Порекло босанских и србијанских муслимана

to je onako prvi citat nekog velikana o spomenu Bosnjaka jer je mnogo historijski neobrazovane omladine ovdje pa nek djeca sire vidike...Ime bosanskih muslimana je znaci arhaicno i traje dugo vremena i nije izmisljeno 1993. godine i to je na ovoj temi veoma vazno da se rascisti.

idemo dalje...

sto se tice srbijanskih muslimana, osim nekih aga i begova koji su vojno prebacivani za srbiju, meni nije poznato neko naseljivanje iz bosne ili odnekle drugo, to su smijem reci do 75% pravi, stari, iskonski rasani, tu se nema sta puno raspravljati...ako ima neko drugih saznanja, rado bih naucio nesto novo.

Онда је нејасно зашто си поставио цитат. :D

Баш Рашани? Како знаш да им све до у средњи век порекло може толико поуздано пратити?

Не знам. Колико је мени познато нема баш ничега. Нашао сам податак о заузимању Самокова негде почетком 1370их, тј. изгледа да имамо податке о њему као саставном делу бугарске средњовековне државе.
Можда хан ацо знаде нешто више о Самокову...

Иначе сад се подсетих шта је Сребрена писала. Српски Самоков је старо име за Попово, а не за сами Самоков.

Slavene,ja zivim u grad Dupnica,koji se nalazi na 30 km. od Samokov i na 30 km. od Custendil,evo sta znam kao lokalni stanovnik: ovde nikad lokalno stanovnistvo nije imalo srpska nacionalna svest,iako kratkovremeno u 13 vekom je bilo pod upravom neki srpski feudalci.Srpska vlast (iako u bugarskoj istoriografije se smatra da tzv. srpski feudalci koji su vladali sadasna zapadna Bugarska u 13 veku sa bili iz bugaro-srpsko mesovito poreklo) ovde nije ostavila nikakvih trage u narodna memorija,narodne pesme i legende i mitove.Nista srpsko nema ovde kod nas.

Slavene,ja zivim u grad Dupnica,koji se nalazi na 30 km. od Samokov i na 30 km. od Custendil,evo sta znam kao lokalni stanovnik: ovde nikad lokalno stanovnistvo nije imalo srpska nacionalna svest,iako kratkovremeno u 13 vekom je bilo pod upravom neki srpski feudalci.Srpska vlast (iako u bugarskoj istoriografije se smatra da tzv. srpski feudalci koji su vladali sadasna zapadna Bugarska u 13 veku sa bili iz bugaro-srpsko mesovito poreklo) ovde nije ostavila nikakvih trage u narodna memorija,narodne pesme i legende i mitove.Nista srpsko nema ovde kod nas.

Ne vidim kako je to odgovor na pitanje.

Ne vidim kako je to odgovor na pitanje.

Grad Samokov je bio bugarski do 1372.,kada je zauzet od Turaka.

Tzv. srpski Samokov-selo Popovo se nalazi na 50 km.na severozapad od grad Samokov.Nije poznato tacno kada je pao pod turska vlast,ali to je bilo medju 1372. i 1422.
Sada selo Popovo ne postoji,to je u jezero Studena.

Studena-dam-1.jpg

Koliko li si ti covece samo vekova star kad pamtis nacionalnu svest custendilskog i samokovskog kraja :D
...elem salu na stranu, pre druge polovine 19. veka taj kraj nije imao nikakvu nacionalnu svest, mada opet ne vidim kakve sve to veze ima sa tim ko je sve vladao Samokovom u srednjem veku,

Koliko li si ti covece samo vekova star kad pamtis nacionalnu svest custendilskog i samokovskog kraja :D
...elem salu na stranu, pre druge polovine 19. veka taj kraj nije imao nikakvu nacionalnu svest, mada opet ne vidim kakve sve to veze ima sa tim ko je sve vladao Samokovom u srednjem veku,

Vi Srbi ste stvarno cudni ljudi,svi narodi oko vas nisu imali nacionalna svest pre druge polovine 19. veka,samo vi ste imali nacionalna svest jos od srednovekovlje:rotf:

Vi Srbi ste stvarno cudni ljudi,svi narodi oko vas nisu imali nacionalna svest pre druge polovine 19. veka,samo vi ste imali nacionalna svest jos od srednovekovlje:rotf:

Sopi nisi imali nacionalnu svest, imas dosta radove na tu temu, sto ne treba da buni, zveli su na prelazu dva bliska naroda, iste vere, govorili mesavinu dva slicna jezika, bili su periferija i jednih i drugih, tako da ne treba da cudi, sto su ostali dugo tako anacionalni...e sad ako bas hoces Srbi jesu imali jace izrazeniju nacionalnu svest od suseda ( doduse ovo treba uslovno shvatiti posto moderne nacije ne postoje pre druge polovine 19. veka ), i stranci su pisali o tome.

