уплив српског.

То можда некоме звучи сурово, и донекле јесте, али ни близу ономе што је рађено Србима у Хрватској, Босни и Херцеговини и на Косову и Метохији. Другог решења једноставно нема. Без одлучних мера, и тај део наше земње чека косовскометохијски сценарио и дуготрајно отуђење.

Poslednja izmena:
Прави рашки Срби су се углавном иселили са Аренијем Чарнојевићем 1690 године у Војводину, Славонију и Мађарску и са митрополитом Атанасијем Љубојевићем 1692 године у Лику, на Кордун и на Банију. Турци су током 18-ог века на скоро пусту земљу довели Албанце и Анадолце(Турке и исламизиране анадолске Грке и Јермене). Мањи део Срба који се није иселио у овим сеобама је примио Ислам и помешао се са Албанцима и Анадолцима, тако су настале Санџаклије. Српски елемент није доминантан код Санџаклија за разлику од босанских муслимана код којих је изразито доминантан. То је видљиво и голим оком, а генетика је само потврда. Санџаклије и босански муслимани се раликују по физиономији, обичајима, менталитету итд. а спаја их једино вера.

Мораш мало појаснити шта подразумјеваш под "прави рашки Срби". На ком подручју су живили ти "прави" Срби и на који временски прериод се односи то означавање. Ја сам убијеђен да је код Срба који су живили у (оном што данас зовемо) рашкој области, био , у 17 вијеку, већи проценат E-V13, него код данашњих Срба. Па претапање у српски корпус , старосједилачког становништва, се одвијало од доласка Срба на Балкан. Значи 1000 и кусур година прије велики сеоба. Скоро 20% мушкараца код Срба, носе хаплогрупе старог домицилног становништва, а проценат би био и већи да се није десила демографска експлозија у Херцеговини у 18 и 19 вијеку и која је I2a "винула у висине" (слично као и са Албанцима на Косову у 20 вијеку). Зашто мислиш да су се ти Срби (скоро сви) иселили у Великим сеобама. Па Срби су на Косову били већина до краја 19 вијека иако су они можда били главни судионици у Сеобама.
Прелазак Срба на ислам у тој области је почео од како су Турци учврстили своје позиције и то много прије великих сеоба. И то на првом мјесту властела са зависним (сједилачким) становништвом (себри, меропси). Оно што су данашњи Срби, то је углавном поријекла од средњевијековних влаха (не на називају нас, мауслимани, џабa Власима:D).

Како ти досељени Албанци научише српски ако су се доселили на скоро пусту земљу. На Косову су се и прије великих сеоба почели досељавати и то гдје је био значајан број Срба, па не научише српски.

Back