Poslednja izmena:
iako u bugarskoj istoriografije se smatra da tzv. srpski feudalci koji su vladali sadasna zapadna Bugarska u 13 veku sa bili iz bugaro-srpsko mesovito poreklo ovde nije ostavila nikakvih trage u narodna memorija,narodne pesme i legende i mitove.Nista srpsko nema ovde kod nas.
Да, Самуило је чист Бугарин шта год то значило у средњем веку док Мрњавчевићи и Дејановићи нису Срби.

Како не постоји српско наслеђе тамо, па сам Ђустендил носи назив по Константину Драгашу, Константинова бања, а опеван је и у српским епским песмама као саборац Марка Краљевића, да не помињем да су управо код Велбужда (Ђустендила данашњег) Срби накантали Бугаре.

Han Aco, vrlo ubrzo sam shvatio da sam pobrkao Srpski Samokov sa Samokovom, odnosno da su to bila dva različita naselja.

Međutim, moje je pitanje bilo otkud samokovska eparhija u Srpskoj crkvi.

Samokov postaje del od Pecke patrijarsije(iako je etnicki bugarska) u 1577. kao posebna eparhija,kada velikosrbin Mehmed Pasa Sokolovic obnovlja Pecke patrijarsije.U 1766 Samokovska eparhija je potpala pod Carigradske patrijarsije.

Samokov postaje del od Pecke patrijarsije(iako je etnicki bugarska) u 1577. kao posebna eparhija,kada velikosrbin Mehmed Pasa Sokolovic obnovlja Pecke patrijarsije.U 1766 Samokovska eparhija je potpala pod Carigradske patrijarsije.

Misliš 1557.

I?

P. S. Pod Rustem-pašom Opukovićem se to desilo.

@na temu

Poreklom su mahom Srbi , i manjim delom vlasi.
To potvrdjuju i geneticka istrazivanja, kao i sve relevantne istorijske cinjenice .

- - - - - - - - - -

Odgovor na tvoje pitanje "otkud" se nalazi u rijec "velikosrbin" odnosno Rustem pasa.

Jeste verovatno bio Srbin.
Tesko da je bio veliko Srbin.

@na temu

Poreklom su mahom Srbi , i manjim delom vlasi.
To potvrdjuju i geneticka istrazivanja, kao i sve relevantne istorijske cinjenice .

- - - - - - - - - -

Jeste verovatno bio Srbin.
Tesko da je bio veliko Srbin.

Слично данашњим Србима, који су поријеклом дијелом Срби а "већим дијелом власи". z:)

Слично данашњим Србима, који су поријеклом дијелом Срби а "већим дијелом власи". z:)

Ne bih se slozio u potpunosti
U najgorem slucaju ima bar 60% slovenske genetike + nesto zapadnih gena ...Ima dosta Vlaske (u par hpl grupa) ...ali nije vecina

- - - - - - - - - -

Govorim za Srbe

U najgorem slucaju ima bar 60% slovenske genetike + nesto zapadnih gena ...Ima dosta Vlaske (u par hpl grupa) ...ali nije vecina

- - - - - - - - - -

Govorim za Srbe

Nema slovenskih gena , kao što nema ni vlašških gena.
Biti sloven je jeziko-kulturna kategorija kao i vlah.

- - - - - - - - - -

Govorim za Srbe

Zavisi od I2a. Ako nam je ta hg od Vlaha, onda jesmo većinski vlaškog porekla, ako su je Sloveni doneli na Balkan, onda smo većinski slovenskog porekla.
Mada je po meni najrealnija teorija da su Sloveni doneli jedan deo I2a na Balkan, a da je takođe ta hg već bila ovde... jer verujem da su čak i tada bili izmešani svi narodi imajući u vidu da su haplogrupe veoma stare.

Zavisi od I2a. Ako nam je ta hg od Vlaha, onda jesmo većinski vlaškog porekla, ako su je Sloveni doneli na Balkan, onda smo većinski slovenskog porekla.
Mada je po meni najrealnija teorija da su Sloveni doneli jedan deo I2a na Balkan, a da je takođe ta hg već bila ovde... jer verujem da su čak i tada bili izmešani svi narodi imajući u vidu da su haplogrupe veoma stare.
Pa kako ce biti "nasa" I2a PH908 ovde kada joj je starost procjenjena najdalje na 1800 godina,a preko 80 % nosilaca PH908 zivi u Istocnoj Evropi pa sve do Bjelorusije i Rusije.Dovoljno je drugi rszred osnovne skole da se shvati.:)

Back